Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Ja Ostapenko varētu aizņemties Sevastovas tenisu un otrādi...

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ja Ostapenko varētu aizņemties Sevastovas tenisu un otrādi...
Anastasija Sevastova
Foto: Sipa USA/Scanpix

Ar Anastasijas Sevastovas zaudējumu "US Open" ceturtdaļfinālā amerikānietei Slounai Stīvensai beidzās Latvijas spēlētāju "Grand Slam" sezona, kas bija labākā mūsu tenisa vēsturē. Aļonai Ostapenko "French Open" tituls un ceturtdaļfināls Vimbldonā, bet Sevastovai ceturtdaļfināls Ņujorkā. Vai varēja būt vēl labāk? Noteikti!

Ostapenko pirms šī gada "Grand Slam" turnīros bija zaudējusi piecos mačos pēc kārtas, turklāt pērn visos četros lielajos turnīros izstājās jau pēc zaudējuma 1. kārtā. Šogad Aļona laboja savus rekordus visos četros turnīros, ikvienā no tiem gūstot vismaz divas uzvaras.

Divi no šogad "Grand Slam" turnīros piedzīvotajiem zaudējumiem Aļonai bija sāpīgi un noteikti novēršami. Austrālijā viņa 3. kārtā divreiz servēja par uzvaru cīņā pret Karolīnu Pliškovu, bet uztraukuma rezultātā un, protams, arī, esot bez ļoti labas serves, nespēja nodrošināt uzvaru.

Vimbldonā ceturtdaļfinālā būtībā nebija variantu pret spēcīgo Venusu Viljamsu, kurai ir daudz labāka serve, kam uz zālāja seguma ir liela nozīme.

Savukārt trešais zaudējums, kas notika pirms dažām dienām pret savu vienaudzi Darju Kasatkinu, bija "neobligāts", taču it nemaz nepārsteidza.

Ostapenko tenisā ir divas problēmas. Viena ir neuzticama otrā serve (gan ātruma, gan precizitātes ziņā), otra ir pacietības trūkums un tā rezultātā daudz nepiespiesto kļūdu, kad jāspēlē pret aizsardzības spēlētājām ar lielu spēles variāciju. Ostapenko var ar spēku nodauzīt Karolīnu Vozņacki un Simonu Halepu, kuras dod vienkāršas bumbiņas, bet pret sarežģītāku tenisu viņai bieži vien trūkst pacietības, lai konstruētu tādus uzbrukumus, kuros ir lielāka iespēja uzvarēt izspēlē, nevis pēc Kasatkinas tipa spēlētāja "slaisa" sist no visa spēka un cerēt, ka vienmēr trāpīs laukumā.

Sevastova tieši Ņujorkā sasniedza savu labāko "Grand Slam" rezultātu šogad, tādā veidā atkārtojot pērn "US Open" sasniegto ceturtdaļfinālu. Izsētās spēlētājas statuss, kas nopelnīts ar stabilitāti, visas sezonas garumā esot Top 40 (un kopš maija arī Top 20), dod atvieglojumus "Grand Slam" pirmajās 2-3 kārtās. Sevastovai ceļš līdz ceturtdaļfinālam bija ļoti patīkams, jo trijos no četrām spēlēm varēja sacensties ar agresīvām pretiniecēm – tādām, kas viņai ir ļoti parocīgas, bet spēlētājas ar labu aizsardzību tradicionāli sagādā grūtības. Pēdējie divi mači bija ļoti spilgts apliecinājums šim apgalvojumam.

Šo rindu autors pirms spēles pret Mariju Šarapovu detalizēti pastāstīja , kāpēc Sevastovai ir ļoti labas izredzes uzvarēt titulēto Krievijas tenisisti un kā tas uzvaras gadījumā notiks. Proti, gan par Sevastovas dažādību, gan Šarapovas daudzajām nepiespiestajām kļūdām (virs 50!), ar kurām Sevastovai liela sakara nebija. Nezinātājiem – nepiespiestā kļūda rodas tad, kad spēlētāja, pretinieces netraucēta, netrāpa laukumā. Piemēram, bumbiņa bez ļoti liela ātruma tiek atsista laukuma vidū, un pretiniece trāpa autā vai tīklā. Vai tribīnēs.

