Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Dalasas bruņinieks NBA galaktikā: 20 gadi Kjūbana un "Mavericks" savienībai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dalasas bruņinieks NBA galaktikā: 20 gadi Kjūbana un "Mavericks" savienībai
Marks Kjūbans 2011. gada 16. jūnijā ar ģimeni un Lerija O`Braiena kausu. Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 4. janvārī, apritēja 20 gadi kopš ekscentriskais miljardieris Marks Kjūbans kļuva par NBA kluba "Dallas Mavericks" īpašnieku. Divu desmitgažu laikā viņš padarījis "rikšotājus" par vienu no 10 vērtīgākajiem līgas klubiem.

Pirms Kjūbana ēras sākuma “Mavericks” piederēja Rosam Pero jaunākajam (Ros Perrot Jr.). Viņa tēvs Ross Pero (1930-2019) bija pazīstams informācijas tehnoloģiju uzņēmējs – miljardieris, kurš 1992. gada ASV prezidenta vēlēšanās sacentās pret teksasieti Džordžu Bušu vecāko un demokrātu kandidātu Bilu Klintonu.

Pero jaunākajam sporta frontē neveicās – Dalasas klubs viņa laikā ne reizi nekvalificējās izslēgšanas spēlēm. Tas bija sāpīgi, jo pārējās Teksasas komandas – “Houston Rockets” un “San Antonio Spurs” – sekmīgi iesaistījās cīņā par tituliem.

Miljardieris pārdeva “Mavericks” nepilnu gadu pēc NBA lokauta – 1999. gada regulārajā sezonā tika aizvadītas tikai 50 spēles. “Rikšotājus” par 285 miljoniem dolāru nopirka 41 gadu vecais vecpuisis Marks Kjūbans (Mark Cuban).

“Mavericks” bilance pirms Kjūbana ierašanās: 613 uzvaras, 943 zaudējumi un seši ceļojumi uz izslēgšanas spēlēm. Otrā divdesmitgade – 981 uzvara, 647 zaudējumi, kā arī 15 “play-off” starti, divi līgas fināli un pirmais kluba tituls 2011. gadā.

Ko viņš novērtē visvairāk, būdams “rikšotāju” īpašnieks? “Neskaitot uzvaras, labākā lieta pēc komandas nopirkšanas ir fakts, ka pirms spēlēm varu iziet laukumā un pamētāt pa grozu. Tas ir vislabākais. Nekas nestāv pat tuvu.

Mūsdienās Kjūbans ir trīs bērnu tēvs un TV šova “Shark Tank” (haizivju baseins) zvaigzne, kurš operāciju rezultātā nomainījis abus gurnus (2007 un 2014). “Vienīgais, kas man pietrūkst, ir spējas skriet turp un atpakaļ, spēlēt viens pret vienu un mētāt kopā ar puišiem.

Kjūbans īpaši daudz nedomā par pirmajiem gadiem ar komandu, jo aizņemts ar Lukas Dončiča, Kristapa Porziņģa un “Mavericks” pašreizējā modeļa evolūciju. Brīdī, kad viņš nopirka klubu, “Mavericks” trešo sezonu spēlēja trenera Dona Nelsona vadībā un iekrāja bilanci 9-21.

Jaunais īpašnieks nenojauta, ka Dirks Novickis kopā ar Stīvu Nešu un Maiklu Finliju izveidos Rietumu konferences grandu. “Kad nopirku “Mavs”, NBA komandas īpašnieka loma man bija pilnīgi jauna lieta. Nedomāju, ka toreiz novērtēju Dirka, Neša un Fina klātbūtni.

“Tagad, kad atkal sākam iesaistīties cīņā par titulu, tas ir citādi. Tagad cenšos to uzsūkt un izbaudīt. Daru tā, lai varētu vērot visus mūsu puišus, vienalga, Luku, KP vai Dvaitu (Pauelu). Cenšos novērtēt Trenera darba nianses.”

Treneris ar lielo burtu, protams, ir Riks Kārlails. Viņš ir tikai trešais treneris Kjūbana ēras laikā pēc Nelsona (2000-2005) un Eiverija Džonsona (2005-2008). Īpašnieka vadībā klubā strādājuši tikai divi ģenerālmenedžeri – Dons Nelsons (2000-2005) un Donijs Nelsons (no 2005. gada). Klubā bijis viens ģenerālmenedžera palīgs – Kīts Grants.

“Miami Heat” treneris Eriks Spolstra un Kārlails ieņem otro un trešo vietu šobrīd visilgāk vienā vietā trenējušo treneru sarakstā aiz “Spurs” stūrmaņa Grega Popoviča.

