Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Rozentāls par Alkarasu un Džokoviču: ''Viņi ir galvas tiesu pārāki pār citiem''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Rozentāls par Alkarasu un Džokoviču: ''Viņi ir galvas tiesu pārāki pār citiem''
Karloss Alkarass un Novaks Džokovičs. Foto: Reuters/Scanpix

Aizvadītajā svētdienā 20 gadus vecais Karloss Alkarass tika pie sava otrā Grand Slam titula, piecos setos no Vimbldonas troņa gāžot vēsturē titulētāko tenisistu Novaku Džokoviču. Portāls ''Sportacentrs.com'' uzrunāja finālspēles komentētāju un tenisa ekspertu Māri Rozentālu, lai atskatītos uz fināla atslēgas momentiem un skaidrotu jaunā spāņa izcilo sniegumu kortā.

''Alkarass spēlēja fantastiski labi. Viņa sitieni bija stiprāki, viņš skrēja ātrāk. Tas, ka Alkarass 20 gadu vecumā izturēja psiholoģiski, ir pārsteigums. Fiziski viņš ir stiprāks un ātrāks, daudz labāk atpakaļ laukumā dabū grūtas un bezcerīgas bumbas,'' galvenos iemeslus Spānijas tenisista uzvarai iezīmēja Māris Rozentāls.

Tiesa, mača pirmajā daļā labāk spēlēja un šķietami straujāk uzvarai pretī tuvojās Džokovičs. Serbs pirmajā setā dominēja, tiekot pie panākuma ar 6:1, bet otrajā setā ar servi sagādāja Alkarasam lielas problēmas uzņemšanā. Sets nonāca līdz taibreikam, kurā līdz tam Vimbldonā taibeikos nezaudējušais Džokovičs ātri ieguva minibreika pārsvaru un panāca 3:0, kā arī vēlāk servēja par uzvaru setā.

Pie setbumbas serbs vieglā situācijā tīklā raidīja sitienu no kreisās, bet vēlāk atkārtoti sita tīklā. Ar fantastisku netveramu sitienu izlīdzinājumu pa setiem panāca Alkarass. Otrā seta taibreiku kā iespējamo lūzuma punktu mačā izceļ Rozentāls: ''Tur viss izšķīrās. Trīs tādas kļūdas pēc kārtas Džokoviča izpildījumā bija negaidīti. Viņam vajadzēja šo taibreiku uzvarēt. Tad, visticamāk, viņš būtu triumfējis visā mačā. Setbumba taibreikā bija pati galvenā, tomēr viņš vienkārši iesita tīklā.''

Alkarass aizvadīja tikai ceturto turnīru profesionāļa karjerā uz zālāja. Divos no tiem viņš triumfējis. Zālāja sezona ir visīsākā no trīs segumiem un tā bieži sagādājusi problēmas vairākiem vadošajiem tenisistiem, taču ne Alkarasam. ''Tas ir ārkārtīgi sarežģīti. Temps ir milzīgs. Bumbas vienmēr atlec ātri un zemu. Visu laiku jāspēlē lielā ātrumā. Zālāja sezona gan ir nedaudz vairāk par mēnesi. Galvenie tomēr ir cietie un tenisita segumi. Alkarass pierādīja, ka ir ļoti universāls un var spēlēt uz visiem segumiem,'' spāņa iespēto izceļ Rozentāls.

Ranga divi labākie tenisisti – līderis Alkarass un otrais numurs Džokovičs – divatā sadalījuši četrus iepriekšējos Grand Slam turnīrus, sākot no pagājušā gada ''US Open''. Lai arī Alkarass karjeras laikā jau nepilnas 30 nedēļas atradies pirmās raketes godā, gan bukmeikeru, gan ekspertu vērtējumā aizvadītajos Grand Slam turnīros galvenais favorīts tik un tā bijis Džokovičs.

