Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Šveices un Kanādas senioru kērlingisti kļūst par pasaules čempioniem, Latvijai 8. un 13.vieta

Linda Mangale
Linda Mangale

Šveices un Kanādas senioru kērlingisti kļūst par pasaules čempioniem, Latvijai 8. un 13.vieta
Šveices izlase
Foto: Ansis Ventiņš

Šodien, 30.aprīlī Ženēvā, Šveicē ar mājinieču šveiciešu sieviešu izlases un Kanādas vīriešu izlase uzvaru noslēdzās nedēļu ilgais pasaules čempionāts kērlingā senioriem. Šveice sīkstā cīņā tikai ar 6:5 pārspēja ASV, bet Kanādas ar 6:3 tika galā ar Čehijas senioriem.

Šogad senioru čempionātā par čempionu titulu sieviešu konkurencē sacentās 13, bet vīriešu konkurencē 21 valstu izlase. Šo dalībnieku vidū arī abas Latvijas izlases. Mūsu seniorēm pēc trim uzvarām sekoja divi zaudējumi un tikai 49,57cm viņas šķīra no iekļūšanas spēlēs par medaļām. Kopvērtējumā čempionāts tika noslēgts 8.vietā, kas ir līdz šim augstākais sasniegums. Savukārt vīriešu izlasei nemaz tik labi neveicās, sešās spēlēs tiekot pie divām uzvarām, kas gala rezultātā viņus ierindoja 13.vietā, atkārtojot pēdējā čempionāta sniegumu.

Sieviešu konkurences finālā ASV izlase uzsāka spēli ar nozagtiem punktiem divos pirmajos endos (2:0), savukārt šveicietes nozaga divus ceturtajā un vienu sestajā, izvirzoties vadībā ar 4:2. Pēc četru endu pārtraukuma amerikānietes atkal tika pie punktiem, izcīnot trīs un pārņemot vadību ar 5:4. Pateicoties pēdējā metiena tiesībām šveicietes izspēlēja pēdējo endu uz diviem punktiem, kas atnesa uzvaru ar 6:5, izcīnītu čempionu titulu savās mājās un pirmās zelta medaļas senioru sieviešu konkurencē.

Mačs par bronzu iesākās ar Somijas izlases iegūtiem punktiem pirmajos divos endos (2:0). Pēc tam komandas ik pa laikam pārņēma vadību, līdz sestais ends noslēdzās ar neizšķirtu 4:4. Skotija pēdējos divus endus nospēlēja veiksmīgi, kas ļāva nozagt pa punktam un uzvarēt visā spēlē ar 6:4.

Vīriešu konkurencē zelta medaļu cīņa norisinājās līdzīgi līdz pat piektā enda beigām, kad uz tablo kaujiniecisks neizšķirts 3:3. Sestajā kanādieši tiek pie vēl diviem punktiem, nonākot vadībā ar 5:3, bet septītajā nozog vienu, palielinot starpību līdz +3 (6:3). Čehiem tā arī astotajā endā neizdodas atspēlēt zaudēto, kapitulējot ar 3:6, toties izcīnot vēsturiski pirmās medaļas senioru vīriešu konkurencē. Savukārt Kanādai šis jau ir 12. zelts kopš 2002. gada.

Spēles pirmo pusi cīņā par bronzu Vācijas izlase aizvadīja pārliecinošās, atrodoties vadībā ar 3:1. Tomēr zviedru trīs punkti piektajā endā (4:3) izrādījās liktenīgi, jo tika nozagts punkts gan sestajā, gan septītajā endā, noslēdzoties spēlei ar 7:3 zviedru labā. Līdz ar to pēc viena pasaules čempionāta pārtraukuma Zviedrijas seniori atkal kāpa uz goda pjedestāla.

Latvijas sieviešu senioru izlases sastāvs: Gunta Millere, Dace Zīle, Elēna Kāpostiņa, Inga Apmane.
Latvijas vīriešu senioru izlases sastāvs: Ansis Regža, Jānis Rēdlihs, Aivars Purmalis, Aivars Gulbis, Dzintars Bērziņš.

Izšķirošo spēļu rezultāti senioru sieviešu konkurencē:

6:5 Šveice – ASV /fināls/
6:4 Skotija – Somija /bronzas spēle/

Izšķirošo spēļu rezultāti senioru vīriešu konkurencē:

6:3 Kanāda – Čehija /fināls/
7:3 Zviedrija – Vācija /bronzas spēle/

Kopvērtējums senioru sieviešu konkurencē:

1. Šveice
2. ASV
3. Skotija
4. Somija
5. Kanāda
5. Īrija
7. Zviedrija
8. Latvija
9. Čehija
10. Anglija
11. Itālija
12. Lietuva
13. Dānija

Kopvērtējums senioru vīriešu konkurencē:

1. Kanāda
2. Čehija
3. Zviedrija
4. Vācija
5. Itālija
5. Skotija
5. Šveice
5. ASV
9. Beļģija
10. Norvāģija
11. Dānija
12. Somija
13. Latvija
14. Austrālija
15. Ungārija
16. Īrija
17. Jaunzēlande
18. Turcija
19. Anglija
20. Slovākija
21. Nigērija

Latvijas izlašu dalību pasaule čempionātā senioriem atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija. Senioru sieviešu izlasi sagatavošanās posmā atbalstīja Samrode, Kurzemes granulas, Ventspils brīvostas pārvalde, Vats, IR Nami, Pilsbūve, Baltimar VT, savukārt startu pasaules čempionātā atbalsta Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Rezultāti: https://worldcurling.org/events/wsc...