Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2956, Did:0, useCase: 3

IBU izmeklēšanas dēļ Rastorgujevs šosezon startēja bez LOV finansējuma

IBU izmeklēšanas dēļ Rastorgujevs šosezon startēja bez LOV finansējuma
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Latvijas Biatlona federācija

Ņemot vērā Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) uzsākto izmeklēšanu par antidopinga noteikumu pārkāpumiem, Latvijas spēcīgākais vīriešu biatlonists Andrejs Rastorgujevs šajā sezonā startēja bez valsts piešķirtās naudas jeb Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējuma, portālam Sportacentrs.com atklāja LOV pārstāve Marita Vilciņa.

Ceturtdienas pēcpusdienā IBU par antidopinga noteikumu pārkāpumu uz nenoteiktu laiku atstādināja Rastorgujevu no sacensībām. 12 mēnešu periodā viņš trīsreiz nav bijis sasniedzams norādītājā vietā, par kuru sportistam jāsniedz informācija antidopinga aģentūrām.

2020./21. gada sezonā Rastorgujevs ir LOV A sastāva sportists, kas paredz finansējumu 11 500 eiro apmērā. Vilciņa atklāja, ka pirmssezonas ciklā latvietis no šīs valsts naudas iztērēja 1437 eiro, taču rudenī, saņemot informāciju par izmeklēšanas sākšanu, LOV viņu vairs nefinansēja, turklāt, saprotot situāciju, naudu neprasīja arī pats biatlonists. Tā vietā viņš šosezon startējis ar savu un sponsoru atbalstu.

Pēc uzvaras Eiropas čempionāta individuālajā distancē Rastorgujevs nodrošināja vietu arī nākamās sezonas LOV A sastāvā, taču pēc antidopinga noteikumu pārkāpuma latvietim draud diskvalifikācija. Nākamā ir arī olimpiskā sezona, kad gaidāmas ziemas sporta veidu svarīgākās sacensības.

Rastorgujevam ir divas nedēļas laika, lai piedāvātu savu skaidrojumu un sniegtu atbildi Integritātes nodaļai. IBU norāda, ka izmeklēšanas laikā citus komentārus nesniegs. Kā norādīts IBU Antidopinga statūtos, par šī punkta pārkāpumu minimālais sods ir viena gada diskvalifikācija, bet maksimālais - diskvalifikācija uz diviem gadiem.

Pats sportists savos sociālo tīklu kontos publicēja paskaidrojumu, kurā uzsvēra, ka šāda situācija radusies tehniskas kļūdas dēļ.

  +7 [+] [-]

, 2021-03-12 14:36, pirms 3 gadiem
Kaut kāds farss. Izmeklēšana ilgst jau kopš rudens, bet vēl nav tikuši skaidrībā.

     [+] [-]

, 2021-03-12 14:47, pirms 3 gadiem
Iemacieties pasniegt korektu informaciju, 10% sanema, kuri bus jaatmaksa diskvalifikacijas gadijuma.

  +7 [+] [-]

, 2021-03-12 14:47, pirms 3 gadiem
Eu nu malači. Visi visu zināja, bet neko lietas labā nedarīja. Sagaidija ka noņem no trases un vēl iespējams uz gadu noliks mierā. Un ņemot verā ka nākamā ir olimpiskā sezona tad vispār apsveicami.... Ar Slotiņiem, Misēm, Patrijukiem, un pārējiem meistariem, izskatās smagi...

     [+] [-]

, 2021-03-12 14:51, pirms 3 gadiem
rediss77 rakstīja: Iemacieties pasniegt korektu informaciju, 10% sanema, kuri bus jaatmaksa diskvalifikacijas gadijuma.
Ceri uz diskābeli?

  +1 [+] [-]

, 2021-03-12 14:51, pirms 3 gadiem
Šitā sačakarēt sev sezonas noslēgumu ir jāprot.

     [+] [-]

, 2021-03-12 14:55, pirms 3 gadiem
Ko tur var nesaprast - viss visiem bija zināms, bet līdzjutēji un plašāka sabiedrība par to uzzināja tikai tagad, kad sportists diskvalificēts.
Pagaidām izskatās būs 2 gadi čalim, ja nu vienīgi ko ārprātīgi labu nebūs sadzejojis savā skaidrojumā. Bet noteikumi visiem vienādi:
"2.4. Informācijas nesniegšana par sportista atrašanās vietu
Ja reģistrēto pārbaužu sarakstā reģistrēts sportists divpadsmit mēnešus ilgā laika posmā jebkādā kombinācijā trīs reizes nav izpildījis prasību ierasties uz pārbaudēm un/vai prasību sniegt nepieciešamo informāciju, tas ir antidopinga noteikumu pārkāpums."
un
"10.3.2. Ja sportists ir pārkāpis 2. panta 4. punktu, viņu diskvalificē uz diviem gadiem, un atkarībā no viņa vainas pakāpes šo laiku var saīsināt līdz vienam gadam. Sportista diskvalifikācijas laiku nevar samazināt no diviem gadiem uz vienu gadu, ja tas, kā pēdējā brīdī ir mainījusies informācija par viņa atrašanās vietu, vai citas darbības rada aizdomas, ja šis sportists centies izvairīties no pārbaudes."

Starp citu, ar noteikumiem var iepazīties: https://likumi.lv/ta/id/309198-pasa...

     [+] [-]

, 2021-03-12 17:14, pirms 3 gadiem
Nezinot visus faktus, pagaidām kaut kāda diezgan nesaprotama situācia izveidojusies. Visi par visu zinājuši, bet tāpat nav varējušo novērst briestošos sūdus? Man kaut kā izskatās, ka kāds no pirmajiem brīdinājumiem iespējams ir bijis tāds kam Andrejs nav piekritis - nav uzskatījis sevi par vainīgu (izklausās pēc Rastorgujeva nedaudz), kaut ko visu sezonu cīnījies ar IBU, lai šo brīdinājumu (vai brīdinājumus?) noņem, bet nesekmīgi. Bet tagad uzrāvies uz trešā brīdinājuma vēl pirms pirmie tika anulēti? Ok, spekulācija par tēmu, bet nu kaut kas tur tā pagaidām nelīmējas kopā. Ja apzināti slēptos, tad kaut kā nedaudz savādāk, tas viss, manuprāt, izskatītos. Neesmu tajā sporta virtuvē iekšā, bet ja ir atļauti 3 šādi gadījumi, tad es pieņemu, ka ir sportisti, kas par 1 tādu brīdinājumu vispār neuztraucas? T.i. pat varbūt ieplāno, ka tādu vienu reizi droši var atļauties nebūt pieejami pārbaudītājiem.

     [+] [-]

, 2021-03-12 19:08, pirms 3 gadiem
Bez Andreja mums vīriešu biatlonā ir bezdibenis. Sāpīgi. Nu kāpēc tieši Andrejs??? 2 gadi būs pilnīgs čau. Tad jau man pat pofig uz olimpiskajām spēlēm.