Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

PK kalnu slēpošanā panākumus guvušas jauniņās, arī sešpadsmitgadīgā no Albānijas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

PK kalnu slēpošanā panākumus guvušas jauniņās, arī sešpadsmitgadīgā no Albānijas
Lara Kolturi knapi 16 gados jau trīs reizes tikusi trīsdesmitniekā. Foto: OA Sport

Šajā sezonā jau aizvadīti vairāki Pasaules kausa posmi, kuros ļoti labus rezultātus ar augstāk vietām uzrādījušas jauniņās – padsmitnieces vai noslēdzošos gadus junioru konkurencē startējušās, kuru vidū ir arī pavisam nesen sešpadsmit gadu vecumu sasniegusī Albānijas kalnu slēpotāja.

Zrinka Ļjutiča (Horvātija)

Pasaules junioru čempione Zrinka Ļjutiča, uz ko horvāti liek lielas cerības, ka viņa vairākus gadus pēc Janicas Koteličas Horvātijai sarūpēs lielus panākumus kalnu slēpošanā, ir dzimusi 2004.gada janvāra beigās un šobrīd ir 18 gadus veca. Viņa par sevi lika manīt 2021.gada janvāra otrajā pusē, kad 16 gadu vecumā pāris reizes ar 6,.7., un 8.vietu iekļuva desmitniekā Eiropas kausa posmos slalomā, bet skaļāk sevi pieteica savā 17.Dzimšasnas dienā, izcīnot uzvaru Eiropas kausa posmā slaloma disciplīnā. To pašu talantīgā horvātiete paveica arī nedēļu vēlāk milzu slalomā.

Pirmie trīspadsmit mēģinājumi tikt Top30 PK posmos nebija sekmīgi, tiesa, tie veikti 16 un 17 gadu vecumā. Taču ar 14.reizi viss sanāca – divas nedēļas pirms astoņpadsmitās dzimšanas dienas iegūta 26.vieta mājas trasē Zagrebā. Pēc uzvaras pasaules junioru čempionātā 2022.gada marta sākumā Ljutiča ieguva tiesības nostartēt sezonas noslēdzošajā PK posmā Francijā, kur negaidīti izcīnīja 5.vietu, apsteidzot arī šobrīd neapturamo Šifrinu. Šajā sezonā jaunā horvātiete ir ieguvusi divas septītās un vienu sesto vietu.

Emma Aihere (Vācija)

Pirms nepilniem diviem mēnešiem savu 19.dzimšanas dienu nosvinējusī Emma Aihere tagad jau ir sudraba medaļas ieguvēja olimpiskajās spēlēs un bronzas medaļas ieguvēja pasaules čempionātā komandu sacensībās, trīskārtējā pasaules junioru vicečempione, kā arī septiņas reizes PK posmos tikusi divdesmitniekā, no tām četras reizes arī bijusi Top15.

Pēc pirmās godalga Eiropas kausā 2021.gada janvārī mēnesi vēlāk Emma sevi pieteica ar bronzu pasaules čempionātā Kortīnā. Tad dienā, kad sasniedza pilngadību (2021.gada 13.novembrī) debijā PK apritē iekļuva uzreiz trīsdesmitniekā, izcīnot 19.vietu paralēlajā slalomā. Nedēļu vēlāk sekoja 14.vieta Levi slalomā. Taču pirms pāris dienām Zagrebā iegūtā 11.vieta ir Vāciju pārstāvošās 19.gadus vecās kalnu slēpotājas labākais veikums PK apritē. Šosezon viņa sešas reizes tikusi trīsdesmitniekā, četras no tām ātrumdisciplīnās.

Nozīmīgākais Emmas Aiheres panākums, protams, ir pērn Pekinā izcīnītais olimpiskais sudrabs komandu sacensībās.

Hanna Abramsone-Elfmane (Zviedrija)

Hannai Abramsonei-Elfamnei pirms nedēļas palika 20. 2021.gada pirmajā pusē viņa kļuva par pasaules junioru vicečempioni. 2021./2022.gada sezonas atklāšanas sacensībās oktobrī Zeldenā Zviedrijas kalnu slēpotāja pirmo reizi iekļuva PK Top30, 18 gadu vecumā iegūstot 26.vietu milzu slalomā, bet mēnesi vēlāk slalomā Kilingtonā (ASV) bija jau piecpadsmitā. Šo sezonu viņa iesāka vēl jaudīgāk, ar 9.vietu Levi (Somija) pirmo reizi esot labāko desmitniekā, bet decembra vidū Sestrijē 19 gadu vecumā sasniedzot karjeras labāko rezultātu – 4.vietu slalomā, trešdaļai sekundes pietrūkstot līdz godalgai. Šobrīd slalomā Hanna kopvērtējumā ir septītā.

