Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

Kas kopīgs VEF un “Skonto”?

Raivis Šveicars
Raivis Šveicars

Kas kopīgs VEF un “Skonto”?
Valdis Valters ir bijis klāt visur - arī "Skonto" un VEF dibināšanā
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pēc trīs gadu dominances no Latvijas Basketbola līgas troņa gāzts Rīgas VEF. Tomēr šāds iznākums brieda jau labu laiku, redzot visas dīvainās un negatīvās darbības, kas šosezon skārušas klubu. Gribot negribot, bet diemžēl nākas vilkt vairākas paralēles ar citu Rīgas klubu, nu jau nelaiķi – Rīgas „Skonto”. Negribētos, lai VEF piemeklētu līdzīgs liktenis kā “Skonto”, taču vairākas līdzības liek domāt, ka var notikt līdzīgi.

Pirmā paralēle
Ko var minēt uzreiz – vefiņš „Skonto” jau ir pārdzīvojis. „Skonto” tika dibināts 2001.gadā, kad pie šūpuļa stāvēja Guntis Indriksons, Žoržs Tikmers, kā arī neviens cits kā Valdis Valters, kurš kļuva par „Skonto” pirmo galveno treneri. „Skonto” izdzīvoja trīs sezonas, kuru laikā ikreiz dabūja pamatīgu sutu no šā gada finālsērijas pretiniekiem „Ventspils”. Pats Valters pie „Skonto” stūres pabija gandrīz divas sezonas, tolaik galvenā trenera darbu nomainot pret organizatoriskajiem jautājumiem, taču pēcāk jau aizejot no basketbola pavisam. Uz kādu laiku... Dibinot Rīgas VEF 2007.gadā (jeb atjaunojot), Valdis Valters bija gan viens no iniciatoriem idejai, gan arī pirmais galvenais treneris, taču 2011.gadā atkal pilnībā izstājās no kluba vadīšanas, pametot basketbolu. Varbūt Valdim vienkārši neveicas, taču, ja viņš kaut ko uzsāk, tad lielākoties pie laba gala tas nenoved. Vai tā notiks arī ar VEF?

Otrā paralēle
Pirms pašas finālsērijas sākuma rīdzinieku rindas atstāja komandas līderis un dotā brīža uzticamākais punktu guvējs Deriks Nikss. Pameta saprotama iemesla dēļ – jāpalīdz slimajai mammai atveseļoties. Viņu var saprast, taču tas tomēr ir mazliet dīvaini – nospēlēt lielu daļu sezonas, aizkļūt līdz LBL finālam un aizbraukt pat neuzspēlējot vienu spēli... Uzšķirsim „Skonto” lappusi – 2003.gada pavasarī komandu finālsērijas laikā pameta tā brīža viens no komandas līderiem Trojs Ostlers. Arī naturalizētais amerikānis komandu pameta saprotama iemesla dēļ, taču stipri atšķirīga – Trojam jau ilgi netika maksāta alga un viņš, rezultātam sērijā esot 1:3!!!, pameta komandu faktiski pirms sezonas pēdējās spēles. Arī dīvaini. Kāpēc nenospēlēt vēl pēdējo spēli un tad laisties tālēs zilajās? Tolaik klīda baumas, ka Ostleram ir cerības iekļūt Ņujorkas „Knicks” komandā. Lai nu kā arī nebūtu, mēs visi zinām kāda bija Ostlera karjera pēc „Skonto” posma. Interesanti, ka 2003.gadā pirms pusfināla sērijas „Skonto” atteicās no Lemeina Vilsona pakalpojumiem. Atcerēsimies, ka samērā nesen VEF pārtrauca sadarbību ar Kristianu Polku. Stāsti gan nedaudz atšķirīgi, bet tāpat interesanti.

Trešā paralēle
VEF komandai saskaroties ar nopietnām sastāva problēmām, nekas cits neatlika kā laist laukumā jaunos talantīgos latvju bāleliņus – Kristapu Pļavnieku, Anžeju Pasečņiku, Ingu Jakoviču, arī Viktoru Iļjinu (22 gadi). 2003.gadā, kad „Skonto” jau kādu laiku vajāja finansiālas problēmas un, kad komandu bija atstājuši Vilsons un pašās beigās arī Ostlers, laukumā nācās sūtīt arvien vairāk tolaik vēl zaļos latviešus – Kristapu Janičenoku (20 gadi), Jāni Blūmu (21 gads), Gati Jahoviču (19 gadi), Kasparu Bērziņu (18 gadi), arī Andri Biedriņu, kurš gan tolaik jau spēlēja ļoti nozīmīgu vijoli (17 gadi). Pieci nākamie Latvijas izlases stūrakmeņi, kuri radās, iespējams, tieši pateicoties šīm kluba problēmām. Vai pēc pāris gadiem mēs to pašu varēsim teikt par VEF šā brīža četrotni?

