Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vlhova turpina vakardien iesākto, 17 gadus vecā somiete pirmoreiz tiek punktos

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Vlhova turpina vakardien iesākto, 17 gadus vecā somiete pirmoreiz tiek punktos
Petra Vlhova. Foto: AFP/Scanpix

Lapzemes pilsētā Levi šorīt tika aizvadītas otrās slaloma sacensības sieviešu Pasaules kausa izcīņā kalnu slēpošanā. Otro uzvaru divās dienās izcīnīja Slovākijas slaloma speciāliste Petra Vlhova, bet jaunā mājinieku cerība Rosa Pohjolainena, kura vēl pirms gada startēja Baltijas kausā, ierindojoties 14. vietā pēc pirmā mēģinājuma, spēja pirmoreiz karjerā iekļūt PK punktos.

Paralēli cīņām trasē kalnu slēpošanas sabiedrībai nākas cīnīties arī ar koronavīrusa Covid-19 ierobežošanu. Ja šīs nedēļas PK posmos Levi nevar piedalīties visa Zviedrijas izlase, ieskaitot Annu Svennu-Larsoni, jo ar Covid-19 saslima sieviešu izlases galvenais treneris Kristians Tūma, tad vakar vakarā tika ziņots, ka pozitīvas koronavīrusa analīzes fiksētas trijiem Šveices sportistiem - Loīkam Meilāram, Žistēnam Murisjē un Marko Odermatam. Tādējādi visi trīs šveicieši nedrīkstēs piedalīties nākamās nedēļas sacensībās Lehā/Cīrsā.

Pirmais brauciens

Galvenās favorītes pirms sacensībām arī šodien bija amerikāniete Mikaela Šifrina un slovākiete Petra Vlhova. Šifrina, kura šonedēļ atgriežas pēc sava tēva negaidītās nāves februāra sākumā, no rīta atzina, ka viņai vēl ir sarežģīti atkal atcerēties, kā pareizi sadalīt savus spēkus sacensību dienā, lai tie pietiktu arī nākamajai dienai. Smejoties Šifrina atzina, ka laikam ir iztērējusi visu enerģiju vakardienas sacensībās un šodien jūtas diezgan nogurusi.

Visas galvenās favorītes, spriežot pēc vakardienas rezultātiem, startēja ar pirmajiem sešiem starta numuriem. Vlhova trasē devās kā pirmā un līdz finišam tika 54.32 sekundēs, rādot līdzīgu sniegumu kā vakar. Identisku rezultātu sasniedza šveiciete Mišela Gizina, kura uzrādīja vislabāko sniegumu no visām šī rīta slēpotājam trases otrajā, stāvajā daļā. Tas faktiski arī bija iemesls, kādēļ viņai izdevās pietuvoties slovākietes rezultātam, jo ļoti labu sniegumu kalna augšdaļā demonstrēja arī visas trīs spēcīgākās norvēģietes (Mina Firsta Holtmane, Kristīne Līsdāla un Tea Luīse Stjernesunda), kā arī vāciete Lena Dirra un austriete Franciska Griča, esot pat priekšā līderēm, tomēr viņas visas pieļāva kļūdas stāvajā daļā un tādējādi zaudēja daudz laika.

Mikaela Šifrina tikmēr, startējot ar ceturto numuru, izmēģināja atšķirīgu slēpošanas tehniku kā vakar, tomēr finišā tas viņai deva tikai ceturto vietu (+0.37). Trešajā pozīcijā ierindojās vēl viena šveiciete Phjončhanas olimpisko spēļu vicečempione slalomā Vendija Holdenere (+0.23). Kopumā rezultāti pirmajā braucienā bija diezgan blīvi, vienas sekundes robežās iekļaujoties pat divpadsmit slēpotājām. Vēl labāku sniegumu kā vakar par prieku visiem vietējiem līdzjutējiem parādīja Rosa Pohjolainena, atkal veicot izcilu trases augšdaļu (pie otrās atzīmes viņa bija priekšā līderēm par 0.15 sekundēm), bet šoreiz arī patiešām sasniedzot finišu (vakar viņa pirms paša finiša piedzīvoja kritienu). Talantīgā somiete pēc pirmā mēģinājuma ierindojās augstajā 14. vietā (+1.03).

Īpaši emocionāls par Pohjolainenas sniegumu pirmajā braucienā bija viens no somu televīzijas YLE komentētājiem Kalle Palanders, kurš pats savulaik bija pasaules čempions:

Otrais brauciens

Pirmā, kas aizvadīja patiešām labu otro braucienu, bija austriete Katarīna Hūbere, kura pirmajā braucienā bija 23. vietā. Īpaši labi viņa veica stāvo "Levi Black" trases daļu un beigās divu braucienu summā pakāpās līdz pat 14. vietai. Pohjolainena otrajā braucienā jau vienā no pirmajiem pagriezieniem gandrīz paklupa, tomēr spēja saglabāt līdzsvaru un, lai gan ar daudzām kļūdām, tomēr tikt līdz finišam, lai izcīnītu karjeras pirmos PK ieskaites punktus (27. vieta, no līderes atpalika par 3.59 sekundēm). Jāpiemin, ka vēl pirms gada viņa piedalījās savās pirmajās FIS līmeņa sacensībās tieši Baltijas kausa posmā "Snow Arena" iekštelpu hallē Druskininkos, Lietuvā. Toreiz Pohjolainena izcīnīja divas uzvaras, pirmajā no tām vien par 0.80 sekundēm pārspējot latvieti Betiju Burkovsku.

