Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģija vai Krievija? Boļšunovs pret Klēbo pēdējā posmā stafetē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģija vai Krievija? Boļšunovs pret Klēbo pēdējā posmā stafetē
Kurš no viņiem - Boļšunovs vai Klēbo - šoreiz būs smaidīgs pēc finiša? Foto: Getty images

Šodien pasaules čempionātā distanču slēpošanā Oberstdorfā 4x10km stafetē sacentīsies vīrieši, kur galvenos favorītus norvēģus no troņa mēģinās gāzt krievi. Sieviešu stafetē gaidītā intriga izplaiksnīja jau otrā etapa sākumā, bet varbūt vīriešiem tā saglabāsies līdz beigām.

Sievietēm Norvēģija pēdējos desmit gados bija izrādījusi savu pārākumu, uzvarot piecos no pēdējiem sešiem pasaules čempionātiem, taču norvēģu vīrieši izpauduši vēl krietni lielāku dominanci, šajā gadsimtā neizjūtot zaudējumu garšu, t.i., uzvarot visās stafetēs pasaules čempionātos kopš 2001.gada (ar Olimpiskajām spēlēm ir pavisam citādi, jo šajā gadsimtā no piecām olimpiskajām spēlēm norvēģi ir uzvarējuši divās – 2002.g. un 2018.g. – aut.piez.). Arī deviņdesmitajos bija līdzīga situācija. Vienīgā reize pēdējo trīsdesmit gadu laikā, kad norvēģi nav uzvarējuši, bija 1999.gadā, piekāpjoties mājiniekiem austriešiem. Tādējādi no pēdējiem 15 pasaules čempionātiem norvēģi stafetēs ir uzvarējuši četrpadsmit reizes – vairāk nekā iespaidīgi. Un arī šoreiz viņiem ir ļoti labas iespējas šo uzvaru sēriju pagarināt.

Kā vakardienas rakstā par Norvēģijas stafetes komandas komplektēšanu minēts, pirmajos divos posmos norvēģiem ies Pols Gulbergs un Emīls Iversens, kamēr divu sudrabu medaļu ieguvējs Simens Krīgers vēros no malas. Ja arī būs bijusi kāda kļūda sastāva izvēlē, tad tā visticamāk būs pieļauta pirmajos divos etapos, jo trešajā posmā ielikts pasaules čempions Hans Krisers Holunds, bet pēdējā neviens cits kā Johannes Klēbo. Tikmēr viņu sīvākie pretinieki un arī vienīgie, kas norvēģus varētu apsteigt, krievi pretī liek šādu četrinieku – Červotkins, Jakimuškins, Maļcevs un Boļšunovs. Tādā veidā, kā Boļšunovs veica skiatlonu, pasaules kausa līderi varēja likt arī trešajā, posmā, lai atved pārsvaru un apgrūtinātu Klēbo uzdevumu, dzenoties pakaļ, taču Krievijas labākais slēpotājs 15km distancē parādīja, ka tomēr nav no dzelzs un nevar visu sezonu braukt uz 100 % procentiem, tāpēc tāds variants ir izslēgts. Lai gan pēc čempionāta individuālajiem rezultātiem norvēģiem ir paliels pārsvars, stafete paliek stafete. Pārējās komandas sastāva ziņā krietni atpaliek no pirmajām divām. Taču janvārī Lahti mājinieki pārsteidza un līdzīgi nostartēja ar krieviem, un arī šoreiz somi (Hakola, Niskanens, Hīvarinens, Meki) mēģinās cīnīties par godalgotajām vietām, pēdējā posmā atkal satiekoties Meki ar Boļšunovu. Somi pēdējo reizi trijniekā bija 2009.gadā.

Kopā ar somiem uz medaļām pretendēs zviedri (Hegstrēms, Svensons, Burmans Poromā), no kuriem Burmans ar Poromā iekļuva desmitniekā 15km, turklāt Poromā arī skiatlonā. Zviedri, kas uzvarējuši divās no pēdējām trim Olimpiskajām spēlēm, pasaules čempionātos pēdējās pāris desmitgades ieņem otrās vai trešās vietas. Taču Zviedrijai vairs nav tādu vēl pavisam nesen lieliskus rezultātus rādošo kā Johans Ulsons, Markus Helners, Daniels Rikardsons, Kalle Halfvarsons, pēdējie divi no kuriem vēl piedalās sacensībās, Halfvarsonam pat startējot, bet nefinišējot skiatlonā. Lai atkārtotu 2019.gada Zēfeldes bronzu konkurētspējīgs sastāvs ir Francijai (Lapalū, Maņifikā, Parise, Lapjērs).

Pēc sasniegtajiem rezultātiem pasaules kausa posmos sieviešu Top6 komandas sastāva ziņā izskatījās spēcīgākas nekā vīriešiem (tas tāpēc, ka šajā sezonā vīriešiem ir ļoti izteikta divu komandu – Norvēģijas un Krievijas – dominance, tādējādi citiem pie augstām vietām distancē netiekot – aut.piez.), un arī intriga tur bija lielākā pirms sacensībām, taču varbūt praksē sanāks otrādi, jo sievietēm intriga jau pazuda otrā posma vidū. Latvijas līdzjutēji tikmēr sekos un jutīs līdzi mūsu izlasei, cik tai ilgi izdosies noturēties. Varbūt izdodas līdzīgi kā vakar igauņu meitenēm, kuras noturējās līdz trešā posma beigām.

  -1 [+] [-]

, 2021-03-05 11:26, pirms 3 gadiem
Karma cūkai neļaus uzvarēt norvēģus..

     [+] [-]

, 2021-03-05 14:28, pirms 3 gadiem
Izskatās, ka norvēģus ir piemeklējusi vakardienas zviedru slimība..

     [+] [-]

, 2021-03-05 14:54, pirms 3 gadiem
Ko dara Niskanens?!! Vispār vīriešu stafetēs jau kādu laiku novērojams, ka 2.posms ir ļoti izšķirošs. Brīvajā stilā 3.posmā ļoti reti izdodas uzaudzēt vai atgūt lielu pārsvaru, klasikā tas parasti padodas daudz biežāk. 4.posmā gan jau redzēsim lēnu slēpojumu 9 km garumā.

  -1 [+] [-]

, 2021-03-05 16:06, pirms 3 gadiem
lielais ķieģeļģīmis laikam atkal sarijies mantu, saražotu kremlinu dopinga programmā, ja kā traks skrien pēdējā posmā, un no -35 sekundēm pret norgēm, noķēra Klebo.

  -1 [+] [-]

, 2021-03-05 16:09, pirms 3 gadiem
un tomēr superKlebo ar superspurtu atstāja gribot ķieģļģīmi un visu Vatlandi.

     [+] [-]

, 2021-03-05 16:14, pirms 3 gadiem
neputns rakstīja: Izskatās, ka norvēģus ir piemeklējusi vakardienas zviedru slimība..
Gandrīz jā,Goldbergs izvēlējās klīsteri,pārējie-zeroski.