Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šifrina pretī jauniem rekordiem, līgavainis Kilde izlaidīs sezonu un atbalstīs no malas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šifrina pretī jauniem rekordiem, līgavainis Kilde izlaidīs sezonu un atbalstīs no malas
A.O.Kilde un M.Šifrina. Foto: FIS-SKI.

Amerikāniete Mikaēla Šifrina šajā nedēļas nogalē ir gatava atsākt “uzbrukumu” jauniem rekordiem, savukārt, viņas līgavainis, arī titulēts kalnu slēpotājs, Aleksandrs Omuts Kilde (Norvēģija), šonedēļ paziņoja, ka šajā sezonā nestartēs, jo atgūstas no savainojuma.

Enerģiskā Šifrina mērķē visas sezonas garumā rādīt maksimālo sniegumu

Pēc sešu nedēļu izlaišanas pagājušās sezonas beigās ceļgala savainojuma dēļ visu laiku uzvarām bagātākā kalnu slēpotāja Pasaules kausa posmos jauno sezonu ir apņēmības pilna uzsākt ar jaunu enerģiju un startēt trīs disciplīnās, ko viņa ir izvirzījusi par mērķi vasaras treniņos Dienvidamerikā.

"Mana gatavošanās šajā sezonā ir bijusi lieliska, un tas ir tikai krass kontrasts ar pagājušo gadu, kad visu vasaru un rudeni cīnījāmies un cīnījāmies ar laikapstākļiem," trešdien mediju konferencē par godu sezonas atklāšanas sacīja Šifrina un piebilda: "Šogad man ir bijis diezgan ievērojams daudzums patiešām stabilu treniņu slalomā, milzu slalomā un supergigantā, un tas ir bijis lieliski."

Kā tas izpaudīsies sestdien paredzētajās gada pirmajās Pasaules kausa sacensībās - tradicionālajā sezonas atklāšanas milzu slalomā Zoldenā (Austrijā), vēl nav zināms, jo īpaši ņemot vērā to, ka Šifrina pagājušajā gadā izlaida četras pēdējās milzu slaloma sacensības. "Godīgi sakot, es slēpoju labi, bet es nezinu, kā tas izpaudīsies sacensību dienā, jo sacensību diena ir pavisam kas cits," viņa atzina.

Pieņemot sarežģīto lēmumu šosezon nebraukt nobrauciena disciplīnu, Šifrina tiecas pēc “mazāk ir vairāk” pieejas, kas, viņasprāt, palīdzēs viņai būt efektīvākai citās disciplīnās, īpaši supergigantā. "Patiesībā esmu diezgan sajūsmā, jo jūs visi esat dzirdējuši mani runājam par sarežģīto visu disciplīnu treniņu apvienošanu, kas ir tā kā “žonglēšana” un kas vienmēr ir sarežģīti," norāda Mikaēla.

"Vienmēr ir izaicinājums atrast laiku, lai patiešām trenētu slalomu un milzu slalomu, kas vienmēr ir bijušas manas prioritātes, bet supergigants un nobrauciens man patīk, tie baro manu dvēseli."

Pēc tam, kad viņa janvāra beigās piedzīvoja kritienu Kortīnas d'Ampeco nobraucienā, jo pirms šīs nedēļas nebija vispār trenējusies šajā disciplīnā kopš uzvaras Sanktmoricā decembra sākumā, Šifrina un viņas komanda nolēma, ka pietiek.

"Mums bija jāpārvērtē pēc Kortīnas un jāsaka: "Ko mēs šeit darām, kas, iespējams, radīja man neveiksmi? Un viena no šīm lietām patiešām cenšanās apvienot visas disciplīnas. Kādā brīdī mēs sākām upurēt kvalitāti. Man šķiet, ka pēdējos pāris gados mans supergigants nav bijis tāds, kādu es to gribēju," stāsta pieckārtējā Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāja.

Neraugoties uz to, ka no sava grafika ir svītrots nobrauciens, Šifrina joprojām būs spēcīga pretendente uz šīs sezonas kopvērtējuma titulu, jo viņa cer sasniegt Annemarijas Mozeres-Prolas (Austrija) rekordu ar sešiem Lielajiem globusiem. 29 gadus vecās sportistes mērķis ir visas sezonas garumā sasniegt pašu augstāko līmeni.

"Vieglāk pateikt nekā izdarīt, bet es centīšos sasniegt maksimumu sezonas sākumā un nobraukt līdz beigām, kas būtībā nav zinātniski iespējams, taču katru sezonu ir kāpumi un kritumi,” viņa teica.

Sezonas sākumā lielā uzmanību būs uz to, ka Šifrinai ir vajadzīgas tikai trīs uzvaras, lai kļūtu par pirmo kalnu slēpotāju, kas guvusi 100 Pasaules kausa posmu uzvaras. Bet, lai gan gadu gaitā viņa ir vairākkārt teikusi, ka nekoncentrējas uz rekordu ierakstiem, fakts, ka citi to dara, palīdz viņu iedvesmot.

"Es jūtos uzlādēta ar enerģiju, kad jūtu, ka citi cilvēki sportā ienes enerģiju. Enerģijas ienešana sportā nekad nav slikta lieta neatkarīgi no tā, vai vēlaties runāt par rekordiem, statistiku vai kaut ko citu. Šobrīd jūtos uzmundrināta, kad cilvēki izceļ 100 uzvaras, un es domāju, ka ir neticami, ka cilvēki joprojām seko šim gājienam tam pretī un ir par to sajūsmā. Es teiktu, ka tas ir neticami pozitīvi,” pozitīvi izsakās Šifrina.

Kilde arī virza Šifrinu uz vēl lielākiem augstumiem. "Viņš ir tik brīnišķīgs cilvēks. Viņš ir tik ļoti motivējis un tik ļoti iedvesmojis, un es viņu, protams, mīlu," neslēpa ASV kalnu slēpotāja.

Kilde izlaidīs 2024./2025. gada sezonu

Kamēr Šifrina gatavojas vēl vienai potenciāli rekordaugstai sezonai, Kilde trešdien paziņoja, ka šajā sezonā nestartēs.

"Es nedodos “pensijā”, bet man ir daži jaunumi jums," sociālajos tīklos dalījās 32 gadus vecais norvēģu kalnu slēpotājs, kurš ir izcīnījis medaļa olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos. Vairāk nekā pirms deviņiem mēnešiem viņš guva nopietnas traumas nobrauciena kritienā Vengenā.

"Līdz šim tas ir bijis mežonīgs laiks, un mēs vēl neesam pilnībā pabeiguši: vēl viena operācija, vēl viena rehabilitācija un bez sacīkstēm šoziem,” norāda Kilde, kurš jūnija beigās piedzīvoja neveiksmi, kad viņa plecs tika inficēts un bija nepieciešamas vēl divas operācijas. Divi viņa muskuļi paliek nepiesaistīti, un viņam ir paredzēta vēl viena operācija, kam sekos trīs vai četru mēnešu rehabilitācija.

Un, lai gan viņš šosezon nepiedalīsies sacensībās un Šifrina ir “atkāpusies” no Kildes labākās disciplīnas, viņi turpinās kopā analizēt sacīkstes. Runājot par pāra atšķirīgo likteni, sākoties sezonai, Šifrina saka, ka pāra spēja atbalstīt vienam otru, kad viņi piedzīvo dažādas pieredzes, viņiem ļoti noderēs gan trasēs, gan ārpus tām.

Izmantotie resursi:
FIS | International Ski and Snowboard Federation