Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Prūsis: "Sanktmoricā mainījās četrinieku ekipāžas salikums un komandas gars"

Prūsis: "Sanktmoricā mainījās četrinieku ekipāžas salikums un komandas gars"
Sandis Prūsis. Foto: Bobslejs.lv

Svētdien par patīkamu pēcpusdienu parūpējās Oskara Ķibermaņa pilotētā četrinieka ekipāža, kas Sanktmoricas trasē izcīnīja Eiropas čempionu titulu. Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis sarunā ar portālu Sportacentrs.com norāda, ka šajā panākumā sakrita vairāki apstākļi, tostarp ekipāžas salikums, kas, visticamāk, tiks saglabāts arī Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Ķibermanis Eiropas čempionātā triumfēja kopā ar stūmējiem Matīsu Mikni, Dāvi Spriņģi un Edgaru Nemmi, aiz sevis atstājot šī brīža toņa noteicēju pasaules bobslejā Frančesko Frīdrihu no Vācijas. Šī sezona Latvijas bobslejistiem gan nav bijusi panākumiem bagāta, jo komandas vadošais pilots Ķibermanis pirmajā trijniekā bez sacensībām Sanktmoricā iekļuvis tikai divreiz.

“Labi, kas labi beidzas. Cik tad ilgi var neveikties? Bija lietas, kas sakrita, arī ekipāža bija citādākā komplektācijā nekā līdz šim. Katrai lietai ir sava nozīme,” uzsver Prūsis. Latvijas bobsleja komanda uz Pekinas olimpiskajām spēlēm varēs doties ar vienu četrinieku, un sagaidāms, ka tā sastāvs būs identisks Eiropas čempionātā uzvarējušajam.

“[Sanktmoricā] Trāpījām arī ar sliecēm, bet nebija tā, ka ar tām braucām pirmo reizi. Ar tām startējam regulāri,” skaidro Latvijas izlases treneris. “Tehnika neizmainījās, bet mainījās ekipāžas salikums, komandas gars un sadarbība. Dzelžos nebija nekā jauna, pavisam cits bija cilvēku salikums un izpildījums.”

Iepriekš šosezon Ķibermaņa pilotēto četrinieku stūmuši arī Krists Lindenblats, Intars Dambis un Lauris Kaufmanis.

Latvijas bobslejisti jau atgriezušies dzimtenē, kur šīs dienas pavada mājās pie ģimenēm, taču jau ar trešdienu viņi Valmierā sāks gatavoties Pekinas olimpiskajām spēlēm. Piektdien uz Ķīnu tiks sūtīta tehnika, bet pati komanda uz turieni dosies tieši pēc divām nedēļām – 31. janvārī.

Ar sacensībām Sanktmoricā noslēdzās Pasaules kausa sezona, taču vēl priekšā četrgades atbildīgākās sacensības – olimpiskās spēles. Vīru bobslejs tajās paredzēts 14.-15. un 19.-20. februārī. Latvijas komanda uz Pekinu vedīs divus divniekus un vienu četrinieku, taču šajā disciplīnā Eiropas čempionātā vēl pastāvēja teorētiska iespēja iegūt vēl otro kvotu. Pilotam Emīlam Cipulim gan tas neizdevās, viņam svētdien četriniekos paliekot ārpus labāko divdesmitnieka.

Prūsis ieskicē, ka palikšana bez otra olimpiskā četrinieka ir vairāku apstākļu sakritība, nevis tikai viena konkrēta neveiksme.

“Teiktu, ka problēma – daudziem nemanāma, bet ne mums – sākās jau pirms gada. Decembra beigās, kad bija jābrauc uz Eiropas kausa mačiem, Cipulis saslima ar Covid-19. Līdz ar to viņš nevarēja braukt ar četrinieku. Pēc tam sākās ķēdes reakcija ar dažādiem notikumiem – no Ķīnas laikā neatnāca kamanas, bija jābrauc ar īrētiem bobiem,” pauž Prūsis. “Turklāt nešķita, ka Cipuļa četrinieks varētu būt tā nomināli otrā ekipāža, jo sākotnēji bija akcents uz citu cilvēku, bet arī tur bija problēmas – kritieni, traumas… Plāni mainījās katru otro nedēļu. Beigās bija avārijas variants. Protams, arī Cipuļa ekipāža varēja izpildīt mērķi (iegūt otro kvotu četriniekos – aut.), taču to paveikt bija ļoti grūti, jo Top15 kompānija bija ļoti spēcīga. Pārāk daudz ūdens bija izliets jau pirms tam – objektīvu un subjektīvu iemeslu dēļ.”

Savu iespaidu atstājusi arī Oskara Melbārža aiziešana. Prūsis to salīdzina ar kā pēkšņi automašīnai pārsprāgušu riepu – bija jāsaskaras ar kaut ko negaidītu. “Tāds ir tas trenera un sportista liktenis. Jābūt gataviem reaģēt uz dažādiem pārsteigumiem.”

Pekinas olimpiskajās spēlēs par favorītiem bobslejā jāuzskata vācieši ar Frančesko Frīdrihu priekšgalā, tāpat lielās lozes cer izvilkt kanādieši un krievi. Starp medaļu tīkotājiem ir arī latvieši, kaut gan, ņemot vērā ne tik spožo sezonu, mūsējie savas pretenzijas neizsaka tik skaļi.

