Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Latvija ar sudraba medaļām un 4.vietu noslēdz dalību Eiropas čempionātā kērlingā B divīzijā

Linda Mangale
Linda Mangale

Latvija ar sudraba medaļām un 4.vietu noslēdz dalību Eiropas čempionātā kērlingā B divīzijā
No kreisās: Iveta Staša-Šaršūne, Letīcija Ieviņa, Ērika Patrīcija Bitmete, Veronika Apse, Rēzija Ieviņa, Evelīna Barone
Foto: WCF/Steve Seixeiro

Šodien, 27.novembrī Lillehamerē, Norvēģijā ar Latvijas sieviešu izlases cīņu finālā un vīriešu izlases spēli par bronzas medaļām beidzās Eiropas čempionāts kērlingā B divīzijā. Sieviešu izlasei pašās spēles beigās neizdevās noturēt minimālo pārsvaru, zaudējot Norvēģijai ar 7:10. Vīriešu izlase tikai ekstra endā piekāpās Spānijai ar 9:12.

Šogad B divīzijas Eiropas čempionātā startēja 10 sieviešu un 16 vīriešu izlases. Sieviešu izlases izspēja apļa turnīru – deviņas spēles, noskaidrojot vietu sadalījumu kopvērtējumā. Četras labākās no visām 10 turpināja cīņu pusfinālā, 1.vietai sacenšoties ar 4.vietu un 2. ar 3.vietu.

Latvijas sieviešu izlase pēc pamatturnīra ierindojās ceturtajā vietā, nodrošinot iespēju cīnīties par medaļām. Pusfinālā viņas tikās ar pamatturnīra 1.vietu – Ungārijas izlasi, kurai pamatturnīrā piekāpās ar 2:10. Šoreiz mūsu izlase parādīja ļoti labu spēli un uzveica ungārietes ar 10:2, iekļūstot cīņā par zeltu.

Finālā mūsu meitenes tikās ar mājinieci Norvēģiju, kas pusfinālā ar 10:4 pārspēja Angliju. Spēles pirmos divus punktus otrajā endā guva norvēģietes. Līdz pat lielajam pārtraukumam komandas apmainās divu punktu guvumos un uz tablo joprojām kaujiniecisks neizšķirts 4:4.

Pēc pārtraukuma mūsu meitenes pamanās nozagt punktu 5:4, bet jau nākamā endā norvēģietes izmanto pēdējā metiena tiesības, pārņemot vadību ar 6:5. Pateicoties nozagtam punktam devītajā endā, Latvija atkal izvirzās vadībā (7:6).

Norvēģietes 10. endā izmanto pēdējā metiena tiesības un gūst uzvaras punktus (10:7), izcīnot savās mājas B divīzijas zelta medaļas. Arī Latvijas izlasei iegūtās sudraba medaļas ir vērā ņemams sasniegums, jo šogad izlasi pārstāvēja junioru meiteņu komanda no Jelgavas kērlinga kluba ar Evelīnu Baroni skipa pozīcijā.

Sieviešu izlases treneres Ivetas Stašas-Šaršūnes komentārs pēc finālspēles ar Norvēģiju:
“Spēle ļoti līdzīga līdz pat pēdējam akmenim. Tika izmantotas visas iespējas, kad varējām paņemt divus punktus ar pēdējo akmeni. Tomēr arī norvēģietes tik pat labi spēja paņemt savus endus. Tāpēc rezultāts pēc deviņiem endiem ar minimālu pārsvaru mums un bez pēdējā akmens tiesībām pēdējā endā.
Viss izšķīrās pēdējā norvēģiešu perfektā “take out” metienā, jo mūsu akmens bija tuvāk mājas centram “corner freeze” uz pretinieka akmens.
Kopumā jāatzīmē meiteņu debija un lieliskais starts Eiropas čempionātā, kas noslēdzas ar sudraba medaļu!”

Spēlē par bronzu Ungārija mača pirmajā pusē spēja iekrāt pārsvaru, nozogot trīs punktus un pēc pieciem endiem nonākot vadībā ar 5:1. Šāda rezultāta starpība saglabājās līdz pat 10. endam, kad Anglietes vairs nespēja atgūt zaudēto. Līdz ar to Ungārijas izlases izcīna bronzas godalgas.

Vīriešu izlases tika sadalītas divās grupās pa astoņām, kurās aizvadīja septiņas spēles. Labākās trīs no katras grupas kvalificējās play-off kārtai. Abu grupu pirmo vietu ieguvēji automātiski nokļuva pusfināla spēlē, toties A2 ar B3 un A3 ar B2 izlases savā starpā noskaidroja pārējos divus pusfinālistus.

Pusfinālam automātiski kvalificējās Krievija un Turcija. Viņu pretinieki tika noskaidroti ceturtdaļfināla spēlēs. Viena no šo spēļu uzvarētājām bija Latvijas izlase, kas ar 8:4 pārspēja Austriju, bet otra bija Spānija, kas ar tādu pašu rezultātu tika galā ar Velsu.

Latvijas izlase pusfinālā sacentās ar Krieviju, ar kuru bija jau tikusies pamatturnīrā. Arī šajā spēlē nācās atzīt spēcīgo krievu pārākumu, piekāpjoties ar 3:11. Līdz ar to nokļūstot cīņā par bronzas medaļām, kur pretim viņiem stājās Spānija, kura spraigā pusfināla spēlē zaudēja Turcijai ar 5:7.

