Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Gargabalniekam Višķeram piespriež reālu cietumsodu

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Gargabalniekam Višķeram piespriež reālu cietumsodu
Jānis Višķers. Foto: SK "Tērauds

Vakar Ekonomisko lietu tiesā tika pasludināts spriedums krimināllietā, kurā par kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu valsts amatpersonai apsūdzēts viens no Latvijas labākajiem garo distanču skrējējiem Jānis Višķers. Tiesnese Visa Kalniņa lēmusi, ka Višķers atzīstams par vainīgu un pelnījis aiz restēm pavadīt divus gadus, ziņo laikraksts "Latvijas Avīze". Spriedums vēl nav stājies spēkā, to būs iespējams pārsūdzēt.

2022. gada 1. oktobrī notikušajās 14. Saeimas vēlēšanās par parlamenta deputātu ievēlēja Māri Sprindžuku, kurš līdz tam bija Ādažu novada domes priekšsēdētājs, un tās pašas domes deputāti Daigu Mieriņu. Šī iemesla dēļ Ādažu novada pašvaldībā sākās sarunas par jauna domes vadītāja ievēlēšanu. Jānis Višķers apsūdzēts par to, ka 5. oktobrī sazinājies ar savu paziņu un bijušo attālo radinieku, Ādažu novada domes deputātu Arni Rozīti, kuram piedāvāja kukuli lielā apmērā, lai Rozītis, izmantojot savu dienesta stāvokli, domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par deputātu Imantu Krastiņu.

Tiekoties ar Rozīti, Višķers viņam par šo darbību sākotnēji piedāvājis 20 000 eiro - 10 000 eiro uzreiz, bet 10 000 eiro – pēc balsošanas, turklāt Rozītim solīts, ka viņš varēšot turpināt strādāt par Ādažu novada pašvaldības sporta nodaļas un sporta centra vadītāju vai pat ieņemt kādu citu amatu, ja vien vēlētos. Rozītis piedāvājumu nepieņēma un devās projām. Pēc tam Višķers viņam telefoniski sūtījis ziņu, lūdzot vēlreiz apdomāt izteikto piedāvājumu, turklāt piedāvājis Rozītim 30 kilogramu saldētu zemeņu, ko deputāts uztvēris kā 30 000 eiro piedāvājumu. Starp citu, Višķera vecāki savā zemnieku saimniecībā pushektāra platībā patiešām audzē zemenes, kuras arī saldē un pēc tam pārdod. Arnis Rozītis arī šo piedāvājumu nepieņēmis.

Rozītis par kukuļdošanas mēģinājumu ziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kas Rozītim piedāvājis iesaistīties izmeklēšanas eksperimentā un pieņemt kukuli. Višķers no vēl kādas tikšanās ar Rozīti gan izvairījies. Iespējams, viņš sapratis, ap ko lieta grozās, vai pat zinājis, jo Rozītis jau tajā pašā dienā vairākiem cilvēkiem Ādažos atklājis, ka viņam piedāvāts kukulis.

Rozītis tiesā liecināja, ka Višķers tikšanās laikā viņam teicis, ka Krastiņš domes vadītāja krēslā būšot tikai ieliktenis, nauda esot piedāvāta no kāda augsta Saeimas cilvēka, kas nācis pie viņa uz masāžas vingrinājumiem. Krastiņš jau iepriekš vēlējies tikt šajā amatā, gāžot no amata Sprindžuku. Tāpat Rozītis piebilda, ka Višķers nekad iepriekš nedz viņam, nedz viņa sievai saldētas zemenes neesot piedāvājis.

Liecinieks Imants Krastiņš tiesā noliedza, ka bijis saistīts un zinājis par kukuļdošanu. Iespēja, ka viņš tiktu ievēlēts par domes vadītāju, esot bijusi reāla – par to bijuši 8 no 15 deputātiem. Situācija mainījusies, kad Antra Krasta dažu dienu laikā mainījusi domas balsot par viņu. Tā bijusi zelta balss, tāpat kā Rozītim. Kad kļuvis skaidrs, ka Krastiņš nekļūs par vadītāju, arī vēl citi teikuši, ka vairs nav jēgas par viņu iestāties. Turklāt ziņa par kukuļdošanu radījusi lielu rezonansi un mīklainus izteikumus. Radies tāds kā domino efekts un par domes priekšsēdētāju ievēlēja Karīnu Miķelsoni.

Jāni Višķeru Krastiņš nemaz nepazīstot. Zinot tikai to, ka viņš savulaik kandidējis uz Ādažu sporta centra vadītāja amatu, bet palicis otrajā vietā aiz Rozīša. Rozīti Krastiņš uzskatot par godavīru un loģiski domājošu, tikai varbūt ar mīkstu mugurkaulu, viņš pakļaujoties autoritāšu spiedienam. Kubuliņš tiesā pamatā apstiprināja Krastiņa teikto.