Pirms ceturtdaļfināla mača pret Slounu Stīvensu bija skaidrs, ka amerikāniete būs Anastasijas grūtākā pretiniece turnīrā ar mazākām izredzēm nekā pret Šarapovu. Un šajos mačos arī spēles ziņā notika tieši tas, kas tika aprakstīts pirms to sākuma. Gluži neticami...

Šie divi mači parādīja jau sen skaidri zināmo. Sevastovai ir liela dažādība un gudrs teniss ar nestandarta risinājumiem, lai uzvarētu agresīvas un nepacietīgas pretinieces, kurām ir tendence daudz kļūdīties – gan ar Anastasijas palīdzību, gan bez tās. Tikmēr pret lieliskas aizsardzības spēlētājām, kuras nesteidzas, ļoti daudz nekļūdās un arī spēlē gudri, kā arī spēj tik klāt Sevastovas "dropšotiem" (tas Anastasijai ir ļoti labs ierocis), Sevastovai ir vislielākās grūtības.

16(!) pēc kārtas zaudēti seti pret šābrīža Top 10 divām labākajām aizsardzības tenisistēm Halepu un Vozņacki nav sakritība, tā ir tendence. Vienā mačā var nepaveikties, citā var būt savainojums, bet astoņi zaudējumi pēc kārtas dod ļoti skaidru bildi. Secinājums – Sevastova pašas spēkiem šādas tenisistes nevar uzvarēt vai arī tas ir ļoti, ļoti grūti izdarāms. Proti, nepieciešama palīdzība no tīkla otrās puses.

Kā pieveikt Vozņacki un Halepu? Ar spēku sist cauri viņu aizsardzībai. Sevastovai diemžēl tāda tenisa nekad nav bijis un arī nebūs. Jā, Anastasija var šad un tad uzsist arī ļoti spēcīgi, bet sistemātiski tā nespēj spēlēt. Savukārt viņas inteliģentais spēles stils, kas darbojas pret agresīvām tenisistēm, nav uzvaras formula pret citām aizsardzības spēlētājām, pret kurām viņa ļoti jaudīga uzbrukuma trūkuma dēļ nevar produktīvi darboties kā pirmais numurs. Savukārt, spēlējot pārsvarā no aizsardzības, pret Vozņacki, Halepu un arī vakardienas pretinieci Stīvensu, uz uzvaru cerēt nav pamata.

Ir mači, kuros abas mūsu spēcīgākās tenisistes labprāt aizņemtos kaut ko no otras spēlētā tenisa. Piemēram, Aļonai jau pieminētajā mačā pret Kasatkinu ļoti līdzētu Sevastovas gudrais teniss. Savukārt Anastasijai vakar pret Stīvensu un daudzos depresīvajos mačos pret Vozņacki un Halepu ļoti noderētu Aļonas spēcīgais uzbrukums.

Ostapenko tenisā ir divas problēmas. Sevastovai tika viena, bet tā ir lielāka par Aļonas abām problēmām kopā. Proti, Ostapenko, pat neskatoties uz problemātisko servi un agresīvas spēles rezultātā lielo kļūdu skaitu, lielākajā daļā savu maču ir likteņa noteicēja, tāpēc zaudē vai uzvar pašas spēkiem, nevis ir atkarīga no tā, kas notiek laukuma otrajā galā. Sevastovai mačos pret noteiktu spēlētāju kategoriju tā diemžēl nav. Ja būtu, tad nerastos tik daudz bezcerīgo maču pret Karolīnām un Simonām. Var sevi mānīt ar citiem apgalvojumiem, taču dažas lietas ir ļoti vienkāršas un nepārprotamas.

