Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

De Fabiāni pēdējā kāpumā notur Boļšunovu aiz sevis, bet finiša taisnē tomēr piekāpjas

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

De Fabiāni pēdējā kāpumā notur Boļšunovu aiz sevis, bet finiša taisnē tomēr piekāpjas
Frančesko de Fabiāni bija tuvu uzvarai. Foto: Hanninen/Newspix24/SIPA/Scanpix

Piektdien, 8. janvārī, iesākās sacensības "Tour de Ski" slēpošanas seriāla pēdējā pieturvietā - Itālijas ciematā Val di Fiemmē. 15 km klasiskajā distancē ar kopējo startu lielisku konkurenci dominējošajam Krievijas slēpotājam Aleksandram Boļšunovam sastādīja itālis Frančesko de Fabiāni, tomēr spēka, lai noturētu uzvaru, finiša taisnē viņam bija par maz.

Par 15 bonusa punktiem pie 2.3 km atzīmes cīnījās trīs slēpotāji - Rišārs Žuvs no Francijas, kā arī divi Krievijas sportisti Aleksandrs Boļšunovs un Gļebs Retivihs. Aizraujošā sprintā ātrākais izrādījās tieši Žuvs, apsteidzot Retivihu par sešām sekundes desmitdaļām, bet Boļšunovu - par septiņām. Pēc šī sprinta par līderi ar aptuveni 50 m pārsvaru izvēlējās kļūt krievs Jevgeņijs Belovs, taču jau drīz viņu noķēra pārējie konkurenti, un atkal apvienojās lielā līderu grupa.

Pie 8.5 km atzīmes 15 bonusa sekundes nopelnīja Boļšunovs, bet dalītā otrajā vietā šo kontrolpunktu sasniedza viņa tautietis Deniss Spicovs un itālis Frančesko de Fabiāni. Pēc tam desmitajā kilometrā par negaidītu līderi kļuva soms Markuss Vuorela, kurš patiesībā visu laiku bija turējies līderu grupā, taču neieņēma vietas labāko desmitniekā. Drīz viņš atkal tika apsteigts, un sākās īstā cīņa par vietām uz pjedestāla, gandrīz visiem galvenajiem favorītiem esot priekšgalā. Kā pirmais no līderu grupas aptuveni pusotru kilometru pirms finiša tempu palielināja tieši de Fabiāni, bet no aizmugures viņam sekoja gan Boļšunovs, gan Aleksejs Červotkins. Pēdējā kalnā pirms finiša Itālijas sportists rādīja lielisku sniegumu, noturot Boļšunovu joprojām aiz sevis, taču spēka finiša taisnē viņam vairs nepietika, kā rezultātā Aleksandrs Boļšunovs izcīnīja savu piekto uzvaru pēc kārtas.

"Tour de Ski" kopvērtējumā Boļšunovs savu pārsvaru palielināja vēl par pusminūti, un šobrīd atrodas 2:37 minūtes priekšā otrajai vietai. Pārsteidzošā devītajā vietā šodien ierindojās Norvēģijā dzimušais Īrijas slēpotājs Tomass Vestgords (+14.3). Tikai 27. vietu (+1:03.6) ieņēma Artjoms Maļcevs, tādējādi no otrās vietas kopvērtējumā atkrītot uz piekto. Kaut arī šīs dienas distanci labi iesāka, tomēr finišu nesasniedza 31 gadu vecais zviedrs Kalle Halfvarsons, izstājoties arī no "Tour de Ski".

Lielā distanču slēpošanas tūre noslēgsies šajā nedēļas nogalē. Rīt tiks aizvadītas sprinta sacensības klasiskajā stilā, bet parīt plānota 10 km distance ar kopējo startu slidoslī, kur pirms finiša būs arī kāpums slavenajā Alpe Cermis kalnā. Savukārt šodien pulksten 16:35 norisināsies masu starts arī dāmām, kurā dalību ņems Latvijas slēpotāja Patrīcija Eiduka, vakar paziņodama, ka mēģinās "Tour de Ski" pabeigt līdz galam. Ja tas izdosies, viņa kļūs par pirmo latviešu dāmu slēpotāju ar šādu sasniegumu.

Uz starta būs arī Zviedrijas izlases slēpotājas, par kuru startu vēl vakardien bija neskaidrības, jo Linna Svāna pēc pirmā testa veikšanas saņēma pozitīvu Covid-19 rezultātu. Par laimi vakar vakarā viņa saņēma negatīvu PCR testa rezultātu, un Zviedrijas izlase varēja atviegloti uzelpot. Tāpat pie starta tiks pielaistas visas somietes, kuru komandā vakar arī tika fiksēti divi pozitīvi rezultāti ātrajos koronavīrusa testos, bet pēc tam saņemts negatīvs rezultāts PCR testos. Kā somu televīzijas kanālam YLE pastāstīja Helsinku un Ūsimā slimnīcas direktors Lase Lehtonens, tad katrs piektais vai sestais no ātrajiem testiem ir neprecīzs. "Tie ir efektīvi tikai pacientiem ar simptomiem," sacīja Lehtonens.

15 km masu starts klasiskajā stilā vīriešiem, "Tour de Ski" 6. posms, Val di Fiemme (Itālija)

V.SportistsValstsRezultāts
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija41:33.7
2.Frančesko de FabiāniItālija+1.8
3.Aleksejs ČervotkinsKrievija+3.7
4.Iļja SemikovsKrievija+6.7
5.Ivans JakimuškinsKrievija+7.6
6.Janošs BrugersVācija+7.6

"Tour de Ski" kopvērtējums vīriešiem

V.SportistsValstsRezultāts
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija2:57:09
2.Moriss ManifikāFrancija+2:37
3.Ivans JakimuškinsKrievija+2:47
4.Deniss SpicovsKrievija+2:50
5.Artjoms MaļcevsKrievija+3:17
6.Dario KolonjaŠveice+4:17

  +1 [+] [-]

, 2021-01-08 16:33, pirms 3 gadiem
Vnk vājprātīgs pārsvars slīdamībā Boļšunovam bija pēc pēdējā kāpuma, uz viņa fona šķita, ka de Fabiani apstājas. Pilnīgs kosmoss slēpju sagatavošanā Boļšunovam?!

     [+] [-]

, 2021-01-09 10:50, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Vnk vājprātīgs pārsvars slīdamībā Boļšunovam bija pēc pēdējā kāpuma, uz viņa fona šķita, ka de Fabiani apstājas. Pilnīgs kosmoss slēpju sagatavošanā Boļšunovam?!
Viņš tā saucamajā slip steam tika + vēl tas, ka viņš ir smagāks, kas nobraucienā nav mazsvarīgi. Domāju, ka nekāds kosmoss slēpēs nebija, vnk fizika darīja savu. To jau arī komentētāji teica, ka Fabiani ir pirms tā nobrauciena un finiša tāds diezgan pamatīgs atrāviens jauztaisa, lai būtu kādas cerības.