Alkarasa uzvara pār iepriekš vairāk nekā desmit gadus Vimbldonas centrālajā kortā nezaudējušo Džokoviču spāņa triumfam piešķir īpašu simbolismu attiecībā pret lielā trijnieka norietu. Tam sliecas piekrist arī Rozentāls: ''Šobrīd Alkarass aizies garām Džokovičam. Skaidrs, ka kaut kad viņš noteikti būtu aizgājis garām. Džokovičam tomēr ir daudz vairāk gadu. Tomēr šis fināls liecina, ka Alkarass ir jaunāks, labāks, ātrāks un arī ļoti noturīgs psiholoģiski. Lēnām Alkarass aiziet garām, tas nenotiek vienā mačā. Džokovičam būs grūti viņu noķert. Taču vēl ir priekšā ir ASV Atklātais tenisa čempionāts.''

No 28. augusta līdz 10. septembrim 2023. gada ''US Open'' turnīrā Ņujorkā Alkarasam nāksies aizstāvēt savu kajeras pirmo Grand Slam titulu. Rozentāls prognozē, ka galvenie favorīti uz titulu Ņujorkā joprojām būs tieši Alkarass un Džokovičs, izceļot abu pārākumu pār tuvākajiem sekotājiem: ''Visticamāk, ka viņi abi būs galvenie favorīti. Šobrīd viņi abi ir galvas tiesu pārāki pār citiem. Pēdējie turnīri to pierāda. Viņi būs galvenie konkurenti ''US Open''. Skaidrs, ka Džokovičs visu liks uz to, lai būtu vislabākajā formā.''

Neizbēgami tuvojoties pilnīgai paaudžu maiņai tenisā, Džokoviča un Nadala kajeras noslēgumam, Rozentāls kā nopietnākos Alkarasa konkurentus izceļ viņa vienaudzi no Dānijas un neitrālo tenisistu Medvedevu: ''Holgers Rūne. Viņi ir viena vecuma. Pagaidām gan Rūne nedaudz atpaliek, piemēram, jaudā. Daņiils Medvedevs, protams, ir krietni vecāks, bet domāju, ka vēl vismaz četrus, piecus gadus viņš būs viens no konkurentiem. Tālāk gan prognozēt ir grūti. Pagaidām citi ranga augšgalā esoši tenisisti nespēlē tik jaudīgi.''

''Viņam ir viss – serve, spēle no gala līnijas, gan pie tīkla viņš spēlē fantastiski, ļoti ātri skrien, spēcīgi sit un, kā redzējām, ir noturīgs psiholoģiski. Tagad viņš parādīja, ka ļoti labi var spēlēt arī uz zālāja,'' spāņu supertalanta demonstrēto tenisu raksturoja Rozentāls.

     [+] [-]

, 2023-07-19 08:43, pirms 9 mēnešiem
Es domāju ka izšķirošais punkts bija tas garais (gandrīz 30min) geims pie Novaka serves kad Alkarass viņu beigās arī nobreikoja, Novaks tur atstāja ļoti daudz spēka un enerģijas.

Jo to taibreiku zaudējot pa setiem rezultāts kļuva 1:1, nekas traks nebija noticis, tā gadās un Novaks ir pārāk pieredzējis lai tas viņu salauztu.

     [+] [-]

, 2023-07-19 10:55, pirms 9 mēnešiem
Alkarasā var redzēt to degsmi un cīņassparu, kas ir vecā kaluma zvaigznēs. Pluss vēl komplektā talants. No jaunajiem sen nebija redzēts neviens, kurš būtu gatavs sevi nodot pilnībā tenisa pasaulei, bet Alkarass būs beidzot šāds tenisists.
Savā ziņā vecās zvaigznes bija un ir savdabīgi "tenisa kiborgi". Kaut ko līdzīgu par Federeru, Nadalu un Džokoviču apgalvoja arī Gulbis un izteica vēlmi pats par tādu nepalikt un saglabāt saikni ar reālo dzīvi (ģimene utt.). Tādēļ ir tik izteikta atšķirība starp talantīgo Gulbi un Džokoviču, kuri tenisa gaitas aizsāka vienā akadēmijā, bet attieksme un atdeve bija izteikti atšķirīga. Džoko ir leģenda, bet Gulbis tenisa sliktais zēns bez neviena Grand slam titula.
Veiksmi un izturību Alkarasam!