Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Somu žurnālists: "Latvijas bronza ir labākais, kas hokejā noticis pēdējos gados"

Rolands Eliņš

Somu žurnālists: "Latvijas bronza ir labākais, kas hokejā noticis pēdējos gados"
Foto: LHF

Arī pēc Latvijas hokeja izlases lieliskā sasnieguma pasaules čempionātā neiztrūka diskusiju par to, cik tad plaši šis panākums tika pamanīts. Portāls Sportacentrs.com vērsās pie vairākiem ārzemju hokeja žurnālistiem, aicinot izteikties par to, kā Latvijas hokeja izlases bronzas medaļas tika pamanītas viņu sporta auditorijā, un aicinājumam atsaucās somu žurnālists Ville Touri no "Ilta-Sanomat" un slovāku žurnālists Mihals Bakajs no "Pravda.sk".

"Latvijas izlases panākums droši vien bija labākā lieta, kas notikusi ar hokeju vairāku gadu garumā," par Harija Vītoliņa vadītās izlases iegūtajām bronzas medaļām pasaules čempionātā teica Somijas lielākā medija "Ilta-Sanomat" sporta žurnālists Ville Touru. "Parasti jau medaļas dala vienas un tās pašas valstis, bet beidzot mums bija jauns svaigums šajā ziņā. Un pats labākais ir tas, ka acīmredzams, cik daudz šīs bronzas medaļas nozīmē Latvijai. Piemēram, kad Kanāda iegūst pasaules čempionāta zeltu, nevienu tas īsti nepārsteidz un būtībā arī neinteresē. Teiksim godīgi, tas ir garlaicīgi. Savukārt latviešu karnevāls bija lielisks."

Savukārt Slovākijas medija "Pravda" hokeja žurnālists Mihals Bakajs nosauca Latvijas izlases sekmes par pilnībā pelnītām: "Latvijas izlase parādīja lielisku komandas garu, apņēmību un izturību, kā arī bija redzama tās vēlme iepriecināt savus fanus. Protams, ja sporta komanda vēlas panākumus, tai nepieciešama sava deva veiksmes. Cerams, ka šis panākums dos jaunu spērienu jauno hokejistu izaugsmei."

Par jautājumu, kādu uzmanību Latvijas hokeja stāsts izpelnījās PČ rīkotājvalstī Somijā, Touru piedāvāja plašāku atbildi: "Hokejs globāli ir mazs sporta veids. Domāju, ka ir tikai trīs valstis, kurās hokejs ir populārākais sporta veids - Kanāda, Somija un Latvija. Latvija nekad nav bijusi ienaidniece Somijai - ne hokejā, ne kādā citā ziņā. Daudzi Somija saredz Latvijas hokeju kā savu mazo brāli, kuram novēl panākumus."

"Somijas izlase hokejā iepriekšējos gados ir izcīnījusi praktiski visu, ko vien varēja. Šogad turnīram Somijā bija citāda piegarša, likās, ka vairs nav tādas aizrautības kā iepriekšējos gados. Par laimi, Latvija izglāba interesi par turnīru. Somi kopumā bija ieinteresēti, kā noslēgsies Latvijas sensacionālais veiksmes stāsts," norādīja "Ilta-Sanomat" sporta žurnālists.

"Manuprāt, daudziem somiem sajūtu līmenī liekas, ka Latvijas hokejam šis ir kā mūsu 1995. gads," viņš turpināja. "Un mums ir prieks par to. Togad Somija pirmoreiz ieguva pasaules čempionāta zeltu, un tam sekoja pilnīgs haoss. Tas ir vislielākais panākums sportā Somijas vēsturē, un vēl tagad, 28 gadus vēlāk, cilvēki atceras, kas notika Stokholmā leģendārajā 1995. gada maijā."

Līdzīgi norādīja arī slovāku medija "Pravda" žurnālists Bakajs: "Pēc tam, kad Slovākijas izlase netika tālāk, daudzi slovāku fani sāka just līdzi Latvijai. Šī izlase viņiem atgādināja 2002. gada olimpiskās spēles, kad pastarīšu statusā jau bija Slovākija, taču tāpat tika izslēgšanas spēlēs. Abas komandas beigās ieguva bronzas medaļas. Latvieši nospēlēja cīņasspara pilnus mačus, un daudzi slovāku līdzjutēji prata to novērtēt."

