Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Eiduka, Vīgants un vēl pieci mūsu slēpotāji startēs pasaules junioru čempionātā

Uz Somijas pilsētu Vuokati, kur jau rīt, 9.februārī, sāksies pasaules čempionāts junioriem un U23 grupaidistanču slēpošanā, ir devušies septiņu mūsu pārstāvji ar pasaules kausos regulāri trīsdesmitniekā iekļūstošo Patrīciju Eiduku no Kokneses novada un pagājušā gada pasaules U23 čempionāta 9.vietas ieguvēju no Madonas Raimo Vīgantu priekšgalā.

Šogad pasaules junioru un U23 čempionāta programmā ir veiktas nelielas izmaiņas, proti, U23 grupai ir noņemta viena distance nost (masu starta distance), tādējādi U23 grupas slēpotāji, kuru vidū būs arī Patrīcija Eiduka un Raimo Vīgants, individuālajos startos sacentīsies klasikas sprintā un 10km (sievietēm)/15km (vīriešiem) brīvajā stilā ar intervāla startu. Tikmēr atšķirībā no U23 grupas junioriem būs ierastie trīs individuālie starti, bez sprinta un intervāla starta distances (5km/10km) viņiem būs jāsacenšas arī 15km/30km klasiskajā stilā ar masu startu, kas būs visgrūtākais pārbaudījums. Mūsu junioriem, kuri tomēr nolems šajā trešajā startā piedalīties, tā būs visgarākā distance FIS līmeņa sacensībās ziemā distanču slēpošanā. Vēl ir arī stafete junioriem 4x5km un jauktā stafete U23 grupai (2 vīrieši, 2 sievietes), bet tur Latvija nepiedalīsies.

Patrīcija Eiduka

Patrīcijai Eidukai pēc trim ļoti veiksmīgiem un panākumiem bagātiem gadiem junioru konkurencē pienācis pirmais gads U23 grupā. Jau pirmajā reizē pasaules junioru čempionātā 2018.gadā, kad viņai tikko bija palikušu 18 gadi, Patrīcija vienīgajā startā sprintā spēja sasniegt Latvijai vēl ko nebijušu pasaules junioru čempionātos, proti, iekļuva desmitniekā (10.vieta). Nākamajā gadā tika izcīnīta 11.vieta 5km brīvajā stilā, bet pērn sasniegts visu laiku augstākais mūsu valsts panākums junioru un U23 čempionātos – 4.vieta, tikai sekundei pietrūkstot līdz medaļai.

Ne bez starpgadījumiem ar pazaudēto bagāžu un atteikšanu izlidot uz Somiju aizritējis pēdējo nedēļu treniņprocess, par ko vairākos medijos bija atspoguļots, taču šobrīd situācija ir nostabilizējusies. Pati Patrīcija pastāsta, ka pēc divām negulētām naktīm februāra sākumā šobrīd viss ir kārtībā, taču par formu ir grūti spriest. Vēl ietekmējošs faktors būs aukstums, jo slēpotāja no Vecbebriem nav pieradusi sacensties aukstākā laikā par - 10 līdz - 12 grādiem, bet nākamo nedēļu varētu būt sals tuvu divdesmit grādiem. Līdz ar to arī grūti pateikt, kā šādā aukstumā varētu slīdēt slēpes.

Skaidrs, ka galvenās cerības Patrīcijai ir uz 10km distanci brīvajā stilā, kur noteikti ir iespējas pacīnīties par Top10 un veiksmīga starta gadījumā, kā tas bija Davosā vai “Tour de ski”, varētu tikt arī pat augstāk, piemēram, sešiniekā. Sprintā klasikā kvalifikācijas pārvarēšanai nevajadzētu būt problēmai, un izslēgšanas braucienos būs jāmēģina pacīnīties par pusfinālu, bet divdesmitnieks arī būs panākums, jo slēpošanas lielvalstīm U23 vecumā ir labas klasiskā stila sprinteres.

Raimo Vīgants

Pagājušā gadā savā pirmajā reizē U23 grupā Raimo Vīgants ar izcīnīto 9.vietu masu starta distancē aizvadīja savu līdz šim veiksmīgāko čempionātu un kā pirmais no Latvijas sasniedza desmitnieku U23 grupā. Pirms tam junioros augstāk par 37.vietu distancē un 39.vietu sprintā madonietim nebija izdevies tikt. Un tieši 9.vieta pēdējā dienā 30km radikāli izmanīja visu pagājušā čempionāta ainu, jo pirmajos divos startos bija iegūtas 42. un 50.vieta.

Gatavošanos šī gada čempionātam Raimo veicis Madonā, daļēji arī Rīgā un Pierīgā. Par pašreizējo formu viņam ir grūti spriest, jo kopš 3.janvāra, kad piedalījās “Tour de ski”, sacensībās nav sanācis startēt. Madonietis mērķus ir nospraudis, bet par tiem augstākajiem negrib skaļi runāt pirms čempionāta. Kā minimālo viņš izvirza iekļūšanu trīsdesmitniekā. Raimo atzīst, ka sprints klasikā nav tas parocīgākais, un ieskicē, ka Vuokati sprinta aplī esot divi stāvi kāpumi, līdz ar to būs jāpadomā, kā pareizāk izbraukt.

Par masa starta noņemšanu viņš ir izbrīnīts, bet mēģina saprast organizatorus. Raimo arī neslēpj, ka šogad masu starta distancē, tā kā tā būtu klasikā, viņš nevarētu atkārtot pērn paveikto.