Spēli spāņiem izdevās uzsākt ar četriem punktiem otrajā endā. Lai arī mūsu puiši trešajā atguva tikai vienu punktu 1:4, tomēr nākamajos divos tika nozagti kopumā pieci, nonākot vadībā ar 6:4. Pēc lielā pārtraukuma Spānija rezultātu izlīdzina 6:6, bet pēc nozagta punkta septītajā, izvirzās vadībā ar 7:6.

Saspringta cīņa turpinās līdz pat 10. enda beigām, kad mūsējie izcīna divus punktus un panāk neizšķirtu 9:9. Līdz ar to uzvarētājs jānoskaidro ekstra endā. Pateicoties pēdējā akmens tiesībām tajā, spāņi paņem trīs punktus (12:9) un arī bronzas medaļas. Latvijas vīriešu izlasei šoreiz jāsamierinās ar 4.vietu kopvērtējumā.

Vīriešu izlases skipa Mārtiņa Trukšāna komentārs pēc spēles ar Spāniju:
“Sarūgtinājums ir liels. Bijām tik tuvu medaļām.
Paldies džekiem par čempionātu! Mēs esam laba komanda. Jātrenējas vairāk un jācenšas vēlreiz nonākt tur, kur bijām.”

Arī fināla cīņa aizritēja ļoti spraigi ar kopumā nonullētiem pieciem endiem. Pēc četriem endiem uz tablo neizšķirts 2:2. Nākamais punkts tika gūts tikai astotajā endā, Turcijai nonākot vadībā ar 3:2. Krievija 10. endā rezultātu izlīdzina 3:3, spēli ievedot ekstra endā. Tajā turki ar pēdējā metiena tiesībām izcīna punktu 4:3 un sagādā Krievijas izlasei pirmo un to sāpīgāko zaudējumu čempionātā.

Pateicoties iekļūšanai cīņā par zelta medaļām, Latvijas sieviešu izlase nodrošināja savai valstij vietu Eiropas čempionātā A divīzijā nākamajā sezonā, kā arī vietu pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā (17.-22.janvāris) Lohjā, Somijā. Savukārt vīriešu izlase arī nākamajā sezonā startēs B divīzijā.

Latvijas sieviešu izlases sastāvs: Evelīna Barone (skips), Rēzija Ieviņa, Veronika Apse, Ērika Patrīcija Bitmete, Letīcija Ieviņa, trenere Iveta Staša-Šaršūne.
Latvijas vīriešu izlases sastāvs: Mārtiņš Trukšāns (skips), Jānis Klīve, Aivars Avotiņš, Sandris Buholcs, Roberts Reinis Buncis.

Izšķirošo spēļu rezultāti sieviešu konkurencē:

10:2 Latvija – Ungārija /pusfināls/
10:4 Norvēģija – Anglija /pusfināls/
10:7 Norvēģija – Latvija /fināls/
8:4 Ungārija – Anglija /spēle par bronzas medaļām/

Izšķirošo spēļu rezultāti vīriešu konkurencē:

11:3 Krievija – Latvija /pusfināls/
7:5 Turcija – Spānija /pusfināls/
4:3 (EE) Turcija – Krievija /fināls/
12:9 (EE) Spānija – Latvija /spēle par bronzas medaļām/

Sieviešu izlases rezultāti:

8:6 – Slovēnija
2:10 – Ungārija
2:11 – Austrija
6:4 – Lietuva
5:8 – Anglija
10:2 – Slovākija
10:4 – Spānija
10:8 (EE) – Somija
10:4 – Norvēģija
10:2 – Ungārija /pusfināls/
7:10 – Norvēģija /fināls/

Vīriešu izlases rezultāti:

7:4 – Baltkrievija
4:8 – Lietuva
4:8 – Krievija
7:1 – Beļģija
11:6 – Ungārija
3:8 – Spānija
8:7 – Igaunija
8:4 – Austrija /ceturtdaļfināls/
3:11 – Krievija /pusfināls/
9:12 (EE) – Spānija /spēle par bronzas medaļām/

Kopvērtējums sieviešu konkurencē:

1. Norvēģija /uz A divīziju un pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru/
2. Latvija /uz A divīziju un pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru/
3. Ungārija
4. Anglija
5. Lietuva
6. Austrija
7. Slovēnija
8. Slovākija
9. Spānija /izkrīt uz C divīziju/
10. Somija /izkrīt uz C divīziju/

Kopvērtējums vīriešu konkurencē:

1. Turcija /uz A divīziju un pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru/
2. Krievija /uz A divīziju un pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru/
3. Spānija
4. Latvija
5. Austrija
6. Velsa
7. Anglija
8. Igaunija
9. Ungārija
10. Francija
11. Slovākija
12. Beļģija
13. Baltkrievija
14. Slovēnija
15. Lietuva /izkrīt uz C divīziju/
16. Bulgārija /izkrīt uz C divīziju/

Latvijas izlašu dalību Eiropas čempionātā atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija.

Rezultāti A divīzijā: https://worldcurling.org/events/ecc...
Rezultāti B divīzijā: https://worldcurling.org/events/ecc...