Lara Kolturi (Albānija)

Lai arī Larai Kolturi nav tik augstu vietu, kā iepriekš minētajām, tomēr arī viņa ir bijusi labāko trīsdesmit un divdesmit vidū, turklāt viņu gribētos īpaši izcelt. Kolturi pirms diviem mēnešiem palika tikai sešpadsmit. Viņa nav albāniete, bet itāliete, kura kopš pagājušā gada pavasara pārstāv Albāniju, jo nevarēja atrisināt domstarpības ar Itālijas kalnu slēpošanas federāciju. Taču tas nemaina būtību, jo tikai vienpadsmit dienas pēc savas 16. Dzimšanas dienas viņa PK posmā Kilingtonā sasniedza ne tikai savu pirmo Top30, bet ar 17.vietu iekļuva labāko divdesmitniekā.

Decembra sākumā jauniņā kalnu slēpotāja tika pie pirmajiem PK kopvērtējuma ieskaites punktiem arī slalomā, Sestrijē izcīnot 25.vietu. Ar to vēl nebija viss, trešo Top30 un otro Top20 Albānijas kalnu slēpotāja sasniedza gada izskaņā Zemmeringā, ar izcīnīto 20.vietu milzu slalomā.

Nedrīkst aizmirst pieminēt arī Rosu Pohjolainenu (Somija), kura arī trīs reizes ir tikusi Top30, to paveicot 18 gadu vecumā. No šīm trim reizēm vienu somiete ir tikusi arī divdesmitniekā – 14.vieta 2022.gada janvārī Šladmingā. Pērn viņa kļuva par Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskā festivāla uzvarētāju, bet šosezon viņa sacensībās nav redzēta, jo atlabst pēc operācijas saistībā ar ceļa traumu, kas gūta pagājušās sezonas izskaņā.

Latvijas kalnu slēpošanas līdzjutēji cer, ka ko līdzīgu spēs atkārtot un vēl labākus rezultātus uzrādīt talantīgā Dženifera Ģērmane, kura plāno debitēt PK posmos nākamo otrdien, 10.janvārī, Flahavā. Visas šajā rakstā pieminētās, izņemot zviedrieti Abramsoni-Elfmani, kura ir trīs mēnešus vecāka, ir jaunākas par Latvijas kalnu slēpošanas cerību. Strādīgajai Ģērmanei līdz šim ir pietrūkusi veiksme, jo sanācis bieži izstāties Eiropas kausa posmos un palikt bez rezultāta arī pasaules junioru čempionātā. Turklāt pērn diemžēl pārliecinoši labākā Latvijas kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane satraumējās, kā rezultātā gāja secen olimpiskās spēles. Pagaidām spilgtākais viņas sasniegums ir 24.vieta pasaules čempionātā 2021.gadā.

Šajā sezonā Dženifera ir aizvadījusi sešus startus FIS sacensībās, kurās pie rezultāta tika vienās, izcīnot otro vietu un tikai divas sekundes desmitdaļas zaudējot bieži PK posmos trīsdesmitniekā slalomā un milzu slalomā tiekošajai amerikānietei Nina Obraienai, kura slalomā piecas reizes bijusi no 21.-30.vietai, vienreiz deviņpadsmitā, bet vislabākais sniegums slalomā sanācis pirms diviem gadiem, kad Zemmeringā iegūta 9.vieta. Vienreiz devītā amerikāniete ir bijusi arī milzu slalomā – pirms pusotra gada Zeldenā. Lai arī tās bija FIS sacensības, kur bieži vien elites braucēji neparāda savu labāko sniegumu, tomēr šāds Ģērmanes sniegums, esot tik tuvu Obraienai, vedina cerēt uz labiem rezultātiem pašā augstākā līmeņa sacensībās.

Rīt PK sievietēm turpnāsies ar milzu slalomu Kranska Gorā Slovēnijā. Vakar otrs slaloms Zagrebā tika atcelts.

     [+] [-]

, 2023-01-06 21:44, pirms gada
Jāpiezīmē, ka Kolturi mamma ir slavenā itāļu kalnu slēpotāja Daniela Čekarelli, kas 2002. gadā izcīnīja olimpisko zeltu supergigantā. Arī tēvs itālis. Ar Albāniju viņai maz sakara. Visticamāk 18 gados meitene mainīs sporta pavalstniecību atpakaļ uz itāļu. Tajā vecumā to vēl var viegli izdarīt.