"Jā, daži fani dusmīgi par to, kā izvērsās grupu turnīra beigas," sacīja Bakajs par to, ka tieši Latvijas dēļ aiz borta palika Slovākija, kura uzvarēja savstarpējā mačā, taču citu neveiksmju dēļ grupu turnīra pēdējā mačā bija spiesta gaidīt palīdzību no Šveices, ko nesagaidīja. "Cilvēki dusmojās uz Šveici par to, ka tā neizlika spēcīgāko sastāvu pret Latviju, kas beigās noveda pie tā, ka tālāk tika Latvija, nevis Slovākija. Taču man liekas, ka lielākā daļa Slovākijas fanu pareizi saprata, ka mūsu izlase šoreiz nebija pelnījusi vietu izslēgšanas spēlēs, jo konkurentes gluži vienkārši šogad bija labākas."

Atsevišķa tēma papildus hokejam bija arī vairāku tūkstošu Latvijas fanu negaidīta ierašanās Tamperē uz medaļu spēlēm. Kā nekā, bija jābūt milzīgam optimismam, lai pirms turnīra (un pat vēl pirms ceturtdaļfinālā) ieplānotu Latvijas izlases pusfināla spēles skatīšanos Tamperē, bet steiga neliedza vairākiem tūkstošiem līdzjutēju saorganizēties ātram ceļam uz Somiju nedēļas nogalē, un tika izsludināti arī īpaši papildus avioreisi.

"Es ar prieku redzēju, cik daudz latviešu ieradās Tamperē," sacīja somu žurnālists Touru. "Ar mašīnu, ar lidmašīnu, ka tik kaut kā. Kad Latvijas komanda ieradās Tamperē, pusfināls un bronzas medaļu mačs atmosfēras ziņā pārspēja jebkuru Somijas spēli visa turnīra gaitā. Protams, saku paldies kaislīgajiem Latvijas līdzjutējiem!"

"Man par Latvijas līdzjutējiem Tamperē vislielāko iespaidu atstāja tas, cik daudz viņu vidū bija jaunu sieviešu un ģimeņu ar bērniem," turpināja Touru. "Tas bija kaut kas atšķirīgs no ierastā. Parasti jau uz pasaules čempionātu no ārzemēm atbrauc piedzērušies veči. Kad redzēju Latvijas fanu vidū daudzās dāmas un bērnus, aptvēru, cik daudz Latvijai nozīmēja hokeja izlases panākums."

"Protams, biju pārsteigts, cik daudz latviešu beigās atbrauca uz Tamperi, jo viņi taču nevarēja šādu ceļojumu paredzēt iepriekš. Bet beigās sanāca, ka visas Tamperes ielas bija pilnas ar latviešiem. Jau iepriekš zinājām, ka Latvijas fani PČ mačos ir vieni no skaļākajiem savas komandas atbalstītājiem, bet šajā pavasarī Tamperē redzētais likās īpašs."

  +3 [+] [-]

, 2023-06-09 19:17, pirms 11 mēnešiem
<3

  +3 [+] [-]

, 2023-06-09 20:31, pirms 11 mēnešiem
paldies par pozitīvu rakstu)

     [+] [-]

, 2023-06-10 00:33, pirms 11 mēnešiem
"Šī izlase viņiem atgādināja 2002. gada olimpiskās spēles, kad pastarīšu statusā jau bija Slovākija, taču tāpat tika izslēgšanas spēlēs."
2022 nevis 2002

     [+] [-]

, 2023-06-10 12:55, pirms 11 mēnešiem
Frisk rakstīja: "Šī izlase viņiem atgādināja 2002. gada olimpiskās spēles, kad pastarīšu statusā jau bija Slovākija, taču tāpat tika izslēgšanas spēlēs."
2022 nevis 2002
Kā Ķīnā iet?