Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Ēberga vēlreiz uzvar sprintā, Sabulei precīza šaušana un jauns karjeras rekords

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Ēberga vēlreiz uzvar sprintā, Sabulei precīza šaušana un jauns karjeras rekords
Annija Keita Sabule. Foto: Petr Slavik

Somijas pilsētā Kontiolahti šodien savu otro uzvaru Pasaules kausa sprinta sacensībās biatlonā izcīnīja Zviedrijas izlases līdere Hanna Ēberga. Savukārt vienīgā Latvijas pārstāve Annija Keita Sabule bija nekļūdīga šaušanā un krietni uzlaboja savu līdzšinējo rekordu, finišējot 69. vietā.

Cēsiniece Annija Keita Sabule, kura startēja ar 68. numuru, precīzi veica abas šaušanas, kas neizdevās abās iepriekšējās PK sacensībās (15 km individuālajā distancē Sabulei bija trīs kļūdas, bet pirmajā 7.5 km sprintā pat četras). Tā rezultātā viņa krietni uzlaboja arī savu karjeras rekordu, finišējot 69. vietā 2:56.9 minūtes aiz uzvarētājas (iepriekš viņai nebija izdevies tikt labāko deviņdesmitniekā). Kopumā trasē Sabule pavadīja 21:57.0 minūtes, kas bija 98. rezultāts starp 103 dalībniecēm. Līdz iekļūšanai iedzīšanas sacīkstēs jeb labāko sešdesmitniekā viņai pietrūka 26.8 sekundes. Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika abos pirmajos Pasaules kausa posmos nepiedalās atkārtoti pozitīvu Covid-19 analīžu dēļ.

Pagājušās nedēļas sprintā savu pirmo uzvaru šajā disciplīnā svinēja Zviedrijas biatloniste Hanna Ēberga, kura ne vien aizvēra visus mērķus šautuvē, bet arī uzrādīja labāko slēpošanas laiku. Gandrīz tas pats viņai padevās arī šodien (šoreiz ceturtais ātrākais laiks distancē), tomēr pārsvars vairs nebija tik pārliecinošs - ja pirmajā posmā Ēberga tuvāko sekotāju apsteidza par 23.9 sekundēm, tad šajā reizē otrās vietas ieguvēja francūziete Anaī Ševaljē-Bušē no viņas atpalika par deviņām ar pusi sekundēm. Ševaljē-Bušē, kura arī šaušanā nekļūdījās, ceturto reizi karjerā izcīnīja otro pozīciju. Viņai tas bija pirmais goda pjedestāls pēc visas pagājušās sezonas izlaišanas bērna piedzimšanas dēļ.

Hannas Ēbergas jaunākā māsa 21 gadu vecā Elvīra, kura tika atzīta par pērnās sezonas "Rookie of the Year" balvas ieguvēju, pamatīgi uzlaboja savu šaušanu pēc trim kļūdām pirmajā posmā. Šodien viņa kļūdījās tikai vienreiz stāvus un pēdējos divos kilometros nosargāja savu pirmo goda pjedestālu karjerā. Pārējās zviedrietes sezonas otro posmu kopumā iesāka sliktāk nekā noslēdza pirmo (sezonas pirmajā sprintā labāko pieciniekā bija trīs zviedrietes). Mona Brūrsone ar vienu soda apli palika četrpadsmitā (+1:10.0), bet pagājušajā nedēļā uz pjedestāla tikusī Johanna Skotheima finišēja 20. vietā (+1:26.0; 2 kļūdas).

"Sajūta ir vienkārši fantastiska. Lieliski jūtos arī šautuvē. Kad ierados stāvus šaušanā, nedaudz vairāk uzpūta vējš, tādēļ man nācās ilgāk nogaidīt pirms sāku šaut. Bet jau ar pirmo šāvienu sajutu pārliecību, tādēļ iztiku bez soda apļiem," pēc uzvaras intervijā zviedru televīzijai teica Hanna Ēberga. Viņa bija priecīga arī par savas māsas pirmo goda pjedestālu: "Domāju, ka mammai un tētim mājās, skatoties sacensības pa televizoru, šobrīd ir vislielākais prieks."

Cerības uz trijnieku otrajā šautuvē pazaudēja viena no Norvēģijas līderēm Ingrīda Lanmarka Tandrevolda, nopelnot divus soda apļus un finišu sasniedzot 1:06.6 minūtes aiz uzvarētājas (11. vieta). Ļoti neveiksmīgas sacensības izvērtās mājinieku galvenajai cerībai Mari Ederai, kura pirmajā šautuvē kļūdījās četras reizes, bet otrajā pievienoja vēl trīs kļūdas un finišēja tikai 93. vietā (+4:05.7). Ar 88. numuru startējušo Tirilu Ekhofu pēc nekļūdīgas pirmās šaušanas pievīla šaušana stāvus, kurā viņa nopelnīja divus soda apļus un tādējādi netika labāko sešiniekā - 8. vieta (+1:00.8).

