Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Komandu sprintā Drēzdenē izvēršas aizraujoši dueļi finiša taisnē

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Komandu sprintā Drēzdenē izvēršas aizraujoši dueļi finiša taisnē
Nadīne Fēndriha uzvar otro reizi divās dienās. Foto: AP/Scanpix

Vācijas pilsētā Drēzdenē svētdien, 20. decembrī, notika pēdējās Pasaules kausa sacensības distanču slēpošanā pirms gaidāmā "Tour de Ski" seriāla. Komandu sprinta sacīkstēs uzvaras svinēja Šveices un Krievijas sportisti, kuri triumfu nodrošināja vien pēdējos metros.

Komandu sprinta sacensību formātā katram slēpotājam bija jāveic seši apļi pa 650 m. No rīta notikušajās pusfināla sacensībās dāmām uzvaras guva attiecīgi Šveices un ASV komandas. Šveicietes Laurīna van der Grāfa un Nadīne Fēndriha tikai par vienu sekundes desmitdaļu apstediza Slovēnijas duetu Evu Urevcu / Anamariju Lampiču. Savukārt amerikānietes Džesija Diginsa un Sofija Koldvela Hamiltone taktiskā cīņā bija priekšā tuvākajām sekotājām no Čehijas, Kateržinai Janatovai un Terezai Beranovai, par vairāk kā pussekundi.

Finālsacensības tika iesāktas ar diezgan lēnu tempu pirmajos divos apļos. Pirmā, kas uzdrīkstējās palielināt tempu trešajā aplī, bija ASV izlases līdere Džesija Diginsa. Gan otrajā, gan trešajā stafetes maiņas punktā kritienus piedzīvoja Krievijas sportistes, taču tā kā temps atkal tika pazemināts viņas spēja atgriezties pie pārējām konkurentēm diezgan laicīgi. Līdz pat astotajam aplim sacensību tempu diktēja Ķīnas sportistes Bajani Dzjalina un Dinigēra Jilamudzjana, kuras vairākus apļus bija pirmajā pozīcijā. Tomēr patiesā cīņa par uzvaru līdz pat finiša taisnei pēdējos apļos risinājās starp Krieviju, Šveici, Slovēniju un ASV. Pirms pēdējā apļa krieviete Jūlija Stupaka (bijusī Belorukova) bija ieguvusi divu ar pusi sekunžu vadību, tomēr viņas komandas biedrene Natālija Ņeprjajeva nespēja noturēt pārsvaru līdz finišam, un pašā finiša taisnē viņu apsteidza 25 gadus vecā šveiciete Nadīne Fēndriha, kura vakar individuālajā sprintā guva savu karjeras pirmo uzvaru. Trešo vietu ieņēma Slovēnija.

Vīriešu pusfinālos uzvaras izcīnīja Itālijas (Frančesko de Fabiāni un Federiko Pellegrīno) un Krievijas (Aleksandrs Boļšunovs un Gļebs Retivihs) sportisti. Kā vienīgie Ziemeļeiropas pārstāvji šajā posmā bija mūsu kaimiņi lietuvieši un igauņi, nespējot kvalificēties finālam. Lietuva, kuru pārstāvēja Tautvīds Strolija un Modests Vaičiulis, pirmajā pusfinālā ierindojās tikai 11. vietā starp 13 komandām (+42.73), savukārt Igaunija (Marko Kilps un Martins Himma) otrajā pusfinālā sīvā cīņā finišēja augstajā sestajā vietā (+3.21). Tādējādi igauņiem līdz iekļūšanai finālā pietrūka tikai 1.35 sekundes.