“Riks atradies komandās, kuras veikušas pārbūvi, tādēļ pašlaik ir perfekts treneris šai komandai,” teica Spolstra. “Daudzi citi klubi panikotu, nomainītu trenerus un neiegūtu priekšrocību tikt pie Slavas zāles trenera, kurš var tikt galā ar šādu komandu.”

Kjūbans nokļuva kontaktā ar Pero jaunāko, pateicoties bijušajam “rikšotājam” Markam Agirrem (Mark Aguirre), kurš bija Pero labās rokas vīra – un, īsu brīdi, “Mavericks” pagaidu ģenerālmenedžera – Frenka Zakanelli (Frank Zaccanelli) draugs.

Īpašnieks atceras, ka sarunas ar Pero aizņēma mazāk nekā 15 minūtes. Pero nosauca cenu un Kjūbans teica jā. “Ross uzņēma mani savā helikopterā. Man ir bail no augstuma. Tā bija pirmā reize, kad iekāpu helikopterā un pēdējā reize, kad to darīju.”

Tas notika “dot-com” interneta burbuļa laikā (1994-2000). “Yahoo” dažus mēnešus iepriekš nopirka Kjūbanam piederošo Broadcast.com par 5,7 miljardiem ASV dolāru. Kā izrādījās vēlāk, Marks paspēja pārdot laikā – 2000. gada 11. martā burbulis plīsa un daudzi interneta uzņēmumi dramatiski zaudēja vērtību.

“Atceros, ka uzreiz pēc kluba nopirkšanas sēdēju “Mavericks” autobusā kopā ar Nelliju un (trenera asistentu) Delu Herisu,” atminējās Kjūbans. “”Yahoo” akcijas vērtība palēcās par kādiem 75 dolāriem. Teicu, “ak, tikko samaksāju par “Mavs” pirkumu. Tas bija neticami – jautra nauda.”

Daudzi jauni īpašnieki ar lērumu brīvas naudas būtu sameklējuši paši savus basketbola puišus, īpaši ņemot vērā, ka “Mavericks” iepriekšējās 10 sezonās uzrādīja sliktāko bilanci līgā – 240 uzvaras un 550 zaudējumi.

“Brīdī, kad ieradās Marks, viņš satika mūs tumšākajā stundā,” teica Donijs Nelsons. “Neviens nebija apmierināts ar mūsu tābrīža uzvaru un zaudējumu attiecību. Markam bija visas tiesības ienākt un pateikt, “Puiši, tagad atslēgas ir pie manis.””

Kjūbana attieksme bija citāda. “Centos skatīties paškritiski. Zinu, ko zinu, un zinu, ko nezinu. Par basketbolu nezināju neko un nebija iemesla izlikties, ka zinu.

Tad, 2000. gada 14. martā, vecajā “Reunion” arēnā ieradās “Indiana Pacers” komanda. “Rikšotāji” tobrīd atradās ceļā uz 40-42 bilanci, ieskaitot 31-21 pēc Kjūbana pirkuma. Kārlails toreiz bija “Pacers” galvenā trenera palīgs un labi pazina toreizējo “Mavericks” asistentu Doniju Nelsons – abi dažādos laikos mācījās “Worcester Academy” vidusskolā Masačūsetsas pavalstī.

“Ko zini par jauno īpašnieku?” jautāja Kārlails. “Viņš saka, ka mūs paturēs,” atbildēja Nelsons. Kārlails bija liecinieks “Mavericks” uzplaukumam. “Rikšotāji” 2006. gadā Džonsona vadībā sasniedza NBA finālu, bet nākamajā sezonā izcīnīja 67 uzvaras, kamēr pirmajā kārtā zaudēja Andrim Biedriņam un “zelta zemes kareivjiem”.

Pirmajos 10 gados ar Kjūbanu “Mavericks” nopelnīja bilanci 561-261, nākamajos desmit tika pie uzvaru un zaudējumu attiecības 419-386, bet jauno gadu sāk ar 1-0 (pēc Gregora kalendāra jaunā desmitgade sāksies 2021. gada 1. janvārī, jo romiešu kalendārā nebija nulles gada – Sportacentrs.com).

“Viena no lietām, kuru Markā apbrīnoju, ir viņa uzticības sajūta,” teica Kārlails. “Taču tā nav maldīga uzticība. Tā ir attiecībās balstīta uzticība. Tā ir paveiktajā darbā balstīta uzticība. Ja esi godīgs, skaties uz priekšu un smagi strādā, viņš iestāsies par tevi. Viņš ir to pierādījis.

