Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Brīvmūrnieki, brieži un pamatīgs vējonis latvju boksā

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Brīvmūrnieki, brieži un pamatīgs vējonis latvju boksā
Latvijas politikas smagsvari nu pārmetušies uz boksu...

Bokss nav no mans mīļākais sporta veids, taču es lepojos ar Mairi Briedi. Zinu un atceros Aloizu Tumiņu, Jāni Roviču, Jāni Lanceru, Viesturu Tēraudu un citus latvju boksa zelta laikmeta vīrus. Esmu redzējis, kā boksējas Vjačeslavs Bodņa, Jurijs Vauļins un vēl dažs labs. Pirms gadiem trīsdesmit ar lielu interesi pavadīju visu svētdienu "Daugavas" sporta namā - Latvijas boksa čempionāta finālos. Vai tad boksējās arī Ivans Haritonovs gan nepateikšu, jo Ivans tad vēl nebija tik populārs.

Tāds pagarš ievads iznācis mūsu labākā boksera Maira Brieža cīņai 14. maijā, ko, kā rāda afišas, organizē "Siesta Boxing", atbalsta "SMSCredit", "TM Security", "TVNet" un "Arēna Rīga". Droši vien šī Brieža cīņa paskrietu man garām tāpat kā daudzi citi brieži un vējoņi, ja... nebūtu "Nekā personīga" sižeta par to, kā Latvijas politiķi jaucas iekšā mūsu sportā. Turklāt unisonā to dara valsts pirmā un otrā amatpersona - Valsts Prezidents Raimonds Vējonis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Ja kaut kas tāds notiktu Azerbaidžānā, Baltkrievijā vai Krievijā - verdikts skaidrs, tur taču totalitārie režīmi! Tāpat mēs ieņirdzam, ja FIFA laiku pa laikam diskvalificē kādas valsts futbola federāciju (Nigērija, Grieķija, vēl vairāki gadījumi). Par to, ka šo valstu prezidenti, premjeri vai cita kalibra vietvalži jaucas šo valstu Futbola federāciju dzīvē.

Briedis kā sportists man ir simpātisks un tur vispār nav jautājumu, bet nedrīkst būt Latvijas sportā situācijas, kad visiem nav viens likums un viena taisnība. Proti, lai notiktu šāds boksa mačs, Briedim, tāpat kā jebkuram Latvijas sportistam jebkurā sporta veidā ir jābūt 1) kāda kluba biedram; 2) šim klubam ir jābūt federācijas biedram. Un nav iespējama situācija, ka es pats izdomāju - aidā, braukšu uz Rio spēlēm, ja neesmu neviena kluba biedrs. Kā likums - katrā valstī kāda konkrēta sporta veida dzīvi vada un organizē šo klubu pārstāvēta sabiedriskā organizācija, un tāda katrā sporta veidā ir tikai viena. To diezgan strikti nosaka mūsu sporta likums. Ja ir konflikta situācija, vai kāds spēks grib pārņemt varu, kā tas bija 2005./2006. gadā, kad Viesturs Koziols izveidoja Latvijas Hokeja federācijai paralēlu struktūru - Latvijas Hokeja savienību, šķīrējorganizācija ir Latvijas Olimpiskā komiteja, kas vispirms mēģina abas puses samierināt. Ja tas neizdodas, tad tiek skaidrots, kurai no konfliktējošajām pusēm lielāks atbalsts konkrētajā sporta veidā - kuru atbalsta vairāk klubu utt. Bet likums - katram sporta veidam Latvijā tikai viena jumtorganizācija. Ja tiek izveidota jauna federācija vai organizācija (Brieža gadījumā - Latvijas profesionālā boksa komisija), tad šai jaunajai komisijai vai nu jākļūst par Latvijas Boksa federācijas biedru, vai, ja tā pretendē uz federācijas statusu, tad jākļūst par Latvijas Sporta federāciju padomes biedru un tās darbību pirms tam jāatzīst Latvijas Olimpiskai komitejai.

Nu, lūk. Latvijas Boksa federācija kaut kādu iemeslu dēļ nedod atļauju rīkot 14. maija Brieža maču un vairāki deputāti, ministri, Saeimas priekšsēdētāja un pat Valsts Prezidents... raksta atbalsta vēstules dažādām boksa starptautiskajām organizācijām. Būtībā: lai, apejot Latvijas Boksa federāciju, boksa starptautiskās organizācijas atļauj Sauthemptonā dzīvojošam Krievijas pilsonim Albertam Hačaturovam rīkot Rīgā Brieža un nigērieša Durodolu boksa maču.

