Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Sievietēm Zeldenā milzu slalomā allaž ir bijusi cita uzvarētāja, šogad tradīcija turpināsies?

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Sievietēm Zeldenā milzu slalomā allaž ir bijusi cita uzvarētāja, šogad tradīcija turpināsies?
Foto: Ötztal Tourismus

Šodien ar milzu slalomu sievietēm Austrijas kalnu slēpošanas kūrortā Zeldenā sāksies jaunā Pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā. Interesanti, vai šogad Zeldenā par uzvarētāju kļūs kāda, kura tur nekad nav ieguvusi pirmo vietu? Pēdējās septiņas reizes tur uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena neviena nav kāpusi divas reizes.

Sezonas atklāšanas posms Zeldenā sievietēm ir bijis ļoti interesants un neparedzams. Kopš 2015. gada tur milzu slalomā uzvaras svinējušas septiņas dažādas kalnu slēpotājas. Pērn slikto laika apstākļu dēļ sievietēm milzu slaloma sacensības šajā Austrijas kalnu kūrortā atcēla, bet pirms tam septiņos gados par uzvarētājām ir kļuvušas: 2021. gadā – Mikaēla Šifrina, 2020 gadā – Marta Bassino, 2019. gadā – Alise Robinsone, 2018. gadā – Tessa Vorleja, 2017. gadā – Viktorija Rēbensburga, 2016. gadā – Lara Guta-Behrami, 2015. gadā – Federika Brinjone. No šīm septiņām vairs nestartē tikai divas – Vorleja un Rēbensburga.

Šifrina pagājušajā sezonā uzvarēja septiņās no desmit Pasaules kausa milzu slaloma sacensībām, kurās viņa startēja. Tam viņa pievienoja pirmo pasaules čempionāta zeltu šajā disciplīnā. Laba formā, neatlaidīga un motivācijas pilna Šifrina Zeldenā tiek uzskatīta par galveno favorīti. Taču ir pazīmes, kas liecina, ka viņai nav garantijas, ka viss notiks pēc Mikaēlas ieskatiem.

Pirmkārt, ir vērts atzīmēt, ka visu viņas rekordlielo panākumu kontekstā tradicionālās sezonas atklāšanas sacensības Šifrinai nav bijušas no veiksmīgākajām. No pēdējām sešām milzu slaloma sacensībām Zeldenā ASV kalnu slēpotāja ir uzvarējusi tikai vienu reizi. Turklāt, lai gan ir grūti noticēt, ņemot vērā to, kāda uzvaru sērija sekoja tālāk, patiesībā amerikānietei 2022./2023. gada sezonu neuzsāka labi, proti, pirmajās divās sacensībās milzu slalomā viņa nebija ne tuvu trijniekam, kur nu vēl uzvarai - 13. vieta uz mājas sniega Kilingtonā (ASV) novembra beigās un sestā vieta Sestrijē (Itālijā) decembra pirmajā pusē.

No tām, kuras varētu izaicināt Šifrinu un uzvarēt sezonas pirmajā startā, ir jāmin pieredzējušās un tik ilgstoši jau startējošās Lara Guta-Behrami un Federika Brinjone. 32 gadus vecā Šveices slēpotāja Guta-Behrami pagājušās sezonas pēdējās sacensībās nodrošināja otro vietu milzu slalomā, kas ir viņas labākais sasniegums šajā disciplīnā. Tikmēr Brinjone, kura ir gadu vecākā par šveicieti, 2022./2023. gadā spīdēja spilgti kā nekad. Pērnās sezonas Alpu kombinācijas pasaules čempiones tituls, kam pievienoti trīs Pasaules kausa milzu slaloma pjedestāli un vēl trīs 4. vietas, dod cerību, ka itāliete varētu atkārtot savu šīs disciplīnas veikumu 2019./2020. gadā un pacīnīties par otro mazo globusu.

Tā kā divkārtējā milzu slaloma pasaules čempione Tessa Vorlija (Francija) beigusi karjeru, šīs disciplīnas speciālistu mantiju uzņemas Marta Bassino (ITA) un pašreizējā olimpiskā čempione Sāra Hektore (Zviedrija). Bassino uzvarēja četras reizes 2020./2021. gada sezonā, bet vienu reizi pagājušajā, savukārt Hektorai, kura aizpagājušajā sezonā sešas reizes kāpa un pjedestāla, trīs no tām uz augstākā pakāpiena, pērnajā sezonā trīs reizes ieguva trešo un vienu reizi otro vietu, apliekot bez uzvarām.

Citas, kurām jāpievērš uzmanība, ir jaunzēlandiete Alise Robinsone. Pēc trīs Pasaules kausa uzvarām pusaudža gados, no kurām pirmā tika izcīnīta tieši Zeldenā, 21 gadu vecā kalnu slēpotāja pagājušās sezonas izskaņā ar četrām reizēm desmitniekā parādīja pazīmes, ka viņa ir uz atgriešanās ceļa kādreizējā līmenī.

Jāpievieno arī ļoti daudzsološo 26 gadus veco Valēriju Grenjē (Kanāda), kura pagājušajā sezonā ar uzvaru Kranska Gorā un 3. vietu sezonas noslēgumā Andorā nopelnīja savas pirmās PK posmu godalgas, un Teu Luīzi Stjernesundu (Norvēģija), kuras otrā vieta sezonas pēdējā milzu slalomā bija viņas otrā individuālā godalga PK posmos. Varbūt Petra Vlhova (Slovākija) var no jauna atklāt savu labāko šajā disciplīnā, pagājušajā sezonā no desmit startiem astoņos esot ceturtajai vai augstāk. Starp citu, Vlhova ir vienīgā, kura pēdējās divas reizes Zeldenā ir tikusi trijniekā.

     [+] [-]

, 2023-10-28 10:47, pirms pusgada
Nevis Zeldenā, bet Zeldenē. Pēc atveidošanas noteikumiem no vācu valodas vārdiem, kas beidzas ar -en, jāpievieno galotne e kā Mihene, Klotene u.t.t.