Mums ir divas laba līmeņa tenisistes, tāpēc vajag priecāties par abu sasniegumiem, nevis dalīties divās komandās – Ostapenko un Sevastovas fanos. Un otrajiem skaust "mazāk talantīgāko" Ostapenko tāpēc, ka viņai ir "Grand Slam" tituls, kas nopelnīts ar dominējošu tenisu, lieliski nospēlējot uzbrukumā, kuram Parīzē nespēja pretoties pat vislabākās aizsardzības īpašnieces? Nejauki.

Varbūt pienāks arī Sevastovas laiks lielajos turnīros. Nesenā vēsture gan rāda, ka Anastasijas tipa spēlētājām "Grand Slam" tituli nespīd, jo tagad ir uzbrukuma spēlētāju laiks. Tām, kuras paļaujas uz aizsardzības tenisu un pretuzbrukumu spēli un lielā mērā ir atkarīgas no pretinieču palīdzības, klājas grūti. Ja viņu sāncenses spēlē neatvairāmi un precīzi, tādā veidā uzvarot, tad nav pamata gaidīt ko vairāk.

Sevastovai šogad Ņujorkā izveidojās ļoti patīkams un cerīgs ceļš – trīs no piecām pretiniecēm bija parocīgo spēlētāju kategorijā, bet pret Stīvensu, kura tāda nav, Anastasijai nedaudz pietrūka. Skaidrs, ka Sevastova labprāt visos mačos sacenstos ar uzbrukuma tenisistēm, bet, lai uzvarētu "Grand Slam" turnīrā, ir jātiek pāri septiņām barjerām. Sevastovas gadījumā – varbūtība, ka nevienā no septiņiem mačiem nebūtu viņai neparocīgas pretinieces, ir ļoti niecīga. Uzvara pār Stīvensu gan būtu radījusi ļoti cerīgu ainu – turnīrā palikušas tikai agresīvas, uzbrukumu spēlējošas tenisistes.

Pērn Sevastovai ceturtdaļfinālā trāpījās nekad neuzveiktā Vozņacki. Jā, Anastasijai toreiz pašā spēles sākumā gūts potītes savainojums, bet arī bez tā viņai pret Karolīnu maz variantu, jo 0-4 mačos un 0-8 setos ir tas, kas ir. Bez pārpratumiem. Tagad ceturtdaļfinālā bija Stīvensa. Ne tik ļoti grūti uzvarama, taču no tās pašas kategorijas. Mačā pret amerikānieti Sevastova sākuma posmā un finiša taisnē, kad arī izšķīrās mača liktenis, zaudēja tieši tāpēc, ka viņai nebija pietiekami laba un spēcīgi precīza uzbrukuma, lai apspēlētu pretinieces aizsardzību. Cenšoties spēlēt sev nepierasti agresīvā manierē, Sevastova 3. seta taibreikā četras reizes kļūdījās. Tas bija pārāk daudz. Atskaitot divas epizodes, Stīvensa taibreikā nekļūdījās jeb daudz nepalīdzēja.

Starp citu, Sevastova vēl pat nav spēlējusi "Premier" līmeņa turnīru finālos, nemaz nerunājot par ko lielāku, jeb šobrīd viņai finālu ziņā spēju griesti ir "International" turnīri, kuros spēlēti visi četri fināli. Tā nevar būt sakritība. Drīzāk gan tas, ka viņas teniss, lai arī ir ļoti labs, tomēr nav pietiekami labs. Kādam var likties, ka Sevastovas spēlētā tenisa problēmas raksturojums šeit ir aizskarošs, taču tās ir iedomas un nekas vairāk. Tā ir patiesība, kas ir detalizēti pamatota. Dažreiz šāda veida apgalvojumus var mēģināt apgāzt ar statistiku, taču šoreiz arī tas nav iespējams.

