Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlase gūst goda vārtus un atzīst Zviedrijas pārspēku

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Latvijas izlase gūst goda vārtus un atzīst Zviedrijas pārspēku
2. vieta kvalifikācijas turnīrā un biļete uz Singapūru godam nopelnīta. Foto: Ritvars Raits, floorball.lv

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā sievietēm pēdējā turnīra dienā Latvijas izlase sacentās ar pasaules čempionvienību Zviedriju, piedzīvojot pamatīgu zaudējumu ar rezultātu 1:17. Vienīgos vārtus Latvijas izlasē guva Simona Grāpēna.

Zviedrijas valstsvienība līdzšinējās trijās spēlēs bija tikusi pie trim uzvarām ar kopējo vārtu attiecību 92:0. Tikmēr Latvijas valstsvienības rēķinā bija divas uzvaras un neizšķirts spēlē pret Vāciju ar kopējo vārtu attiecību 34:7. Neatkarīgi no šīs spēles rezultāta abas izlases jau bija nodrošinājušas vietu pasaules čempionāta finālturnīrā, kas decembra sākumā norisināsies Singapūrā.

Lai gan zviedrietes tika uzskatītas par neapstrīdamām spēles favorītēm, pirmais bīstamais moments radās tieši pie viņu vārtiem, kad pēc tālas vārtsardzes Kristīnes Kirilovas piespēles izgājienā pret pretinieču vārtsardzi nokļuva Simona Grāpēna. Pēc lieliska Simonas metiena bumbiņa trāpīja pa vārtu stabiņu, rezultātam nemainoties. Mirkli vēlāk latvietes nopelnīja divu minūšu noraidījumu par skaitliskā sastāva pārkāpumu. Izturējušas nopietno pārbaudījumu, latvietes tika pie vēl divām soda minūtēm par atkārotiem pārkāpumiem. Varonīgi spēlējot aizsardzībā, izdevās izturēt arī šīs divas minūtes, bet devītajā minūtē tiesnešu roka tika pacelta trešo reizi. Šoreiz gan mazākumā nenācās spēlēt, jo pēc turnīra rezultatīvākās spēlētājas Vilmas Johansones piespēles, no tuvas distances vārtus guva Elena Rasmusena - 0:1.

Pagāja vien minūte, kad piespēli no aizvārtes vārtu guvumā pārvērta Maja Ekstroma. Zviedrietes nedomāja apstāties, visu laiku saspēlējoties mūsu vārtu tuvumā, veidojot vienu uzbrukumu pēc otra. Ik pa laikam gan arī viņām radās paviršības, kas paglāba no vārtu zaudējuma. Neveiksmīga izrādījās trešdaļas 17. minūte, kad 35 sekunžu intervālu zviedrietes pamanījās tikt pie trim vārtu guvumiem. Vienreiz bumbiņa izslīdēja zem Kirilovas kājas, tad atkal piespēle uz vārtu priekšu, bet pēc Emīlijas Vibronas vārtu guvuma uz tablo jau 0:5. Kad jau meitenes domāja par pārtraukumu, zviedrietes piecas sekundes pirms trešdaļas beigām pārsvaru palielināja līdz 6:0, kad Māja Ekstroma iebakstīja bumbiņu vārtos, kas izspurdza zem Kirilovas kājas.

Otrajā trešdālā neizdevās tik ilgi nosargāt savus vārtu neskartus, jo jau otrajā minūtē pēc diagonālās piespēles no tuvas distances bumbiņu tukšos vārtos raidīja Johansone. Divas minūtes vēlāk zviedrietes uzvarēja cīņu mūsu aizvārtē, bet vārtu priekšā bija trīs pretinieces. Vibrona daudz nedomājot guva astotos vārtus. Lielākās problēmas radīja Johansone, Vibrona un Rasmusena. Ja pirmās divas jau bija izcēlušās, tad laiks vārtus gūt bija arī trešajai, kura 15 sekundes pēc Vibronas vārtu guvuma skaisti iemeta vārtu tālajā devītniekā - 0:9.

Lai gūtu desmitos vārtus, zviedrietēm vajadzēja 12 minūtes. Pa vidum bīstams uzbrukums veidojās arī pie pretinieču vārtiem, kad trīs latvietes izskrēja pret vienu aizsardzi. Tomēr neprecīzā piespēle liedza tikt pie metiena pa vārtiem. 37.minūtē Marta Lība Zameca centās pārtvert bumbiņu, tas neizdevās un tika zaudēta pozīcija, kas pēc mirkļa pārvērtās desmitajos zaudētajos vārtos. Perioda pašā izskaņā ar individuālo meistarību līdz metienam tika Anna Ankudinova liekot daļai līdzjutēju jau sist plaukstas. Bumbiņa gan trāpīja vārtu tīkliņā no sāna…

Trešā perioda ievadā zviedrietes ātri nopelnīja noraidījumu un latvietes kvalitatīvi veidoja saspēli skaitliskajā vairākumā, taču pārspēt Lovisu Hedinu tā arī neizdevās. Brīdī, kad pretinieces jau spēlēja pilnā sastāvā, viņas ātri arī tika pie vārtu guvuma, kad ar ļoti tālu metienu precīza bija Rasmusena. Trīs minūtes vēlāk ar patālu metienu savus ceturtos un komandas 12. vārtus guva Maja Ekstroma, bet nākamo pāris minūšiu laikā konkurentes divreiz bija precīzas arī no ļoti tuvas distances un rezultāts kļuva 0:14.

Kad līdz cīņas beigām bija palikušas tieši desmit minūtes, tika sagaidītas skaļākās ovācijas turnīrā, kad pēc Lauras Gaugeres piespēles bumbiņu vārtu priekšā saņēma pilnīgi nepieskatītā Simona Grāpēna un 1:14! Zviedrietes gan par šādu pavērsienu nebija sajūsmā, ātri gūstot trīs vārtus. Mača izskaņā latvietēm vēl viens skaitliskais vairākums ar pāris labām iespējām izcelties, taču rezultāts vairs nemainījās.

Zviedrijas izlase izcīnīja uzvaru arī ceturtajā spēlē, turnīru noslēdzot ar kopējo vārtu attiecību 109:1. Tikmēr Latvijas izlase, neskatoties uz piedzīvoto sagrāvi, aizvadīja vislīdzvērtīgāko spēli pret čempionēm šajā turnīrā, sacensību noslēgumā ierindojoties otrajā vietā.

Par mača labāko spēlētāju Latvijas izlasē atzina vārtsardzi Kristīni Kirilovu, kura atvairīja 30 metienus, bet par labāko turnīrā kopumā tika nosaukta Simona Grāpēna.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs florbolā sievietēm

Latvija – Zviedrija 1:17 (0:6; 0:4; 1:7)
Rezultatīvākās Latvijas izlasē: Simona Grāpēna 1 (1+0), Laura Gaugere 1 (0+1)

Turnīra tabula, EUR1

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Zviedrija*4400109:18
2.Latvija*421135:245
3.Vācija*421130:355
4.Nīderlande410310:452
5.Lielbritānija40032:810