Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Baltijas kauss Itālijā noslēdzas ar itāļu uzvarām slalomā, no Latvijas labākie Ābele un Saļņikova

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Baltijas kauss Itālijā noslēdzas ar itāļu uzvarām slalomā, no Latvijas labākie Ābele un Saļņikova
Gustavs Ābele. Foto; Emīls Lukšo/Ski.lv

Šodien noslēdzošajā startā Baltijas kausā kalnu slēpošanā, ko Itālijas kalnu kūrortā Pocā di Fassā rīkoja Latvijas Slēpošanas federācija, FIS slalomā uzvarēja itāļi – Eiropas kausa 6. vietas ieguvējs Tommaso Sakardi Eiropas kausos vairākas reizes desmitniekā tikusī Viviena Insama. No Latvijas ar 28. un 18. vietu labākie bija attiecīgi Gustavs Ābele un Frīda Saļņikova.

Šodien ar FIS slalomu un Igaunijas čempionātu Itālijā noslēdzās 2023./2024. gada Baltijas kausa sezona kalnu slēpošanā. Šajā sezonā kopumā bija seši posmi, aizvadot vienu posmu Lietuvā un Igaunijā, bet divus Latvijā un Itālijā. Noslēdzošais sestais posms sākās pagājušajā nedēļā, kad jaunieši un Master sadalīja medaļu komplektus piecās disciplīnās, bet šonedēļ četras sacensību dienas ar diviem milzu slalomiem un diviem slalomiem FIS statusā, pulcējot arī spēcīgu sastāvu.

Vīriešiem uz starta izgāja 60 kalnu slēpotāji, kas pārstāvēja 15 valstis, tajā skaitā arī ASV, Kanādu, Argentīnu. Sievietēm savukārt sacentās pāri par 40 dalībniecēm, pārstāvot 14 valstis, no kurām sešas - Jaunzēlande, Polija, Ungārija, Andora, Čehija un Luksemburga, kuras nebija pārstāvētas vīriešiem. Tādējādi kopējā valstu pārstāvniecība sniedzās pāris divdesmit. Iepriekšējās dienās Pocā Baltijas kausā bija arī pārstāvji no Dienvidāfrikas, Austrālijas, Japānas, tādējādi LSF rīkotajā Baltijas kausa noslēdzošajā posmā esot pārstāvētiem pieciem kontinentiem.

Tā kā vīriešiem otrajā trasē labākos laikus uzrādīja tie, kuri pirmajā trasē bija ārpus Top15 vai par Top20, tad abiem mājiniekiem – Tommaso Sakardi un Hansam Vakari, neskatoties uz 14. un 16. laiku otrajā braucienā, izdevās noturēties pirmajās divās pozīcijas. Pirms gada Eiropas kausā Levi 6. vietu ieguvušais Sakardi uzvarēja samērā pārliecinoši, savu tautieti piecus gadus vecāko tautieti Vakari, kurš pirms septiņiem gadiem bija sestais pasaules junioru čempionātā, apsteidzot par 0,75 sekundēm.

Savukārt vairākas reizes Eiropas kausa posmos desmitniekā tikušajam Vakari otro pozīciju izdevās noturēt spraigā cīņā ar sešas reizes Pasaules kausa posmos divdesmitniekā tikušo vācieti Antonu Tremmelu, kuram līdz itālim pietrūka vienas sekundes desmitdaļas. Augstajā piektajā vietā ierindojās 23 gadus vecais igaunis Tormis Laine (+1,11 sek.), kurš bieži ir startējis visās lielajās sacensībās, bet pasaules junioru čempionātā ir ticis desmitniekā.

Sievietes rādīja daudz stabilāku braukšanu, un viņām bija daudz blīvāki rezultāti, līdz ar to pēc otrā brauciena izvietojums trijniekā pamainījās. Visās augstākā līmeņa sacensībās startējusī ungāriete Zita Tota, kura Eiropas kausos un pasaules junioru čempionātā ir bijusi divdesmitniekā un kura bija līdere pēc pirmā brauciena, noslīdēja uz trešo vietu. Tikmēr Insama ar otrajiem rezultātiem abās trasēs izcīnīja uzvaru, par 0,07 sekundēm divu braucienu summā apsteidzot no septītās uz otro vietu pakāpušos 17 gadus veco tautieti Džiordžiju Kolombu, kura šogad kļuva par Jaunatnes olimpisko spēļu čempioni milzu slalomā un bronzas medaļas ieguvēju slalomā.

Vīriešu konkurencē Gustavs Ābele bija vienīgais, kurš no latviešiem tika uz otro braucienu un beigās ieņēma 28. vietu (+11,95 sek.). Sievietēm 18. vietā ierindojās Frīda Saļņikova, kurai nedaudz vairāk nekā četras sekundes piekāpās 19. vietas ieguvēja Sofija Fjodorova. Pirmā brauciena vidū izstājās vakardien sesto vietu izcīnījusī Liene Bondare, kā arī aiz viņas otro labāko laiku no latvietēm pirmās trases pirmajā starpfinišā uzrādījusī Elza Saļņikova.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv