Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

"French Open" junioru tituli ceļos uz ASV un Tunisiju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"French Open" junioru tituli ceļos uz ASV un Tunisiju
Monika Puiga un Onsa Žabēra
Foto: AFP/Scanpix

„French Open” juniori titulus svētdienas pēcpusdienā izcīnījuši ASV un Tunisijas jaunie tenisisti. Zēnu konkurencē pie titula tika neizsētais Bjerns Fratandželo, bet meiteņu sacensībās uzvarēja ar 9. numuru izliktā tunisiete Onsa Žabēra.

Meitenes

Meiteņu sacensībās pirmās raketes gods bija krievietei Darjai Gavrilovai, kuru ceturtdaļfinālā apturēja Tunisijas pārstāve Onsa Žabēra. Ar 9. numuru izliktā tenisiste vēlāk tika līdz finālam, kurā spēlēja otro gadu pēc kārtas. Pērn viņa piekāpās ukrainietei Elina Svitoļinai, bet šogad tikās ar 5. raketi Moniku Puigu no Puertoriko. Puiga janvārī zaudēja „Australian Open” finālā. Jāpiebilst, ka līdz ceturtdaļfinālam tika 15 gadus vecā igauniete Anete Kontaveita, kura acīmredzot sekos Kajas Kanepi (2001. gada junioru čempione) pēdās.

Fināla pirmajā setā labas iespējas uzvarēt neizmantoja Puiga, kura divreiz izsēja breika pārsvaru un arī vienu setbumbu taibreikā, kurā ar 10:8 pārāka bija Žabēra. Tunisiete punktu setam pielika ar piekto setbumbu. Otrais sets bija „vienos vārtos”. Žabēra sāka ar 4:0, pretiniecei atgūties no starta nokdauna neļaujot. 16 gadus vecā Žabēra pērnā gada fināla neveiksmi aizmirsa ar šodien finālā izcīnīto uzvaru ar 7:6(8), 6:1. Tunisijai pirmais „Grand Slam” tituls junioros.

Pēdējo desmit gadu čempiones

GadsTenisisteValsts
2011.Onsa ŽabēraTunisija
2010.Elina SvitoļinaUkraina
2009.Kristina MladenovičaFrancija
2008.Simona HalepaRumānija
2007.Alizē KornēFrancija
2006.Agņeška RadvanskaPolija
2005.Agnesa ŠavajaUngārija
2004.Sesila KaratančevaBulgārija
2003.Anna-Lēne GrēnefeldeVācija
2002.Angelika VidjajaPolija

Zēni

„French Open” zēnu turnīrā šogad pārsteigumu netrūka. Ar pirmo numuru izliktais čehs Jirži Veselijs, šī gada „Australian Open” junioru čempions, paklupa jau pirmajā kārtā, trīs setos piekāpjoties baltkrievam Jaroslavam Šilam. Līdz finālam spēja nokļūt tikai viens izsētais tenisists, pie tam ne ar ļoti augstu numuru – turnīra 14. rakete, austrietis Dominiks Tīms. Viņa pretinieks bija neizliktais amerikānis Bjerns Frantandželo.

Finālā pirmajā setā ar 6:3 pārāks bija Tīms, bet Fratandželo nākamajā setā revanšējās ar tieši tādu pašu rezultātu – 6:3. Varēja būt arī vēl pārliecinošāks iznākums par labu amerikānim, kurš setu sāka ar uzvarētiem pirmajiem četriem geimiem. Izšķirošajā trešajā setā pie pretinieka serves labāk darbojās Fratandželo, kurš tad arī izcīnīja uzvaru ar 8:6. Amerikānis uzvarēja pēdējās desmit izspēles šajā finālā – pēc 5:6, 30:30 (servējot Fratandželo) austrietis vairs neuzvarēja nevienā izspēlē, pēdējos divus geimus (t.sk. vienu pie savas serves) zaudējot „sausā”.

ASV pirmais zēnu junioru tituls Parīzē kopš tālā 1977. gada, kad amerikāņiem līdz šim vienīgo titulu junioru konkurencē „French Open” izcīnīja „Džons Makinrojs. Zīmīgi, ka 17 gadus vecā Fratandželo triumfa brīdī Makinrojs pārī ar Andresu Gomesu (Ekvadora) aizvadīja leģendu virs 45 gadiem finālmaču, tajā ar 3:6, 5:7, 8:10 piekāpjoties francūžiem Gī Foržē un Anrī Lekontem.

Pēdējo desmit gadu čempioni

GadsTenisistsValsts
2011.Bjerns FratandželoASV
2010.Agustins VelotiArgentīna
2009.Daniels BertaZviedrija
2008.Suns Hu JangsTaivāna
2007.Vladimirs IgnatičsBaltkrievija
2006.Martins KližansSlovākija
2005.Marins ČiličsHorvātija
2004.Gaels MonfīssFrancija
2003.Stanislass VavrinkaŠveice
2002.Rišārs GaskēFrancija

Izmantotie resursi:
Roland Garros - Internationaux de France 2011 -...