Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Bjergena: ''Domāju, ka esmu pieķerta dopinga lietošanā''

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Bjergena: ''Domāju, ka esmu pieķerta dopinga lietošanā''
Marita Bjergena. Foto:Lise Åserud / NTB.

Otrdien grāmatas “Uzvarētājas sirds”, kas ir stāsts par visu laiku titulētāko pasaules slēpotāju Maritu Bjergenu un ko sarakstījusi Norvēģijas raidsabiedrības sporta žurnāliste Ingrīda Stenvolda, prezentācijā tapa zināms, ka pēc 2017.gada pasaules čempionāta viņas dopinga analīzēs bija pēdas uz aizliegtu vielu lietošanu.

2017.gada pasaules čempionāts Lahti Maritai Bjergenai bija ļoti sekmīgs, jo tika izcīnītas četras zelta medaļas –trīs individuālās un viena stafetē. Tā kā 2017.gada otrajā pusē saistībā ar lūpu smēri tika diskvalificēta Terēze Juhauga, Bjergena bija galvenā medaļu un uzvaru pretendente Norvēģijas izlasē. Phjončhanā titulētā norvēģiete izcīnīja piecas medaļas – divas zelta, vienu sudrabu un divas bronzas. Taču varēja arī šo piecu olimpisko medaļu 2018.gadā nebūt.

Pēc 2017.gada pasaules čempionāta Bjergenai piezvanīja Norvēģijas slēpošanas izlases ārsts Peters Olbergs un paziņoja, ka viņas pasaules čempionāta laikā veiktajās urīna analīzēs atrasts 19-norandrosterons, kas ir WADA (Pasaules Antidopinga aģentūra) aizliegto vielu sarakstā. Atrastais varētu liecināt, ka sportiste ir lietojusi sniegumu veicinošās vielas.

“Man sažņaudzās vēders, un es kļuva stīva. Mēs tikko bijām piedzīvojuši Martina Jonsruda Sunbī un Terēzes Juhaugas dopinga lietas, un es domāju, ka ir pienākusi mana kārta,” NRK stāsta Bjergena, kura divas nedēļas esot dzīvojusi neziņā.

Kamēr Bjergenai bira asaras un bija grūti gulēt pa naktīm, iztēlojoties virsrakstus medijos, konkurentu prieku un līdzjutēju nosodījumu, tikmēr izlases ārsts mēģināja iedrošināt, ka viss nokārtosies, un slēpotāja viņam uzticējās. Olbergs mēģināja skaidrot, ka iemesls ir preparāta Primolut-N lietošana, kas ir palīdz koriģēt menstruālo ciklu. Šīs zāles pašas par sevi ir atļautas, bet, ja tās lieto lielākos daudzumos, tad tajās esošais noretisterons var pārvērties 19- norandrosteronā.

Par laimi Bjergena analīžu nodošanā bija norādījusi šīs zāles. Steroīda daudzums provē nebija augsts un varēja atbilst trim Primolut-N tabletēm. “Viss palika starp mani, FIS (Starptautiskā Slēpošanas federācija) un manu treneri,” piebilst Bjergena.

Izmantotie resursi:
NRK.no – nyheter, tv og radio fra Norge og hele...

     [+] [-]

, 2021-10-14 14:24, pirms 3 gadiem
Kas tā tāda par lūpu smēri un kādu labu tā dod sportistam?
Varbūt kāds var izklāstīt?

     [+] [-]

, 2021-10-14 18:52, pirms 3 gadiem
tads rakstīja: Kas tā tāda par lūpu smēri un kādu labu tā dod sportistam?
Varbūt kāds var izklāstīt?
Niknāka aizsardzība pret UV starojumu. Augstkalnē saulīte kož daudz stiprāk.