Ceturtā paralēle
Kā jau minēts – 2003.gadā „Skonto” bija ievērojamas finansiālās problēmas. Nevar gluži apgalvot, ka VEF šobrīd ir problēmas ar finansēm, taču nesenā epopeja ap komandas bijušo basketbolistu Kasparu Bērziņu teorētiski liek rīdziniekiem šķirties no prāvas summas – vairāk nekā 400 000 eiro, kas pēc aplēsēm ir apmēram 15% no kluba budžeta. Ievērojams skaitlis. Tāpat Bērziņa lieta atsauc atmiņā Andra Biedriņa aizmukšanu no „Skonto” uz ASV 2004.gada pavasarī, kamēr basketbolistam vēl bija spēkā līgums ar galvaspilsētas klubu. Tolaik gan abas puses vienojās par prāvu kompensāciju „Skonto” komandai, taču fakts paliek fakts - klubu tolaik „uzmeta” Biedriņš, tagad – Bērziņš (kaut gan var diskutēt par to, kurš kuru „uzmeta”). Gan „Skonto” vadība, gan VEF vadība par šādām basketbolistu izdarībām bija diezgan pikti.

Piektā paralēle
2003.gadā BK „Ventspils” rīdziniekus finālsērijā apspēlēja piecās spēlēs (4:1). Arī šogad rezultāts bija tieši tāds pats, turklāt parādītā spēle neliecināja par citādu iznākumu. Tāpat kā šogad ventspilnieki pārliecinoši apspēlēja trīskārtējos Latvijas čempionus, tā arī 2003.gadā ne uz brīdi neradās šaubas par kurzemnieku pārākumu.
„Skonto” pēc 2003.gada likstām noturējās Latvijas basketbola kartē vēl tikai vienu sezonu, pēcāk pazūdot no skatuves uz visiem laikiem. Papētot visas šīs līdzības un paralēlas, ir tikai viens jautājums – vai Rīgas VEF neiet „Skonto” taciņu un Latvijas basketbola vēsturē šobrīd neizdara pēdējos kluba ierakstus? Dzīvosim, redzēsim!

  +5 [+] [-]

, 2014-05-21 14:26, pirms 10 gadiem
Vēsturisko ASK vārdu jau izvārtīja dubļos, tagad kārta VEF-am?
Ko pēc tam ņemsies nākošo "atjaunot"?
Varbūt "SWH/Brocēnus"?

  +7 [+] [-]

, 2014-05-21 14:57, pirms 10 gadiem
ļoti skarbi ir apgalvot, ka viss, ko uzsāk Valdis, aiziet tūtā. Virkne inciatīvu vēl šodien nes augļus Latvijas basketbolam. Lai kāda arī nebūtu Valda personība, būtu muļķīgi noliegt vienu - ja nebūtu Valdis Latvijas basketbolā, tad diez vai mums tas būtu augstākā līmenī kā šobrīd futbols. Cepuri nost Valteram tomēr, ka viņš kaut vai nospēlēja 16 sezonas Vefā un neaizbrauca uz CSKA, kad šie viņu gribēja savākt.

     [+] [-]

, 2014-05-21 15:06, pirms 10 gadiem
interesanti!

  +3 [+] [-]

, 2014-05-21 15:11, pirms 10 gadiem
Kaads Valdim sakars ar shiis sezonas VEFa bezzobaino sniegumu?

Te driizaak dereetu saliidzinaajums ar ASK...