Pirms vairāk nekā 11 sezonām, 2008. gada 1. maijā – kad Kjūbans atlaida Džonsonu – Donijs Nelsons aizlidoja uz Indianapoli un paņēma taksometru līdz Rika un Donnas Kārlailu mājām. Tās pašas dienas sākumā Kārlails veica pārrunas ar “Knicks” un “Bulls”.

Nelsons pateica, ka Kārlails ir vienīgais “Mavericks” kandidāts. “Ja esi patiešām ieinteresēts, Marks šovakar uzturas Čikāgā. Viņš būs ar mieru rītdien atlidot, lai runātu par darbu.”

Riks un Donna Kārlaili tikās ar Kjūbanu un jutās aizkustināti par viņa entuziasmu attiecība uz klubu un Dalasas pilsētu. Nākamais solis – Kārlails lidoja uz Dalasu, lai tiktos ar Novicki un citām atslēgas figūrām. Turpinājumā viņš un Nelsons devās uz Kjūbana mājām, kur vienojās par līguma detaļām. Bez aģentiem un juristiem.

Vai Kārlails nebija uztraucies par Kjūbana reputāciju – viņa iesaistes apmēriem? “Kādā brīdī teicu, “Mark, kas notiktu, ja kādā brīdī saprastu, ka komanda funkcionē labāk bez tavas sēdēšanas aiz soliņa vai tuvu tam.” Kjūbana atbilde: “Ak, nē, nē, nē, tas ir super. Jo izbraukumos fani spēlētājiem netraucē vispār. Viņi kaitina tikai mani.”

“Tajā brīdī sapratu, ka viņš atradīsies ļoti tuvu komandas procesiem. Pieņēmu to kā faktu – no tā brīža tā kļuva par manu pieeju. Ka “ja šis puisis iesaistīsies, darīšu visu, lai viņš būtu patiesi iesaistīts.”

“Viņam izveidojās personīgas attiecības ar spēlētājiem. Viņam bija neierobeža pieeja visos jautājumos. Tiklīdz vienojāmies, teicu, “Gribu, lai tu būtu ar komandu, cik bieži vien iespējams. Gribu, lai apmeklē treniņus, kad vari. Gribu, lai uzturies ģērbtuvē pirms spēlēm, puslaika pārtraukumā. Gribu, lai redzi, kas notiek. Nekādu noslēpumu.

Kārlailam bija tikai viens lūgums jaunajam bosam: ja viņš pamanītu jebko, kam būtu nepieciešami labojumi, viņš par to pastāstītu Kārlailam, lai abi varētu kopā strādāt un meklēt atrisinājumu. Tā notiek jau divpadsmito sezonu.

Pirmajos pāris gados viņš izbraukumos ar mums pavadīja, iespējams, 70-80% laika,” teica Kārlails. “Laikam ejot, viņš kļuvis par tik lielu TV zvaigzni, ka ir grūtības apmeklēt visas izbraukuma cīņas un pat dažas mājas spēles. Tas ir normāli. Notiek pielāgošanās. Mums ir nepārtraukts atvērts dialogs.”

Dalasas klubs pastāv 40 gadus. Tas nozīmē, ka pusi savas vēstures tas atradies Kjūbana īpašumā. “Traki, vai ne?” viņš jautā un smejas. “Cerams, ka man ir priekšā vēl pilni 40 gadi.

Līdzīgi kā NFL kluba “Dallas Cowboys” īpašnieks, Kjūbans uzskata “Mavericks” par ģimenes aktīvu. Atšķirība – Džonsa trīs bērni ir pieauguši un ieņem dažādas lomas “kovboju” organizācijā, kamēr Kjūbana atvases iet skolā. Vecākajai meitai Aleksai ir 16 gadi.

“Forbes” 2019. gada februārī novērtēja “Mavericks” kā devīto vērtīgāko klubu ar nosacīto vērtību 1,9 miljardi ASV dolāru. “Nav neviena iemesla pārdot komandu. Neviena paša.”

Pirmajā pilnajā Kjūbana sezonā “Mavericks” kvalificējās NBA izslēgšanas spēlēm pirmo reizi 11 gadu laikā. Īpašnieks toreiz uzņēmās “pastrādāt” uzņēmumā “Dairy Queen” (Piena karaliene), pirms tam pasakot, ka neņemtu šajā darbā NBA tiesnešu direktoru Edu Rašu (Ed Rush).

Karjeras laikā Kjūbans saņēmis vairāk nekā 20 sodus, summā samaksājot vairāk nekā 2,4 miljonus ASV dolāru. Vairākumu no tiem piesprieda šonedēļ nomirušais NBA bijušais komisārs Deivids Sterns.

