Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: 3x3 basketbols, karatē un citi olimpisko spēļu jaunumi

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: 3x3 basketbols, karatē un citi olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētājs Nauris Miezis olimpisko spēļu mājvietā Tokijā. Foto: Reuters/Scanpix

Tokijas olimpiskās spēles pamazām uzņem apgriezienus, un arvien vairāk sportistu no visas pasaules sacenšas, lai būtu labākie. Cits sevi var saukt par veterānu, savukārt kāds šajā sporta forumā piedzīvo debiju. To pašu var attiecināt ne tikai uz sportistiem, bet arī sporta veidiem. Šajā “Sporta špikera” sadaļas materiālā būs iespējams noskaidrot, kādos sporta veidos tiks sadalīti vēsturiski pirmie medaļu komplekti. Starp olimpisko spēļu pionieriem atrodami arī vairāki Latvijas sportistu pārstāvēti sporta veidi.

3x3 basketbols

Latvijas sporta līdzjutējiem, iespējams, pats saistošākais no sporta veidiem, kas debitēs olimpiskajās spēlēs. Latviešu fanu skatieni 3x3 basketbola laukumā noteikti būs pievērsti mūsu valstsvienības pārstāvjiem - Naurim Miezim, Kārlim Lasmanim, Edgaram Krūmiņam un Agnim Čavaram, kuri sacensībās būs vieni no favorītiem uz pirmajām olimpiskajām medaļām sporta veida vēsturē.

Tiesa, zināma “olimpiskā pieredze” šim sporta veidam jau ir - 2010. gadā 3x3 basketbola sacensības risinājās Jaunatnes olimpiskajās spēlēs. 2017. gadā pēc Starptautiskās olimpiskās komitejas [IOC] rīkojuma šī sporta veida debija lielajā olimpiādē tika paredzēta tieši Tokijas spēlēs.

“Septiņu gadu laikā sports no ielām ir ticis līdz olimpiskajām spēlēm” – šādi 3x3 basketbola stāsts tiek raksturots oficiālajā Tokijas olimpiādes mājaslapā. Par olimpiskajām medaļām cīnīsies astoņas izlases gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē. Turnīrs sāksies agrā 24. jūlija rītā pēc Latvijas laika, kad pulksten 5:35 savu pirmo spēli aizvadīs arī latvieši, tiekoties ar Polijas basketbolistiem. Pusfināli un cīņas par medaļām gaidāmas 28. jūlijā.

Karatē

Simboliski, ka karatē savu olimpisko debiju piedzīvo tieši Tokijas olimpiādē, jo šīs cīņas mākslas saknes meklējamas tieši Japānā. Arī karatē pirmajā iznācienā uz olimpiskās skatuves būs pārstāvēta Latvija - proti, karatista Kalvja Kalniņa personā. 30 gadus vecais Kalniņš sacentīsies svara kategorijā līdz 67 kilogramiem.

Gan dāmām, gan kungiem paredzētas divas karatē disciplīnas - kata un kumite. Kata ir karatē uzbrukuma un aizsardzības paņēmienu demonstrācija, pēc tam saņemot tiesnešu vērtējumu un sarēķinot nopelnītos punktus. Šo disciplīnu karatists veic viens pats, bez pretinieka, savukārt kumite ir divu sportistu kontaktcīņa – par precīziem sitieniem tiek saņemti punkti. Kalniņa vārds atrodams starp dalībniekiem tieši kumite sacensībās – latvietim olimpiskā debija gaidāma 5. augustā.

Kāpšanas sports

Satvēriena spēks un krampis pirkstgalos – šie divi komponenti kāpšanas sportā ir vieni no izšķirošajiem. Kāpēji mēro ceļu augšup pa vertikālu sienu, kas var būt ar izvirzījumiem gan negatīvos, gan pozitīvos leņķos, ar rokām un kājām pārvietojoties pa sienā iestiprinātiem dažāda veida kāpšļiem. Kā noprotams, sports cēlies no klinšu kāpšanas, taču kopš 1990. gada pasaules čempionāti un Pasaules kausa izcīņas posmi tajā notiek tikai pa speciālām kāpšanas sienām. 2018. gadā kāpšanas sports tika iekļauts Tokijas olimpisko spēļu programmā.

Atlēti Tokijā sacentīsies gan kāpšanā uz ātrumu, gan uz augstumu, gan boulderingā, kāpjot pa noteiktu maršrutu. Kāpējiem nāksies parādīt savu spēju daudzpusību un izturību, jo medaļas tiks izcīnītas nevis katrā disciplīnā atsevišķi, bet gan skaitot un salīdzinot rezultātus pa visām trim kopā. Starti paredzēti no 3. līdz 6. augustam.

