Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

Vrubļevska suņi

Vrubļevska suņi
LOK prezidents Aldons Vrubļevskis
Foto: Gints Ivuškāns, f64

Latvijas sporta virsvadība atkal ir sākusi bļaut par to, ka valsts tai piegriezusi skābekli un samazinājusi finansējumu par pāris miljoniem eiro. Sāpīgi, nenoliedzami, taču reizi par visām reizēm ir jāsaprot, ka valsts nav labdarības iestāde, pie kuras aiziet un pastiept roku pēc miljoniem. Sporta virsvadība joprojām nav aptvērusi, pareizāk sakot, to nevēlas aptvert, jo esošā kārtība viņiem nodrošina amatus ērtajos krēslos, ka ir nepieciešams noteikt prioritātes.

Par nogriezto valsts finansējumu izrunājies Latvijas Olimpiskās Komitejas prezidents Aldonis Vrubļevskis, kurš ar abām rokām un visām kājām aizstāv esošo sistēmu, kad valstij ir jāatbalsta visi sporta veidi. Kā zināms, tad Latvijā ir turpat 90 dažādu sporta veidu federācijas un katra no tām no valsts saņem kādu centu. Tieši tā - centu, un ne asaku vairāk. Tā ir ar vairums federācijām. Lai idzīvotu, nevis veiksmīgi funkcionētu. Šāda kārtība priekšniekiem ir ērta, jo valsts finansējuma sadalījums visām federācijām nodrošina pareizo balsu skaitu reizēs, kad notiek pārvēlēšanas.
LOK prezidents neslēpj, ka viņa vājība ir suņi. Nezinu, cik četrkājaino draugu viņš uztur, bet, pieņemsim, ka viņam ir pieci suņi. Ja Vrubļevska vājība ir suņi, tad rtodas loģisks jautājums - kāpēc viņam ir tikai pieci suņi? Kāpēc ne 10? Vai 15? Iemeslus, kāpēc ir paveicies tikai pieciem suņiem, var tikai minēt. Piemēram, ja būtu divreiz vairāk suņu, tas nozīmētu, ka divreiz vairāk aiz viņiem jāsavāc sūdu, divreiz vairāk jātērē viņu uzturēšanai, kopšanai u.t.t. Loģiski. Pieņemsim, ka Vrubļevskis mēnesī nopelna X summu. Pieņemot, ka prezidents prot sabalansēt izdevumus ar ienākumiem, Vrubļevskis ir aprēķinājis, ka par mēnesī nopelnītajiem ienākumiem viņš var atlicināt līdzekļus pieciem suņiem. Ja katram no suņiem tiks savilktas jostas un viņiem piemeklēs sesto, septīto un vēl pāris draugu, bet ienākumi nebūs palielinājušies, kas no tā sanāks? Sunīši būs pabaroti, taču ar zemākas kvalitātes barību. varbūt pat nāksies izlaist kādu ēdienreizi... Respektīvi, 10 suņi tiks uzturēti pie dzīvības, taču nepilnvērtīgs uzturs un apkopšana sabojās viņu ciltsrakstus un no glauniem suņiem pāri paliks tikai noplukuši kranči. Tāpēc, kas ir labāk - pilnvērtīgi uzturēt piecus suņus, vai pa roku galam divreiz vairāk?
Par nepieciešamību sportā noteikt prioritāros sporta veidus tiek runāts sen. Ilgu laiku tikai privātajās sarunās un bez nekāda oficiālā seguma. Pionieros pierakstījās ministrs Roberts Ķīlis, taču kara laukā viens nav karotājs. Ja Latvijā ir 34 augstskolas, ja ir vairāk kā 100 zinātniski pētniecisko institūtu, un visi no valsts prasa naudu, tad, pat neiedziļinoties, ir skaidrāks par skaidru, ka to ir par daudz un visus valstij pabarot nav iespējams. Tas pats attiecināms arī uz sportu, kur 100 un 1 sporta veids vairāk vai mazāk no valsts saņem pa kādam latam un beigu beigās tāpat visiem ir par maz. Risinājums ir pavisam vienkāršs – jānosaka prioritātes. Gan attiecībā uz augstskolām,, gan uz ZPI un noteikti arī uz sportu. Prioritāšu noteikšanas pamatdoma ir pavisam vienkārša - lai vismaz daži sporta veidi ir nodrošināti atbilstoši valsts iespējām maksimāli labi.

  -1 [+] [-]

, 2014-03-25 11:25, pirms 10 gadiem
Var dzīvot ne tikai no valsts un pašvaldību naudas! Olimpiskie sporta veidi - tas ir lielais sports, starptautiskās arēnas, lielās televīzijas. Neticu, ka nevar piesaistīt privāto firmu līdzekļus, garantējot atbilstošu augstu atdevi no reklāmām, un protams, nodokļu atlaides.
Kaut vai tā pati sērga kā īstermiņa kredīti un lohotroni. Un kur paliek bankas, nek.īpašumu spekulanti, benzīna un naftas bizness, TV, IT, lielveikali, tablešu, vitamīnu tirgoņi, kūdra u.c. ???
Ja gribēs saimniekot ar prātu, pabaros ar sviestmaizēm un ikriem visus sunīšus.

