Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Klejotāja atgriešanās - Majone par laiku Ķīnā un sapni spēlēt Olimpiādē

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Klejotāja atgriešanās - Majone par laiku Ķīnā un sapni spēlēt Olimpiādē
Metjū Majone. Foto: Oksana Džadana/F64

2019./20. gada sezona Rīgas ''Dinamo'' komandai izvērtusies pagalam neveiksmīga. Komanda saskārusies ar lielām savainojumu problēmām, nomainījusi lielu daļu sastāva un šobrīd cīnās par to, lai nepaliktu pēdējā vietā KHL. Tomēr sezonas vidū Rīgā atgriezās cilvēks, kurš, neskatoties uz ievadā ieskicēto drūmo ainu, ir patiesi laimīgs atkal būt šeit - tas ir kanādietis ar grieķu un itāļu saknēm, ''Dinamo'' aizsargs Metjū Majone.

29 gadus vecais Metjū Majone ''Dinamo'' rindās atgriezās pašā 2019. gada izskaņā. Šobrīd aizsargs aizvadījis četras spēles, kurās sakrājis vienu rezultatīvu piespēli. Diemžēl iepriekšējā mačā Ufā Majone bija spiests laukumu pamest priekšlaicīgi savainojuma dēļ. ''Gan fiziski, gan morāli jūtos ļoti labi. Esmu priecīgs atkal būt šeit! Man ļoti patīk gan Rīga kā pilsēta, gan arī cilvēki, šeit jūtos tiešām komfortabli,” sarunā ar Sportacentrs.com pēc 8. janvāra mājas spēles pret ''Severstal'' (2:3) atzina Majone.

Kanādietim šosezon Rīgā piešķirts neierastais 63. numurs. Uz jautājumu, kur tad palicis 18. numurs, Majone atsmej: "Labs jautājums! Centos par to runāt ar komandas personālu, bet šķiet, ka 18. numurs ir kādam no junioru komandas. Bet tas tomēr ir tikai numurs, esmu vienkārši priecīgs būt šeit, gribu palīdzēt komandai uzvarēt."

"Esam ļoti labs kolektīvs, gandrīz tā pati komanda, kas pagājušogad, līdz ar to man ir viegli atkal iekļauties šeit un sākt spēlēt," pauž Majone, lai arī pašlaik rīdzinieku rindās liela daļa komandas biedru kanādietim ir jaunas sejas.

Pagājušosezon kanādietis ''Dinamo'' rindās debitēja KHL un kļuva par ne tikai par vienu no spilgtākajiem spēlētājiem komandā, bet arī visā līgā. Majone 58 spēlēs sakrāja 46 (11+35) punktus, uz ledus izcēlās gan ar skaistām epizodēm uzbrukumā, gan dažkārt arī ar savārītām ziepēm aizsardzībā, un baudīja lielu treneru uzticību, izpelnoties arī lielu fanu atbalstu.

Demonstrētais sniegums deva Majonem vietu KHL Zvaigžņu spēlē un ļāva vasarā uzklausīt krietni turīgāku komandu piedāvājumus. Hokejists izšķīrās par soli pamest Rīgu un pārcelties uz eksotisko Ķīnu, pievienojoties Pekinas ''Kunlun Red Star''. Tomēr šosezon savu īsto spēles pavedienu aizsargs tā arī nav spējis atrast. Ķīnas komandas rindās Majone 16 mačos tā arī neguva nevienus vārtus (0+3) un oktobra vidū komandu pameta. Divus mēnešus aizsargs bija bez kluba, bet decembra vidū uz pārbaudes laiku pievienojās Minskas ''Dinamo''. Tur Majone aizvadīja vien trīs spēles un atkal bija uz koferiem, līdz pieņēma lēmumu par atgriešanos Rīgā.

“Tāds ir hokejs, vai ne? Citreiz tu iekļaujies noteiktā plānā, bet citreiz – ne. Esmu ļoti pateicīgs par abām šīm iespējām un novēlu abām komandām panākumus,” tiekot taujāts par iemesliem, kāpēc, viņaprāt, ne Pekinā, ne Minskā neizdevās īstenot savu potenciālu, atbildēja Majone. Kā kanādietis atzina - Ķīnā pavadītie mēneši deva neatsveramu pieredzi visai dzīvei.

