Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Vienam no "Bayer" līderiem Čalhanolu piespriež četru mēnešu diskvalifikāciju

Agris Suveizda

Vienam no "Bayer" līderiem Čalhanolu piespriež četru mēnešu diskvalifikāciju
Hākans Čalhanolu
Foto: SIPA/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa pieņēmusi lēmumu Turcijas izlases pussarga Hākana Čalhanolu un Turcijas Superlīgas kluba "Trabzonspor" strīdā, daļēji lemjot par labu klubam. Futbolistam būs jāšķiras no 100 tūkstošiem eiro, un viņam ir piespriesta četru mēnešu diskvalifikācija – tādējādi šī sezona viņam jau ir galā.

Strīds sākās pēc tam, kad Vācijas pilsētā Manheimā dzimušais turku pussargs 2011. gadā, vēl nesasniedzis pilngadību, panāca vienošanos par pāreju uz "Trabzonspor", taču pārdomāja un pagarināja līgumu ar "Karlsruhe", pēc pāris gadiem par divarpus miljoniem eiro tiekot pārdots Artjoma Rudņeva tobrīdējam klubam "Hamburg".

"2013. gada aprīlī "Trabzonspor" iesniedza prasību pret Hākanu Čalhanolu, uzskatot, ka spēlētājs neatļauti izbeidzis noslēgto līgumu," teikts Sporta arbitrāžas skaidrojumā. "2016. gada janvārī FIFA Disciplinārā komiteja pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru spēlētājs neatļauti lauzis līgumu, par ko piespriesta četru mēnešu diskvalifikācija.

2016. gada martā gan Čalhanolu, gan klubs Sporta arbitrāžās tiesā iesniedza apelācijas. Čalhanolu apelācija tika iesniegta kopā ar prasību apturēt četru mēnešu diskvalifikāciju uz apelācijas izskatīšanas laiku, un šī prasība tika apmierināta. Savukārt klubs bez piespriestajiem 100 tūkstošiem vēlējās iegūt arī viena miljona eiro kompensāciju.

Abas apelācijas tika apvienotas un izskatītas vienas lietas ietvaros. Nozīmētais tiesnešu panelis apstiprināja, ka Čalhanolu pārkāpa FIFA Spēlētāju statusa un pāreju noteikumus, un atzina, ka "Trabzonspor" rīcība šajā sakarā neatbilda visām prasībām. Panelis noraidīja Čalhanolu apelāciju, bet daļēji apmierināja "Trabzonspor" apelāciju, liekot spēlētājam kā kompensāciju par līguma neatļautu izbeigšanu klubam samaksāt 100 tūkstošus eiro."

Tādējādi netika atcelta Čalhanolu četru mēnešu diskvalifikācija, kas nu beidzot oficiāli stājusies spēkā. Par to, protams, apmierināta nav viņa pašreizējā kluba Lēverkūzenes "Bayer" vadība. "Tas ir smags trieciens ne tikai Hākanam, bet arī mums," kluba mājaslapā citēts sporta direktors Rūdijs Fellers. "Arī mēs esam smagi sodīti, lai gan mums ar 2011. gada notikumiem nav nekāda sakara. Sezonas izšķirošajā daļā mums nāksies iztikt bez ļoti svarīga spēlētāja."

Lēverkūzenes "Bayer" 2014. gada vasarā turku pussargu iegādājās par 14,5 miljoniem eiro, un Bundeslīgā Čalhanolu, kurš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem tiešo brīvsitienu izpildītājiem vadošajās līgās, divarpus sezonu laikā 79 spēlēs atzīmējies ar 17 vārtiem un 16 rezultatīvām piespēlēm. "Bayer" ar 24 punktiem 18 mačos Bundeslīgā ieņem vien devīto vietu, bet UEFA Čempionu līgas astotdaļfinālā drīzumā tiksies ar Madrides "Atletico".

Izmantotie resursi:
tas-cas.org
Bayer 04 Leverkusen Football Limited