  +2 [+] [-]

, 2014-05-21 15:14, pirms 10 gadiem
pie tam runāt, ka VEF pazudīs vēl ir ļoti pāragri. Šī tomēr bija stipri neveiksmīga sezona, ne tikai klubam, bet arī tā sponsoriem. Salīdzinot ar Skonto - šobrīd tomēr vadība nav tik emocionāla. Tie ir basketbola entuziasti, kuri iegulda lielas summas Latvijas basketbolā. Ar visu šo negatīvo - būtu pāris punkti izraēlā, vai rīgā pret banvit un mēs jau varētu runāt par salīdzinoši veiksmīgu sezonu. Labu mācību klubam iedeva Kaspars Bērziņš. Tomēr labs spēlētājs, bet viņam ir jāspēlē vietā, kur ar viņu gan klubs gan treneri ir ar mieru auklēties. Valters man nepiekritīs, bet mani priecē, ka VEF ļoti strikti raugās pret visiem pārkāpumiem arī ārpus laukuma. Mēs redzējām kādas negatīvas sekas var atstāt viena talantīga paaudze un kas sagrauts īsā brīdī, tas tagad jāatjauno ilgi, lēni, un VEF to dara pamatīgi. Būtu priecīgs, ja VEF atbalstītu vairāk cilvēku arī neveiksmēs, ne tikai uzvarās un veiksmīgās sezonās.

  +1 [+] [-]

, 2014-05-21 15:25, pirms 10 gadiem
Neviens jau nav vainīgs, ka kluba vadība grauj kluba tēlu, un līdz ar to visu basketbolu Latvijā.

     [+] [-]

, 2014-05-21 15:28, pirms 10 gadiem
maris777 rakstīja: Neviens jau nav vainīgs, ka kluba vadība grauj kluba tēlu, un līdz ar to visu basketbolu Latvijā.
Uzraksti vēl, ka jāpatriec visa vadība (tādus komentus ik pēc katras VEF spēles var atrast) un, lai klubs eksistē pats par sevi.

  +3 [+] [-]

, 2014-05-21 15:35, pirms 10 gadiem
maris777 rakstīja: Neviens jau nav vainīgs, ka kluba vadība grauj kluba tēlu, un līdz ar to visu basketbolu Latvijā.
Klubam pietrūkst spēcīga cilvēka, kurš prasmīgi komunicētu gan ar medijiem, gan parastajiem cilvēkiem, kā arī komandas komplektēšanā viena cilvēka, kurš varētu palīdzēt butautam un kuram ramūns uzticētos.

  -1 [+] [-]

, 2014-05-21 15:43, pirms 10 gadiem
Ja nebūs cilvēka, kas pratīs normāli runāt ar līdzjutējiem, tikmēr arī par klubu neviens neko labu neteiks. Vienalga kādi būs rezultāti. Pie tam treneris kurš ignorē jaunos latviešu spēlētājus arī nedod pozitīvas emocijas, tikai riebumu. Ceru, ka nākamo sezonu viņu šeit neredzēsim. Pašiem savu treneru pietiek.

     [+] [-]

, 2014-05-21 15:56, pirms 10 gadiem
maris777 rakstīja: Ja nebūs cilvēka, kas pratīs normāli runāt ar līdzjutējiem, tikmēr arī par klubu neviens neko labu neteiks. Vienalga kādi būs rezultāti. Pie tam treneris kurš ignorē jaunos latviešu spēlētājus arī nedod pozitīvas emocijas, tikai riebumu. Ceru, ka nākamo sezonu viņu šeit neredzēsim. Pašiem savu treneru pietiek.
Ko nozīmē IGNORĒ?
Pašečniks, Pļavnieks, Iļjins un J. Bērziņš nebija gatavi eirokausa un VTB līmenim. Tāpat jālaiž dragāt pa laukumu? Nē!

Tāpēc arī Eirolīgas klubiem ir tā saucamie fārmklubi, kur jaunie iespēlējas un tad uz kādu spēli pasauc uz lielo komandu...

     [+] [-]

, 2014-05-21 16:00, pirms 10 gadiem
Onslovs rakstīja: Ko nozīmē IGNORĒ?
Pašečniks, Pļavnieks, Iļjins un J. Bērziņš nebija gatavi eirokausa un VTB līmenim. Tāpat jālaiž dragāt pa laukumu? Nē!

Tāpēc arī Eirolīgas klubiem ir tā saucamie fārmklubi, kur jaunie iespēlējas un tad uz kādu spēli pasauc uz lielo komandu...
Nē, nu var jau salīdzināt Eirolīgas fārmklubu līmeni ar LBL2, bet tas šoreiz ir slikts arguments

     [+] [-]

, 2014-05-21 16:13, pirms 10 gadiem
Onslovs rakstīja: Ko nozīmē IGNORĒ?
Pašečniks, Pļavnieks, Iļjins un J. Bērziņš nebija gatavi eirokausa un VTB līmenim. Tāpat jālaiž dragāt pa laukumu? Nē!

