Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Kāpēc "ozīšiem" neizdevās pacīnīties ar "Lāsi"?

Jānis Celmiņš

Viedoklis: Kāpēc "ozīšiem" neizdevās pacīnīties ar "Lāsi"?
Arī Raimonds Vilmanis nebija glābējs...
Foto: Renārs Buivids

Aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzās Latvijas 2011. gada Latvijas čempionāts volejbolā, kurā pēc gada pārtraukuma triumfēja „Lāse-R / Rīga” komanda. Pirms finālsērijas par favorītiem tika uzskatīti „Poliurs / Ozolnieki” volejbolisti, taču finālsērijā zaudējums – 0-3… Kāpēc?

Līdzšinējās sezonas (līdz finālsērijai) visās piecās savstarpējās spēlēs uzvaras bija svinējuši „ozīši”, kuri tika uzskatīti arī par finālsērijas favorītiem, taču šoreiz visiem prognozētājiem vajadzēja aplauzties. Finālā „Lāse” Ozolnieku komandai cerības nedeva, sērijā triumfējot ar 3-0, lai gan divas spēles noslēdzās vien piektajā setā. Šo rindu autors centīsies uzskaitīt iemeslus, kāpēc šī sērija noslēdzās ar rīdzinieku uzvaru.

Lomakina faktors

Viens no izšķirošajiem momentiem bija Ozolnieku komandas līdera Valērija Lomakina neveiksmīgā spēle finālsērijā. Visas sezonas garumā Valērijs bija vilcis komandu, taču finālā izskatījās pabāls. Sekoja ķēdes reakcija, apjuka komandas cēlājs Ivo Baranovskis, kurš daudz cēla tieši Valērijam, taču viņš nebija tik labs palīgs kā ierasts. Tādejādi daudz bija jāizmanto pirmā un otrā tempa (īpaši otrā) uzbrucēji.

Servju uzņemšana

Lielas problēmas „ozīšiem” sagādāja „Lāses” volejbolistu serves. Statistika rāda, ka visās spēlēs rīdziniekiem šajā pozīcijā bija ievērojamas priekšrocības. Ja Mārtiņš Pļaviņš pārāk bieži uzņemšanā netika traucēts, tad komandas libero Uģis Puķītis un Aivars Siļutins ar saviem pienākumiem galā netika, īpaši pirmais.

Īsais rezervistu soliņš

Arī šis iemesls bija izšķirošs, taču jāsaprot, ka līdzīgās pozīcijās bija abas komandas. Lai piedod pārējie, bet kaut cik palīdzēt pamatsastāvam Ozolnieku nometnē varēja tikai Aivis Āboliņš. Arī „Lāsei” soliņš bija īss, taču finālsērijas gaitā laukumā epizodiski tika gan Atvars Vilde, gan Jānis Bērziņš.

Stabils tikai Volodins, pārējie…

Ja „Poliurs” komandas rindās būtu jānosaka sērijas vērtīgākais spēlētājs, tad grūti to paveikt nebūtu. Stabils bija vien Kārlis Volodins, kurš labi aizvadīja pirmās divas spēles, trešajā nedaudz „nosēžoties”. MVP balva – Kažam!

Taktiskā, psiholoģiskā un fiziskā gatavība

Visas sērijas garumā bija jūtams, ka „Lāse” finālsērijai ir krietni gatavāka, nekā tās pretinieki. Tika apturēts Valērijs Lomakins, kas bija rīdzinieku galvenais uzdevums šajā sērijā. Arī psiholoģiski pēc zaudējuma pirmajā sērijas spēlē „ozīši” tā arī nespēja attapties. Trīs spēles piecās dienās, otrā un trešā – divās dienās – arī šis fakts nospēlēja par labu rīdziniekiem. „Lāses” treniņi tomēr ir nedaudz profesionālāki un arī fiziski rīdzinieki izskatījās labāk.

Treneru duelī pārāks Vilde

„Lāses” galvenais treneris Raimonds Vilde savu komandu fināliem bija sagatavojis krietni labāk un, lai gan padomus tik pieredzējušam volejbola speciālistam kā Zigismundam Grigoļinovičam dot būtu nepareizi un muļķīgi, brīžiem tomēr prasījās kāds svaigums „Poliurs” komandas spēlē. Epizodiski kaut kas darīts tika, taču ja nav spēlētāju resursu, daudz var paveikt ar novietojuma grozīšanu.

