Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Atgriešanās pēc 15 gadiem: Gints Lūsis par mērķiem lielajā biatlonā

Rolands Eliņš

Atgriešanās pēc 15 gadiem: Gints Lūsis par mērķiem lielajā biatlonā
Gints Lūsis. Publicitātes foto

Jaunā biatlona sezona sākusies gan Pasaules kausa, gan IBU kausa izcīņā, un tajā Latviju pirmajā posmā pārstāv Gints Lūsis, sportists, kura iepriekšējais pieraksts lielajā biatlonā bija 2006. gadā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Lūsis uzsvēra, ka šī nav nekāda vienas dienas izklaide, bet gan rezultāts jau ilgāku laiku ieguldītam darbam un ka viņš gatavojas aizvadīt pilnu sezonu, kā arī tēmē uz dalību arī nākamajās sezonās.

IBU kauss ir pasaules biatlona otrā līmeņa sacensības aiz Pasaules kausa izcīņas, un šajā nedēļas nogalē IBU kauss Latvijas sportā izpelnīsies plašāku uzmanību, jo tajā būs jāstartē arī Andrejam Rastorgujevam, lai izpildītu kvalifikācijas normu Pasaules kausam. Taču šonedēļ IBU kausā jāatzīmē arī 38 gadus vecā Ginta Lūša starts, ieņemot 75. vietu sprintā. Paši par sevi šie fakti varbūt arī nebūtu īpaši izceļami, bet Lūša gadījums tomēr ir teju unikāls – viņš šāda līmeņa sacensībās atgriezies pēc 15 gadu un desmit mēnešu pārtraukuma.

"Bija tā, ka ikdienā es strādāju un profesionāli netrenējos, bet tāpat aktīvi darbojos – vasarā riteņbraukšanā, ziemā slēpošanā," stāstīja Gints Lūsis. "Tad iepriekšējā gadā bija nometne Madonā jaunajiem biatlonistiem un aizbraucu uz divām sacensībām. Nostartēju Baltijas kausā, kaut kas arī tur sanāca, tad nu, ņemot vērā sportistu trūkumu Latvijas izlasē un to, ka radās iespēja biatlona sezonu nopietnā līmenī apvienot ar darbu, vasarā sāku pilnvērtīgi gatavoties ziemas sezonai."

"Plāns noteikti ir aizvadīt pilnu sezonu, jā. Vēl šādas tādas nianses ar inventāru un citām lietām jāatrisina, un cerams, ka tad sanāks kaut kas labāks turpinājumā nekā sākumā," apņēmīgi norādīja Lūsis, kurš iepriekš IBU līmeņa sacensībās piedalījās 2006. gada janvārī, pārstāvot Latviju Pasaules kausa posmā Antholcā, kur viņš sprintā ieguva 76. vietu. Tas ir viņa augstākais sasniegums PK posmos, taču vasaras biatlonā viņš savulaik ar Latvijas izlases komandu kļuva par pasaules čempionu un vicečempionu junioru stafetē.

"Tie cilvēki šajā sporta veidā jau pārsvarā zināmi," par to, cik ļoti mainījusies situācija biatlonā šajā laikā, izteicās Lūsis. "Tā virtuve jau apmēram zināma, biatlona cilvēki tiek regulāri satikti. Nebija nekāds lielais jaunums, vienkārši tā sakrita apstākļi, ka es varēju savienot šos startus ar savu maizes darbu, un tāpēc nodomāju – kāpēc ne?"

Par iespēju izmantot vēl kādu apstākļu sakritību un piedalīties arī PK posmā Lūsis gan izteicās nosacīti skeptiski, taču ne bezcerīgi: "Vispirms pašam jāuzlabo savs rezultāts, IBU kausā vispirms jāizpilda kvalifikācija, tad varbūt var par to padomāt. Protams, varbūt būšu noderīgs Latvijas izlasei stafetē, ja tur kāds nevar piedalīties. Ceturtdien, piemēram, stafetē Latvija nemaz nepiedalījās – Andrejs (Rastorgujevs) atbraucis pie mums Zviedrijā, lai startētu IBU kausā. Bet nu vispirms jāuzlabo savi rezultāti."