Man nekas nav pret Briedi, Hačaturovu un boksu kā tādu, bet turpmāk zināšu, ka mums ir deputāti un ministri - bb. Mūrniece, Melbārde, Dzintars, Gerhards, Rasnačs un vēl daži, kuri NEGRIB ievērot pašu pieņemtos likumus. Bet izmanto savu dienesta stāvokli, lai likumu apietu. Arī, Tu, Raimond...

Paturu sev tiesības par šiem likuma neievērotājiem turpmāk nebalsot, jo nav nekādas garantijas, ka arī citos - Latvijai daudz būtiskākos jautājumos viņi nerīkojas tāpat. Neievērojot likumus.

Vai tikpat aktīvi bb. Mūrniece, Melbārde, Dzintars, Gerhards, Rasnačs un Vējonis būtu arī tad, ja būtu jāaizstāv, piemēram, Latvijas sportista Naila Abdužaparova intereses?

P. S. Nekā personīga.
P. S. S. Dāmām un kungiem varas struktūrās laikam tomēr jāizvēlas zinošāki padomdevēji. Šadurska un Bergmaņa k-gi taču saprata, ka NEDRĪKST jaukties federācijas darbā.
Ja atbalsta vēstules nebūtu parakstījis Tieslietu ministrs, varētu ierosināt, lai aktīvā Juta brīvajā laikā papēta, vai te nav arī korupcija.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-28 22:39, pirms 8 gadiem
Mūsu politiķu nelaime - metās iekšā lietās neiedziļinoties sīkumos. Te tas pats, galvenais jau droši vien, ka ne jau paši rakstīja tās vēstules ar savu roku - tātad arī viņu padomnieki ir tikpat nekompetenti.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 00:25, pirms 8 gadiem
Par juridiskajām niansēm nestrīdēšos, var jau būt, ka kungi un kundzes lien tur, kur neprasa, bet saprotu, ka te visdrīzāk nospēlēja emocionālais faktors - visi vēlējās Mairim palīdzēt, lai netiek izjaukts boksa mačs. Un šoreiz acīmredzot nebija laika izvētīt visu pa sīkumiem.
Mani vairāk interesē iemesli, kādēļ Boksa federācija nolēma bāzt spieķi ritenī un iet uz atklātu konfrontāciju ar Briedi (vai viņu pārstāvošajiem cilvēkiem). Jo taču labi zin, ka Briedis visu ir ieguvis paša spēkiem, turklāt tādas raudzes sportistu Latvijā vairāk vienkārši NAV! Uz kādu klubu viņam iet?! Klubi jau iegulda darbu sportistu izaudzināšanā un viņu panākumu sekmēšanā. Mairis visu sasniedza neatkarīgi no Latvijas esošās boksa sistēmas. Un kādēļ kādam klubam vai citai sistēmai (federācijai, piemēram), kas viņa izaugsmē un panākumos nav ieguldījusi ne centa un ne mazākā darba, būtu tiesības pretendēt uz citu darba augļiem? Vajadzētu to saprast un savstarpēji sadarboties, nevis mēģināt iedzīvoties uz citu rēķina. Ja, protams, tas ir bijis nesaskaņu iemesls.
Turklāt derētu atcerēties vēl vienu lietu - profesionālais bokss arī pasaulē darbojies neatkarīgi no amatieru boksa un to kūrējošām federācijām, vismaz līdz šim. Tagad, saistībā ar Rio spēlēm, varētu būt arī kaut kas mainījies, bet šajā gadījumā pagaidām runa ir tikai par vienu boksa maču, kam nav saistības ar tikšanu uz Rio. Līdz ar to tieši federācijas rīcība šķiet nepamatota jaukšanās citu darbības sfērā. Turklāt ar ļoti neglītu mērķi.
P.S. Ja eksistē kaut kādi pagaidām nezināmi faktori, iespējams, mans viedoklis var mainīties.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 00:33, pirms 8 gadiem
Jāni, kāds sakars profesionālajam boksam ar olimpisko komiteju?
Varbūt es kaut ko nesaprotu, bet man šķiet, ka tās ir dažādas pasaules.
Bokss nav hokejs, kur visu regulē federācijas - un pat hokejā ir Ziemeļamerikas līgas, kurām IIHF nav saistoša.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 07:30, pirms 8 gadiem
zzk rakstīja: Jāni, kāds sakars profesionālajam boksam ar olimpisko komiteju?
Varbūt es kaut ko nesaprotu, bet man šķiet, ka tās ir dažādas pasaules.
Bokss nav hokejs, kur visu regulē federācijas - un pat hokejā ir Ziemeļamerikas līgas, kurām IIHF nav saistoša.
Sakars tāds, ka vispirms Olimpiskā komiteja ir tā, kas atzīst šīs jaunās federācijas (Brieža gadījumā - komisijas) leģimitāti Latvijā. Nu tāds mums ir likums! Ko deputāti paši kaut kad pieņēmuši.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 10:21, pirms 8 gadiem
Vējoņmūrnieču depešas ir viena lieta - un nebūt ne pati svarīgākā šai situācijā.