Cīņas spars

Vērojot finālsērijas spēles nevarēja nepamanīt, ka Ozolnieku komanda uzvarēt vēlējās krietni mazāk, nekā viņu pretinieki. Kamēr „Lāses” spēlētāji krita, gāzās un „pulēja grīdu”, „ozīši” nespēja parādīt cīņas sparu aizsardzībā. Tieši aizsardzībā paceltās bumbas bieži vien komandai dod psiholoģisku pārliecību, bet otru komandu tieši pretēji – gremdē.

Caics apspēlēja Baranovski

Arī saspēles vadītāju – cēlāju pozīcijā pārāki bija rīdzinieki un viņu „smadzenes” – Artis Caics. Te gan daudz kas atkarīgs no augstāk minētās servju uzņemšanas.

Pļaviņa savainojums

Jau sērijas pirmajā spēlē savainojumu guva viens no „Poliurs” līderiem Mārtiņš Pļaviņš. Lai gan no „Lāses” nometnes bija dzirdamas runas, ka Pļaviņa savainojums ir tikai blefs, tā nebūt nav. Pēc sērijas trešās spēles savainotā potīte izskatījās nepavisam labi. Servju uzņemšanā un aizsardzībā Mārtiņš savu paveica, taču uzbrukumā nebija cīnītājs. Vēl jāņem vērā, ka šī bija volejbolista pirmā sezona spēlējot uzbrucēja pozīcijā (iepriekš bija libero) šādā līmenī.

Iegriež pārliecinošais sniegums sezonas gaitā

Jau pirms finālsērijas Grigoļinovičs pauda, ka līdzšinējās uzvaras savstarpējās spēlēs viņa vadītajai komandai var nest arī pretēju efektu. Pašpārliecinātība šoreiz „ozīšiem” nāca par sliktu.

Viens no tiem, kurš aplauzās prognozēs - "sapinās meistarībā" ir arī šo rindu autors. Jau pirms fināla paredzēju, ka "ozīšiem" neklāsies viegli, taču dabūt iekšā ar 0:3... Kas to būtu domājis! Joprojām, gan palieku pie savas pārliecības, ka Latvijas volejbols būtu ieguvis krietni vairāk, ja sērijā būtu vismaz četras vai vislabāk - visas piecas spēles.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-18 19:55, pirms 13 gadiem
1.Ozīšiem Ivo izskatijās noguris..... gadi laikam dara savu.....
2.Libero - nepārliecinoši darbojās serves uzņemšanā
3. Lāse ir vienīgā 100% profesionālā komanda Latvijā. Ozīšiem iespējams noturēt līmeni traucēja spēlētaju pamatnodarbošanās...

Pārsteidzoši maz abas komandas izmantoja pirmos tempus.... ??

Paips vispār bija kaut kas ekskluzīvs ??

  +2 [+] [-]

, 2011-04-18 20:26, pirms 13 gadiem
Ozolniekiem sezona tāpat ir izdevusies. Latvijas kauss, 2.vieta LČ, 3.vieta Schenker Līgā. Ko vairāk var prasīt no puišiem kuri visi strādā un pa vakariem sanāk uz treniņiem? Septembra sākumā, kad steigā tika komplektēta komanda, par tādiem panākumiem tikai varēja sapņot.
Manuprāt šī bija Ožu viena no labākajām sezonām pēdējo gadu laikā. Mikroklimats komandā bija ļoti labs un puiši spēlēja ar lielu prieku. Neaizmirsīsim arī Ožu"astoto" spēlētāju-līdzjūtējus. Tie ir labākie Latvijā un lieli Ožu patrioti vairāku gadu garumā.
Sērijas lūzums - trīs neizcīnītās mačbumbas pirmās spēles 4.setā.