Talsenieks Lūsis Latvijas izlasē atgriezies neilgi pēc tam, kad par Latvijas Biatlona federācijas prezidentu kļuva Talsu sporta skolas direktors Kaspars Sakniņš. Lūsis gan nosmēja, ka šajā ziņā zemtekstus meklēt nevajag: "Kasparu, protams, labi pazīstu, bet nebija tā, ka viņš tagad speciāli aicināja. Motivācijas avots gan nāk no Talsiem, jā, proti, mana trenera Kārļa Vanaga. Viņš mani pamudināja uz šādu soli."

Lūsis šobrīd strādā ar Vanagu un fizioterapeitu Akseli Bresmi, kuri abi viņam palīdz sagatavoties sacensībām. Vasarā Lūsis trenējās individuāli, bet pirms sezonas sākuma Latvijas biatlonistiem bija nometne Zviedrijā. Taču viņa gadījumu nekādi nevar uzskatīt par karjeras atsākšanu vai ko tamlīdzīgu – kā Lūsis pats norādīja, visos iepriekšējos gados pēc biatlona nolikšanas maliņā darbojies ne gluži profesionāļa režīmā, bet tuvu tam.

"Droši vien startēšu visos IBU kausa posmos Eiropā, proti, tos sezonas beigās Kanādā, visticamāk, nē, jo tas finansiāli varētu būt pārāk apgrūtinoši," par sezonas mērķiem izteicās Latvijas sportists. "Ja izdosies tikt "Top60" individuālajās distancēs, tas jau būs labi. Gribētos atpalicību no līderiem samazināt – tagad bija četras minūtes, jānomet līdz divām ar pusi, tad droši vien būšu apmierināts. Bet nu doma ir, ka, ja finanses man atļaus, tad gadus trīs es varētu vēl aktīvi nostartēt. Protams, arī tad, ja būs kāds progress. Tagad būs jaunas slēpes, vēl citas tehniskas detaļas – ceru, ka progresu vēl var panākt, arī manā vecumā," viņš pasmaidīja.

Nedēļas nogalē Lūsim IBU kausa posmā Zviedrijā vēl paredzēti starti klasikā sestdien un sprintā svētdien.

  +9 [+] [-]

, 2022-12-02 08:39, pirms gada
Čalis jau malacis,bet biatlonu esam noalaiduši neatgriezeniski.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 09:39, pirms gada
Nekas, vismaz vēl hokejā leišiem priekšā 🤣😂

  -1 [+] [-]

, 2022-12-02 10:14, pirms gada
aizermans rakstīja: Čalis jau malacis,bet biatlonu esam noalaiduši neatgriezeniski.
neatgriezeniski būtu pārspīlēti. Mums ir sporta skolas, treneri un sabiedrība, kurai šis sports interesē. Redzēs, ko rādīs Rastorgujevs, bet viņu un Bendiku var pieskaitīt elitei - tātad ir arī augsta līmeņa sportisti, pat, ja pagaidām tikai divi. LBF un biatlona saimei ir jāievirza to visu efektīvākā attīstībā. To ir iespējams izdarīt.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 10:40, pirms gada
Liels paldies SC par šo interviju! Interesants stāsts.

Bet atgriešanās PK var notikt jau nākamnedēļ stafetē. Vienīgi tad sestdien un svētdien IBU kausa posmā ir jāsasniedz PK kvalifikāciju.

Čalim ir krampis un "iekšas" tāpat kā Muižniekam (Oskaram). Guglē atradu 2016. gada interviju ar Lūsi: arhivs.talsuvestis.lv

  +3 [+] [-]

, 2022-12-02 11:31, pirms gada
...prieks jau, ka vismaz kāds startē, bet kur ir birkentāls, balodis, matjuhins, vēl bija dai uzvārdi?

