Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausa pusfinālu noskaņās ar iespējamo 2018. gada fināla atkārtojumu

Rolands Eliņš

Pasaules kausa pusfinālu noskaņās ar iespējamo 2018. gada fināla atkārtojumu
Horvātija un Maroka tikās jau grupu turnīrā, tur spēlējot 0:0. Foto: Dovgan/UK Sports Pics/SIPA/Scanpix

Otrdien un trešdien Pasaules kausa finālturnīrā Katarā tiks aizvadītas pusfināla spēles. Argentīna cīnīsies pret Horvātiju, kamēr Francijai izaicinājumu metīs Maroka. Ieskicējot vadošo četrinieku un salīdzinot to ar savām prognozēm, izteicās portāla Sportacentrs.com vadošie futbola žurnālisti – Edmunds Novickis, Agris Suveizda un Arkādijs Birjuks.

Cik pārsteidzošs ir finālčetrinieks?

Starp četrām pusfinālistēm ir divas no astoņām izlasēm, kas ieguva augstāko novērtējumu portāla Sportacentrs.com redakcijas prognozēs pirms turnīra . Maroku un Horvātiju kā iespējamo pusfinālisti neviens tobrīd nepiesauca.

"Cik pārsteidzošs man liekas finālčetrinieks? Atbilde ir ļoti vienkārša – par 50% pārsteidzošs," smaidīja Arkādijs Birjuks. "Argentīnu noteikti gaidīju pusfinālā, un arī Francijas vieta tur ir saprotama, lai gan savā prognozē tās vietā biju licis Angliju. Bet nav, ko slēpt, no F grupas patiešām tika sagaidīti divi pārsteigumi pusfinālā, lai gan no tās apakšgrupas visi gaidīja Beļģiju."

Tikai vienu no četrām Pasaules kausa pusfinālistēm uztrāpīja arī Edmunds Novickis, taču viņš bija arī viens no retajiem, kurš rēķinājās ar Brazīlijas netikšanu pusfinālā: "Neteikšu, ka tas bija lielisks minējums, jo Brazīlija izskatījās iespaidīgi, taču tomēr kaut kur tās stabilitātes pietrūka, kaut kāda tāda karnevāla vieglprātība tomēr izpaudās arī laukumā. Brazīlija spēlēja lieliski, bet tāpat – viena spēle visu izšķīra, disciplīnas trūkums papildlaikā izrādījās liktenīgs."

Novicka četriniekā papildus Francijai bija arī Spānija, Portugāle un Nīderlande. Viņš norādīja, ka par Nīderlandes izvēli tāpat ir priecīgs, jo oranžā izlase tomēr pusfinālam nonāca ļoti tuvu, zaudējot Argentīnai tikai pendelēs, kamēr Spānijas un Portugāles izlases krita Marokas priekšā. "Es, protams, netaisos tēlot, ka Maroka pusfinālā nav liels pārsteigums. Kā nekā, Maroka viena pati izsvītroja pusi no manām pusfināla prognozēm," sacīja Novickis.

"Pārsteidzošs gan nebija Marokas sniegums un spēles stils, drīzāk tas, ka tādas komandas kā Spānija un Portugāle nespēja pārvarēt tās aizsardzību. Vairāk pārsteigts esmu par Portugāli nekā par Spāniju, jo Maroka jau atstāja daudz spēkus pret spāņiem, turklāt Marokas spēles rokraksts turnīra gaitā kļuva arvien izteiktāks. Var teikt, ka "viegli nolasāms, grūti uzlaužams", bet tāpat liekas, ka Portugālei šajā mačā vajadzēja nedaudz citu pieeju."

Savukārt ar 50% precīzu pusfinālistu sarakstu atzīmējies Agris Suveizda: "Redzot spēļu rezultātus un prognožu iznākumus, tas noteikti skanēs smieklīgi, bet kopumā uzskatu, ka ar pusfinālistēm (Argentīna-Brazīlija, Francija-Vācija, ja Vācija grupā ieņem otro vietu) trāpīju diezgan labi – ja to saucam par finālčetrinieku pēc parādītā snieguma un potenciālajiem zariem. To, ka Beļģijas statuss pārsniedz reālo varējumu un ka Spānijas talantīgā jaunatne iekritīs pieredzes un vienveidīgā spēles stila dēļ, paredzēju diezgan precīzi. Varbūt vienīgi Anglija būtu jāmaina vietām ar Franciju, jo konkrētajā ceturtdaļfinālā angļi bija labāki, bet turnīrā kā tādā abas bijušas diezgan līdzīgi augsta līmeņa izlases."

