Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Falla atkārto Šifrinas rekordu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Falla atkārto Šifrinas rekordu
Titulētā sprintere Maikena Kaspersena Falla.Tik viegli uzvaras viņai čempionātos nav nākušas. Foto: NTB Scanpix.

Vakar pirmajā pasaules čempionāta startā sprintā klasiskajā stilā pārliecinošu uzvaru svinēja zviedriete Jonna Sundlinga, kurai tā bija pirmā reize trijniekā, tikmēr otrās vietas ieguvēja Maikena Kaspersena Falla izcīnīja medaļu jau piektajā pasaules čempionātā pēc kārtas, ko nav paveicis neviens no distanču slēpotājiem individuālajā disciplīnā. To pašu pirms nedēļas sasniedza kalnu slēpotāja Mikaela Šifrina, kura piekto reizi pēc kārtas bija trijniekā slalomā.

Pirms piecām dienām Itālijā noslēdzās pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, kur priekšpēdējā dienā ar 3.vietu slalomā piekto čempionātu pēc kārtas šajā disciplīnā trijniekā tika amerikāniete Mikaela Šifrina, iepriekšējiem četriem zeltiem pievienojot bronzu. Pēc vakardienas sprinta tagad arī distanču slēpošanā ir piecu medaļu ieguvēja vienā disciplīnā – norvēģiete Maikena Falla.

2009.gada februārī toreiz vēl 18 gadus vecā pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvēja Maikena Falla piedalījās arī pieaugušo čempionātā. Debija jaunajai norvēģietei izvērtās nesekmīga, jo sprinta kvalifikācijā uzrādīja vien 39.laiku un nekvalificējās ceturtdaļfinālam. Divus gadus vēlāk savās mājās Norvēģijā viņa uzrādīja trešo ātrāko laiku kvalifikācijā, bet izstājās ceturtdaļfinālā, piekāpjoties savā braucienā Patrīcijas Eidukas pašreizējai trenerei Justīnai Kovaļčikai un francūzietei Laurē Bartelemi un tādējādi čempionātu noslēdzot 13.vietā. 2013.gadā, trāpoties ļoti spēcīgā braucienā, Falla tikai kā „veiksmīgā zaudētāja” tika pusfinālā, bet pēc tam stabili iekļuva finālā, kur tika izcīnīta pirmā medaļa pieaugušo konkurencē – bronza, piekāpjoties tikai Maritai Bjergenai un zviedrietei Idai Ingemarsdotirai. Pēc diviem gadiem Falunā tika atkārtots tas pats, zaudējot atkal uzvarētājai Bjergenai un vienai zviedrietei, šoreiz Ingemarsdotiras vietā bija Stīna Nilsone. Jāpiemin, ka pa vidu 2014.gadā Maikena kļuva par Olimpisko čempioni sprintā.

2017.gadā Lahti beidzot pie zelta viņa tika arī pasaules čempionātos, esot vienīgajai norvēģietei finālā un aiz sevis atstājot divas amerikānietes – Džesiku Diginsu un Kikanu Randalu. Gadu vēlāk viņai neizdevās nosargāt Olimpiskās čempiones titulu, finālā ļoti līdzīgā cīņā piekāpjoties zviedrietei Stīnai Nilsonei. Toties 2019.gadā Zēfeldē viņa nosargāja pasaules čempiones titulu, tieši aiz sevis atstājot Nilsoni. Toreiz Maikenai nedaudz arī paveicās, jo tieši aiz muguras viņai pirms pēdējā nobrauciena saķērās zviedrietes, vienai nokrītot. Tieši šī gada čempione Sundlinga, kas atradās pavisam cieši Fallai aizmugurē, nenokrita, bet, iespējams, ne tikai pazaudēja vērtīgo laiku, bet arī zeltu, finišēdama 4.vietā.

Lai arī šogad neizdevās uzvarēt trešo reizi pēc kārtas, tomēr sudrabs šoreiz Fallai ir zelta vērtībā, jo ceļš pat līdz dalībai čempionātā bija ļoti grūts. Pagājušo sezonu viņa noslēdza ar 31.vietu Drammenā, pirmo reizi trijos gados un sesto reizi karjerā no vairāk nekā 110 startiem sprintā nepārvarot kvalifikāciju. Tad viņa mocījās ar veselības likstām. Pagājušā gada oktobrī un novembrī viņa jutās fiziski tik slikti, ka spēja tikai knapi paskriet. Janvāra vidū viņa tomēr uzvarēja Norvēģijas čempionāta, bet pasaules kausa apritē atgriezās tikai janvāra beigās Falunā, kur izstājās ceturtdaļfinālā. Taču čempionātā viņa atkal bija starp trim labākajām, nopelnot sudrabu, kas vienīgais viņai līdz šim trūka pilnam komplektam. Fallai ir arī četras medaļas komandu sprintā, divas no tām zelta, un viens zelts stafetē.

Piecus čempionātus pēc kārtas zeltu stafetē izcīnījis Peters Nortugs, bet no individuālajām disciplīnām vislabāk veicies ar trim uzvarām 50km distancē, kā arī trīs medaļas izcīnījis sprintā.