Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ar interesantām cīņām vīriešu konkurencē klasikā sācies LČ distanču slēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar interesantām cīņām vīriešu konkurencē klasikā sācies LČ distanču slēpošanā
Raimo Vīgants. Foto: LSF/Ski.lv

Šodien ar distanci klasiskajā stilā slēpošanas un biatlona kompleksā Priekuļos sākās Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā. Vīriešiem 10km distancē distances pirmās puses līderis Lauris Kaparkalējs beigās ieguva otro vietu, jo distances otrajā daļā spēcīgāks bija pagājušā gada uzvarētājs Raimo Vīgants no Madonas. Savukārt sievietēm 5km distancē pārliecinoši uzvarēja madoniete Kitija Auziņa.

Pērn pirmajā posmā janvārī Priekuļos sniegs, turklāt mākslīgais, bija tikai trasē, bet apkārt bija dubļi un pat lija lietus. Šogad slēpotāji sacentās ziemīgos apstākļos, kur par sniega trūkumu un kvalitāti nevarēja sūdzēties. Dienas pirmajā pusē norisinājās FIS sacensības, kur startēja pieaugušie, juniori (2004./2005.g.) un vecākās jauniešu grupas pārstāvji (2006./2007.g.).

Vīriešiem 24 dalībnieku konkurencē 10km (4x2,5km) trīs startējošie bija lietuvieši, viens no Ekvadoras, bet pārējie 20 bija Latvijas pārstāvji. Pirmo apli ar 11 sekunžu pārsvaru visātrāk veica zelta medaļas ieguvējs Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā Lauris Kaparkalējs, bet pēc otrā apļa jeb pusdistances olimpisko spēļu 20. vietas ieguvējs sprintā Raimo Vīgants jau bija likvidējis deficītu, abiem madoniešiem uzrādot vienādu laiku un radot lielu intrigu liktenī par uzvarētāju. Distances noslēgumā vairāk spēka bija palicis “Bebra” pārstāvim, līdz ar to pirmo divu vietu sadalījums bija identisks 2023. gadam – Vīgants pirmais, bet pirmo gadu pieaugušo grupā startējošais Kaparkalējs – otrais.

Trijniekā iekļuva vēl viens madonieti – Silvestrs Švauksts, kuram līdz ar to zelts junioru konkurencē. Atzīstamu sniegumu parādīja jauniešu grupas pārstāvis, rīdzinieks Jēkabs Skolnieks, kurš bija labākais no “Arkādija” slēpotājiem un ieņēma 4. vietu, tiekot pie zelta medaļas V18 grupā. Kā allaž ļoti labs klasikā bija starptautiskajos čempionātos ziemas orientēšanās labus rezultātus uzrādošais ogrēnietis Audris Odo Vītoliņš, kuram sudrabs junioros. Sešinieku noslēdza pērn pēc operācijas arvien labāku sniegumu rādošais siguldietis Sandijs Suhanovs, kuram bronza pieaugušo grupā.

Uzreiz aiz sešinieka kopējā ieskaitē ierindojās sudraba un bronzas medaļas ieguvēji V18 jauniešu grupā, kuriem pirmā sezona FIS apritē – pagājušā gada līderis V16 grupā Bruno Bilans no Siguldas sporta skolas un tieši pirms gada V16 grupā klasikā uzvarējušais Dāvis Kalniņš, kurš pārstāv “Arkādiju”.

Sievietēm 5km (2x2,5km) no 13 dalībniecēm 11 bija Latvijas slēpotājas, bet divas pārstāvēja Lietuvu, kur nacionālais čempionāts bija pagājušajā nedēļas nogalē. Šoreiz nepiedalījās neviena no Igaunijas, jo ziemeļu kaimiņi lielā aukstuma dēļ janvāra pirmajā nedēļas nogalē paredzēto čempionātu pārcēla uz šo, jo pirms nedēļas Igaunijā norisinājās Skandināvijas kausa otrais posms. Līdz ar to bija zināms, ka pašas labākās vietas ieņems latvietes.

Savu favorītes statusu apliecināja Kitija Auziņa, kura šajā sezonā Pasaules kausa posmos uzvarētājai 10km bija zaudējusi mazāk par 5 minūtēm, ko neviena cita, izņemot Patrīciju Eiduku, nav spējusi izdarīt. Madoniete izcīnīja pārliecinošu uzvaru, tuvāko konkurenti Samantu Krampi no “Arkādijas” apsteidzot gandrīz par minūti – 54 sekundēm. Aiz divām pieaugušo grupas pārstāvēm trijniekā iekļuva arī juniore no Lietuvas Egle Savickaite (+1:19).

Labākā juniore Latvijas slēpotāju vidū bija krāslaviete Adriāna Šuminska, kura ieņēma 4. vietu un tikai dažas sekundes atpalika no trijnieka. Desmit sekundes Šuminskai piekāpās labākā S18 grupas pārstāve Linda Kaparkalēja no Madonas, kura nupat kā līdere kvalificējās Jaunatnes olimpiskajām spēlēm (JOS). Otra JOS kvalificējusies Latvijas pārstāve un pagājušajā gadā S16 grupā dominējusī krāslaviete Martīne Djatkoviča, kura pārstāv Daugavpili un kura arī šogad vēl pēc vecuma atbilst S16 grupai, noslēdza sešinieku un ieguva sudrabu S18 grupā.

Izmantotie resursi:
Latvijas Slēpošanas federācija | infoski.lv