Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Velsa izglābjas pret savas iespējas izniekojušo Fidži

Juris Miņins
Juris Miņins

Velsa izglābjas pret savas iespējas izniekojušo Fidži
L.Rīzs-Zamits, Foto:Reuters/Scanpix

Velsas izlase, sistemātiski realizējot savas iespējas, šovakar ar uzvaru sāka 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīru. Viņi, izturot pamatīgu pēdējo mača minūšu spiedienu, ar 32:26 pārspēja Fidži izlasi.

2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra pirmā spēļu kārta noslēdzās ar Velsas un Fidži izlašu cīņu. Velsieši šo Pasaules kausu sagaidīja ar mainīgām emocijām, jo sagatavošanās posmā bija gan galvenā trenera, Vorena Getlenda, atgriešanās, gan vadošo spēlētāju savainojumi, gan ļoti nevienmērīga spēle testu mačos. Ja salīdzināt šī gada noskaņojumu ar to, kas bija pirms 2019. gada PK, tad tas ir diezgan atšķirīgs, jo pirms četriem gadiem Velsa uz Japānu devās, lai cīnītos par titulu, šogad – lai pamēģinātu pakonkurēt ar lielajām izlasēm.

Fidži gan šajā ziņā paveicās daudz vairāk, jo, pirmkārt, viņi ir tādās pozīcijās, kad Pasaules kausā retas ir tās spēles, kurās salinieki var kaut ko zaudēt, tā kā parasti viņi ir pastarīšu lomā. Otrkārt, viņu pārbaudes spēļu kalendārs tika izveidots tā, lai uzvaru pirms došanās uz Franciju būtu vairāk nekā zaudējumu, jo šajā vasarā tika izspēlēts arī Klusā okeāna nāciju kauss, kurā bija jācīnās ar Tongu un Samoa, kā arī Japānu. Treškārt, kas arī daudziem uz Fidži komandu lika paskatīties citādāk – pēdējā pārbaudes mačā viņi Tvikenhemas stadionā tika galā ar Anglijas izlasi (30:22). Tieši tāpēc varēja prognozēt, ka komandas morāle ir augstā līmenī un viņi bija gatavi uzvarēt.

Pirmos punkts mačā guva velsieši, kad diezgan vieglu soda sitienu trešajā minūtē realizēja Dens Bigars. Savukārt septītajā minūtē Džošs Adamss, kurš 2019. gadā bija produktīvākais piezemējumu izpildītājs, atklāja savu kontu šī gada piezemējumiem. Tiesa, starp šiem abiem notikumiem Fidži bija laba iespēja gūt savus vismaz piecus punktus, taču viņi zaudēja bumbu tieši pirms ieskaites zonas.

Teti Tela arī pārsteidza Fidži atbalstītājus un komandas biedrus, jo no ļoti labas pozīcijas raidīja bumbu garām vārtiem. Šī neveiksme gan fidžiešus neapturēja, viņi turpināja iet uz priekšu, taču, kā jau tas bieži ir redzēts viņu izpildījumā, kļūdas un noteikumu pārkāpumi vairākkārt atturēja viņus no rezultatīvām darbībām un tikai tad, kad iniciatīvu un bumbu savās rokās ņema Vaisea Najacalevu, Fidži izlases kapteinis, Fidži guva pirmo piezemējumu, kas kopā ar realizāciju samazināja rezultāta starpību līdz vienam punktam.

Drīz pēc tam līdzīgā stilā, individuāli Semi Radradra uzlauza Velsas aizsardzību un Lekima Tagitagivalu piezemēja bumbu.

Rezultatīvās šūpoles turpinājās un šoreiz kārta bija velsiešu uzbrukuma. Dens Bigars realizēja sodu, bet vēlāk piezemējums pēc gara fāžu uzbrukuma padevās Džordžam Nortam, kurš atrada brīvu koridoru uz ieskaites zonu.

Piecas minūtes pirms puslaika beigām Fidži nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču pie pieciem punktiem viņi netika, jo bumba netika akcentēti piespiesta un tiesneši uzskatīja, ka bumba ir zaudēta. Tāpat tiesneši nesaskatīja sodus īsi pirms tam.

Puslaiks noslēdzās diezgan karsti – Fidži lieliem spēkiem devās uz priekšu, atkal bija tuvu ieskaites zonai, punktus gan neguva, bet pamatīgi "pamīcīja" velsiešus un lika Denam Bigaram, ejot nost no laukuma, savas pārdomas par spēli izteikt paaugstinātos toņos.

Otro puslaiku Bigaram bija iespēja nomierināties pašam un mazliet nomierināt spēli, t.i., palielināt Velsas pārsvaru līdz septiņiem punktiem, taču no labas pozīcijas pieredzējušais spēlētājs sita garām vārtiem.

Tiesa, Velsas apņēmība uzbrukumā tamdēļ nenoplaka un viņi turpināja sistemātiski izdarīt spiedienu uz fidžiešiem, liekot viņiem kļūdīties un pārkāpt noteikumus, kas ļāva Velsas "pūķiem" spēlēt brīvāk un beigu beigās arī gūt piezemējumu, kad pēc Fidži aizsardzības kļūdu virknes, bumba nonāca Luisa Rīza-Zamita rokās un viņš nekļūdījās.

