Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Ostapenko, Skujiņam un Neilandam uz laiku aptur finansējumu no valsts

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ostapenko, Skujiņam un Neilandam uz laiku aptur finansējumu no valsts
Aļona Ostapenko. Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) piešķirtais finansējums jeb pabalsts uz laiku apturēts tenisistei Aļonai Ostapenko, kā arī riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam, sarunā ar Sportacentrs.com portālu apstiprina LOK Juridiskā dienesta vadītājs Raitis Keselis.

"Šiem sportistiem ir piemērots šāds pagaidu līdzeklis," atklāj LOK pārstāvis. "Tas izriet no Latvijas Olimpiskās komitejas un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) noslēgtā sadarbības līguma, kurā noteikts, ka LOK nevar finansēt no valsts budžeta līdzekļiem tādus sportistus, kuri piedalās vienās sacensībās ar sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas neatkarīgi no viņu statusa un attiecīgo starptautisko federāciju noteikumiem. LOK tādējādi ir uzlikts pienākums šos nosacījumus nodot tālāk savos līgumos ar sporta veidu federācijām. Tā kā godprātīgi izpildām ar IZM noslēgtā līguma nosacījumus."

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā ir arī citi atlēti, kuri piedalās vienās sacensībās ar minētās kategorijas sportistiem. Kāpēc finansējums ir apturēts tikai Ostapenko, Skujiņam un Neilandam? "Šobrīd mums ir informācija par šiem trijiem sportistiem," norāda LOK jurists. "Finansējumu apturam uz laiku, līdz tālākai rīcībai no IZM puses. Tas netiek atņemts un nepazūd kādā melnā caurumā vai tukšā bedrē. Ja uzstādījums mainīsies un tiks veikti grozījumi LOK līgumā ar IZM, tad varēsim veikt attiecīgus grozījumus ar sporta veidu federācijām - tajā brīdī šis finansējums atkal taps pieejams un nekur nebūs pazudis."

LOV bronzas sastāvā tika iekļautas arī Latvijas tenisistes Darja Semeņistaja un Daniela Vismane. "Šīs divas tenisistes nesaņem pabalstu, tādējādi viņām nav ko apturēt," skaidro speciālists. "Tas, vai attiecīgais sportists saņem vai nesaņem pabalstu, jau sākotnēji ir attiecīgās federācijas kompetences jautājums. Sezonas sākumā un tās gaitā federācija nosaka, kam un kādā apjomā šis pabalsts tiek maksāts. Latvijas Tenisa savienībā šīs divas sportistes nesaņem pabalstu."

Tāpat arī Toms Skujiņš un Krists Neilands nav vienīgie riteņbraucēji, kuri atrodas LOV sastāvā. Attiecībā uz pārējiem "nav iestājusies situācija, kad LOK būtu jāveic kādas darbības."

Finansējuma apturēšana notiek, atsaucoties uz LOK līgumu ar IZM, nevis uz ārēju normatīvu aktu. "Ārējos normatīvos aktos nav noteikts pienākums izmaksāt šādu pabalstu," informē Raitis Keselis. "Līgums, ar kuru mums tiek piešķirts finansējums šādu pabalstu izmaksai, ir tas, no kā mēs vadāmies, izmaksājot vai neizmaksājot šos pabalstus. Kā jau teicu, ārējos normatīvos aktos nav noteikts LOK pienākums izmaksāt šos pabalstus."

Kā jau ziņots, februāra sākumā Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša paziņoja, ka tiem, kuri startē vienās sacensībās ar agresorvalstu pārstāvjiem, ir jāliedz valsts finansējums. Tolaik viņa uzskatīja, ka tādi sportisti arī jāizslēdz no Latvijas izlases, taču pēcāk šis uzstādījums, domājams, tika mīkstināts.

1 2 59 komentāri
Slēpts komentārs: Two goats one Champion

 +16 [+] [-]

, 2023-03-08 19:15, pirms gada
Two goats one Champion rakstīja: Ļoti labi, cerams ka izslēgs arī no izlases. Jo piemēram tenisa tev ir iespēja pavisam vienkārši atteikties spēlēt pret RUS/BLR spēlētājam, neizejot kortā!
Wow! Vai tad Merzlikinu, Šilovu un pārējos džekus no NHL/AHL/minorlīgām arī jāmet ārā no izlases? Tur taču krievi vairumā spēlē...

 +14 [+] [-]

, 2023-03-08 19:16, pirms gada
Two goats one Champion rakstīja: Ļoti labi, cerams ka izslēgs arī no izlases. Jo piemēram tenisa tev ir iespēja pavisam vienkārši atteikties spēlēt pret RUS/BLR spēlētājam, neizejot kortā!
Kur tad viņa spēlēs? Latvijas čempionātā?? paši ukraiņi spēlē bez problēmām,saka,lai nepārspīlējam,bet nē čakšai ir kkas jāpierāda. tagad varēs pati iet tenisa izlasē spēlēt!