Jāpiemin, ka viens no četriem IBU tiesnešiem abos Kontiolahti posmos ir bijušais Latvijas biatlonists Jānis Bērziņš. Nākamās sacensības paredzētas sestdien, kad pulksten 14:20 notiks vīriešu 12.5 km iedzīšana, bet pulksten 16:15 - sieviešu 4x6 km stafete.

7.5 km sprints sievietēm, PK 2. posms, Kontiolahti (Somija)

V.SportisteValstsLaiksKļūdas
1.Hanna ĒbergaZviedrija21:11.50-0
2.Anaī Ševaljē-BušēFrancija+9.60-0
3.Elvīra ĒbergaZviedrija+27.90-1
4.Marte Olsbu ReiselannaNorvēģija+33.80-1
5.Denīze HermaneVācija+47.60-1
6.Markēta DavidovaČehija+48.10-1
69.Annija Keita SabuleLatvija+2:56.90-0

Pasaules kausa biatlonā otrais posms

DatumsSacensībasZeltsSudrabsBronza
3. decembris10km sprints vīriešiemT. Bē (Norvēģija)A. Paifers (Vācija)J. T. Bē (Norvēģija)
3. decembris7.5km sprints sievietēmH. Ēberga (Zviedrija)A. Ševaljē (Francija)E. Ēberga (Zviedrija)
5. decembris12.5km iedzīšana vīriešiem
5. decembris4x6km stafete sievietēm
6. decembris4x7.5km stafete vīriešiem
6. decembris10km iedzīšana sievietēm

  +4 [+] [-]

, 2020-12-03 19:10, pirms 3 gadiem
Malacis, Sabule! Nezinu, kā viņa ir trenējusies iepriekš, bet izskatās, ka šovasar ir izdarīts ļoti liels darbs. Interesanti, cik lielam progresam vēl ir vieta? Sabulei jau 23 gadi, paši spēka gadi.

Pirmajās sezonas sprinta sacensībās Sabule bija nedaudz ātrāka uz slēpēm (2:30 pret ātrāko), bet arī šodien tika zem trim minūtēm (2:49,9 pret Roiselandi). Pirmo reizi pieaugušo līmenī izšāva pa nullēm (pirms tam vienreiz arī junioros). Turklāt šāva ļoti ātri (30. ātrākā šaušana, astoņas sekundes aiz ātrākās). Ar šodienas rezultātu Sabule ir nodrošinājusi vietu PK apritē arī otrajā trimestrī (111,30 IBU punkti).

Man izskatās, ka Hanna Ēberga jau ir nobriedusi kļūt par kopvērtējuma uzvarētāju. Protams, visa sezona vēl priekšā, un konkurence ir iespaidīga, turklāt runa ir par sieviešu sportu (bez seksisma! ).

  +1 [+] [-]

, 2020-12-03 20:26, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Malacis, Sabule! Nezinu, kā viņa ir trenējusies iepriekš, bet izskatās, ka šovasar ir izdarīts ļoti liels darbs. Interesanti, cik lielam progresam vēl ir vieta? Sabulei jau 23 gadi, paši spēka gadi.

Pirmajās sezonas sprinta sacensībās Sabule bija nedaudz ātrāka uz slēpēm (2:30 pret ātrāko), bet arī šodien tika zem trim minūtēm (2:49,9 pret Roiselandi). Pirmo reizi pieaugušo līmenī izšāva pa nullēm (pirms tam vienreiz arī junioros). Turklāt šāva ļoti ātri (30. ātrākā šaušana, astoņas sekundes aiz ātrākās). Ar šodienas rezultātu Sabule ir nodrošinājusi vietu PK apritē arī otrajā trimestrī (111,30 IBU punkti).

Man izskatās, ka Hanna Ēberga jau ir nobriedusi kļūt par kopvērtējuma uzvarētāju. Protams, visa sezona vēl priekšā, un konkurence ir iespaidīga, turklāt runa ir par sieviešu sportu (bez seksisma! ).
Nu ja mēs salīdzinam ar Bendiku, tad Baiba Pasaules čempī pirmo reizi top60 tika 26 gados. Pasaules kausā šķiet 24 gados pirmo reizi tika top60 un šķiet 25 pirmo reizi tika punktos.

     [+] [-]

, 2020-12-03 22:05, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Man izskatās, ka Hanna Ēberga jau ir nobriedusi kļūt par kopvērtējuma uzvarētāju. Protams, visa sezona vēl priekšā, un konkurence ir iespaidīga, turklāt runa ir par sieviešu sportu (bez seksisma! ).
Nīlsones pārnākšana uz biatlonu noteikti nākusi par labu ziedriem (gan dāmām, gan kungiem), viņa noteikti palīdzējusi izlasei ar fiziskās kondīcijas uzlabošanu. Cits jautājums, cik šis viss fiziskais pietiks sezonas laikā