Juniori

Pieci mūsu jaunie slēpotāji – Edijs Eiduks (Kokneses novads), Lauris Kaparkalējs (Madona), Samanta Krampe (Rīga), Līva Šahno (Madona), Estere Volfa (Priekuļi) – startēs junioru konkurencē. Visiem pieciem tā būs debija pasaules junioru čempionātā. Mūsējie būs vieni no jaunākajiem junioru konkurencē, jo lielāko daļu dalībnieku veidos 2001. vai 2002.gadā dzimušie, bet četri no latviešiem ir dzimuši 2003.gadā, bet Volfa tikai 2005.gadā, taču no 2001./2002.g. dzimušajiem Latvijā nebija neviena labāka par viņiem.

Kaparkalējs un Krampe pagājušajā gadā piedalījās Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs Šveicē, tāpat arī Šahno, tikai biatlonā, līdz ar to viņiem ir pavisam neliela lielāku sacensību pieredze, savukārt Olimpiešu radiniekiem – Patrīcijas Eidukas brālim Edijam un Ievas Volfas meitai Esterei – tās būs pirmās šāda līmeņa sacensības. Izvērtējot iepriekšējo junioru čempionātu rezultātus, var izdarīt secinājumus, ka visticamāk savējos juniorus augstāk par sesto vai septīto desmitu nevarēsim ieraudzīt, bet varbūt kāds no viņiem pārsteidz. Piecdesmitās vai sešdesmitās vietas priekš viņiem, cīnoties ar pamatā gadu vai divus vecākiem konkurentiem, nebūs slikts rezultāts, jo, piemēram, pirms diviem gadiem Niks Saulītis ar Ilvaru Bisenieku sprintā un distancē ierindojās diapazonā no 75. līdz 95.vietai. Toreiz savā noslēdzošajā gadā junioros Raimo Vīgants distancē ieņēma 37.vietu, bet sprintā bija tikai sešdesmit piektais.

Protams, ir izņēmumi, kā Patrīcija Eiduka, kura, 2018.gadā esot vienā vecumā ar lielāko daļu pašreizējiem mūsu junioru pārstāvjiem, savā pirmajā gadā pasaules junioru čempionātā izcīnīja 10.vietu. Starp citu, toreiz Patrīcija vēl nebija iekļāvusies kādā ārzemju komandā un trenējās vienīgi sava tēva Ingus Eiduka uzraudzībā, taču atšķirībā no mūsējiem, kas treniņus aizvada, piem., „ Smecersila” trasē Madonā vai Uzvaras parka līdzenajā 1km aplī, Patrīcija jau tolaik trenējās savādāk, izmantojot arī treniņnometnes augstkalnēs.

Kāds būs labākais rezultāts mūsu slēpotājiem pasaules junioru/U23 čempionātā?

  • 15

  • 26

  • 42

  • 56



, 2021-02-08 12:14, pirms 3 gadiem
Ar nepacietību gaidu piektdienu.
, 2021-02-08 12:26, pirms 3 gadiem
Vienubrīd šķita, ka Niks Saulītis ir labākais no jauniešiem, bet šosezon laikam nosēdies. Ja Šahno domā arī par pasaules junioru biatlona čempionātu, tad diez vai šis starts nāks par labu sagatavošanās procesam.

Būtu labi, ja pie raksta pieliktu sacensību kalendāru.
, 2021-02-08 12:46, pirms 3 gadiem
Te viss distanču slēpošanas kalendārs: https://www.fis-ski.com/DB/general/...
, 2021-02-08 12:49, pirms 3 gadiem
Interesanti, vai Latvija būs pārstāvēta ziemeļu divcīņā šajā junioru PČ? Pagājušajā gada PČ piedalījās Markuss Vinogradovs (2002.dz.g.). Viņš piedalījās arī 2019.g. pieaugušo PČ.
, 2021-02-08 13:39, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Interesanti, vai Latvija būs pārstāvēta ziemeļu divcīņā šajā junioru PČ? Pagājušajā gada PČ piedalījās Markuss Vinogradovs (2002.dz.g.). Viņš piedalījās arī 2019.g. pieaugušo PČ.
Tiko Kontinentālā kausā ir startējis, tad jau gan jau startēs arī PJČ. Tur pat notiek.
https://www.fis-ski.com/DB/general/...
, 2021-02-08 14:53, pirms 3 gadiem
boleks rakstīja: Tiko Kontinentālā kausā ir startējis, tad jau gan jau startēs arī PJČ. Tur pat notiek.
https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=nk&competitorid=200234&type=result
Paldies par vērtīgu info!
, 2021-02-08 15:03, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Te viss distanču slēpošanas kalendārs: https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.html?sectorcode=CC&eventid=48553&seasoncode=2021
Paldies!
, 2021-02-08 15:04, pirms 3 gadiem
boleks rakstīja: Tiko Kontinentālā kausā ir startējis, tad jau gan jau startēs arī PJČ. Tur pat notiek.
https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=nk&competitorid=200234&type=result
Oho, čalis decembrī pat bijis mačos ASV!

Rezultātu tabulās pa pašām beigām, bet malacis, ka cīnās.
, 2021-02-08 15:08, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Oho, čalis decembrī pat bijis mačos ASV!

Rezultātu tabulās pa pašām beigām, bet malacis, ka cīnās.
Ja kāds nav redzējis un ir interese, tad te ir Sporta Studijas (gandrīz 2 gadus vecs) sižets par viņu: https://www.youtube.com/watch?v=gS_...
, 2021-02-08 19:16, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Vienubrīd šķita, ka Niks Saulītis ir labākais no jauniešiem, bet šosezon laikam nosēdies. Ja Šahno domā arī par pasaules junioru biatlona čempionātu, tad diez vai šis starts nāks par labu sagatavošanās procesam.


Būtu labi, ja pie raksta pieliktu sacensību kalendāru.
Vai tad ir zināms kuri brauks uz junioru biatlona čempionātu?
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.