  +3 [+] [-]

, 2011-04-18 20:36, pirms 13 gadiem
ozis rakstīja: Ozolniekiem sezona tāpat ir izdevusies. Latvijas kauss, 2.vieta LČ, 3.vieta Schenker Līgā. Ko vairāk var prasīt no puišiem kuri visi strādā un pa vakariem sanāk uz treniņiem? Septembra sākumā, kad steigā tika komplektēta komanda, par tādiem panākumiem tikai varēja sapņot.
Manuprāt šī bija Ožu viena no labākajām sezonām pēdējo gadu laikā. Mikroklimats komandā bija ļoti labs un puiši spēlēja ar lielu prieku. Neaizmirsīsim arī Ožu"astoto" spēlētāju-līdzjūtējus. Tie ir labākie Latvijā un lieli Ožu patrioti vairāku gadu garumā.
Sērijas lūzums - trīs neizcīnītās mačbumbas pirmās spēles 4.setā.
jāpiekrīt! un "Lāsei" šī uzvara LČ finālā bija laba reabilitācija par kopumā neveiksmīgo sezonu!

  +1 [+] [-]

, 2011-04-18 20:59, pirms 13 gadiem
Pirmo spēli ja būtu uzvarējusi Ozolnieku komanda viss varēja būt otrādi!

  +1 [+] [-]

, 2011-04-18 22:25, pirms 13 gadiem
paldies autoram par rakstu, bet ir dažas pārdomas gan par rakstu, gan šiten izlasāmajiem komentāriem:
1. Lāse sērijā vinnēja 3-0, nevis 3-1;
2. Ozolnieku trenerim pareizi rakstāms uzvārds ir GRIGOĻUNOVIČS, būtu tikai korekti, ja tik pieredzējuša un Nopelniem bagāta trenera uzvārdu rakstītu pareizi...
3. Kāpēc mums komentāros jānoliek kas kuram izdevies, kas kuram neizdevies, katrai komandai taču ir savi mērķi un jauki, ja tos var piepildīt, ja kāds nevar, tāpēc jau pretinieki nav vainīgi. Jā, tie, kas sekoja līdz spēlēm, ļoti labi redzēja, ka Puķītis "Ožiem" šajā sērijā krietni palīdzēja neuzvarēt, bet iespējams, ka arī tam ir savi iemesli.. Par Lāsi kā profesionāļiem, katra komanda laikam trenējas kā tas ir lemts pirms sezonas, nezin kāpēc tas nu netika "locīts", kad Lāse zaudēja, tad viss bija "štokos"...
Par Ozolnieku līdzjutējiem - tur nu ir arī cits viedoklis kā par "labākajiem" - daļa no līdzjutējujiem uz spēlēm visas sezonas garumā lielāko ties ir "šmigaini" un līdzjutējs ir labs tad, ja visādi forši atbalsta savu komandu, nevis gana bieži apsaukā ne nu tiem pieklājīgākajiem vārdiem pretinieku komandu spēlētājus - ja tas uzskatāms par labu lietu, tad man ļoti žēl. Īstenībā man kā parastam skatītājam, kas atbraucis uz dažām spēlēm lielu gabalu no otra Latvijas gala rada ne pārāk lielu vēlēšanos atgriezties Ozolnieko... bet katram jau laiakm savas mērauklas... un liekas, ka Oziem vajadzētu pārdomāt arī pa šo....

varu piekrist autoram, ka voļļuks būtu ieguvis, ja finālsērija būtu garāka, jo spēles, manuprāt, bija gana saistošas, bet komandas acīmredzot bija lēmušas savādāk un ir tā, kā ir un čempioni šogad ir citi un ar to sports ir arī saistošs.
Tāds nu ir mans personīgs viedoklis par šo un domāju, ka katram cilvēkam uz tādu ir tiesības...

     [+] [-]

, 2011-04-18 23:00, pirms 13 gadiem
Nav jau grūti no Aigara Birzuļa spēles komentēšanas uzrakstīt rakstu
Kur Celmiņa kungs ir kādas pēcspēles intervijas?

     [+] [-]

, 2011-04-19 00:39, pirms 13 gadiem
Apsveicu Lāsi - pelnīti! Pirmās spēles ceturtais sets bija lielisks!

Rainai gan gribētos pajautāt par apsaukāšanu no Ozolnieku fanu puses. Spēlēs ap 80% apmeklētas, bet kaut kā apsaukāšanos nav dzirdēta. "Tīklā", "autā", saukļi, skaļa bungošana... Raina - alu iedzer hokejā un futbolā nez kāpēc visur pasaulē skaitās normāli, bet volejbolā uzreiz kāds jāsauc par "šmigantu". Tad nu izstāsti kas un kā un kurš tika apsaukāts?