 +17 [+] [-]

, 2023-03-08 19:33, pirms gada
Liekat Aļonai mieru,viņa spēlē kopā ar ukrainieti.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-08 19:36, pirms gada
BVV rakstīja: Wow! Vai tad Merzlikinu, Šilovu un pārējos džekus no NHL/AHL/minorlīgām arī jāmet ārā no izlases? Tur taču krievi vairumā spēlē...
Viņi jau nesaņem Olimpiskās Vienības stipendijas.

 +15 [+] [-]

, 2023-03-08 19:38, pirms gada
Sākumā tante Anda, kura galīgi neko nerubī no sporta, paziņojusi, ka gatavo izmaiņas sporta likumā, kas aizliegtu pārstāvēt Latvijas izlasi sportistiem, kas ikdienā startē turnīros, kuros piedalās Krievijas un Baltkrievijas atlēti, bet tad, kad viņai pateica, ka Latvijas izlasi Pasaules čempī hokejā pārstāvēs tikai mogo un Dinaburga ... bāba esot domas mainījusi - izlasei vajag arī spēlētājus no NHL, AHL u.c. līgām...
Bet tā ir Latvijas ikdiena: dārznieks būs pēc profesijas āzis...

     [+] [-]

, 2023-03-08 19:38, pirms gada
TVnet rakstīja ka Skudra gatavojas nākošo sezonu atgriezties KHL, trenēt Habarovskas Amur, tad jau viņam arī izlase vairs nespīdēs.

  +8 [+] [-]

, 2023-03-08 20:07, pirms gada
Zeme atveries! Čakšai galvā tiešām salmi ir?
Tak, lai brauc uz Ukrainu un palīdz tur. Priekš kam normāliem sportistiem čakarēt dzīvi? Mums tūlīt vēl viens Z hokeja treneris būs - viņu varat čakarēt.

 +10 [+] [-]

, 2023-03-08 20:09, pirms gada
ta caksa ir debila, tur vairs nav ko diskutet. sadirrsa jau vienreiz veselibu, tagad laiks izm

  +2 [+] [-]

, 2023-03-08 20:09, pirms gada
stulbs ministrs - tas ir pluss vai mīnuss

  -4 [+] [-]

, 2023-03-08 20:10, pirms gada
es Ostapenko vieta vienkarsi nomainitu pilsonibu par sadu necienju. domaju vinai uzsplaut uz tam lok kapeikam, bet principali par sito vajadzetu pastavet.

  +4 [+] [-]

, 2023-03-08 20:20, pirms gada
Nu pēc šīm sankcijām Putins uzreiz savāks savus vatņikus no Doņeckas un Luhanskas un teiks - es kļūdījjos - piedodiet

  +1 [+] [-]

, 2023-03-08 20:26, pirms gada
Pilnīgs sviests. Čakšu tenisa izlasē - lai spēlē Aļonas vietā.
Es to meiteņu vietā uz izlasi vairs nebrauktu.

 +13 [+] [-]

, 2023-03-08 20:32, pirms gada
Kaitina debilo ministru nekompetence.LOK būtu jāaizstāv sportisti.Jāskaidro tai stulbenei .

  +5 [+] [-]

, 2023-03-08 20:36, pirms gada
Tikmer ukrainju speletaji mierigi turpina spelet

 +11 [+] [-]

, 2023-03-08 20:42, pirms gada
Nu, Aļona par tiem nogrieztajiem grašiem gan jau īpaši neraudās, taču attieksme no valsts tāpat ir nepatīkama. Kas vispār ir tā...Čakša vai kā viņu tur?!? Ko šī dāmīte sajēdz no sporta? Kārtējā Saeimas dura...

  +9 [+] [-]

, 2023-03-08 20:53, pirms gada
Nezinu kāpēc bet jo dumjāks ministrs jo stulbāki izlēcieni,ne jau Ostapenko vajadzīgs pabalsts no valsts, bet Čakšas izlēcieni lai parādītu ka kaut ko dara jo par skolām un izglītību valstī maza jēga. Kāpēc negāja par veselības ministri, specīlisti visās jomās. Kāpēc Ukrainas sportisti spēlē ar okupantiem un arī citas valstis "nesmādē"atkal Latvija pirmā vietā. Kāpēc ar izglītību nenodarbojas kas ir viņas tiešais pienākums. Tikai slēdz lauku skolas. Vajadzēja aprunāties ar citām valstīm nevis vienpersoniski pieņemt tik apkaunojušu lēmumu. Tas ir sportistiem liels apkaunojums no valsts-aizvainojums liels jo viņi nav vainīgi ka federācijas ļauj startēt šo valstu sportistiem.

  +8 [+] [-]

, 2023-03-08 20:53, pirms gada
Tas tak ir Pilnīgs Murgs!
Ukrainiete spēlēja pret krivieti!
Pēc spēles nepaspieda roku, bet nekādu finasējumu neatńēma un no Ukrainas nepadzina.
Ceru, ka šitā ministre pēc nedēłas būs atlaista un strādās pie manis īrijā uz kartupełu lauka.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-08 21:11, pirms gada
Aļona ir īstā,kurai vajag pabalstu. Gluži kā valsts prēmiju pēc RG triumfa

  +4 [+] [-]

, 2023-03-08 21:12, pirms gada
Pratin nac majas!

