Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Balvu par mūža ieguldījumu vieglatlētikā saņems piecu olimpiešu treneris Kurzemnieks

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Balvu par mūža ieguldījumu vieglatlētikā saņems piecu olimpiešu treneris Kurzemnieks
Uldis Kurzemnieks kopā ar audzēkni Jāni Leiti. Foto: Guntis Bērziņš

16. janvārī Ādažu kultūras centrā notiks “Gada balva vieglatlētikā” svinīgais pasākums, kurā sveiks labākos vieglatlētus, trenerus, suminās citus nomināciju uzvarētājus un pasniegs balvu nominācijā “Par mūža ieguldījumu”.

Vieglatlētikas treneris Uldis Kurzemnieks saņems balvu nominācijā “Par mūža ieguldījumu”. Treneris dzimis 1943. gadā Rīgā, bērnību un jaunības gadus aizvadījis Tukumā, kur beidzis Raiņa vidusskolu un uzsācis vieglatlēta gaitas. Savulaik nodarbojies ar vieglatlētiku – barjerskriešanu. Uldis Kurzemnieks 1967. gada Latvijas čempionātā ieguvis trešo vietu 400m barjerskriešanā, sasniedzot personīgo rekordu - 54,0 sek. Pēc obligātā dienesta armijā studējis Latvijas Valsts Fiziskās kultūras institūtā, ko kā izcilnieks absolvējis 1969. gadā. Jau studiju gados sācis strādāt par vieglatlētikas treneri un bijis pie “Daugavas” sporta kombināta Vieglatlētikas skolas šūpuļa. Viss Ulda Kurzemnieka darba mūžs pavadīts vieglatlētikā, tā laikā izaudzināti daudzi Latvijas rekordisti, kā arī Eiropas, pasaules un olimpisko spēļu dalībnieki.

Trenera Ulda Kurzemnieka audzēkņi godam pārstāvējuši Latviju starptautiskās sacensībās. Pieredzes bagātais treneris sagatavojis piecus olimpisko spēļu dalībniekus – Juri Toni, Zinti Ekmani, Ilondu Lūsi, Jāni Karlivānu un Jāni Leiti.

Īpaši jāpiemin arī tādas izcilas vieglatlētes, kas savulaik trenējušās pie Ulda Kurzemnieka, kā Marina Krivošeina un Vineta Plūksna-Ikauniece. Tāpat jāatzīmē fakts, ka vieglatlēts Jānis Leitis 2009. gadā Kauņā izcīnīja uzvaru Eiropas U23 junioru čempionātā tāllēkšanā, bet 2012. gadā uzstādīju Latvijas rekordu 400m skrējienā.

Uldis Kurzemnieks piedalījies vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā, paralimpiskajās spēlēs Londonā, olimpiskajās spēlēs Pekinā un kā ātrslidotājas Ilondas Lūses treneris arī ziemas olimpiskajās spēlēs Nagano.

2009. gadā Uldis Kurzemnieks saņēma “Rīgas labākā trenera” balvu, 2016. gadā – “Par mūža ieguldījumu” Rīgas Sporta laureātā. 2017.gadā par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā vieglatlētikas treneris Uldis Kurzemnieks saņēma Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākkārtīgi saņēmis Augstākās padomes un Ministru kabineta goda rakstus par gūtajiem augstvērtīgajiem sasniegumiem Eiropas un pasaules čempionātos. 2021.gadā Uldis Kurzemnieks saņēmis Eiropas Vieglatlētikas asociācijas apbalvojumu - “Federācijas apbalvojums”.

“Man kā trenerim vienmēr primāri ir bijis, lai mani audzēkņi izaug par krietniem cilvēkiem, lai sasniedz savus mērķus ne tikai sportā, bet arī dzīvē, karjerā. Trenera darbā kā savu vienīgo uzdevumu noteikti neesmu izvirzījis izaudzināt tikai augstas raudzes sportistus, pasaules vai olimpiskos čempionus, vienlīdz svarīgs uzdevums bija ieaudzināt katrā gribas spēku, kas ir būtisks faktors, lai pēc sporta gaitu beigšanas viņi spētu atrast savu vietu dzīvē un būtu labi savas jomas speciālisti. Lielākā uzslava paveiktajam trenera darbam šobrīd ir tā, ka no bijušajiem audzēkņiem saņemu pateicību, ka viņu sasniegto dzīvē savā ziņā esmu veicinājis arī es”, priecājas Uldis Kurzemnieks.

Personīgajā dzīvē Uldis Kurzemnieks ir sabiedrisks un izteikti ģimenisks cilvēks, kas vienmēr ap sevi pulcē ne vien ģimenes locekļus, bet arī savus bijušos audzēkņus un studiju grupas biedrus, kuriem viņš mēdz regulāri organizēt salidojumus.

Viņa lielākais atbalsts ikdienā ir sieva Zeltīte, ar kuru kopā laimīgi aizvadīti jau piecdesmit divi gadi laulībā. Jauneklīgs savos astoņdesmit gados, Uldis Kurzemnieks pēc saspringtā trenera darba kopā ar dzīvesbiedri šobrīd saimnieko savā īpašumā Kolkas pusē, kur, dzīvojot lībiešu krastā, bauda pastaigas pa mežu, ik pa laikam dodas līdzi vietējiem zvejniekiem jūrā un, kā pats atzīst, no rīta līdz vakaram meklē sev dažādas fiziskas aktivitātes. Bez saimnieciskām nodarbēm viņu aizrauj arī grāmatu lasīšana, īpaši jau spēcīgu personību biogrāfijas, kā arī ļaušanās gastronomiskām baudām.

Līdzzinātājs blēņās mazbērniem, autoritāte saviem ģimenes locekļiem, vienmēr atsaucīgs padomdevējs bijušajiem audzēkņiem, kas atradīs laiku un enerģiju, lai būtu klātesošs ikvienam. Prasīgs pret sevi un citiem, labestīgs un sirdsgudrs, harizmātisks, - tas ir viņš treneris un iedvesmojoša personība - Uldis Kurzemnieks.

Svinīgā apbalvošanas ceremonija “Gada balva vieglatlētikā” notiks 16. janvārī plkst. 19.00 Ādažu kultūras centrā. Pasākumā tiks godināti 2023. gada labākie vieglatlēti, treneri, jaunie Latvijas rekordisti un Eiropas Vieglatlētikas asociācijas apbalvojumu ieguvēji.

Izmantotie resursi:
https://athletics.lv/lv/article/493...