“Varbūt ne hronoloģiski, taču visādi citādi biju liels bērns, kurš priecājās par jauno mantu. Vismaz centos. Izcīnīju daudz cīņu ar Deividu, kurš mani izveidoja tik daudzos veidos. Viņš iedrošināja mani ziedot “virtuļu fondam”. Tas nozīmēja, “Esi pats”. Viņš mani neierobežoja, tikai lika saprast, ka dažādi izgājieni maksā naudu.”

Novicka laikmets pārgājis Dončiča-Porziņģa laikmetā. Trīs sezonas netikuši izslēgšanas spēlēs, “rikšotāji” ir apņēmības pilni spēlēt pēcsezonā un, iespējams, pārvarēt pirmo kārtu pirmo reizi kopš 2011. gada sezonas.

“Mana nostāja no Pirmās Dienas: “Kādus resursus varam piedāvāt spēlētājiem, lai viņi gūtu panākumus?” Tas nav mainījies. Lietas, kuras teicu 2000. gadā, ir pārsvarā tās pašas, kuras saku šodien. Izmanto iespējas. Izvirzi cilvēkus panākumiem. Centies būt priekšā tehnoloģiju, biotehnoloģijas un informācijas spirālei.

“Dažas lietas paveicām pareizi, dažas nepareizi. Nevar pavadīt 20 gadus bez kļūdām un mums tādas bija. Taču mēs centāmies no tām mācīties.”

Žurnālists Edijs Sefko salīdzina Kjūbanu ar kulta filmu “Zvaigžņu kari”.

“Viņš sāka kā draudus radoša impērija – naudas tumšā puse, radīta jaunā veidā – pateicoties interneta burbulim. Ne bez pamata. Viņš izlēja tonnas asiņu, sviedru un asaru. Viņš parādīja saviem gadiem netipisku briedumu, pirms gandrīz 40 gadiem ierodoties Dalasā.

Tad viņš iemācījās, cik liels spēks piemīt NBA. Galu galā, viņš kļuva par varenu līgas sabiedroto un “Mavericks” galaktikas aizstāvi. Divdesmit gadus pēc kluba nopirkšanas par šodienai neticamu cenu – 280 miljoniem dolāru – viņš ir viens no visvairāk mīlētajiem un cienītajiem īpašniekiem visā profesionālajā sportā, kurā izdarīs visu, lai komanda izpatiktu fanu vēlmēm: uzvarētu čempionātos.”

Izmantotie resursi:
https://www.dallasnews.com/sports/m...
https://www.mavs.com/cuban20years/

  +1 [+] [-]

, 2020-01-05 09:52, pirms 4 gadiem
Rekur var paskatīties par Kjubanu.
https://www.youtube.com/watch?v=vrl...

Visai interesants čalis,un zin ko vajag darīt īstajā brīdī.

  -1 [+] [-]

, 2020-01-05 10:11, pirms 4 gadiem
Domāju, ka Dinamo tikai iegūtu no šāda īpašnieka

     [+] [-]

, 2020-01-05 10:19, pirms 4 gadiem
Bostonietis rakstīja: Rekur var paskatīties par Kjubanu.
https://www.youtube.com/watch?v=vrl...

Visai interesants čalis,un zin ko vajag darīt īstajā brīdī.
Interesanti - kurš ir "Dončičamānijas" idejas autors- Kjūbans, Nelsons vai Karlails?? Kā biznesa ideja lieliski strādā,fani sajūsmā, bet sporta panākumu ziņā 1 spēlētāja absolūta dominance visu bremzē. Radījuši monstru, ar kuru paši tagad nevar tikt galā?? Pamēģini tagad "iebīdīt" Dončiču atpakaļ kaut kādos rāmjos

  -1 [+] [-]

, 2020-01-05 10:20, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Interesanti - kurš ir "Dončičamānijas" idejas autors- Kjūbans, Nelsons vai Karlails?? Kā biznesa ideja lieliski strādā,fani sajūsmā, bet sporta panākumu ziņā 1 spēlētāja absolūta dominance visu bremzē. Radījuši monstru, ar kuru paši tagad nevar tikt galā?? Pamēģini tagad "iebīdīt" Dončiču atpakaļ kaut kādos rāmjos
kārtējā čīkstēšana no heitotāja

  +2 [+] [-]

, 2020-01-05 10:44, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: kārtējā čīkstēšana no heitotāja
Tev vakarnakts rezultāts neko neizsaka?

