Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Finanšu trūkuma dēļ Igaunijā nenotiks WTA turnīrs, kur pērn startēja Ostapenko

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Finanšu trūkuma dēļ Igaunijā nenotiks WTA turnīrs, kur pērn startēja Ostapenko
Kaija Kanepi un Aļona Ostapenko. Foto: Tairo Lutter / postimees.ee

Tallinā šogad nenotiks WTA turnīrs. 2023. gada sākumā Igaunijas Tenisa asociācija pielika pūles, lai iegūtu finansiālu atbalstu, taču netika saņemts pozitīvs lēmums no valsts. Šāda līmeņa starptautisku turnīru bez būtiska valsts atbalsta Igaunijā ir gandrīz neiespējami noorganizēt.

Kā jau ziņots, pērnajā rudenī Igaunijā pirmoreiz notika "WTA 250", kur vienspēļu finālā čehiete Barbora Krejčīkova apspēlēja igaunieti Aneti Kontaveitu, dubultspēļu turnīrā triumfēja Ukrainas dvīnes Ludmila Kičenoka/Nadja Kičenoka, savukārt Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko toreiz starta mačā piekāpās igaunietei Kaijai Kanepi. Pirmoreiz tik tuvu Latvijai risinājās tik augsta līmeņa WTA turnīrs (WTA turnīrs Latvijā ir noticis vienreiz - Jūrmalas "WTA 250" jeb "Baltic Open 2019" triumfēja Anastasija Sevastova, bet Aļona Ostapenko cīnījās dubultspēļu finālā).

Skaitot no neitrālā statusa ieviešanas brīža, 2022. gadā bija vien daži WTA turnīri, kuros netika pielaistas tā saucamās neitrālās sportistes (vietējo organizatoru lēmuma dēļ Lielbritānijas zālāja turnīros un Igaunijas normatīvā regulējuma dēļ Tallinas "WTA 250", kā arī izlašu sacensības).

2023. gadā Igaunijā šāds turnīrs nenotiks. "WTA piedāvāja līgumu uz trīs gadiem, taču pašreizējā situācijā ir ļoti grūti atrast sponsorus, kas sniegtu tādu ilgtermiņa atbalstu, turklāt nav pārliecības par atbalstu no valsts. Vēl viens šķērslis ir tas, ka WTA pieprasa ļaut startēt neitrālajām sportistēm no Krievijas un Baltkrievijas, kas neatbilst mūsu principiem," saka Igaunijas Tenisa asociācijas ģenerālsekretārs Allars Hints.

"Žēl, protams. Pagājušajā gadā organizēšanā tika ieguldīts diezgan daudz. No WTA saņēmām pozitīvu novērtējumu, kas pirmo reizi rīkotam turnīram ir retums. Tajā pašā laikā tagad ir arī neliels atvieglojums, jo būtu grūti izdarīt labāk. Cilvēki sevišķi nāk uz halli, lai redzētu Aneti Kontaveitu un Kaju Kanepi. Septembrī abas bija lieliskā sportiskajā formā, līdz ar to četrās dienās viņu spēlēs bija pilnas tribīnes. Mūsu labākās tenisistes pusfinālā stājās pretī viena otrai. Mums paliek ļoti labas atmiņas par WTA turnīra organizēšanu," atzīst igauņu tenisa funkcionārs.

"Ja valsts nākotnē būs gatava sniegt nozīmīgu finansiālu atbalstu turnīra rīkošanai, Igaunijas Tenisa asociācija gatava apsvērt iespēju organizēt atkārtoti. Bet šī gada vilciens ir aizgājis," atklāj Hints un citā intervijā piebilst: "Jāatzīst, ka arī pagājušajā gadā biju samērā pārliecināts, ka visi vilcieni ir aizgājuši, taču nāca nākamais vilciens. Nekad nesaki nekad! Šodien drīzāk ir tā, ka turnīrs nenotiks."

Arī pagājušajā gadā nebija pietiekama atbalsta no valsts. "Mēs jau no sākuma skaidri redzējām, ka pašvaldība, valsts, un privātais sektors ir tās trīs puses, kuras varētu finansēt šāda mēroga tenisa turnīru. Daudzu lietu sakritība un veiksme organizēšanā mums ļāva izdarīt pagājušajā gadā, bet bez valsts atbalsta vai valsts garantijas mēs neuzdrošināmies riskēt, lai atkal rīkotu WTA turnīru Tallinā."

2022. gada Tallinas "WTA 250" turnīra budžets bija apmēram 1.4 miljoni eiro. Optimālajā variantā to līdzīgās daļās finansētu valsts, pašvaldība un privātais sektors, tomēr pagājušajā gadā pilsēta deva 400 tūkstošus, valsts piešķīra 150, bet pārējā summa nāca no sponsoriem un biļetēm. Vietējās zvaigznes Kanepi un Kontaveita spēlēja attiecīgi pusfinālā un finālā. Līdz ar to organizatori pērn finišēja ar apmēram 20 tūkstošu peļņu.

Izmantotie resursi:
err.ee
csillag / delfi.ee

  -1 [+] [-]

, 2023-03-15 05:18, pirms gada
Autor ! Pirms ar pārliecību gvelzt muļķības - " Pirmoreiz tik tuvu Latvijai risinājās tik augsta līmeņa WTA turnīrs" - papēti vēsturi un uzzināsi ka 2019 un 2020 gados, Jurmalā norisinājās "Baltic Open WTA 250" turnīrs

  +1 [+] [-]

, 2023-03-15 06:21, pirms gada
Vēl viena Krievijas uzvara sporta gaiteņos. Pilnīgi riebjas.

     [+] [-]

, 2023-03-15 08:13, pirms gada
Žēl, gribējās baudīt visu laiku labākās Latvijas tenisistes spēli klātienē.

     [+] [-]

, 2023-03-15 08:31, pirms gada
Patiesības labad jāsaka, ka bija neliels bardaks pagājušajā gadā šajā turnīrā. Uz pusfināla spēli starp igaunietēm skatītājus sāka laist tribīnēs tad, kad bija jau sākusies spēle.

  -2 [+] [-]

, 2023-03-15 09:39, pirms gada
guntis86 rakstīja: Vēl viena Krievijas uzvara sporta gaiteņos. Pilnīgi riebjas.
Latvijas sporta (it īpaši tenisa) nīdējai ķēkšai arī laikam svētki - re, viņiem arī kaut kas nesanāca...

  -1 [+] [-]

, 2023-03-15 09:55, pirms gada
WTA/ATP savas reglamentētās prasības. Lai kā arī nabagi gribētu uzlekt augstāk par savu pakaļu, teniss būs tur, kur ir nauda.

Liepājā būs W60, cerams, mūsu 2.,3. numuri piedalīsies, būs WC un kvalifikācija vietējām, daudz interesantāk kā viena superzvaigzne izstājas 1.kārtā. Visi no 3.-9. jūlijam uz Liepāju!

     [+] [-]

, 2023-03-26 14:15, pirms gada
šitā krievu sportistu nolikšana besī. tak viņi neiet zem savas valsts karoga, tātad neitrali. Tik pat labi jau var mainit pilsonibu, vai tad tas ko mainīs?? tad jau visiem kriviem , kas spēlē pārstāvot citas valstis ar būtu jāaizliedz. ( cik daudzas valstis tagad krievi!! -pilna pasaule) un Ostapenko arī pēc tautības nav latviete un amerikāņiem jau sen bij jāaizliedz startēt, pēc viņu padarītajām zvērībām daudzās Pasaules valstīs.