“Olimpiskajās spēlēs ir palielināts atbildības līmenis, līdz ar to arī stresa. Tādēļ daudzi, kuri ir favorītu lokā, pāreksperimentē, pārdeg vai vienkārši nav gatavi, vai arī kaut kas nojūk. Ar to gribu teikt, ka ir jābūt gataviem. Ja kāds no potenciālajiem līderiem klūp, tas nozīmē, ka viena vieta uz pjedestāla ir brīva. Jābūt gataviem to vietu ieņemt. Vienkārši gaidīt uz citu neveiksmēm – tas nav pareizi,” atgādina Prūsis.

     [+] [-]

, 2022-01-17 16:17, pirms 2 gadiem
Kaufmanis bobsleju pametis? Kaut kā šķita, ka viņam nedaudz labāk kā Cipulim iet.

  +2 [+] [-]

, 2022-01-17 16:33, pirms 2 gadiem
Mūžsenās slidas, kuras slīd Sanktmoricā? Cik gadus ar tām jau brauc?

Ja tā, tad eiforijai galīgi nav pamata (bet viennozīmīgi, ka pozitīvo emociju lādiņš bija ļoti vajadzīgs). Jo vakar izvilka slida, bet starta ieskrējiens un braukšana nebija izcilā līmenī. Varbūt arī šāds stūmēju sastāvs un izvietojums bobam patīk labāk.

     [+] [-]

, 2022-01-17 16:35, pirms 2 gadiem
timurietis rakstīja: Kaufmanis bobsleju pametis? Kaut kā šķita, ka viņam nedaudz labāk kā Cipulim iet.
Kaufmanis atkopjas pēc daudzajiem kritieniem. Ir dalībnieku sarakstā šajā nedēļā notiekošajā Pasaules junioru čempionātā. Startēs arī Kalenda.

Pēc dalībnieku sastāva izskatās, ka Kaufmanim ir jāņem vismaz vienu medaļu.

Pieteiktās ekipāžas: https://www.ibsf.org/images/api/dow...

  -1 [+] [-]

, 2022-01-17 17:25, pirms 2 gadiem
Tā kā Lielais Osītis ir Sanda mīlulitis, tad droši vien bija šoks, ka trauma un viss cauri. Sezonas sākumā gribēja likt uz Melbārdi, un Bērziņam palūdza beigt.
Būtu bijis Bērzinš, būtu 2 četrinieku kvotas. Prūsis mazliet sev kājā iešāva.

  +4 [+] [-]

, 2022-01-17 17:33, pirms 2 gadiem
evenks rakstīja: Tā kā Lielais Osītis ir Sanda mīlulitis, tad droši vien bija šoks, ka trauma un viss cauri. Sezonas sākumā gribēja likt uz Melbārdi, un Bērziņam palūdza beigt.
Būtu bijis Bērzinš, būtu 2 četrinieku kvotas. Prūsis mazliet sev kājā iešāva.
muļķības...arī kritizēja Osi,ka kārtīgi netrenējoties,motivācijas problēmas utt.

  +2 [+] [-]

, 2022-01-17 21:30, pirms 2 gadiem
ice F-1 rakstīja: muļķības...arī kritizēja Osi,ka kārtīgi netrenējoties,motivācijas problēmas utt.
Piekrītu, ar Osi nebija apmierināts Prūsis vairākās intervijās. Favorīts ne favorīts, taču izteikumi šādi bija.

     [+] [-]

, 2022-01-17 22:32, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Mūžsenās slidas, kuras slīd Sanktmoricā? Cik gadus ar tām jau brauc?
Kur var parakstīties, lai OS rīkotu Sanktmoricā?

     [+] [-]

, 2022-01-18 12:13, pirms 2 gadiem
evenks rakstīja: Tā kā Lielais Osītis ir Sanda mīlulitis, tad droši vien bija šoks, ka trauma un viss cauri. Sezonas sākumā gribēja likt uz Melbārdi, un Bērziņam palūdza beigt.
Būtu bijis Bērzinš, būtu 2 četrinieku kvotas. Prūsis mazliet sev kājā iešāva.
Es pat teiktu ka reāli varēja ar visām 3 ekipāzām aizbraukt uz Olimpiādi.

Ja Bērziņš nebūtu izmests tāpat regulāri būtu braucis PK 6-15.vieta, 4-niekā.
Un 3x divnieku un 2x četrinieku ekipāžas koncentrētos uz EK, kur Kaufmanis un Cipulis visticamāk regulāri brauktu TOP6, līdz ar ko potenciāls bija pat ar 3 ekipāžām braukt OS.

Skaidrs, ka Sandim uzstādijums (un to viņš nav slēpis) bija aizvest uz olimpiādi tikai tos, kas cīnās par augstakajām vietām un prēmijām.

Kaufmanis, Cipulis un Bērziņš Olimpiādes sakarā bija norakstīt jau sezonas sākumā. Viņu veiksme neveiksmē ir tā, ka O.Melbardis "izkrita" no aprites.