Sērfings

Seksīgākā sporta veida apzīmējums parasti ticis lietots pludmales volejbola sakarā, taču, līdz ar sērfinga ienākšanu olimpisko sporta veidu vidū, varētu teikt, ka bīčistiem šajā kategorijā ir uzradies konkurents. Taisnības labad gan uzreiz jāpiebilst, ka sērfotājas un sērfotāji nestartē tikai vasarīgos peldkostīmos un peldšortos, bet gan speciālos tērpos.

Japānas Klusā okeāna krastos notiekošajās sērfinga sacensībās piedalīsies 20 vīrieši un 20 sievietes no 18 dažādām valstīm – katra no tām atrodas kādas jūras vai okeāna krastā. Sērfings ir īpašs ar to, ka katram sportistam sava starta laikā var nākties tikt galā ar mainīgiem apstākļiem, ko viņu spēkos nav izmainīt – divu pilnīgi vienādu viļņu okeānā nepastāv. Veicot aptuveni 30 minūšu garu braucienu, sērfotājam ir ļauts izbraukt pa ne vairāk kā 25 viļņiem. Divi viļņi, pēc kuru izbraukšanas saņemts visaugstākais tiesnešu vērtējums, veido dalībnieka gala rezultātu. Sērfinga sacensības risināsies no 25. līdz 28. jūlijam, tomēr grafikā ir paredzētas arī trīs rezerves dienas no 29. līdz 31. datumam nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā.

BMX frīstails

Frīstails sekojis BMX riteņbraukšanai, kas debiju olimpiskajās spēlēs piedzīvoja 2008. gadā Pekinā. Atšķirībā no sporta veida, kurā Māris Štrombergs izcīnījis divas olimpiskās zelta medaļas, BMX frīstailā sportisti nesacenšas ātrumā cits pret citu - šajā sporta veidā dalībnieki startē pa vienam. Tokijas spēlēs sacensības risināsies park disciplīnā [vēl ir arī street un flat disciplīnas] - doto 60 sekunžu laikā pa izveidotu skeitparku, izmantojot tajā esošās rampas un dažāda veida tramplīnus, braucējam jācenšas parādīt pēc iespējas radošākus, sarežģītākus, taču vienlaikus arī precīzāk izpildītus trikus. Gan pirmajā kārtā, kurā tiks noskaidrota braucēju secība finālā, gan finālkārtā katra sportista rīcībā būs pa diviem braucieniem.

Ar 18 dalībniekiem [pa deviņiem vīriešu un sieviešu konkurencē] BMX frīstails būs viens no mazskaitlīgākajiem sporta veidiem olimpiādē, taču, iespējams, viens no skatāmākajiem un aizraujošākajiem, vērojot dažnedažādus ekstrēmus un brīžiem neiedomājamus trikus uz BMX velosipēda. Pirmais olimpisko medaļu komplekts šī sporta veida vēsturē tiks dalīts 31. jūlijā un 1. augustā.

Skeitbords

Vēl viens ielu kultūras sporta veids, kas pievienojies olimpiskajai saimei. Salīdzinot ar “radniecīgo” BMX frīstailu, skeitbordā tiks sadalīti divi medaļu komplekti – gan park, gan street disciplīnās. Street sacensībās dalībnieki brauc pa skeitparku, kas iekārtots, izmantojot ne tikai tramplīnus, bet arī tādus elementus kā margas, soliņus, kāpnes, speciālus paaugstinājumus, savukārt park disciplīnā brauciens notiek pa padziļinājumā izveidotu skeitparku ar vertikālām rampām un metāla apmalītēm gar malām, dažādām virāžām un vietām mainīgu reljefu.

Lai arī šāda mēroga sacensībās braucēji sacenšas pēc vienotiem noteikumiem un tiek vērtēti tiesnešu acīm, saglabājas arī sporta veida būtība, gluži kā urbānās kultūras sporta veidos ierasts – proti, sportistam brauciena laikā ir pilnīga brīvība izvēlēties, kādus trikus izpildīt un kādus trases elementus izmantot. Street disciplīnas vīriešiem un sievietēm paredzētas 25.-26. jūlijā, savukārt park - 4. un 5. augustā.

Kā arī...

Pie jaunumiem olimpisko spēļu programmā noteikti jāpiemin arī beisbola un softbola atgriešanās olimpiskajā apritē. Gan spēļu norises vietā – Japānā, gan ASV ļoti populārais beisbols un šī sporta veida paveids sievietēm – softbols – atgriežas olimpiskajā apritē pirmo reizi kopš 2008. gada Pekinas spēlēm.

Tāpat pirmie olimpisko medaļu komplekti tiks sadalīti dažādās jaunās disciplīnās vairākos sporta veidos, kas olimpiskajā programmā nav sveši – peldēšanā, šaušanā, vieglatlētikā, džudo, galda tenisā, triatlonā un loka šaušanā.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Izmantotie resursi:
https://olympics.com/tokyo-2020/en/...
https://www.nbcolympics.com/news/to...
https://www.kapsanassienas.lv/blog/...