Ja man liktu izvēlēties, kādu tenisu ņemt, daudz nedomājot, izvēlētos Ostapenko. Tā nav fanošana par Aļonu vai nepatika pret Sevastovu, jo abi apgalvojumi ir nepatiesi un bez pamata. Lai arī Ostapenko ir acīmredzami trūkumi, joprojām atsakoties sakārtot savu servi, viņai tik un tā ir spēcīgs teniss, kas ir uzvarošs teniss. Kopš jūnija sākuma, kad viņa kļuva par "Grand Slam" čempioni, neviens nav tiesīgs Ostapenko apcelt. Viņai atliek pavaicāt: "Cik "Grand Slam" titulu ir jums"?

2018. gada sezonas klusā cerība – Sevastova ar "dropšotiem" apspēlē visas pretinieces Parīzē, bet Ostapenko ar uzlabotu servi triumfē Vimbldonā.

Un varbūt mums beidzot izdodas tikt pie konkurētspējīgas "Fed Cup" komandas, lai gan tā ir naiva cerība. Sevastova likusi skaidri noprast, ka diez vai spēlēs. Un nav garantiju, ka nākamajā gadā izlasē būs Ostapenko. Viņa vairākus gadus ir "kalpojusi" un valsts komandā "bez brīvdienām" ir jau kopš ļoti agra vecuma, dažkārt upurējot lielus komercturnīrus (piemēram, šogad svarīgais "Premier" turnīrs Dohā). Drīz (varbūt jau pirmdien) kļūstot par Top 10 spēlētāju, Ostapenko nākamajā sezonā var būt savam statusam atbilstoši mērķi, kuriem pēc šogad nospēlētā karjeras labākā gada ir jākļūst vēl lielākiem.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-06 14:57, pirms 7 gadiem
Interesants, konstruktivs raksts, bet ar pāris pretrunām un tendenci noniecināt Sevastovu. No vienas puses, Anastasija nekad neko lielu nevinnnes, jo modē ir specigs agresivs teniss, kura vinai nav, bet tai pat laika raksta apgalvots, ka tiesi agresivas tenisistes Anastasija var vinnēt! !!!
katrai speletajai ir iespeja progresē un neredzu nevienu iemeslu lai Anastasija swsniegtu Simonas limeni un kada grand slam finala nolauztu kadu agresivo!!!! Par daudz kategorisma un par maz sipatiju attie iba pret Anastasiju!!!

  +6 [+] [-]

, 2017-09-06 14:58, pirms 7 gadiem
Autoram varu izteikt pateicību par kārtējo lielisko analīzi. Šoreiz ir sanācis pat relatīvi korekti, neaizskaroši uzrakstīt. Ceru, ka autors, arī turpmāk mācīsies no savām kļūdām un izvairīsies no izteicieniem, kas lielākajai daļai sporta līdzjutēju nav pieņemami.

     [+] [-]

, 2017-09-06 15:00, pirms 7 gadiem
Izlasot tiešām, teiktajā rodas daudz pretrunu.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-06 15:36, pirms 7 gadiem
Varēja Nastja vinnēt Stīvensu, šoreiz pievīla nervi un trauma, bet galvenokārt nervi.

 +16 [+] [-]

, 2017-09-06 15:51, pirms 7 gadiem
"Varbūt pienāks arī Sevastovas laiks lielajos turnīros."

Vai tiešām divreiz sasniegts 1/4fināls nav apbrīnojams panākums? neticami...

p.s. Ja man liktu izvēlēties, kādu tenisu ņemt, daudz nedomājot, izvēlētos Sevastovu

  -4 [+] [-]

, 2017-09-06 15:53, pirms 7 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: "Varbūt pienāks arī Sevastovas laiks lielajos turnīros."

Vai tiešām divreiz sasniegts 1/4fināls nav apbrīnojams panākums? neticami...

p.s. Ja man liktu izvēlēties, kādu tenisu ņemt, daudz nedomājot, izvēlētos Sevastovu
Sevastovas teniss: Labāk zīle rokā nekā mednis kokā.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-06 16:17, pirms 7 gadiem
Ja abas apvienotu, ļoti iespējams, ka gēni savienotos nelabvēlīgi. Dabūtu Ostapenko galvu un Sevastovas atlētismu. Hibrīds kliegtu "oink" pie katra sitiena un viegli, izjusti sistu autos un tīklā. Tikai par matu krāsu nav skaidrības.