Fidži arī lieliem spēkiem un iedvesmoti devās uz priekšu, meklējot šī mača laimi uzbrukumā, un iespieda velsiešus pie viņu ieskaites zonas, taču, kā jau vairākkārt redzēts arī šajā mačā, viņi paši savas labās epizodes arī sabojāja un izniekoja, piemēram, Levani Botia zaudēja bumbu īsi pirms piezemēšanas. Savukārt Lekima Tagitagivalu bez piezemējuma spēles protokolā atzīmējās arī ar dzelteno kartīti.

Uzreiz pēc Fidži palikšanas mazākumā piezemējumu guva Velsai uz maiņu nākušais Eliots Dī un ar to, kā tobrīd likās, Fidži iespējas un cerības uz pozitīvu iznākumu strauji tiecās uz nulli.

Fidži izlase gan turpināja spēlēt, būt "uz sava viļņa" un uz maiņu nākušais Jošua Tuisova savā stilā, ar spēku, nogādāja bumbu ieskaites zonā, taču arī šajā brīdī rezultāta starpība bija diezgan liela - 11 punkti, kas nozīmē, ka, lai atspēlētos, "Lidojošajiem fidžiešiem", bija jāveic divi piezemējumi ar vismaz vienu realizāciju.

Metjū Kārlijs, spēles galvenais tiesnesis, par visiem spēkiem centās kļūt par mača galveno varoni un arī spēles beigās atcēla vēl vienu, jau trešo, piezemējumu, kas lika fidžiešiem mēģināt vēlreiz un ar kārtējo mēģinājumu viņi bija veiksmīgi, taču realizācijas sitiens bija neprecīzs. Tas rezultāta starpību samazināja līdz sešiem punktiem, kas nozīmēja, ka Fidži izlasei bija visas iespējas ar pēdējo uzbrukumu izraut uzvaru.

Metoties uz priekšu visiem labākajiem uz laukuma esošajiem spēkiem, Fidži patiešām nonāca ļoti tuvu ieskaites zonai un bija ļoti labā pozīcijā, kad Semi Radradra, tika atrasts laukuma pretējā pusē un viņam priekšā bija tikai viens aizsargs. Diemžēl, bet pieredzējušais regbists nespēja notvert ar kāju aizsperto bumbu un ar to spēle arī beidzās. Velsa var droši teikt, ka, lai arī viņi spēlēja labi un ļoti lielas kļūdas nepieļāva, šajā vakarā viņi izglābās.

Par spēli kopumā jāteic, ka Fidži parādīja ļoti spilgtu un emocionālu regbiju, taču šīs pieejas mīnusi arī bija redzami – noplokot emocijām, komandai nepalika argumentu, lai spēlētu pret savā ziņā akadēmisko Velsas regbiju, tāpēc viņu sniegums bija ļoti viļņveidīgs. Tāpat, protams, viņiem lielas problēmas bija ar momentu realizāciju, jo kādi divi ja ne visi trīs potenciālie piezemējumi tika zaudēti pašu kļūdu dēļ, kas pieļautas pašās uzbrukuma beigās.

Ar šo spēli ir noslēgusies PK finālturnīra pirmā kārta. Spēles atsāksies jau 14. septembrī, kad Francija aizvadīs maču pret Urugvaju. Savukārt šīs dienas pēdējās cīņas dalībniekiem laukumā būs jādodas 16. un 17. septembrī. Vispirms Velsa spēlēs pret Portugāli, bet dienu vēlāk ieplānots principiāls Okeānijas reģiona duelis – Austrālija pret Fidži.

Velsa – Fidži (18:14)

Piezemējumi: Dž.Adamss (7), Dž.Norts (29), L.Rīzs-Zamits (48), E.Dī (66) – V.Najacalevu (13), L.Tagitagivalu (7), J.Tuisova (73) M.Dodžī (78)
Realizācijas: D.Bigars (30, 49, 67) – F.Lomani (15, 18), T.Tela (73)
Soda sitieni: D.Bigars (4, 24) - N/A
Dropsitieni: N/A - N/A

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Itālija11005
2.Francija11004
3.Urugvaja00000
4.Jaunzēlande10010
5.Namībija10010

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa11005
3.Fidži10012
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Japāna11005
2.Anglija11004
3.Samoa00000
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

  +1 [+] [-]

, 2023-09-11 00:19, pirms 10 mēnešiem
Žēl salinieku ,varēja izraut uzvaru .Spelē uzbrukošo regbiju ,nešēz aisardzībā ,bija interesants mačs.

     [+] [-]

, 2023-09-11 06:49, pirms 10 mēnešiem
Žēl Fidži.Pēc spēles gaitas viņiem vajadzēja vinnēt so spēli.Tikai tas tehniskais brāķis noslēdzosajā fāzē Fidži pamatīgi iegāza.Bonusa punktus nopelnīja par zaudējumu,bet tie var izradīties par maz lai apsteigtu Velsu un izietu no grupas.Tagad lai tas notiktu prieks Fidži ļoti sarežģīts uzdevums-vajadzēs vinnēt grandu Austrāliju.Grūts bet ne neizpildāms uzdevums prieks sībrīža Fidži sportiskās formas.Testa mačos un Klusā okeāna nāciju kausā viņi izskatījās patiesām iespaidīgi.