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 12:11, pirms gada
Edgar līdz kuram ciparam tev skaitās elite..apm līdz 60...tā es saprotu..elite var būt apm 10 sportisti,kuri regulāri ir 10.niekā...pārējie vnk ir labi biatlonisti.

     [+] [-]

, 2022-12-02 12:14, pirms gada
Nu viens jau bija rakstījis, ka Bricim vēl jānokārto PK kvalifikācija un mums sanāks vīru stafete.
Varbūt labāk būtu padomājuši par to, lai no biatlona nemūk prom jaunie un lai pie starta tiek tie, kuriem jau ir PK kvalifikācija.
Mans komentārs, protams, nav adresēts Lūsim, malacis, ka pēc tādas pauzes var normāli uzstartēt. To jau varēja redzēt arī oktobrī LČ, kur sacentās ar izlasi

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 12:14, pirms gada
Politiskajā un socioloģiskajā teorijā elite (franču: élite, sākot no latīņu valodas sobere, lai izvēlētos vai sakārtotu) ir neliela ietekmīgu cilvēku grupa, kurai sabiedrībā ir nesamērīgi daudz bagātības, privilēģiju, politiskās varas vai prasmju. ...varbūt Rastorgujevs un Bendika ir elite?
Vnk viduvēji biatlonisti.

     [+] [-]

, 2022-12-02 12:25, pirms gada
Finanses, finanses un vēlreiz finanses. Mums ik pa 4-5 gadiem parādās kāds labs un perspektīvs jaunais biatlonists vai biatloniste, bet nav resursi, lai noturētu viņu profesionālā sportā līdz 22-23 gadiem, kad biatlonā sāk parādīties rezultāti. Ja būtu izdevies kaut daļu noturēt, tad Andrejam un Baibai nebūtu stafetē jāstartē kopā ar nosacītiem junioriem un vismaz večiem būtu komanda, kas cīnītos par desmitnieku.
Bet tas ar nav slikti, ka parādās tendence, ka tiek sakārtota dzīve un atgriežas sportā līdzīgi kā ar Muižnieku un tagad Lūsi.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 12:30, pirms gada
cesinieks777 rakstīja: Politiskajā un socioloģiskajā teorijā elite (franču: élite, sākot no latīņu valodas sobere, lai izvēlētos vai sakārtotu) ir neliela ietekmīgu cilvēku grupa, kurai sabiedrībā ir nesamērīgi daudz bagātības, privilēģiju, politiskās varas vai prasmju. ...varbūt Rastorgujevs un Bendika ir elite?
Vnk viduvēji biatlonisti.
nav jau precīza mēra, kā to nodefinēt. Varam stingri novilkt robežu pie top10, kas nav nepareizi. Es elitei pieskaitu plašāku sportistu loku. Ap 30-40 sportistiem, kas regulāri ir masu satartos, ar potenciālu uz top 10 vai pat medaļām. Pārāk liela konkurence un mainīgie apstākļi, kas veido rezultātu biatlonā, tāpēc skatos uz to šādi.

Noliekot pie malas "elites" definēšanu, galvenā doma tāda, ka Bendika un Rastorgujevs ir pārāki par pārējiem LV izlasē un spējīgi tikt pie lielākiem TV laikiem, izraisīt ažiotāžu sabiedrībā, autoritātes jaunajiem utt. Domāju, ka te piekritīsi. Šis ir veiksmīgāk jāizmanto.

     [+] [-]

, 2022-12-02 12:56, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: neatgriezeniski būtu pārspīlēti. Mums ir sporta skolas, treneri un sabiedrība, kurai šis sports interesē. Redzēs, ko rādīs Rastorgujevs, bet viņu un Bendiku var pieskaitīt elitei - tātad ir arī augsta līmeņa sportisti, pat, ja pagaidām tikai divi. LBF un biatlona saimei ir jāievirza to visu efektīvākā attīstībā. To ir iespējams izdarīt.
Stipri optimistisks esi. Šādi mēs mokamies jau kādus gadus 30. Paskaties uz igauņiem. Kur viņi bija "lieliskā četrinieka"laikā un kur tagad. Un kā mēs esam krituši. Kāda var būt attīstība ja vēlēšanās valde praktiski nemainījās, tātad biatlona sabiedrība nemaz nav gatava kaut kādām pārmaiņām. Sabiedrība pat nav redzējusi jaunā prezidenta redzējumu par biatlona attīstību Latvijā. Kur ir pagājušā gada jauniešu izlases dalībnieki? Biatlonā vairs nav neviens.