“Jā, tas noteikti bija pavisam citādi, bet zināju, uz ko es parakstos, kad pievienojos komandai. Tur spēlē daudz ziemeļamerikāņu. Priekš manis tā bija pieredze, no kuras varēju daudz mācīties – ne tikai karjeras, bet arī dzīves ziņā. Kā rīkoties pēc saviem pieņemtajiem lēmumiem, tikt galā ar dažādām dzīves situācijām.”

Majone savā ''Instagram'' profilā ne velti aprakstā sevi raksturojis kā ''profesionāls nomads'' [Professional nomad - no angļu val.]. ''Vikipēdijā'' vēstīts, ka ''nomads'' jeb klejotājs ir "kopienas loceklis bez fiksētas dzīvesvietas, kurš regulāri pārvietojas no vienas vietas uz citu". ''Dinamo'' aizsargs uzsver - lai kurā valstī dzīvotu, svarīgi ir to iepazīt, tā izrādot cieņu.

“Protams, ka Ķīnai ir sena vēsture un daudz apskates vietu. Manuprāt, tā es izrādu cieņu, dzīvojot kādā valstī – nedaudz uzzinot par tās vēsturi, redzot šķēršļus, ko tai nācies pārvarēt, valsts kultūru un tradīcijām, lietām, ar ko tā lepojas.”

Kā aizsargs atzina, sezonas sākumā Rīgas ''Dinamo'' gaitām līdzi vairs nav sekojis, bet lika noprast, ka brīdī, kad bija bez komandas, skatījies arī Rīgas virzienā: ''Vienmēr ir kāda komanda, kas meklē aizsargus, jo īpaši Krievijas komandas un arī Rīgas “Dinamo”. Pie Ģirta Ankipāna jūtos ļoti ērti un man ļoti patīk spēlēt šeit."

2019. gadu Majone gan tik un tā noslēdza uz pozitīvas nots. Neilgi pēc atbrīvošanas no Minskas ''Dinamo'' sastāva kļuva zināms, ka Metjū ticis pie iespējas pārstāvēt Kanādas izlasi tradicionālajā Špenglera kausa izcīņā Šveices kalnu kūrortā Davosā. Tieši kanādieši cēla virs galvas turnīra trofeju, finālā ar 4:0 sakaujot Tršinecas ''Ocelari'' no Čehijas. Četrās spēlēs Majone tika pie divām rezultatīvām piespēlēm un spēlēja kopā ar pagājušās sezonas komandas biedru Rīgā - uzbrucēju Kevinu Klārku.

“Šons Burks [Kanādas hokeja izlases ģenerālmenedžeris] sazinājās ar Minskas “Dinamo” galveno treneri Kreigu Vudkroftu un interesējās par mani. Tobrīd vēl nezināju, kas notiks, bet beigu beigās varēju spēlēt Špenglera kausā. Tā ir Kanādas izlase – viņi varētu izvēlēties jebkuru spēlētāju. Tāpēc man ir liels gods pārstāvēt valstsvienību un būt daļai no tās.”

Aizsargs pauda, ka Špenglera kauss devis lielu pozitīvu emociju lādiņu. ''Tas bija neticams turnīrs. Kanādas izlases menedžements sagādāja arī lidmašīnas biļetes un apmaksāja dzīvošanu Davosā arī manai līgavai, visa mana ģimene tika pie izlases spēļu formām, biļetēm uz spēlēm. Tā bija pirmklasīga pieredze, turklāt arī uzvarējām turnīrā,'' patīkamās atmiņās dalījās kanādietis.

"Četrās spēlēs zaudējām tikai divus vārtus – manuprāt, tas ir lielisks sniegums. Mēs nācām no dažādām komandām un nekad nebijām kopā spēlējuši, bet pierādījām, ka varam iekļauties kopējā sistēmā, aizvadot tikai dažus treniņus. Katru reizi, kad uzvelc formas kreklu ar kļavas lapu un pārstāvi savu valsti, izjūti lielu lepnumu."