  +1 [+] [-]

, 2011-04-19 07:52, pirms 13 gadiem
nu un pasaki, kāpēc Āboliņu neatstāja laikumā kad uzlaida uz seta beigām? viņa pirmais uzbrukums bija ok, a Pļaviņs to vien darīja, kā sita blokā

  -1 [+] [-]

, 2011-04-19 09:16, pirms 13 gadiem
Pirmās spēles 4ajā setā gan "palīdzēja" tiesneši - 2s strīdīgas bumbas un abas Lāsei. Bet nu kopumā - Lāse bija krietni gatavāka, li gan manuprāt galvenie divi iemesli ir servju uzņemšana un cīņa par KATRU bumbu, Lāse tomēr krietni vairāk paņēma aizsardzībā grūtas bumbas - ne vienmēr tie bija punkti, taču Oži bieži vien nevarēja noņemties ar pirmo piegājienu un uzreiz grīdā.

Ivulis rakstīja: Apsveicu Lāsi - pelnīti! Pirmās spēles ceturtais sets bija lielisks!

Rainai gan gribētos pajautāt par apsaukāšanu no Ozolnieku fanu puses. Spēlēs ap 80% apmeklētas, bet kaut kā apsaukāšanos nav dzirdēta. "Tīklā", "autā", saukļi, skaļa bungošana... Raina - alu iedzer hokejā un futbolā nez kāpēc visur pasaulē skaitās normāli, bet volejbolā uzreiz kāds jāsauc par "šmigantu". Tad nu izstāsti kas un kā un kurš tika apsaukāts?

     [+] [-]

, 2011-04-19 18:10, pirms 13 gadiem
Ivulis rakstīja: Apsveicu Lāsi - pelnīti! Pirmās spēles ceturtais sets bija lielisks!

Rainai gan gribētos pajautāt par apsaukāšanu no Ozolnieku fanu puses. Spēlēs ap 80% apmeklētas, bet kaut kā apsaukāšanos nav dzirdēta. "Tīklā", "autā", saukļi, skaļa bungošana... Raina - alu iedzer hokejā un futbolā nez kāpēc visur pasaulē skaitās normāli, bet volejbolā uzreiz kāds jāsauc par "šmigantu". Tad nu izstāsti kas un kā un kurš tika apsaukāts?
Esmu personīgi dzirdējusi kā Ozolnieku fane tiesnesi skaļi nosauca par p*daru.

     [+] [-]

, 2011-04-20 20:57, pirms 13 gadiem
Kad apbalvoshana?
29.04 Brazilija?
Buus LV dream team?

     [+] [-]

, 2011-04-21 11:42, pirms 13 gadiem
1. raksta autors varētu būt objektīvs, nevis tik tieši izrādīt savas simpātijas vienai komandai.

2. viss bija likumsakarīgi, un Lāses darbs- nevis OZolnieku neveiksmes.

3. Ozolnieku fani tiešām ir rupekļu bars, kur pārsvarā ir viegli iereibušu bērnu bariņš ( mazāk alkoholu vajag lietot) ,kuri zin tik daudz lamu vārdu, ka mati ceļas stāvus- ar savu rupjo kundzīti priekšgalā. Kultura tiešām smagi klibo. veee....

     [+] [-]

, 2011-04-21 13:28, pirms 13 gadiem
assdadzis rakstīja: 1. raksta autors varētu būt objektīvs, nevis tik tieši izrādīt savas simpātijas vienai komandai.

2. viss bija likumsakarīgi, un Lāses darbs- nevis OZolnieku neveiksmes.