  +1 [+] [-]

, 2017-09-06 16:37, pirms 7 gadiem
M rakstīja: Ja abas apvienotu, ļoti iespējams, ka gēni savienotos nelabvēlīgi. Dabūtu Ostapenko galvu un Sevastovas atlētismu. Hibrīds kliegtu "oink" pie katra sitiena un viegli, izjusti sistu autos un tīklā. Tikai par matu krāsu nav skaidrības.
Šoreiz ļoti labs padevās

  +6 [+] [-]

, 2017-09-06 16:39, pirms 7 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: "Varbūt pienāks arī Sevastovas laiks lielajos turnīros."

Vai tiešām divreiz sasniegts 1/4fināls nav apbrīnojams panākums? neticami...

p.s. Ja man liktu izvēlēties, kādu tenisu ņemt, daudz nedomājot, izvēlētos Sevastovu
Skatīties noteikti Seva, pašam uzspēlēt, kuram tad nepatīk uzsist

Viss jau ir forši rakstā no statistikas viedokļa. Realitātē autors katru spēli, katrā turnīrā nosauc kkādus ierobežotus griestus. Atceramies, ka Anastasija nespēs aizstāvēt pērn iegūtos punktus. C'mon, Valdi. Sevastova progresē un arī Halepai tiks noņemts skalps.
Skatoties Aļonas virzienā, tad šeit nav progresa. Ok, neredzēju nevienu FO spēli. Pieļauju, ka bija respekts pret jauno treneri, trenere pati ir māla speciāliste un Aļonai pašai tīri labi patīk spēlēt uz māla. Wimbldona - ar inerci vēl no labajām sajūtām Parīzē. Šobrīd izskatās, kad atkal vajadzīgs jauns treneris, pietrūkst elementāras disciplīnas.
Un jā, skatīties ar baudu katrā spēlē 30-50 autus laikam tikai autors māk. Gaidām no Aļonas tenisu nevis sitienus 'kuda popalo'. Viss viņas galvā, tehniski nav problēmu, ar servi ne tik.

  +9 [+] [-]

, 2017-09-06 17:14, pirms 7 gadiem
Nav tā kā pilnīgi garām, bet nevaru visam piekrist. Pie apstākļu sakritības Anastasija arī var paņemt major vai GS. Piemēram abu Itālijas “vecmāmiņu” nesenā spēle US Open finālā gan neliecina, ka Sevastovai nav cerību – vismaz viena no viņām tāda pati viltīga slaisotāja un pretuzbrukumu speciāliste. Patiesībā konkrēti šogad Sevastova varēja pat pie veiksmes uzvarēt US Open, jo viņai neērtākas pretinieces jau bija izsistas un izredzes ar Slounu praksē izrādījās ņemama 50/50 (neteiktu, ka Slounai bija kāds pārsvars spēles ziņā – drīzāk Nastja par daudz stresoja) un taibreikā zaudēja nepareizu lēmumu dēļ – pie trīs trīs nebija jāmauc bet jāspēlē gari un neērti – vai nu slaiss vai virsū. Slouna arī nervozēja un kļūdījās. Šoreiz iegāza tieši atkāpšanas no sava stila.

  -1 [+] [-]

, 2017-09-06 17:20, pirms 7 gadiem
Ja tenisa eksperts macetu kadu interviju uztaisit, grib spriest ka liels eksperts, bet realitate talak par sevis slavinasanu netiek.

  +4 [+] [-]

, 2017-09-06 17:38, pirms 7 gadiem
M rakstīja: Tikai par matu krāsu nav skaidrības.
Ernesta matu krāsa, kā tad bez viņa. Labi, ka man neviens neliek izvēlēties starp Nastju un Aļonu, un es varu fanot par viņām abām un tādējādi gūt 2x vairāk prieka.