"Vācijas netikšana ārā no grupas un Brazīlijas ceturtdaļfināla nepārvarēšana vairāk liecina nevis par šo komandu sniegumu, bet gan par to, ka futbols starp komandu sporta veidiem ir visvairāk pakļauts nejaušībām. Tādēļ prieks, ka vācieši Hanzi Fliku neatlaida tieši ar šādu pamatojumu – izveidojām visvairāk izdevību turnīrā, bet samaksājām par acīmredzamo devītnieka trūkumu," izteicās Suveizda, kam piekrita arī Novickis, norādot, ka izlašu iegūtās vietas un parādītais sniegums šāda veida turnīrā nebūt nenozīmē vienādas vērtības.

"Ja man jānosauc savas "Top5" izlases pēc PK2022 parādītā snieguma, tad manās acīs tās noteikti ir Brazīlija, Spānija, Francija, Anglija un Argentīna," teica Novickis. "Vēl arī Vācija, bet nu Vāciju mēs redzējām tik maz un nepaguvām novērtēt. Taču tāpat - ja turnīru šodien sāktu izspēlēt no jauna, Vācija tāpat būtu pie galvenajām favorītēm."

Kurai finālā būs grūtāk tikt – Argentīnai vai Francijai?

"Bukmeikeri uzskata, ka līdzvērtīgākais pāris būs Horvātija-Argentīna, kam arī grūti nepiekrist. Tam vajadzētu būt interesantākajam arī taktiskā ziņā, jo atstāj plašu vietu iztēlei," novērtēja Suveizda. "Ja otrā pusfinālā visdrīzāk redzēsim Francijas pozicionālos uzbrukumus pret marokāņu dzelžaino aizsardzību, tad pirmajā pusfinālā pirmā numura lomā varu iedomāties kā vienu, tā otru komandu, turklāt pieļauju, ka tās abas labprātāk spēlētu ar pretuzbrukumiem, uzskatot, ka tādā plašumā pretinieku aizsardzība būs daudz ievainojamāka."

Arī Novickis Argentīnai saskatīja lielākas problēmas: "Ne tikai tādēļ, ka Horvātija ir pašreizējā vicečempione, bet arī izejot no līdz šim redzētā. Maroka līdz ar katru nākamo spēli savus resursus iztērē arvien vairāk, tagad arī sagaidāmi iztrūkumi sākumsastāvā, kurā jau tā iepriekš bija mazāka rotācija nekā dažām favorītēm. Īsā laikā lielas slodzes, papildlaiki un emocijas – grūti iztēloties, ka Maroka izturēs vēl vienu tādu spēli pret grandu, pret Franciju, kas ir tāda kā mašīna, kas visu laiku iet uz vārtiem."

Birjuks savukārt atzīmēja, ka, skatoties dažādās statistikās projekcijas un padziļināto analīzi, atšķirība starp pusfināliem nav nemaz tik izteikta kā varētu padomāt: "Pēc šiem datiem starp Argentīnas grūtībām un Francijas grūtībām procentuāli nav nemaz tik liela starpība. Francijai šī pusfināla sakarā pašas lielākās problēmas gan varētu būt ārpus laukumā un ārpus vispār Kataras, proti, pašā Francijā (kur dzīvo gandrīz divi miljoni Marokas izcelsmes cilvēku – aut.p.)."

"Taču tas, ka Horvātija ir spējīga sasiet Argentīnu laukuma vidū, ir fakts," turpināja Birjuks. "Horvātijas laukuma vidus ir ievērojami spēcīgāks par Argentīnas centra pussargiem, un tas varētu nospēlēt uz gala rezultātu, tādēļ par Argentīnas tikšanu finālā es, godīgi sakot, esmu diezgan bažīgs un nepārliecināts. Marokai turklāt arī esot sastāva problēmas – kā raksta viņu žurnālisti, tad vairāki spēlētāji laukumā cīnās ar pretsāpju zāļu palīdzību, ir traumas."