Apsūdzētais Višķers savu vainu kukuļdošanā neatzīst. Tiesā viņš savas liecības nolasīja. Sākotnēji Višķera attiecības ar radinieku Rozīti bijušas neitrālas, pēc tam pasliktinājušās. Višķers atzina, ka ticies ar Rozīti, bet tikšanās mērķis bijis noskaidrot, vai Ādažu stadions pieejams brīvi, jo Višķers trenē cilvēkus. Pārrunājuši arī stadiona renovācijas procesus. Višķers uzskata, ka Rozītim nepatika, ka skrējējs viņu uzskata par sportā nekompetentu un par politisku ielikteni. Sarunas laikā Rozītis iekarsis un sacījis, ka nevajagot viņu mācīt strādāt. Višķers arī piebildis, ka izskatot iespēju kandidēt uz Ādažu sporta dzīves vadītāja vietu, ja pašvaldības domē būs pārmaiņas. Rozītis atbildējis, ka tad jau par daudz profesionālāku potenciālu kandidātu tam uzskatot Jāni Razgali, kurš Ādažu sporta centrā strādā par fiziskās sagatavotības treneri un kurš kopā ar Višķeru ir sporta kluba "Tērauds" dibinātājs. Uz tādas asas nots Višķers un Rozītis šķīrušies.

Pēc šīs sarunas Jānis Višķers sajuties vainīgs par to, ka, iespējams, aizskāris Arni Rozīti un emocionāli nodarījis viņam pāri. Lai izbeigtu šo emocionālo saķeršanos, nolēmis Rozītim piedāvāt 30 kilogramus sasaldētu zemeņu – kā kompensāciju par neizdevušos sarunu. Tiesā Višķers piebilda, ka, ja Rozītis maksātu par zemenēm, tad naudu paņemtu. Bet Rozītis atbildējis, ka savas domas nemainīšot, sarunu nevēloties turpināt un būšot spiests vērsties iestādēs.

Izmantotie resursi:
laikraksts "Latvijas Avīze"

  -3 [+] [-]

, 2023-06-20 11:17, pirms gada
Nu cietumā nebūs garais gabals, pat ne vidējā distance. Pagarinātais sprints?

     [+] [-]

, 2023-06-20 11:20, pirms gada
Tiesa atzinusi kukuļdošanas mēģinājuma faktu, izpildītājs noķerts. Jautājums - kādas sekmes ir izmeklēšanā, nosakot pasūtītāju, kas ir tas "kāds augsts Saeimas cilvēks"?

  +1 [+] [-]

, 2023-06-20 11:42, pirms gada
"..ka 5. oktobrī sazinājies ar savu paziņu un bijušo attālo radinieku,.."
Kā var būt bijušais attālais radinieks??

  +2 [+] [-]

, 2023-06-20 12:13, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Tiesa atzinusi kukuļdošanas mēģinājuma faktu, izpildītājs noķerts. Jautājums - kādas sekmes ir izmeklēšanā, nosakot pasūtītāju, kas ir tas "kāds augsts Saeimas cilvēks"?
Cik nu noķerts... Pēc raksta man paliek iespaids, ka tur ir "vārds pret vārdu", vai, augstākais, vēl kaut kāda mistiska sarakste par zemenēm.

  +3 [+] [-]

, 2023-06-20 12:26, pirms gada
kafijas pauze, bijušais attālais radinieks varēt būt arī māsīcas vīrs, kurš izšķīries un aizgājis savu ceļu.

  +3 [+] [-]

, 2023-06-20 12:29, pirms gada
Skaidrs. Valsts gaiteņos tiek dāvātas un tirgotas zemenes. Tikai zemeņu izcelsme nav zināma. Man liekas, ka PVD vajadzētu izmeklēt šo lietu. Zemenes ir viņu svēra.

  +4 [+] [-]

, 2023-06-20 14:06, pirms gada
kafijas pauze rakstīja: "..ka 5. oktobrī sazinājies ar savu paziņu un bijušo attālo radinieku,.."
Kā var būt bijušais attālais radinieks??
EX sievas otrās pakāpes brālēns.

  -2 [+] [-]

, 2023-06-20 14:47, pirms gada
guntis86 rakstīja: Skaidrs. Valsts gaiteņos tiek dāvātas un tirgotas zemenes. Tikai zemeņu izcelsme nav zināma. Man liekas, ka PVD vajadzētu izmeklēt šo lietu. Zemenes ir viņu svēra.
30k saldētas zemenes nozīmē patiesībā 30 štukas!

     [+] [-]

, 2023-06-20 15:00, pirms gada
Paldies, oxa! Nebūtu apgaismojis, nesaprastu. Protams, ka saprotu, tikai komentārā improvizēju par "zemenēm" un to uzraugošo institūciju.

  +4 [+] [-]

, 2023-06-20 18:57, pirms gada
Kas notiek? ORKAI - sadistam 2 gadi nosacīti, bet latvietim, kurš sekmē Latvijas vardu sportā reāls sods!!!!-ja vainīgs, tad sods jāsaņem, bet vai uzreiz tik bargs...???

  -1 [+] [-]

, 2023-06-24 22:55, pirms gada
Tak skaidrs, ka Višķers tikai izpildītājs. būtu jāmeklē pasūtītājs! Aunu bars. Vēlu Višķeram izturībum veiksmi un tiesai aplauzteis! Un tam Rozītim - pa šņukuru, jo kāpēc jāskrien un kaut kur kas jāziņo, var tak vienkārši atteikt. Tā ka te ar kaut kas nav tīrs!

     [+] [-]

, 2023-06-25 10:58, pirms gada
Jebkurā gadījumā arī 30 kg saldētas zemenes ir kukulis KL izpratnē