Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2983, Did:0, useCase: 3

Rīgā otro vakaru pēc kārtas pieci seti, šoreiz pārāki čehi

Agris Suveizda

Rīgā otro vakaru pēc kārtas pieci seti, šoreiz pārāki čehi
Latvijas vīriešu volejbola izlase. Foto: LVF

LETA. Latvijas vīriešu volejbola izlase sestdien Rīgā cieta zaudējumu otrajā pārbaudes spēlē ar Čehiju. Latvijas valstsvienība piekāpās ar 2-3 (15:25, 19:25, 25:22, 25:21, 12:15).

Vakar pirmajā mačā Latvija uzvarēja ar 3-2 (28:26, 20:25, 29:27, 22:25, 15:12). Latvijas izlase šovasar nespēlēja Eiropas līgā, bet Čehija Eiropas Zelta līgā tika labāko četru komandu skaitā un savstarpējā mačā par trešo vietu ar 3:2 uzvarēja Igauniju. 9. un 10. augustā Latvijas izlase "Rimi" Olimpiskajā centrā spēlēs ar Igauniju. Latvijas izlases galvenajam trenerim Raineram Vasiljevam izlasē palīdz treneri Aivis Kokins, Raigo Kodress, Raimonds Liniņš un fizioterapeiti Kristaps Blitsons, Agate Pelnēna un Monta Blumberga.

Spēli Latvijas izlasei sāka Toms Vanags, Kristaps Šmits, Deniss Petrovs, Gustavs Freimanis, Kristaps Platačs, Vladislavs Blumbergs un “libero” Dāvis Melnis, ziņo LVF. Pirmais sets ar septiņām Latvijas volejbolistu kļūdām servēs un grūtībām punktu grūšanā uzbrukumā pēc Platača serves tīklā beidzās ar 25:15 čehu labā. Arī otro setu labāk sāka čehi, taču pēc labu Šmita servju sērijas vadībā ar 11:10 izvirzījās Latvija. Seta beigas labāk aizvadīja viesi, uzvarot ar 25:19.

Trešo setu, kurā tika veiktas vairākas spēlētāju maiņas, pēc labām Jēkaba Dzeņa servēm Latvija sāka ar 7:4 vadību. Seta vidū pārsvaru izdevās palielināt (20:13), taču seta beigās Čehija pietuvojās līdz vienam punktam (22:23), taču uzvaras punktu ar bloku pret Patriku Indru guva Jēkabs Dzenis un Jānis Medenis. Ceturtajā setā pēc Gustava Freimaņa “eisa” mājinieki izvirzījās vadībā ar 5:2, taču pretinieki drīz rezultātu izlīdzināja, tiekot līdz divu punktu pārsvaram. Pēc teicamām Denisa Petrova servēm mājinieki panāca 22:19 pārsvaru. Uzvaru setā ar 25:21 latviešiem gūt palīdzēja Jakubs Klajmons ar servi tīklā. Piektajā setā gandrīz visu laiku vadībā bija čehi, kuri uzvarēja ar 15:12 pēc sekmīga Lukāša Vašinas uzbrukuma. Latvijas izlasē 18 punktus guva Freimanis, sešus sakrājot blokā un divus – ar servi, 16 punktus četros setos guva Renārs Jansons, bet 15 punktus – Jānis Medenis. Viesiem pa 22 punktiem guva Vašina un Indra.

“Mēs gaidījām, ka čehi spēcīgi sāks maču, taču nespējām to novērst. Līdz šim mēs nebijām trenējuši spēles divas dienas pēc kārtas. Tāpēc puiši, kuri sāka vakardienas maču un vakar spēlēja vairāk, šodien bija noguruši. Mani iepriecināja, kā nospēlēja puiši, kuri spēlē iesaistījās vēlāk un bija svaigāki, no rezervistu soliņa spēlē dodoties ar cīnītāju garu. Un, kas ir vēl svarīgāk, viņiem bija ne tikai cīņasspars, bet arī prasmes, bez kā ir grūti uzvarēt. Tāpēc esmu patiešām priecīgs, ka izdevās pretiniekus uzvarēt divos setos un sasniegt piekto setu,” pēc mača teica Latvijas izlases galvenais treneris Rainers Vasiljevs. “Gandrīz visa komanda, vairāk vai mazāk, tika pie teikšanas. Un mums joprojām bija labas iespējas uzvarēt, pietuvojoties līdz 8:9 pēdējā setā. Un nebija tā, ka Čehija negribēja uzvarēt. Tāpēc 3-2 un 2-3 es uzskatu par labu rezultātu.”

“Ņemot vērā arī pirmo spēli, man patika, cik mēs bijām organizēti laukumā. Puiši pamazām sāk izprast tās idejas, ko cenšamies ieviest spēlē. Man ir svarīgi arī tas, ka viņi sāk redzēt, ka tās darbojas. Kopā pavadītais laiks ir patiešām īss, taču man patīk, ka puiši ir gudri un spēj mainīties, jo ir normāli, ka klubos viņi ir spēlējuši savādāk,” par padarīto saka treneris.

Vīriešu izlases pretinieki Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas G grupā būs Slovākijas un Kosovas volejbolisti, augustā ar Kosovu tiekoties izbraukumā un ar Slovākiju - mājās. Kvalifikācijas spēles savā un pretinieku laukumā notiks no 2024. gada 17. līdz 29. augustam un no 2025. gada 9. līdz 17. augustam.

Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 valstu līdzdalību notiks četrās valstīs - Rumānijā, Somijā, Itālijā un Bulgārijā. 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlase grupā ar Somiju un Austriju izcīnīja piecus punktus četrās spēlēs, ierindojās otrajā vietā un finālturnīram nekvalificējās.

Latvijas vīriešu volejbola izlases kandidāti:
cēlāji - Jānis Jansons (Jēkabpils "Lūši"), Deniss Petrovs (Ļvivas "Barkom-Kažaņi", Polija), Edvīns Skrūders (Jastšembes Zdrujas "Jastrzebski Wegiel", Polija);

pirmā tempa spēlētāji - Vladislavs Blumbergs (Odolena Vodas AERO, Čehija), Jēkabs Dzenis (Bleiburgas "Aich"/"Dob", Austrija), Gustavs Freimanis (Turkuānas - Lilles "Metropole", Francija), Toms Švans ("Parnu", Igaunija);

otrā tempa spēlētāji - Patriks Pinka (RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala"), Armands Rokjāns ("Ezerzeme"/"Daugavpils Universitāte"), Romāns Saušs (Kījervi "Kyky", Somija), Kristaps Šmits (Mazovijas Tomašovas "Lechia", Polija), Toms Vanags (Derinejas "Anagennisis", Kipra);

diagonālie spēlētāji - Renārs Jansons (Kījervi "Kyky", Somija), Jānis Medenis (Jēkabpils "Lūši"), Kristaps Platačs ("Kladno", Čehija);

"libero" - Kaspars Kronbergs (RTU/"Robežsardze"/"Jūrmala"), Dāvis Melnis (Jēkabpils "Lūši").

Izmantotie resursi:
https://volejbols.lv/zina/latvijas-...
LETA