     [+] [-]

, 2022-12-02 13:11, pirms gada
timurietis rakstīja: Finanses, finanses un vēlreiz finanses. Mums ik pa 4-5 gadiem parādās kāds labs un perspektīvs jaunais biatlonists vai biatloniste, bet nav resursi, lai noturētu viņu profesionālā sportā līdz 22-23 gadiem, kad biatlonā sāk parādīties rezultāti. Ja būtu izdevies kaut daļu noturēt, tad Andrejam un Baibai nebūtu stafetē jāstartē kopā ar nosacītiem junioriem un vismaz večiem būtu komanda, kas cīnītos par desmitnieku.
Bet tas ar nav slikti, ka parādās tendence, ka tiek sakārtota dzīve un atgriežas sportā līdzīgi kā ar Muižnieku un tagad Lūsi.
Interesanti cik norvēģu biatlonisti nopelna? Tā vidēji cik mēnesī viņiem sanāk?

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 13:12, pirms gada
Šahs rakstīja: Stipri optimistisks esi. Šādi mēs mokamies jau kādus gadus 30. Paskaties uz igauņiem. Kur viņi bija "lieliskā četrinieka"laikā un kur tagad. Un kā mēs esam krituši. Kāda var būt attīstība ja vēlēšanās valde praktiski nemainījās, tātad biatlona sabiedrība nemaz nav gatava kaut kādām pārmaiņām. Sabiedrība pat nav redzējusi jaunā prezidenta redzējumu par biatlona attīstību Latvijā. Kur ir pagājušā gada jauniešu izlases dalībnieki? Biatlonā vairs nav neviens.
man vienkārši patīk domāt par risinājumiem un iespējām. Tas, ko raksti ir taisnība un tuvākajos gados neko nemainot, tiešām var nonākt pie bezcerīgas situācijas. Šobrīd to tādu neredzu, bet ir jāstrādā pie uzlabojumiem. Neesmu arī drošs, vai "lieliskā četrinieka" laikā bija sakārtotākas lietas, kā arī lielāka profesionalitāte un radīta sistēma, ko pārmantot un pilnveidot. Tad varētu sapras - esam kaut ko nolaiduši uz leju vai arī vairs tik ļoti neveicas ar sportistiem un naudu. Jauniešu pāreja uz pieaugušo sportu ir jau mūžīgā problēma un ne tikai biatolonā.

     [+] [-]

, 2022-12-02 13:15, pirms gada
No interneta dzīlēm...

Preuss (Germany): customs officer
Lesser (Germany): soldier
Bescond (France): soldier
Weger (Switzerland): soldier
Eder (Austria): soldier
Wierer (Italy): customs
Hofer (Italy): carabinieri
Both Tachizakis (Japan): soldier

From what i know about the Germans is that they have a truck, trainers and staff and most of them are in the army or police. Additionally the best get like 3500 euro a month through special funds.

  +1 [+] [-]

, 2022-12-02 13:19, pirms gada
backstab rakstīja: No interneta dzīlēm...

Preuss (Germany): customs officer
Lesser (Germany): soldier
Bescond (France): soldier
Weger (Switzerland): soldier
Eder (Austria): soldier
Wierer (Italy): customs
Hofer (Italy): carabinieri
Both Tachizakis (Japan): soldier

From what i know about the Germans is that they have a truck, trainers and staff and most of them are in the army or police. Additionally the best get like 3500 euro a month through special funds.
un tāpēc nav skaidrs, kādēļ citas federācijas var savienot sportistu būšanu armijas, policijas u.c. iestāžu pakļautībā ar startiem izlasē, bet mums te ir lielas grūtības, šoreiz pat nepārvaramas.

