Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Vai Šifrina turpinās dominēt, vai arī Vlhova, Guta-Behrami vai kāda cita viņu izkonkurēs

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vai Šifrina turpinās dominēt, vai arī Vlhova, Guta-Behrami vai kāda cita viņu izkonkurēs
Lara Guta-Behrami, Mikaēla Šifrina un Petra Vlhova. Foto:AP.

Šo sestdien ar sieviešu milzu slalomu Zeldenā sāksies jaunā Pasaules kausa sezona kalnu slēpošanā. ASV kalnu slēpotāja Mikaēla Šifrina tēmēs uz trešo titulu pēc kārtas un sesto kopumā, kā arī maģisko simts uzvaru robežu sasniegšanu, taču kalnu slēpošanas līdzjutēji cer, ka sasparosies ASV pārstāves konkurentes – slovākiete Petra Vlhova, itāliete Federika Brinjone, šveiciete Lara Guta-Behrami, zviedriete Sāra Hektore un vēl dažas citas, lai sieviešu kalnu slēpošanai paaugstinātu interesi, kas Šifrinas dominances dēļ pērn bija mazinājusies.

Pirms jaunās sezonas daudzi ar kalnu slēpošanu saistīti cilvēki uzdod jautājumu, ko pēc visu laiku Pasaules kausa uzvaru rekorda labošanas pagājušajā sezonā, ko Mikaēla Šifrina varētu paveikt 2023./2024. gada sezonā. 28 gadu vecumā amerikāņu kalnu slēpotāja jau ir paveikusi gandrīz visu, ko var iedomāties kalnu slēpošanā: 88 Pasaules kausa posmu uzvaras, 15 kristāla globusi, divi olimpiskie tituli un daudzas pasaules čempionātu medaļas, kas ietver septiņas uzvaras un 14 pjedestālus no 17 startiem.

Pat pēc viņas iepriekš uzstādītajiem augstajiem standartiem 2022./23. gada sezona Šifrinai bija neticama sezona, kuras laikā viņa izcīnīja 14 uzvaras Pasaules kausa sacīkstēs un pārspēja bijušās komandas biedrenes Lindsijas Vonas (ASV) sieviešu rekordu 82 uzvaras un leģendārā zviedra Ingemara Stenmarka kopējo rekordu - 86 uzvaras. 14 uzvaras ASV kalnu slēpotāja bija izcīnījusi pirms tam iepriekšējās trijās sezonās kopā no 2019. gada rudens līdz 2022. gada pavasarim.

Lai gan Šifrina nesmeļas motivāciju no dzīšanās pēc rekordiem un lai gan viņai jau ir tik daudz rekordu, tomēr viņai priekšā ir vēl vairāki rekordi. Ja viņa šosezon aizstāvēs savu Pasaules kausa kopvērtējuma titulu, Šifrina izlīdzināsies ar austrietes Annemarijas Mozeres-Proellas sieviešu rekordu — seši Lielie Kristāla globusi. Turpmākie Mazie Kristāla globusi liks Šifrinai pietuvoties Vonas atzīmei — 16, kas ir rekords, ko viņa dala ar Stenmarku. Šobrīd Mikaēlas kontā tādu ir desmit. Ja pirms pāris sezonām skaitļi 82 un 86 šķita samērā attāli, tad tagad paveras jaunas iespējas sasniegt simtu, jo līdz tam paliek 12 panākumi Pasaules kausa posmos.

Ja Vlhovai slalomā izdotos rādīt tādu sniegumu kā aizpagājušajā sezonā, Gutai-Behrami trijās disciplīnās (milzu slalomā, supergigantā, nobraucienā) kā 2020./2021. gada sezonā, tad varētu sanākt aizraujoša cīņa par Lielo Kristāla globusu. Brinjone pērnajā sezonā atkārtoja faktiski savu labāko punktu guvumu, bet ar to augstāk par trešo vietu nesanāca pakāpties. Visām šim trim minētajām ir izdevies savās rokās turēt šo Lielo globusu, un noteikti centīsies darīt visu, lai to varētu darīt otro reizi karjerā.