  +6 [+] [-]

, 2017-09-06 18:27, pirms 7 gadiem
nepārsteidz, ka no šī autora tāds primitīvs raksts pilns ar muļķībām, ļoti subjektīvs skatījums.

Ostapenko - "pacietības trūkums" - ja viņa sāktu mēģināt spēlēt pacietīgi, tad taču nebūtu tik daudz skaisto winneru, būtu ilgāka sitienu sērija un vairāk parastu sitienu ne-laukumā, lielākas iespējas pretiniecēm.

- "atsakoties sakārtot servi" - jābūt lielam, atvainojos, cirvim, lai domātu, ka Aļona ļoti cītīgi nestrādā tieši pie serves..

Sevastova - "nav sasniegusi kaut kādus iespējamos panākumus" - skatoties viņas spēli, man tieši liekas viņa ar savu līmeni ir sasniegusi neticami daudz, apbrīnojama stabilitāte.

- "spēlējot tikai no aizsardzības" - wtf? pirmo reizi dzirdu ka viņa ir izteikta aizsardzības stila spēlētāja. līdz šim visos vērtējumos viņa ir "all court player". vajag palasīt, kas ir "defensive baseliner" un paskatīties viņu spēli .. arī vakar 3 setā 5 un 6 geimu uzvarēja sausā ar lielisku uzbrukuma tenisu. "vakar uz uzvaru nebija cerību"- slimi
uttttt

  +1 [+] [-]

, 2017-09-06 18:52, pirms 7 gadiem
Eksperts cenšas tantei piemontēt riteņus? Nu ļoti jēgpilns pasākums.

  +4 [+] [-]

, 2017-09-06 19:26, pirms 7 gadiem
Ļoti sāpīgs zaudējums Sevastovai. Man viņa patīk labāk par Ostapenko. Ļoti žēl, ka vakar nesanāca. Turies!
Slēpts komentārs: sportists-amatieris
Slēpts komentārs: sportists-amatieris

  +3 [+] [-]

, 2017-09-06 20:58, pirms 7 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Es par Sevastovu vispār nefanoju, pilnīgi vienaldzīga sportiste. Latvija viņai ir tikai piedzimšanas vieta, patriotisms 0, atrunas par neiedoto naudu un čīkstēšana par nabadzīgo valsti......jā, tādu mums te netrūkst.
Vismaz viņai pietika drosmes aiztīties, iesaku arī jums aizmirst par šo tenisisti un punkts.
Atradies te ieteicējs. Katrs jutīs līdzi, kam gribēs un kāpēc gribēs.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-06 21:47, pirms 7 gadiem
talantīgākā ir Aļona, tehniskāka un domājošāka Nastja, tomēr uztaisot hibrīdu vairāk par top 10 nesanāktu

  -3 [+] [-]

, 2017-09-06 22:32, pirms 7 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: "Varbūt pienāks arī Sevastovas laiks lielajos turnīros."

Vai tiešām divreiz sasniegts 1/4fināls nav apbrīnojams panākums? neticami...

p.s. Ja man liktu izvēlēties, kādu tenisu ņemt, daudz nedomājot, izvēlētos Sevastovu
Manu 10 1/4 finālus pret vienu Grand Slam titulu

  +3 [+] [-]

, 2017-09-07 08:24, pirms 7 gadiem
Ja pieņem ka visas lietas ir no dieva dotas.tad Valdim pareiza analīze,bet pastāv arī tāda lieta kā spēlētāja individuāla izaugsme ,kur sportists mērķtiecīgi strādā ar savām nepilnībām,un skatītājiem parasti visiemīļotākie ir šī tipa sportisti ,kas ne tikai ar talantu,bet arī ar darbu sasniedz lielas lietas.Nastju varbūt var salīdzināt ar Mareju vīriešu konkurencē,tas taču arī bija brīnums kad Endijs ar savu aizsardzības tenisu veselu gadu bija Nr,1 pasaulē.