  +1 [+] [-]

, 2014-03-25 11:39, pirms 10 gadiem
Neesam lielvalsts un mums ir jāsabalansē savi tēriņi ar iespējām. Autoram nevar nepiekrist.

     [+] [-]

, 2014-03-25 11:42, pirms 10 gadiem
76 rakstīja: Neticu, ka nevar piesaistīt privāto firmu līdzekļus, garantējot atbilstošu augstu atdevi no reklāmām, un protams, nodokļu atlaides.
Tas jau arī tiek darīts. Bez tā būtu vēl švakāk.
Hokejā ir Grindex, Aldaris, bobslejā Naftimpeks, Binders, Arčers, Latvijas gāze, utt.

     [+] [-]

, 2014-03-25 11:52, pirms 10 gadiem
zzk rakstīja: Tas jau arī tiek darīts. Bez tā būtu vēl švakāk.
Hokejā ir Grindex, Aldaris, bobslejā Naftimpeks, Binders, Arčers, Latvijas gāze, utt.
Zinu. Bet tagad sākt cīnīties, kurš krutāks un vairāk pelnījis spilvenu, ne pie kā laba nenovedīs. LOK ir jācīnās par finansējumu visiem olimpiskajiem sporta veidiem!

     [+] [-]

, 2014-03-25 12:10, pirms 10 gadiem
Dzēruma murgi.

Ja Vrubļevskim ir 5 suņi, tad Strauss aicina barot tikai 2 - spēcīgākos.

Un par prioritārajiem sporta veidiem - pilnīga SA demagoģija. Ja kāds uzņemtos subjektīvi noteikt tīkamākos sporta veidus, tad ieguvums būtu niecīgs - jau tā bagātākās federācijas pie sava simtiem tūkstošu jeb pat miljona budžeta klāt saņemtu kādus 5000 ko atņemtu nabagiem. Bet reizē arī tiem izredzes uz nākotnes panākumiem. Pie tādas kārtības mums nekad nebūtu panākumi BMX vai skeletonā u.c.

     [+] [-]

, 2014-03-25 13:20, pirms 10 gadiem
OK, labi... a pēc kādiem kritērijiem tiks noteikti šie sporta veidi?

Panākumi? Daudzi Latvijā par tradicionāliem uzskatīti sporta veidi ir bez panākumiem nopietniem un tādu arī nebūs tuvākajā nākotnē.
Popularitāte? Vajag veikt MILZĪGU pētījumu, lai objektīvi to noskaidrotu.
Tradīcijas? Ir sporta veidi, kam Latvijā ir tradīcijas, bet pašlaik tie vārguļo.
Olimpiskais statuss - ne visi Olimpiskie sporti Latvijā tiek kultivēti (tā ir iespēja!) un tie kas ir nereti zaudē neolimpiskajiem.
Nākotnes perspektīvas? Tā ir minēšana. Lielmēroga totalizators.

Nenosaka prioritāros veidus ne tikai tāpēc, ka visiem patīk esošā situācija, bet tāpēc, ka nav mehānisma pēc kura tos noteikt. Izvirzot kaut kādus nepārdomātus rādītājus bez naudas var palikt kāds sabiedrībai tuvs sports vai, ja konkrētus sportus tāpat nosauc par "Latvijas prioritārajiem", bez uz faktiem balstīta pamatojuma, pārējiem ir visas tiesības iebilst.

     [+] [-]

, 2014-03-25 13:42, pirms 10 gadiem
Tukša muldēšana no šitā Štrausa puses...federācijas no valsts saņem centiņus; tos novirzot tikai ,pat nezinu pēc kādiem kritērijiem, valsts sporta veidiem - tie iegūs papildus kādu eiriķi, ne vairāk. Ar to tāpat visas vajadzības un caurumus aizlāpīt nevarēs. Manuprāt daudz svarīgāk ir efektivizēt sporta skolu darbību - tur manuprāt liela daļa treneru ir ar zemu darba efektivitāti; - palielināt finansējumu starptautisku līmeni sasniegušiem jauniešiem-junioriem; - palielināt finansējumu augstas klases sportistiem;
Ja par suņiem runājam, tad laikā, kad LOKs līdzfinansēja Sporta Avīzi Štrausa suņi iztapīgi locījās pie Vrubļevska&co suņiem...

  +2 [+] [-]

, 2014-03-25 18:03, pirms 10 gadiem
Kas tad būs tas, kas noteiks, kuri nu būs tie laimīgie suņi, bet kuri tiks padzīti no sētas? Strauss? Pasarg, Dies! Ar tādu pieeju no grāvja ārā netiksim, tieši otrādi-iebrauksim tādā purvā, no kura ārā vairs neviens neizrāpsies. Pirms kaut ko iesākt, vajag skaidri definēt mērķus un apjēgt, kādas var būt iespējamo darbību sekas. Bļaustīties jau visi māk, un viens no lielākajiem bļāvējiem ir tieši Strauss. Jau sāk piegriezties, izklausās kā uz visu pasauli apvainojies pusaudzis.