  +1 [+] [-]

, 2023-03-08 21:14, pirms gada
Valsts: "Ostapenko, tava tenisistes karjera ir mēsls. Mēs to neatbalstām. Sāc nodarboties ar kaut ko labu!"

  +9 [+] [-]

, 2023-03-08 21:14, pirms gada
es nesapratu, aļonu soda par to, ka wta ļauj startēt mistiskām neitrālajām sportistēm un aļonai ir iekritusi spēle pret tādām? nespēju wta lapā atrast, kur aļona būtu spēlējusi kopā ar kādu neitrālo. bišk nav ministriene sapi..nusies meistarībā?

  +3 [+] [-]

, 2023-03-08 21:18, pirms gada
Daļēji Čakšu atbalstu ,bet Hašeku 100% jo piekrītu viņam visi krievi no NHL jāpadzen.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-08 21:21, pirms gada
pikolo rakstīja: nespēju wta lapā atrast, kur aļona būtu spēlējusi kopā ar kādu neitrālo.
Kopš 24.02.22 Ostapenko dubulsspēlēs kopā ar ukrainieti Kičenoku + divas spēles ar čehieti Pliškovu un vienu ar latvieti Marcinkēviču.

  +1 [+] [-]

, 2023-03-08 21:23, pirms gada
pikolo rakstīja: es nesapratu, aļonu soda par to, ka wta ļauj startēt mistiskām neitrālajām sportistēm un aļonai ir iekritusi spēle pret tādām?
Tā sanāk.

  +4 [+] [-]

, 2023-03-08 21:27, pirms gada
2strong4me rakstīja: Pratin nac majas!
Piekrītu, pilnīgi idioti, tur jau visai tenisa saimei jāaizliedz krievenēm un baltkrievietēm spēlēt. Ko tad Aļonai darīt, ja katrā turnīrā būs kāda krievene, vispār nespēlēt un beigt karjeru???? Teniss tak ir viņas maizīte!!! Tas nav komandu sports. ĀKSTI!!!!!!

  -2 [+] [-]

, 2023-03-08 21:28, pirms gada
Es Čaksas vieta pieņemtu vēl papildus to ka ja spēle kopā, vai pret RUS/BLR tev draud kriminālatbildība par valsts drošības apdraudējumu, kur sliktākajā gadījumā vari dabūt arī restes!

     [+] [-]

, 2023-03-08 21:53, pirms gada
oxa rakstīja: Viņi jau nesaņem Olimpiskās Vienības stipendijas.
Izskanēja cerība par izslēgšanu no izlases

  -1 [+] [-]

, 2023-03-08 21:56, pirms gada
Nu pa lielam te parādījās, ka ministrei diemžēl nav nekāda izpratne par to kāda situācija ir sportā utt. un pie Dombura raidījumā nepārdomāti (laikam nav pietiekama politiska pieredze vai arī vnk nav cilveks politiķis, jo tāds ka piem. Kalvītis par lietu, no kuras viņam nekada sajēga nav atbildētu no sērijas, ka "tas ir jāvērtē", "par to ir jādomā", "jaskata katrs gadījums atsevišķi utt" būtība nepasakot neko..) izteica ro muļķību nu un tagad, lai neizskatitos pēc muļķa, tad arī mēģina ro līniju ieturēt...

  +5 [+] [-]

, 2023-03-08 22:18, pirms gada
tas jau vairs nav patriotisms, tas ir idiotisms

  -3 [+] [-]

, 2023-03-08 22:20, pirms gada
Ko jūs te visi sašūmējušies? Tad jūsuprāt lai krievu biatlonisti, slēpotāji, bobslejisti ar nāk atpakaļ, ne? Vai nu cīnāmies, lai nekur okupantu zemes pārstāvju nebūtu vai veram visas durvis vaļā.

  -2 [+] [-]

, 2023-03-08 22:28, pirms gada
Lēmums ir pareizs.

  -1 [+] [-]

, 2023-03-08 22:30, pirms gada
eziitis rakstīja: Ko jūs te visi sašūmējušies? Tad jūsuprāt lai krievu biatlonisti, slēpotāji, bobslejisti ar nāk atpakaļ, ne? Vai nu cīnāmies, lai nekur okupantu zemes pārstāvju nebūtu vai veram visas durvis vaļā.
tav jau neviens tāpat neko neprasīs, cīnītāj
skaties reāli uz spirtacentra komentētāja vietu lietu hierarhijā
visu lemj birokrātiskas organizācijas un pederācijas, tas pats bahs labprāt redz vates olimpiādē

     [+] [-]

, 2023-03-08 23:00, pirms gada
Jo tālāk jo trakāk, deputātiem jānoņem pabalsti.

     [+] [-]

, 2023-03-08 23:00, pirms gada
Parīt jāspēlē pret baltkrievieti Sasnoviču. Aļona: man priekš pīpiem un špickām pašai nauda ir.
1 2 59 komentāri