Pagaidām ir pārāk maz info par lietas būtību, lai varētu runāt par to kurš ir un kurš nav "vainīgs" pie esošās situācijas.

Ja jau pie federācijas gāja pēc tās atļaujas, tātad tā bija vajadzīga (nesāks jau tāpat vien iet pēc papīriem). Un ja vajag, tad vajag (es gan neesmu pētījis likumdošanu kas un kā).
Tas, ka paratļauju prasa naudu? A kāpēc ne? Ja es gribu rīkot kādu pasākumu (dajebkādu), man, tač, ar būtu jātiek pie kkādām atļaujām un tās arī maksātu naudu.

Tas, ka prasa vairāk nekā Brieža menedžeri cerēja... nu gadās. Bet tāpēc tas ir profesionālais bokss, te arī tā notiek.

Prasti runājot, šī situācija būtu analoga tai, ja man, teiksim, vietējā būvvaldē neiedotu kaut kādu papīru, es ietu dibināt alternatīvo organizāciju, izrakstīti atļaujas pats + prasītu prezidentam, lai mani atbalsta, jo es tač pats zīmēju visus projektus un ceļu kkādu tur māju... .

Šeit vienīgais jautājums ir par Latvijas likumdošanu un to vai PRO boksa maču rīkojot, vajag prasīt atļauju amatieru boksa federācijai (kas pēc būtības ir nedaudz apsurdi, taču... ja tā ir, tad ir un ar to ir jādzīvo, kamēr nebūs mainīts likums).

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 13:20, pirms 8 gadiem
Cik atceros, ar federāciju ir konfliktējuši arī agrākos laikos, kad viņi lika šķēršļus Ritenieku klubam, Mihaiļenko un vēl dažiem.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-29 13:27, pirms 8 gadiem
zzk rakstīja: Cik atceros, ar federāciju ir konfliktējuši arī agrākos laikos, kad viņi lika šķēršļus Ritenieku klubam, Mihaiļenko un vēl dažiem.
Sportisti bieži konfliktē ar federācijām. Pirmie bija vieglatlēti Obižajevs, Kazanovs, Bružiks vēl 1992. gadā vai agrāk; konfliktēja Ivans Klementjevs (1995), pat pasaules čempionātā pārstāvēja Poliju; Serģis ap to pašu laiku grasījās ņemt Igaunijas licenci; basketbolā visu laiku kaut kādas nesaskaņas bijušas kādam no Valteriem; Ščerbatiham bija konflikts ar savu bijušo federāciju; Spruktam nepatīk Lipmans; šahists Širovs pameta Latviju un spēlēja kā spānis. Šādu gadījumu ir daudz.

     [+] [-]

, 2016-04-30 01:38, pirms 8 gadiem
Jānis Matulis rakstīja: Sportisti bieži konfliktē ar federācijām. Pirmie bija vieglatlēti Obižajevs, Kazanovs, Bružiks vēl 1992. gadā vai agrāk; konfliktēja Ivans Klementjevs (1995), pat pasaules čempionātā pārstāvēja Poliju; Serģis ap to pašu laiku grasījās ņemt Igaunijas licenci; basketbolā visu laiku kaut kādas nesaskaņas bijušas kādam no Valteriem; Ščerbatiham bija konflikts ar savu bijušo federāciju; Spruktam nepatīk Lipmans; šahists Širovs pameta Latviju un spēlēja kā spānis. Šādu gadījumu ir daudz.
Acīmredzot visu nosaka pušu vēlme iegūt kaut kādus (gk. finansiālus) labumus. Vai arī kādas federācijas pārlieka vēlme komandēt vai sportista pārlieka spītība (kas nu kurā gadījumā). Galvenais, lai uzvar taisnība.
restorāni Rīgā - saņem atlaides