  +2 [+] [-]

, 2022-12-02 14:21, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: man vienkārši patīk domāt par risinājumiem un iespējām. Tas, ko raksti ir taisnība un tuvākajos gados neko nemainot, tiešām var nonākt pie bezcerīgas situācijas. Šobrīd to tādu neredzu, bet ir jāstrādā pie uzlabojumiem. Neesmu arī drošs, vai "lieliskā četrinieka" laikā bija sakārtotākas lietas, kā arī lielāka profesionalitāte un radīta sistēma, ko pārmantot un pilnveidot. Tad varētu sapras - esam kaut ko nolaiduši uz leju vai arī vairs tik ļoti neveicas ar sportistiem un naudu. Jauniešu pāreja uz pieaugušo sportu ir jau mūžīgā problēma un ne tikai biatolonā.
Protams, ka tad bija tāds pats bardaks, tikai uz tā labā fona varēja sakārtot visu sistēmu, bet neatradās tāds prezidents vai valde, kura to varētu izdarīt un arī tagad es pagaidām neredzu nekādas cerības tam. Varbūt Sakniņš var to izdarīt, bet nekādu redzējumu un galvenais komandu, kura spētu to īstenot, es neredzu. Palika tie paši kas bija. Slovēņi man liekas sāka ar Faku, kad viņš pārgāja no Horvātijas izlases uz Slovēnijas izlasi. Paskaties tagad uz Slovēņiem(it īpaši uz jaunajām meitenēm). Tiem pašiem igauņiem pāreja uz pieaugušo sportu ir mazāk sāpīga. Lietuvieši pieņemas spēkā(ar bērniem gan pašvaki). Mēs nevaram vienu pilnu izlasi nolasīt, kur nu trīs vai četras(PK,IBU,junioru, jauniešu).

     [+] [-]

, 2022-12-02 14:40, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: un tāpēc nav skaidrs, kādēļ citas federācijas var savienot sportistu būšanu armijas, policijas u.c. iestāžu pakļautībā ar startiem izlasē, bet mums te ir lielas grūtības, šoreiz pat nepārvaramas.
Šķiet, ka Birkentāls, Patrijuks, Sabule skaitās pie armijniekiem. Birkentāls vienā intervijā izklausījās pat pārlieku "militarizējies". Ja nekļūdos, arī Nedaivodins un Deksnis skaitījās armijā, taču izvēlējās lielo sportu likt pie malas un deva priekšroku militārajai karjerai. Tā ka tas ne vienmēr ir rādītājs.

     [+] [-]

, 2022-12-02 16:59, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Šķiet, ka Birkentāls, Patrijuks, Sabule skaitās pie armijniekiem. Birkentāls vienā intervijā izklausījās pat pārlieku "militarizējies". Ja nekļūdos, arī Nedaivodins un Deksnis skaitījās armijā, taču izvēlējās lielo sportu likt pie malas un deva priekšroku militārajai karjerai. Tā ka tas ne vienmēr ir rādītājs.
ja federācijai nav pietiekami līdzekļu, lai uzturētu pro sportistus, tad šādi risinājumi būs norma. Redzam, ka tas notiek arī salīdzinoši bagātās komandās. Mūsējie arī ir dažādos dienestos, kas ir labi no duālās karjeras viedokļa - pēc sporta nepaliec tukšā vietā. Sliktais šajā visā, ka ar atsevišķos dienestos esošiem sportistiem un treneriem LBF nevar par kaut ko vienoties. Neiznu, kurš vainīgs, bet no šī neviens neiegūst.

     [+] [-]

, 2022-12-02 23:09, pirms gada
Nedaudz ciniski, bet ,ja nevar biatlons saimniecibu sakartot, tad jalaiz pa skuju taku un mieraa. Talaak,Kaa Lusis, grib prieks sevis,par savu naudu,droshi izklaidejas