Pirmās, kas pārspēja Hūberes rezultātu, bija vēl divas austrietes - Kjāra Maira un Katarīna Trupe, kuras bija ātrākas par viņu arī atsevišķi otrajā braucienā. Tomēr cīņā par pjedestālu varēja iesaistīties tikai viena Austrijas izlases pārstāve - Katarīna Līnsbergere, kura pēc pirmā mēģinājuma bija sestā ar 0.57 sekunžu atpalicību. Trases augšdaļā vizuāli (un arī laika izteiksmē) izskatījās, ka viņai neizdodas uzņemt pietiekoši lielu ātrumu, tomēr otro daļu viņa veica lieliski un uzrādīja labāko rezultātu atsevišķi otrajā braucienā (54.66), kas kopsummā deva trešo vietu. Neizdevās otrais brauciens kanādietei Lorensai Santžermānai, kura no piektās vietas kopsummā atkrita uz 10. pozīciju.

Līnsbergere kalna apakšu bija veikusi tik labi, ka tieši šajā daļā savu iekrāto pārsvaru pret viņu izlaida gan Mikaela Šifrina, gan Vendija Holdenere. Tikai Petra Vlhova, kura jau pēc pirmā brauciena neslēpa, ka otrajā mēģinājumā jāmēģina daudz agresīvāks slēpošanas stils, teikto arī īstenoja dzīvē. Ar ļoti pārliecinošu braucienu viņa uzrādīja otru labāko rezultātu otrajā braucienā (54.73) un atkārtoja vakardienas uzvaru, tikai šoreiz vēl pārliecinošāk (+0.31). Tā bija viņas sešpadsmitā karjerā. Tikmēr Gizinai, kurai šī bija pirmā reize karjerā, kad viņa tehniskajā disciplīnā otro mēģinājumu sāka kā pēdējā, ar vēl vienu labu braucienu garantēja otro pozīciju. Interesanti, ka pēdējā reize, kad Pasaules kausa slaloma sacensībās sievietēm neuzvarēja ne Vlhova, ne Šifrina, bija vēl 2017. gada 10. janvārī Flahavā (Austrija), kad triumfēja zviedriete Frīda Hansdotere, kura nu jau vairāk kā gadu savu karjeru ir beigusi.

Augstākā ziemeļeiropiete bija 12. vietā esošā Norvēģijas pārstāve Mina Firsta Holtmane, kura divu braucienu summā no Vlhovas atpalika par 1.49 sekundēm.

Slaloms sievietēm, PK 3. posms, Levi (Somija)

V.SportisteValsts1. brauciens2. brauciensKopā
1.Petra VlhovaSlovākija54.3254.731:49.05
2.Mišela GizinaŠveice54.3255.04+0.31
3.Katarīna LīnsbergereAustrija54.8954.66+0.50
4.Vendija HoldenereŠveice54.5555.29+0.79
5.Mikaela ŠifrinaASV54.6955.29+0.93
6.Franciska GričaAustrija54.9955.00+0.94

Sieviešu PK lielais kopvērtējums (3/34)

V.SportisteValstsPunkti
1.Petra VlhovaSlovākija260
2.Mišela GizinaŠveice175
3.Mikaela ŠifrinaASV125
4.Katarīna LīnsbergereAustrija120
5.Marta BasīnoItālija113
6.Vendija HoldenereŠveice105

Nākamais Pasaules kausa posms kalnu slēpošanā notiks 26. novembrī Lehā/Cīrsā (Austrija), kad dāmas sacentīsies paralēlajā milzu slalomā, bet dienu vēlāk šo pašu disciplīnu aizvadīs arī vīrieši.

  +1 [+] [-]

, 2020-11-22 15:48, pirms 3 gadiem
Jaunajai somietei otrajā braucienā acīmredzot lampu drudzis piemetās, kas gan saprotams, gan piedodams. Cerams, ka viņa turpinās progresēt un patiešām kļūs par vēl vienu spilgtu zvaigzni sieviešu slaloma plejādē.
Bet lēmums par zviedru meiteņu nepielaišanu sacensībām gan bija stulbs.

     [+] [-]

, 2020-11-22 17:10, pirms 3 gadiem
Kapēc Sportacentrs joprojām nav uzrakstījis par Dženiferes Ģērmanes šodienas uzvaru slaloma sacensībās Austrijā?