Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3029, Did:0, useCase: 3

LPF prezidents: "SOK ir profesionāla organizācija, kas tiek vadīta kā korporācija"

Rolands Eliņš

Raidījuma "(Bez)maksas sports" 2. sezonas 1. epizode tika veltīta olimpisko spēļu globālajām finansēm un principiem, un studijā savus viedokļus piedāvāja LOK prezidents Raimonds Lazdiņš, Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs un sporta žurnālists Raimonds Rudzāts. Diskusijā izskanēja argumenti gan par to, kas īsti nosaka galveno toni olimpiskajās spēlēs un kāpēc tie nav sportisti, kā arī tika vaicāts par to, vai olimpisko spēļu sistēma pašreizējā veidolā ir iespējama arī ilgtermiņā.

Kas ir galvenā prioritāte Starptautiskajai olimpiskajai komitejai, veidojot olimpiskās spēles mūsdienās? Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs uz šo jautājumu sniedza acīmredzamu atbildi.

"Reklāmdevēji. Tas ir pats galvenais," viņš sacīja. "Kad Pekinā bija vasaras olimpiskās spēles, sacensību laiki tika pielāgoti TV interesēm, lai tās joprojām sanāktu parocīgos TV laikos. Galvenais arguments šeit vienmēr ir tas, ko sniedz reklāmdevējs. Ja viņš saka, ka šīs sacensības vajag rīkot plkst. 23.00 pēc jūsu laika, jo pēc mana laika tas sanāks labākais raidlaiks, tad tieši tā notiek."

"Sportisti? Nu, ko sportisti var izdarīt? Lielās peldēšanas izlases jau pusgadu iepriekš brauca uz OS vietu trenēties, lai varētu laicīgi sagatavoties startam tikos, cikos noteicis reklāmdevējs," turpināja Platonovs. "Toni nosaka reklāmdevējs un TV, nevis sportists."

Kā norāda pati SOK savos finanšu pārskatos, 60% tās ienākumu iepriekšējā četrgadē nāca no raidtiesību pārdošanas, kamēr apmēram 30% bija no sponsoriem.

"Viņi tad arī nosaka toni, kamēr sportists ir pats pēdējais rindā. Labi, pats pēdējais ir treneris un atbalsta personāls," sacīja LPF prezidents.

Latvijas Olimpiskās komitejas jaunais prezidents Raimonds Lazdiņš piebilda, ka šajā sakarā jāņem vērā arī SOK vēlmes papildināt sacensību programmu ar jauniem sporta veidiem: "Tādi interesanti tie jaunie sporta veidi. Protams, ar acīmredzamu vēlmi pielāgoties plašākai auditorijai un dažādiem reģioniem."

SOK pēc būtības ir bezpeļņas organizācija, kas lielāko daļu ienākumu no olimpisko spēļu rīkošanas izdala atpakaļ sportā, vismaz tā ir apgalvots SOK mājaslapā, kurā norādīts, ka 90% ienākumu tiek iepludināti olimpiskajā kustībā (starptautisko sporta federāciju un nacionālo olimpisko komiteju finansējumā), kamēr atlikušie 10% tiek izmantoti SOK administratīvo izmaksu segšanai.

"Jā, nu tā SOK mājaslapā ir rakstīts, un nekas vairāk īsti nav paskaidrots - vienkārši ticiet mums uz vārda!" sacīja sporta žurnālists Raimonds Rudzāts. "Ir vairāku mediji pētījumi, kuros secināts, ka šie 90% ir pārspīlēti, tiesa, neviens nenoliedz, ka vismaz 50% patiešām nonāk atpakaļ sportā. Protams, tāpat skaidrs, ka SOK jau ir ļoti ieinteresēta, lai šī nauda nonāk sportā, jo, būsim godīgi, daļa olimpisko sporta veidu bez SOK finansiālā atbalsta gluži vienkārši nomirtu nākamajā dienā. Un, ja nav šīs modernās pieccīņas, bobsleja, skeletona utml., kuros notiek Pasaules kausi un olimpiskās programmas, tad beigās nesanāks arī tādi ienākumi kā tagad, līdz ar to tas viss iet roku rokā."

Kā liecina "PlayTheGame" pētījums, 15 no 28 vasaras OS sporta veidu federācijām lielā mērā paļaujas uz SOK finansējumu.

Raidījuma gaitā tika veikts arguments, ka olimpiskās spēles ir ļoti vērtīgas, jo paši sportisti un līdzjutēji tām piešķir vērtību, un liels nopelns SOK ir tāds, ka SOK turpina sekmīgi kultivēt šo pārliecību. "Piemēram, kops 1992. gada Sapņu komandas NBA profesionāļiem olimpiskās spēles kļuvušas interesantas, viņi kļuvuši gatavi uz tām braukt, viņiem tas ir svarīgi," sacīja LOK prezidents. "Ja nebūtu olimpisko spēļu, būtu pasaules čempionāti un Pasaules kausi, kuros tāpat sacenstos labākie," papildināja Platonovs. "Taču tā nu ir iegājies, ka OS ir lielāks brends nekā PČ."

Kopsavilkumā tika izteikts pieņēmums, ka olimpisko spēļu nākotne atkarīga arī no pašiem sportistiem, kuri līdz šim piekrituši SOK izvirzītajiem noteikumiem par piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, savu sponsoru nereklamēšanu, atlīdzības nepieprasīšanu un atļaujas sniegšanu SOK brīvi izmantot savu tēlu raidtiesībās un mārketingā. Jau novērojamas atsevišķas kustības sportistiem apvienoties un kopīgi uzstāt uz izmaiņām, norādīja Rudzāts, piesaucot piemērus par aicinājumiem centralizēti prēmēt OS laureātus.

"Neaizmirsīsim, ka SOK ir ļoti profesionāla organizācija, kas attiecīgi tiek vadīta kā profesionāla korporācija," par OS nākotni sacīja Platonovs. "Tie cilvēki SOK administrācijā, kas saņem miljonus no olimpisko spēļu ienākumiem, tomēr tos saņem ne par velti, un viņi labi saprot, kur tirgus virzās. Manuprāt, viņi pratīs attiecīgi pielāgoties - nebūs dažu marginālo sporta veidu, labi, SOK atradīs citus. Ja vajadzēs, vairāk pievērsīsies Ķīnai un Indijai ar šo lielo lielo iedzīvotāju skaitu, atradīs tur interesi. OS mainīsies, jā, bet ne mirkli nešaubos, ka SOK un OS izdzīvos, jo mērķis jau organizācijai jau ir viens - turpināt labi pelnīt. Tas, vai mums kā Latvijas valstij ir vieta, tas jau ir cits jautājums."

"Es piekrītu Aivaram, jo esmu puslīdz drošs, ka drīz olimpiskajās spēlēs būs arī Padel teniss. Un tā Latvijai nemaz nav slikta ziņa," pasmējās LOK prezidents.