3. Ozolnieku fani tiešām ir rupekļu bars, kur pārsvarā ir viegli iereibušu bērnu bariņš ( mazāk alkoholu vajag lietot) ,kuri zin tik daudz lamu vārdu, ka mati ceļas stāvus- ar savu rupjo kundzīti priekšgalā. Kultura tiešām smagi klibo. veee....
Assdadzis - wow.... punkts 3. vienkārši ierullē. Laikam esi viens no tiem "dabas" baudītājiem, kas aiziet uz spēli un pat nevar divas plaukstas pakustināt, lai kaut aplaudētu, kur nu muti pavērt, lai savējos atbalstītu? Ko labāk ir kad fanu nav un lai tas volejbols iet pa pieskari nevienam nevajadzīgs. Manā skatījumā tikai un vienīgi skaudība, ka ir fani, kas tā māk just līdz ir iemesls šim Tavam 3.punktam. Ja Lāses fani nav uz neko spējīgi kā tikai pajust līdz pakliedzot no Ozolnieku faniem noklausītus saukļus ( un ar jāuzsver atbalsta tikai, kad veicas, kad neveicas - klusē kā zivis ūdeni mutē paņēmušas), tad jānoliek tos, kas māk atrast bungas, tērpus. Un jā sezonas bildes te ir daudz- fani ar safotogrāfēti - uz priekšu, norādi kaut vienu linku uz piedzērušos bērnu bariem ... Šādā mirklī tikai varu pateikt - Lāses fani pat smuki uzvarēt nemāk. Lāse kā komanda - malači, par faniem - jānovēl, lai tādi viņiem uzrastos un īsti, kas jūt līdz ne tikai, kad veicas un kad vinnē, bet gan arī kad zaudē. Robežsardzes šņabīti dzerošie meitenes un zēni tomēr nav glābiņš.
Žēl bija uz Lāsi skatīties, kad viņi vinnēja čempi un tādi apmulsuši, jo izņemot pašus nebija kas tā īsti pie viņiem skrietu un priecātos, un pat par viņiem aiz laimes raudātu. Turpretīm Ožu fani, pat neskatoties uz zaudēto zeltu, mācēja savējos slavināt kā malači.
P.S Par "p*daru" - jājautā cik tuvu, vauvau, tai sievietei esi sēdējis/-usi, jo pa zāli tādi bļāvieni nav dzirdēti, bet klusi atzīsti mēs visi kādreiz kādu nolamājam tiesnesi - kaut vai iedomājies cik daudzi tā nolamājas Latvijā ja Rīgai Dinamo neieskaita godīgus vaŗtus tiesnesis....

     [+] [-]

, 2011-04-21 18:17, pirms 13 gadiem
Ivulis rakstīja: Assdadzis - wow.... punkts 3. vienkārši ierullē. Laikam esi viens no tiem "dabas" baudītājiem, kas aiziet uz spēli un pat nevar divas plaukstas pakustināt, lai kaut aplaudētu, kur nu muti pavērt, lai savējos atbalstītu? Ko labāk ir kad fanu nav un lai tas volejbols iet pa pieskari nevienam nevajadzīgs. Manā skatījumā tikai un vienīgi skaudība, ka ir fani, kas tā māk just līdz ir iemesls šim Tavam 3.punktam. Ja Lāses fani nav uz neko spējīgi kā tikai pajust līdz pakliedzot no Ozolnieku faniem noklausītus saukļus ( un ar jāuzsver atbalsta tikai, kad veicas, kad neveicas - klusē kā zivis ūdeni mutē paņēmušas), tad jānoliek tos, kas māk atrast bungas, tērpus. Un jā sezonas bildes te ir daudz- fani ar safotogrāfēti - uz priekšu, norādi kaut vienu linku uz piedzērušos bērnu bariem ... Šādā mirklī tikai varu pateikt - Lāses fani pat smuki uzvarēt nemāk. Lāse kā komanda - malači, par faniem - jānovēl, lai tādi viņiem uzrastos un īsti, kas jūt līdz ne tikai, kad veicas un kad vinnē, bet gan arī kad zaudē. Robežsardzes šņabīti dzerošie meitenes un zēni tomēr nav glābiņš.
Žēl bija uz Lāsi skatīties, kad viņi vinnēja čempi un tādi apmulsuši, jo izņemot pašus nebija kas tā īsti pie viņiem skrietu un priecātos, un pat par viņiem aiz laimes raudātu. Turpretīm Ožu fani, pat neskatoties uz zaudēto zeltu, mācēja savējos slavināt kā malači.
P.S Par "p*daru" - jājautā cik tuvu, vauvau, tai sievietei esi sēdējis/-usi, jo pa zāli tādi bļāvieni nav dzirdēti, bet klusi atzīsti mēs visi kādreiz kādu nolamājam tiesnesi - kaut vai iedomājies cik daudzi tā nolamājas Latvijā ja Rīgai Dinamo neieskaita godīgus vaŗtus tiesnesis....
Ļoti objektīvs izskaidrojums, gan par Ožu, gan Lāses faniem.