     [+] [-]

, 2020-01-05 10:53, pirms 4 gadiem
Kur problēma? Ja kaut kas nepatiks, viņi ļoti izdevīgi varēs Dončič samainīt. Gribētāju būs ļoti daudz. Tas ir tikai business, īstajā brīdī samainīt pret kādiem labiem, aktīviem spēlmaņiem!

  -1 [+] [-]

, 2020-01-05 11:07, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kur problēma? Ja kaut kas nepatiks, viņi ļoti izdevīgi varēs Dončič samainīt. Gribētāju būs ļoti daudz. Tas ir tikai business, īstajā brīdī samainīt pret kādiem labiem, aktīviem spēlmaņiem!
Tu esi īsts ķeceris! Kā tev varēja pat galvā ienākt doma, ka "svēto Luku" varētu kaut kur aizmainīt?? drīzāk pārdos visu Dallasu, bet Luka paliks.
P.S. Man nekas nebūtu pretī, ja no šādas, kāda tā ir šodien, Dallasas aizmainītu KP.

  -2 [+] [-]

, 2020-01-05 11:49, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Tev vakarnakts rezultāts neko neizsaka?
Izsaka to, ka pietrūkst 2.labākais spēlētājs (THJ)

     [+] [-]

, 2020-01-05 13:20, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Interesanti - kurš ir "Dončičamānijas" idejas autors- Kjūbans, Nelsons vai Karlails?? Kā biznesa ideja lieliski strādā,fani sajūsmā, bet sporta panākumu ziņā 1 spēlētāja absolūta dominance visu bremzē. Radījuši monstru, ar kuru paši tagad nevar tikt galā?? Pamēģini tagad "iebīdīt" Dončiču atpakaļ kaut kādos rāmjos
Wtf Tas nav heits, tas ir stulbums.

  -1 [+] [-]

, 2020-01-05 16:36, pirms 4 gadiem
Onslovs rakstīja: Wtf Tas nav heits, tas ir stulbums.
Stulbi ir neredzēt, ka no Dallasas veidojas Hjūstona 2. Arī tur neko nevar bez Hārdena, jo viņš ir komandas "seja", bet ar Hārdenu nekas nespīd PO, gredzeni jau noteikti ne.

     [+] [-]

, 2020-01-05 18:50, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Tev vakarnakts rezultāts neko neizsaka?
Atkal jau sāc pēc vienas spēles viskautko izgudrot.

Kāda sezona ir kopumā?

Loģiski, ka Donks 1. sezonā ar normālu komandas biedru līdz fināliem netiks. Kaut gan pat tas nav akmenī cirsts.

Kur tavs plikpauris Jangs? Kad tas būs PO?

     [+] [-]

, 2020-01-05 18:51, pirms 4 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kur problēma? Ja kaut kas nepatiks, viņi ļoti izdevīgi varēs Dončič samainīt. Gribētāju būs ļoti daudz. Tas ir tikai business, īstajā brīdī samainīt pret kādiem labiem, aktīviem spēlmaņiem!
Tu ar savu boldu saproti, ko vispār raksti?

     [+] [-]

, 2020-01-05 18:53, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Stulbi ir neredzēt, ka no Dallasas veidojas Hjūstona 2. Arī tur neko nevar bez Hārdena, jo viņš ir komandas "seja", bet ar Hārdenu nekas nespīd PO, gredzeni jau noteikti ne.
Ko nozīmē, ka DAL neko nevar bez Donka? Bija taču spēles bez viņa, ne?

Novelc savas heitera brilles.

Reti banoju komentētājus, bet būsi šas listā. Un pat nesaki, ka tevi tas neinčē... jo man arī neinčē ederasta viedokļi.

     [+] [-]

, 2020-01-05 20:54, pirms 4 gadiem
"(pēc Gregora kalendāra jaunā desmitgade sāksies 2021. gada 1. janvārī, jo romiešu kalendārā nebija nulles gada – Sportacentrs.com)."

Var jau ko piebilst no sava puses, bet kas šis par nejēdzīgu skaidrojumu? Elementāri, desmitgade sākas ar pirmo gadu katrā desmitgadē, kāds sakars kaut kādiem Gregora kalendāriem un 0-tā gada neesamībai?

     [+] [-]

, 2020-01-05 21:34, pirms 4 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Atkal jau sāc pēc vienas spēles viskautko izgudrot.

Kāda sezona ir kopumā?

Loģiski, ka Donks 1. sezonā ar normālu komandas biedru līdz fināliem netiks. Kaut gan pat tas nav akmenī cirsts.

Kur tavs plikpauris Jangs? Kad tas būs PO?
Tiklīdz Atlantā būs Drammonds, komanda būs pakāpi augstāk par Dallasu.