Iepriekš Kanādas izlasi Majone pārstāvējis arī 2014. gada Universiādē. Metjū redz arī savu nākamo mērķi, par ko sapņo daudzi: ''Jā, starts olimpiskajās spēlēs ir viens no maniem ilgtermiņa mērķiem. Man nebūtu svarīgi, kāda loma komandā man tiktu atvēlēta – kamēr es tur būšu, darīšu visu, kas no manis tiktu prasīts.” Kā zināms, 2018. gada Phjončhanas spēlēs nepiedalījās spēlētāji no NHL, un Kanādas izlase, kuru veidoja arī Špenglera kausā iespēlēts kodols, izcīnīja bronzas medaļas.

Pagājušosezon Majone KHL paveica arī kādu ar hokeju nesaistītu notikumu, izpelnoties atzinību visā pasaulē - Zvaigžņu spēlē hokejists nūju nomainīja pret ģitāru un izpildīja The Lumineers hitu ''Ho Hey''. Tiesa, kanādietis atklāj, ka šobrīd ir bez sava iemīļotā instrumenta. ''Neesmu atvedis to šurp, jo uz Rīgu braucu pa taisno no Davosas. Bet varbūt nopirkšu jaunu šeit.”

Iespējams, līgas spilgtākā tēla īpašnieka galvenais aksesuārs ir frizūra. Šo rindu autors piedāvā stāsta varonim sevi salīdzināt ar "Hobita'' triloģijas varoņa un rūķu valdnieka Torina Ozolvairoga [aktieris Ričards Armitedžs] tēlu, bet pats Majone ar smaidu atklāj, ka šādu salīdzinājumu dzird pirmoreiz: "Vairāk esmu dzirdējis, ka izskatos līdzīgs aktierim Džeikam Džilenholam. Bet ''Gredzenu pavēlnieka'' filmas man patīk.''

No kreisās: aktieris Džeiks Džilenhols, Rīgas ''Dinamo'' hokejists Metjū Majone un Ričarda Armitedža atveidotais rūķu karalis. Foto: Guillaume Coullet/SIPA/TASS/Scanpix, Romāns Kokšarovs/F64.

  +2 [+] [-]

, 2020-01-14 12:43, pirms 4 gadiem
kur vairāk maksā, tur laimīgs

  +1 [+] [-]

, 2020-01-14 13:03, pirms 4 gadiem
Gan jau drīz Itāļi šim piedāvās spēlēt izlasë, un OS sapnis viņa varētu būt dzīvs

  -2 [+] [-]

, 2020-01-14 15:44, pirms 4 gadiem
Ar Ozolvairogu patiešām vismaz vizuālās līdzības ir pamanāmas.

  -3 [+] [-]

, 2020-01-14 15:56, pirms 4 gadiem
Spenglera kauss diezgan neglits, un ka uz Kinas mura var nofoceties, bez vitiem turistiem, bus jauzjauta vinam!

  -1 [+] [-]

, 2020-01-14 18:07, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Gan jau drīz Itāļi šim piedāvās spēlēt izlasë, un OS sapnis viņa varētu būt dzīvs
Nu diez vai itāļi tuvākā desmitgadē tiks uz olimpiādi.Šis variants ir daudz bezcerīgāks,kā Kanādas variants,jo NHL veči tieši diez vai tuvākā desmitgadē spēlēs olimpiādēs.

  +1 [+] [-]

, 2020-01-14 18:11, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: Nu diez vai itāļi tuvākā desmitgadē tiks uz olimpiādi.Šis variants ir daudz bezcerīgāks,kā Kanādas variants,jo NHL veči tieši diez vai tuvākā desmitgadē spēlēs olimpiādēs.
2026.gadā Itālija noteikti spēlēs...

     [+] [-]

, 2020-01-14 18:42, pirms 4 gadiem
labs kaplis. tādus vajag komandā vismaz 3 (un vēlams uzbrucējus), tad dinamo atdzims kā fēnikss no pelniem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2020-01-15 09:30, pirms 4 gadiem
MooXi.net - lielisks projekts pieаugušаjiem, kuri vēlаs atrаst sеksa partnеri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2020-01-18 20:15, pirms 4 gadiem
Vairāk līdzības ar Grišu Pantełējevu