Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

"Beitostølen" pirmajā dienā uzvar Klēbo un Venga, Iversenam strīdīga diskvalifikācija

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

"Beitostølen" pirmajā dienā uzvar Klēbo un Venga, Iversenam strīdīga diskvalifikācija
Juhanness Hesflots Klēbo finišē finālā. Foto: Bjerns Langsems / Dagbladet

Norvēģijas pilsētā Beitostēlenā piektdien, 20. novembrī, tika aizvadītas pirmās pasaules elites līmeņa sacensības jaunajā sezonā distanču slēpošanā. Kaut arī šogad sacensībās nepiedalās tik liels ārzemju sportistu skaits kā iepriekšējos gados, gandrīz visi spēcīgākie norvēģi ir ierindā. Neiztika arī bez pārsteigumiem un drāmas.

Sieviešu disciplīnā šodien nepiedalījās Maikena Kaspersena Falla, kura slimības dēļ izlaidīs arī brīvdienu startus, taču PK pirmajam posmam ir pieteikta. Lielākās norvēģu zvaigznes Terēse Jūhauga un Heidi Venga sprinta disciplīnā nepiedalījās, bet būs uz starta rīt un parīt garajās distancēs. Jāpiemin arī, ka šosezon trasē vairs neredzēsim Astrīdu Ūrenholtu Jākobsenu, kura aprīlī 33 gadu vecumā paziņoja par karjeras beigām un šosezon strādās NRK televīzijā par eksperti. No rīta kvalifikācijā 1.3 km klasiskajā distancē labāko rezultātu uzrādīja 25 gadus vecā Āne Apelkvista Stēnseta, distanci veicot 3:01.30 minūtēs. Uzreiz aiz viņas bija Anna Svensena (+0.17), bet trešā ātrākā laika īpašniece bija Tirila Udnesa Venga (+2.67).

Finālsacensībās lielākais pārsteigums bija Tirilas Udnesas Vengas palikšana ārpus finālsešinieka, viņai pusfinālā finišējot tieši vienu sekundes desmitdaļu aiz 20 gadus vecās Ingrīdas Gūlbrandsenas. Pārējās favorītes bez lielām grūtībām iekļuva finālā, kur izvērtās sīva cīņa starp Lotu Udnesu Vengu un Āni Apelkvistu Stēnsetu. Taču garajā kāpumā kalnā pirms finiša spēcīgāka izrādījās pieredzējušākā Venga, tādējādi arī izcīnot uzvaru.

Savukārt vīriešu 1.7 km klasiskajā distancē cīņa par uzvaru izvērtās starp Juhannesu Hesflotu Klēbo un Ēriku Valnesu, jo Pols Gūlbergs, kurš varētu abiem sastādīt cienīgāku konkurenci, bija saslimis. Kvalifikācijā Klēbo bija priekšā Valnesam par 0.16 sekundēm, kamēr tuvākais sekotājs Sīverts Vīgs atpalika par gandrīz trim sekundēm. Bet finālsacensībās lielākā drāma notika tieši ceturtdaļfinālā, jo viens no favorītiem Emīls Iversens, šķērsojot finiša līniju kā otrais savā braucienā, pēc dažām sekundēm saņēma ziņas, ka ticis diskvalificēts par klasiskā slēpošanas stila pārkāpšanu, kas pēc tiesnešu domām notikusi tieši apdzīšanas laikā. "Manuprāt, tas ir brutāli. Atbraucu uz šejieni no Merokeras (aptuveni 550 km brauciens - R.G.) tikai tādēl, lai tiktu diskvalificēts," uzreiz pēc saņemtajām ziņām intervijā teica Iversens, kurš vēlāk arī lēmumu apstrīdēja, taču nesekmīgi.

Vīriešu pusfināli un fināli bija bez tik lielas intrigas, cik dāmām. Gan Klēbo, gan Valness bez problēmām uzvarēja savus pusfinālus. Finālā Valness gan vairs nespēja turēt līdzi tronheimietim Klēbo, kurš svinēja pārliecinošu uzvaru, apsteidzot Valnesu par vairāk kā divām sekundēm. Pārsteidzošā trešajā vietā bija 27 gadus vecais Hovards Sūloss Taugbēls. "Uzskatu, ka šī bija labāka diena nekā tieši pirms gada šajā pašā laikā. Pagājušajā gadā nebija viegli tikt pat līdz finālam, bet šogad jutos labi visos braucienos," pēc sacensībām NRK teica 24 gadus vecais Klēbo.

"Beitostølen" sacensības, 1.3 km klasika sievietēm, Beitostēlena (Norvēģija)

V.SportisteKlubsRezultāts
1.Lota Udnesa VengaNes Ski2:51.60
2.Āne Apelkvista StēnsetaGrong IL+2.55
3.Anna SvensenaTromsø Skiklubb+2.75
4.Matilde MīrvoldaVind IL+3.04
5.Ānikena AlnēsaRustad IL+4.81
6.Ingrīda GūlbrandsenaBardufoss og Omegn IF+12.28

"Beitostølen" sacensības, 1.7 km klasika vīriešiem, Beitostēlena (Norvēģija)

V.SportistsKlubsRezultāts
1.Juhanness Hesflots KlēboByåsen IL3:23.96
2.Ēriks ValnessBardufoss og Omegn IF+2.06
3.Hovards Sūloss TaugbēlsLillehammer Skiklub+3.60
4.Ansgars ĒvensensVind IL+4.11
5.Sindre Bjernestads SkārsBærums Verk Hauger IF+5.00
6.Ārons Okre RistadsValle IL+6.46

Bez Norvēģijas sportistiem šī gada sacensībās piedalās arī slēpotāji no Lielbritānijas, Šveices, Zviedrijas, Igaunijas un Islandes. Rīt pulksten 10:00 pēc Latvijas laika 10 km klasisko distanci aizvadīs sievietes, kad uz starta būs arī Terēse Jūhauga un Heidi Venga, bet 12:00 15 km klasiskā distance būs vīriešiem, kad Klēbo lūkos izcīnīt jau otro panākumu. Savukārt Pasaules kausa sezona sāksies jau nākamajā nedēļas nogalē Somijas pilsētā Rukā. Jāpiemin, ka visu šo sezonu veselības problēmu dēļ izlaidīs viena no Norvēģijas līderēm Ingvilda Flugstada Ēstberga, kura gan ir noskaņota piedalīties 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Savas pirmssezonas sacensības šodien iesākās arī Zviedrijas rietumu ciematā Brūksvallarnā. Tur 10 km klasiskajā distancē sievietēm izvērtās cīņa starp Ebu Andersoni un Frīdu Karlsoni. Finišā par 3.2 sekundēm ātrāka bija Andersone. Vīriešu 15 km klasikā gan pārsteidzošu uzvaru izcīnīja 24 gadus vecais Makss Novaks, kurš distanci veica 41:41.6 minūtēs. Viņš līdz šim piedalījies tikai vienā PK posmā. Otrajā vietā finišēja 20 gadus vecais Viljams Poromā (+7.4), bet trešais bija Gustavs Ēriksons (+12.5).

     [+] [-]

, 2020-11-20 21:40, pirms 3 gadiem
Autors būs liels malacis, ja arī sezonas laikā regulāri aprakstīs distanču slēpošanā notiekošo.