Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Prokopčuka: "Man nav problēmu izpildīt olimpisko normatīvu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Prokopčuka: "Man nav problēmu izpildīt olimpisko normatīvu"
Jeļena Prokopčuka
Foto: AFP / Scanpix

Latvijas labākā gargabalniece Jeļena Prokopčuka (37) sarunā ar žurnālu "Sports" atklāj, ka dalību maratonos plāno pusgadu uz priekšu. Viņai nebūtu problēmu izpildīt normatīvu startam olimpiskajās spēlēs, tomēr nav ambīciju cīnīties ar karstumu. Šoruden atkal vēlas skriet Ņujorkas maratonā, kur viņa gandrīz vienmēr tiek uz pjedestāla.

Prokopčukai nepatīk apzīmējums olimpiskie tūristi. Pēdējās divās olimpiādēs viņa nestartēja, jo karstumā ir grūtāk sasniegt labu rezultātu. "Esmu dzirdējusi, ka līdzjutēji par tūristiem dažkārt sauc sportistus, kuri izpildījuši normatīvu un dodas uz olimpiskajām spēlēm. Man tas liekas muļķīgi, zinot to, kāds darbs jāiegulda, lai varētu izpildīt normatīvu. Tas nav tūrisms, jo tikai atsevišķi cilvēki spēj kļūt par olimpiešiem. Visiem tas neizdodas," norāda slavenā skrējēja. "Taču par sevi zinu, ka man nav problēmu izpildīt normatīvu. Apzinos, ka rudens vai pavasara maratonu vēsā laikā varu noskriet 2.25, bet karstumā ne ātrāk par 2.30. Zinu, ka olimpiskajās spēlēs nevarēšu sasniegt savu labāko rezultātu. Man ir ambīcijas cīnīties ar pretinieku un sevi, nevis ar karstumu. Zinu savus spēkus un vājības, esmu saprātīgs cilvēks. Sevi nepieciešams arī saudzēt, sevišķi veselību."

Dalība maratonos tiek plānota ļoti laicīgi. "Kur startēšu, zinu aptuveni pusgadu uz priekšu. Var teikt - jo agrāk tas zināms, jo labāk. Katram maratonam ir savs datums, līdz ar to, ja zina mērķi, ir vieglāk plānot treniņu procesu. Gatavojoties maratonam, dodos arī uz treniņnometni kalnos, tāpēc gaidāmo sacensību grafiks ir ļoti svarīgs," atzīst Prokopčuka. "Visticamāk, šī gada rudenī skriešu maratonu Ņujorkā. Vismaz tā vēlētos. Lielajos maratonos (Londona, Bostona u.c.) vienkopus sabrauc visi organizatori, līdz ar to menedžeris var apspriest sportista piedalīšanos nākamajās sacensībās. Mazpopulārajos skrējienos neesmu piedalījusies, bet arī tajos vismaz četrus mēnešus iepriekš jāvienojas ar organizatoriem, jo maratonos ir ierobežots dalībnieku skaits."

Skriešanas pieredze uzkrāta milzīga, dažreiz ir vēlme visu mest pie malas. "Protams, ir bijis tā, ka vairs negribas skriet. Saka, ka maratonus vajadzētu skriet ar pauzēm - divus gadus skriet, vienu atpūsties, tad atkal divus skriet. Ilgi skriet augstā līmenī nav iespējams, organismam nepieciešama atpūta. Kad biju bērna gaidībās, par skriešanu nedomāju, lai gan pirmajos mēnešos biju noskrējusi divus pusmaratonus, jo sākumā ārsti neaizliedza skriešanu," atklāj pieredzējusī sportiste. "Kad piedzima dēls, tad, viņu barojot, dažkārt aizvēru acis un redzēju skriešanas celiņus. Man atkal sagribējās skriet! Sapratu, ja sportam esmu veltījusi tik daudz laika, ja tas padodas un gadi ļauj, tad jāatsāk skriet. Nenoliedzami, tagad ir grūtāk, jo esmu ļoti atbildīga gan kā skrējēja, gan mājas saimniece, sieva un mamma. Tādēļ ir maz laika, dažkārt nogurstu."

Kā zināms, Jeļena Prokopčuka piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs (1996, 2000, 2004). Divas reizes uzvarējusi Ņujorkā maratonā (2005, 2006). Trīs reizes viņa atzīta par Latvijas labāko sportisti (2005, 2006, 2007).

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sports"

  +5 [+] [-]

, 2014-05-29 16:22, pirms 10 gadiem
nav jau vairs tie gadi, kad var rauties uz visām pusēm, jākoncentrējās Ņujorkai...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-05-29 17:38, pirms 10 gadiem
Labi, Pekinā bija ļoti karsts, bet ne jau Londonā. Katrs sportists izvēlas, kā veidot dzīvi. Vienam ir svarīgi pārstāvēt valsti pasaules čmepionātā un Olimpskajās spēlēs, citam svarīgāk ir pelnīt naudu komercmačos. Tas nekas, ka netiktu ne trijniekā vai sešiniekā, jo aŗi desmitnieks ir ļoti augsts rezultāts.

     [+] [-]

, 2014-05-29 21:44, pirms 10 gadiem
SKALS rakstīja: Raksta jēga?
Komentāra jēga?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-05-29 22:51, pirms 10 gadiem
Rygel rakstīja: Labi, Pekinā bija ļoti karsts, bet ne jau Londonā. Katrs sportists izvēlas, kā veidot dzīvi. Vienam ir svarīgi pārstāvēt valsti pasaules čmepionātā un Olimpskajās spēlēs, citam svarīgāk ir pelnīt naudu komercmačos. Tas nekas, ka netiktu ne trijniekā vai sešiniekā, jo aŗi desmitnieks ir ļoti augsts rezultāts.
es ar' nesaprotu,kas viņai ir ar to karstumu visulaiku?

  +1 [+] [-]

, 2014-05-29 23:30, pirms 10 gadiem
thekurmis rakstīja: es ar' nesaprotu,kas viņai ir ar to karstumu visulaiku?
Esi kādreiz noskrējis maratonu? Ir diezgan liela atšķirība skriet maratonu +20 grādos ar vieglu vēja brīzīti un skriet maratonu +29 grādu svelmē..