Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Formula 1" vēl nav gatava pāriet uz elektriskajām mašīnām

Juris Grīns
Juris Grīns

"Formula 1" vēl nav gatava pāriet uz elektriskajām mašīnām
Foto: Motorsport.com

"Mercedes" rūpnīca no 2030. gada plāno pāriet tikai uz elektrisko ielas mašīnu ražošanu, taču pagaidām nekas neliecina, ka F1 čempionāts uz to brīdi varētu atteikties no iekšdedzes motoru izmantošanas. "Mercedes" izpilddirektors atzīst, ka vēl nav pienācis laiks šīs sacīkstes padarīt pilnībā elektriskas, tomēr komanda no F1 šī iemesla dēļ aiziet neplāno.

"Mercedes" rūpnīcas komanda, pēc vairāk nekā pusgadsimta pārtraukuma, F1 pasaules čempionātā atgriezās 2010. gadā, savukārt kopš 2014. gada, kad tika sākta turbo dzinēju izmantošana, ir vadošā vienība. Pēdējo astoņu gadu laikā tā septiņas reizes uzvarējusi pilotu kopvērtējumā un visas astoņas reizes triumfējusi Konstruktoru kausā.

Šobrīd "Mercedes" ielas auto ražošanas plānos ir jau no 2025. gada investēt tikai elektriskajos spēkratos, un sākot ar 2030. gadu arī tirgot tikai šādus automobiļus. Lai gan F1 čempionātā tiek ieviestas dažādas hibrīda tehnoloģijas, pašlaik pāriešana uz elektriskajiem motoriem nav plānota. Jauni tehniskie noteikumi, kas atteicas uz dzinējiem tiks ieviesti 2026. gadā, taču tie vēl līdz galam nav izstrādāti.

"Mēs esam nolēmuši doties pa šo dekarbonizācijas ceļu, un tas ir vienīgais lēmums, ko var pieņemt, un tas pats attiecas arī uz F1 čempionātu," intervijā "Financial Times" stāsta "Mercedes-Benz" grupas izpilddirektors Ola Kalleniuss. "Nākamie dzinēju tehniskie notikumi daudz lielāku nozīmi piešķirs elektrībai, un ir skaidra apņemšanās padarīt "Formulu 1" oglekļa dioksīda neitrālu. Elektrības izmantošana palielināsies. Joprojām tiks lietoti iekšdedzes dzinēji, bet tie tiks izmantoti kā laboratorija, lai radītu oglekļa dioksīda neitrālu degvielu, kas noteikti būs vajadzīga, piemēram, aviācijas industrijā."

Viņš piebilst, ka šobrīd F1 čempionāts nav gatavs pilnībā pāriet uz elektrību.

"Mēs vēl neesam tādā punktā, lai ar enerģiju no elektriskajām baterijām varētu nodrošināt tādas sacīkstes, kādas mums bija, piemēram, pagājušajā gadā Abū Dabī," skaidro Kalleniuss. "Šim sportam ir jārada šovs, tāpēc tālākais ceļš ir dekarbonizācija. Bateriju tehnoloģijai vēl nav pienācis laiks."

Kalleniuss nespēj pateikt, vai F1 čempionāts nākotnē apvienosies ar "Formulu E", kur jau vairākus gadus tiek izmantotas elektriskās mašīnas: "Negribu par to spekulēt. Viss, ko zinu, ir, ka "Formula 1" vienmēr paliks autosporta virsotne."

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
The latest Formula 1 and motorsport news |...

     [+] [-]

, 2022-05-12 14:21, pirms 2 gadiem
Tad arī f1 nomirs

     [+] [-]

, 2022-05-12 14:46, pirms 2 gadiem
FIA ir līgums ar Formula E, ka viņi līdz 2039. gadam ir vienīgās elektrisko formulu gonkas un līdz ar to nav svarīgi cik gatavi vai griboši ir F1.