Iespēja finālā vēlreiz redzēt Francija-Horvātija – subjektīvais vērtējums

Pasaules kausa vēsturē ir tikai seši gadījumi, kad viena valsts finālu sasniegusi divreiz pēc kārtas (Itālija, Vācija, Brazīlija (divreiz), Argentīna un Nīderlande), savukārt iepriekšējā fināla atkārtošanās nākamajā finālturnīrā vēl nav pieredzēta ne reizes. Šoreiz šāda iespēja ir aktuāla vēl pusfinālos, proti, pilnībā iespējams, ka 2018. gada finālistes Francija un Horvātija tiksies finālā arī šoreiz. Sportacentrs.com futbola žurnālistiem tika vaicāts tīri subjektīvs viedoklis – vai par šādu scenāriju viņiem būtu kaut kāda sportiska vilšanās vai varbūt gluži pretēji?

"Francijas un Horvātijas dueli kopš Pasaules kausa fināla esam redzējuši vēl četras reizes Nāciju līgā, tā ka noteikti esmu pret šādu finālu arī Katarā," uzsvēra Suveizda. "No finālturnīriem gaidām dažādību, ko ikdienā neredzam, un stāstus. Un, tā kā mums jau ir atņemti daudzi potenciālie milzīgie dueļi (visvairāk laikam žēl par Argentīna-Brazīlija nenotikšanu), tad no atlikušajiem variantiem labākais stāsts būtu Lionels Mesi pret pašreizējo pasaules čempioni Franciju."

"Man vispār nav neviena nevēlamā fināla pāra," sacīja Novickis. "Uzskatu, ka finālā jāspēlē komandām, kas tur nopelna vietu. Ja kāda "mazā" komanda turnīra gaitā parāda labu sniegumu un ar savu spēles rokrakstu parāda rezultātu (kā šoreiz Maroka), tad man nav nekādu subjektīvu iebildumu par tās atrašanos finālā. Pat ja fināls būtu, piemēram, Kamerūna pret Saūda Arābiju un tas patiešām būtu nopelnīts, piemēram, ja Saūda Arābija visu turnīru aizvadītu tā, kā pirmajā mačā pret Argentīnu, tad neko nevarētu iebilst."

"Pašreizējā finālčetriniekā es ne par vienu komandu nevaru pateikt, ka tā pusfinālā ir tikusi nepelnīti," turpināja Edmunds. "Protams, bez veiksmes nekur, taču tā nepieciešama visām. Vilkt paralēles ar 2018. gada finālu es vispār nevēlos, drīzāk teikšu tā, ka vēlos finālā redzēt tās divas izlases, kas pusfinālā parādīs labāko futbolu. Ja Maroka, piemēram, pret Franciju aizvadīs savu pirmo patiešām blāvo spēli šajā turnīrā, kamēr Francija dominēs, trīsreiz trāpīs pa stabu, nerealizēs pendeli un beigās zaudēs pēcspēles sitienu sērijā, tad man būs žēl, jā."

Birjuks savukārt norādīja, ka lielāka vilšanās droši vien būtu Marokas-Horvātijas fināls, atceroties šo komandu savstarpējo spēli grupu turnīrā (0:0): "Es to maču nodēvēju par garlaicīgāko maču turnīrā. Finālā droši vien būtu vēl piesardzīgāk un garlaicīgāk. Tikmēr Francija-Horvātija – divas Eiropas komandas, kas šogad divreiz jau tikušās savā starpā. Kāds teiks, ka tas ir garlaicīgi, bet es teikšu, ka tas būtu vēl viens brīnišķīgs futbola stāsts. Finālturnīrs ar astoņām grupām, smalku sietu izslēgšanas spēlēs un beigās tāpat tieši pagājušā PK finālistes vēlreiz tiekas savā starpā – fantastiski!"

Noderīgas saites:

PK 2022 jaunumi
Kalendārs un rezultāti
Turnīra tabulas
"William Hill" prognožu spēle

Kur skatīties spēles?

“Forum Cinemas” sadarbībā ar “WilliamHill TV” piedāvā ekskluzīvu iespēju skatīties PK futbolā uz lielā kino ekrāna k/t “Kino Citadele” tiešraidē ar oriģinālo skaņu no stadiona – ļaujot apmeklētājiem pilnībā iejusties stadiona atmosfērā.

PK futbolā lielākajos sporta bāros Latvijā O'Learys Akropolē Rīga un Riga Plaza. Vairāk kā 70 TV ekrāni, boulings, biljards, virtuālās realitātes un sporta simulatori!

Kādu finālu vēlētos (nevis prognozē) tu?

  • 190

  • 67

  • 68

  • 56


  +3 [+] [-]

, 2022-12-12 16:59, pirms gada
Nekā brīnišķīga tur nebūtu! Ceru ka finālā tomēr būs Argentīna-Francija!
Pendeļotāju komandas lai pendelējās savā starpā par 3. vietu

  -1 [+] [-]

, 2022-12-12 17:49, pirms gada
Vēlētos Argentīnu fināla, vng kas pretī, lai tikai uzvara Argentīna PK..
Slēpts komentārs: Two goats one Champion

  -1 [+] [-]

, 2022-12-12 19:19, pirms gada
visticamāk, ka būs FRA-HOR, bet neizslēdzu iespēju arī Maroka Argentība

  -3 [+] [-]

, 2022-12-12 20:51, pirms gada
Jāpiekrīt iepriekšējiem, par Maradonu!
Gribējās Anglija-Argentīna (Folklendu salas), bet - rudie lempji tika galā ar Bapi, attiecīgi atstāja robu citiem. 2x vienā upē neiekāpsi - to bērnudārzā māca.
Franči pret frančiem: Āfrikas pusei tas pats uzdevums - nolauzt Bapi. Te nekāds mūris/autobuss nederēs, jo vienkārši pāršaus pāri, vienalga no stūra, no centra ap metriem 25. Ja nospēlēs kā briti un izlabos viņu kļūdas, tad arābi finālā
Hrvatska nepelnīti zemu fifa rangā. Neko žilbinošu nerādot visvienkāršākajam līdzjutējam, tā komanda savu izdara un tā var turpināt līdz galam. Iesākumam, pretiniekiem Argentīnai tango būs jādejo nevis jāvārtās pa zālīti. Līdz pendelēm labāk nenonākt.
Turpinājumā - kas var būt labāks par revanšu un maza tautiņa pie Adrijas jūras savāc zelta zemeslodi

  +1 [+] [-]

, 2022-12-12 21:11, pirms gada
..jau no pirmās dienas zināju, ka var sanākt Francijas - Argentīnas duelis un to arī gaidīju un gaidu. tas būs labākais fināls, kādu vispār var iedomāties. tīri personīgi. un pēc tāda mača, kurā cīnās mana pirmā komanda ar otro, nebūs tik bēdīgi, ja pirmā zaudēs, īpaši jau tāpēc, ka iepriekš jau dabūja kausu. bet ceru, ka tomēr uzvarēs, kaut bēdīgi būs, ka Mesi tādējādi netiks pie titula.

     [+] [-]

, 2022-12-12 21:49, pirms gada
agrizzz rakstīja: ..jau no pirmās dienas zināju, ka var sanākt Francijas - Argentīnas duelis un to arī gaidīju un gaidu. tas būs labākais fināls, kādu vispār var iedomāties. tīri personīgi. un pēc tāda mača, kurā cīnās mana pirmā komanda ar otro, nebūs tik bēdīgi, ja pirmā zaudēs, īpaši jau tāpēc, ka iepriekš jau dabūja kausu. bet ceru, ka tomēr uzvarēs, kaut bēdīgi būs, ka Mesi tādējādi netiks pie titula.
FRA-ARG varēs sadalīt 3. vietu un koka medaļas.

  +2 [+] [-]

, 2022-12-12 23:45, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: FRA-ARG varēs sadalīt 3. vietu un koka medaļas.
..jo tavējie izkrita jau grupu turnīrā? vai nemaz netika uz čempi?

  +1 [+] [-]

, 2022-12-13 00:14, pirms gada
Nav pareizs apgalvojums, ka nākamajā čempionātā nekad nav noticis iepriekšējā fināla atkārtojums. 1986. gadā Argentīna-VFR 3-2, 1990 gadā VFR-Argentīna 1-0.

     [+] [-]

, 2022-12-13 00:30, pirms gada
agrizzz rakstīja: ..jo tavējie izkrita jau grupu turnīrā? vai nemaz netika uz čempi?
Netak. Lai visiem lielāks raudājiens un lai krāsaināka dzīve

     [+] [-]

, 2022-12-13 13:32, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: FRA-ARG varēs sadalīt 3. vietu un koka medaļas.
izrāvi manas domas , tas būtu labais