Arī vīriešu finālā temps sākumā bija pavisam lēns, taču, tuvojoties finišam, pakāpeniski kļuva lielāks. Pirmo izrāvienu mēģināja izdarīt Krievijas otrās komandas sportists Artjoms Maļcevs trases vidusdaļā, taču bez nopietniem panākumiem. Nedaudz vēlāk to pašu mēģināja arī francūzis Rišārs Žuvs, kuram tas izdevās jau krietni labāk nekā krievam, iegūstot pat vairāk kā divu sekunžu pārsvaru pār sekotājiem. Viņa komandas biedrs Lukass Šanavā gan tempu atkal palēlināja, un astotā apļa beigās Francija tika noķerta. Cīņā par uzvaru izšķirošajos apļos iesaistījās Krievija, Itālija un abas Francijas komandas. Priekšpēdējā aplī krievi izmantoja tādu pašu taktiku kā sieviešu finālā, Aleksandram Boļšunovam cenšoties iegūt pēc iespējas lielāku pārsvaru pirms pēdējoreiz nodot stafeti savam komandas biedram. Francūzis Žuvs gan viņu nekur tālu neaizlaida, un Krievijai pirms pēdējā apļa bija tikai 0.6 sekunžu pārsvars. Uzvaras liktenis atkal izšķīrās finiša taisnē - Šanavā tikai par 0.19 sekundēm piekāpās Retiviham, kamēr 2017. gada pasaules čempions Pellegrīno garantēja Itālijai zemāko pakāpienu uz goda pjedestāla.

Pasaules kauss distanču slēpošanā turpināsies nākamā gada pirmajā dienā, kad Šveices austrumu pilsētiņā Val Mīstairā sāksies 15. "Tour de Ski" sacensības. Pirmajā posmā plānots brīvā stila sprints. Joprojām nepiedalīsies Norvēģijas izlase, kas izlaidīs visus "Tour de Ski" posmus Covid-19 drošības apsvērumu dēļ, taču uz starta būs atgriezušies gan Zviedrijas, gan Somijas sportisti. Tāpat "Tour de Ski" startēs arī Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka, tiesa, ne visos posmos.

Komandu sprints slidsolī sievietēm, PK 3. posms, Drēzdene (Vācija)

V.KomandaValstsLaiks
1.Laurīna van der Grāfa / Nadīne FēndrihaŠveice16:38.34
2.Jūlija Stupaka / Natālija ŅeprjajevaKrievija+0.32
3.Eva Urevca / Anamarija LampičaSlovēnija+1.12
4.Džesija Diginsa / Sofija Koldvela HamiltoneASV+3.01
5.Kateržina Janatova / Tereza BeranovaČehija+3.20
6.Lea Fišere / Alīna MeijereŠveice+10.93

Komandu sprints slidsolī vīriešiem, PK 3. posms, Drēzdene (Vācija)

V.KomandaValstsLaiks
1.Aleksandrs Boļšunovs / Gļebs RetivihsKrievija15:01.14
2.Rišārs Žuvs / Lukass ŠanavāFrancija+0.19
3.Frančesko de Fabiāni / Federiko PellegrīnoItālija+0.58
4.Valentēns Šovēns / Reno ŽēFrancija+6.05
5.Romāns Šāds / Jovians HēdigersŠveice+6.70
6.Artjoms Maļcevs / Aleksandrs TerentjevsKrievija+7.85

Pasaules kausa lielais kopvērtējums sievietēm

V.SportisteValstsPunkti
1.Rouzija BrenanaASV377
2.Tatjana SorinaKrievija334
3.Terēse JūhaugaNorvēģija301
4.Natālija ŅeprjajevaKrievija295
5.Nadīne FēndrihaŠveice252
6.Anamarija LampičaSlovēnija243
32.Patrīcija EidukaLatvija52

Pasaules kausa lielais kopvērtējums vīriešiem

V.SportistsValstsPunkti
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija512
2.Juhanness Hesflots KlēboNorvēģija296
3.Federiko PellegrīnoItālija270
4.Endrjū JangsLielbritānija261
5.Emīls IversensNorvēģija219
6.Andrejs MelničenkoKrievija214