Tāpēc arī Eirolīgas klubiem ir tā saucamie fārmklubi, kur jaunie iespēlējas un tad uz kādu spēli pasauc uz lielo komandu...
Tāpēc jau ir treneris, kam jātrennē spēlētāji, nevis jādegradē.

     [+] [-]

, 2014-05-21 16:15, pirms 10 gadiem
maris777 rakstīja: Pie tam treneris kurš ignorē jaunos latviešu spēlētājus arī nedod pozitīvas emocijas, tikai riebumu. Ceru, ka nākamo sezonu viņu šeit neredzēsim. Pašiem savu treneru pietiek.
Vienalga vai Ramūns jaunos laiž spēlēt 20, vai 2 minūtes - fani bļauj to pašu - neuzticas jaunajiem. Vēl esmu dzirdējis, ka Ramūns visu laiku laiž ar vienām un tām pašām taktiskajām shēmām... paskataties kaut vai tikai finālus, cik daudz dažādu risinājumu bija no trenera korpusa, lai kaut kādā veidā tiktu galā ar sastāva ziņā spēcīgāko ventspili. tāda sajūta, ka daži vienkārši ir uzēdušies Butautam. Varbūt kāds žurnālists cenšas izēst Ramūnu un šis žurnālists dažiem ir uzspiedis savu viedokli? Galu galā - leiši ir savējie un Ramūns pēc visiem šiem gadiem Rīgā - jo īpaši.

  +2 [+] [-]

, 2014-05-21 16:54, pirms 10 gadiem
Nav tā, ka lielākoties, viss Valtera iesāktais ir lemts neveiksmei - LJBL vēl joprojām dzīvs, Vefs arī.

Valters no Vef neizstājās, viņu izstādināja. Un Vefā tieši tāda aktīva cilvēka ar basketbola sapratni pietrūkst. Tas raxturs, tas gan......... grūti drošvien ar viņu sastrādāties......mēli aiz zobiem arī nepatur, kad vajag to darīt, katrā ziņā vienaldzīgo nav. Ņemot vērā, ka Vef vadībā atrodas gudri cilvēki (paši to uzsver) veiksmīgi politīķi un biznesmeņi, ceru ka VV aizstājējs tiks atrasts. Spaliņa nevelk.

     [+] [-]

, 2014-05-21 16:54, pirms 10 gadiem
vispār Rihards Olmanis ļoti aizstāv VEF

     [+] [-]

, 2014-05-21 17:27, pirms 10 gadiem
Rihards Olmanis rakstīja: Vienalga vai Ramūns jaunos laiž spēlēt 20, vai 2 minūtes - fani bļauj to pašu - neuzticas jaunajiem. Vēl esmu dzirdējis, ka Ramūns visu laiku laiž ar vienām un tām pašām taktiskajām shēmām... paskataties kaut vai tikai finālus, cik daudz dažādu risinājumu bija no trenera korpusa, lai kaut kādā veidā tiktu galā ar sastāva ziņā spēcīgāko ventspili. tāda sajūta, ka daži vienkārši ir uzēdušies Butautam. Varbūt kāds žurnālists cenšas izēst Ramūnu un šis žurnālists dažiem ir uzspiedis savu viedokli? Galu galā - leiši ir savējie un Ramūns pēc visiem šiem gadiem Rīgā - jo īpaši.
Nekad nebūs labi.
Dod jaunajiem spēlēs laiku = ļoti labi.
Zaudē dēļ jauno spēlētāju kļūdām = ļoti slikti.

Tāpēc arī ir vajadzīgi eirolīgas klubi, kuriem ir fārmklubi, kur jaunie attīstās un mēģina tikt iekš lielās komandas. Tas ir izcils attīstības piemērs. Tāpēc arī leiši jau 20 gadus dominē pasaulē ar savu basketu.

  +1 [+] [-]

, 2014-05-21 18:54, pirms 10 gadiem
Rihards Olmanis rakstīja: Vienalga vai Ramūns jaunos laiž spēlēt 20, vai 2 minūtes - fani bļauj to pašu - neuzticas jaunajiem. Vēl esmu dzirdējis, ka Ramūns visu laiku laiž ar vienām un tām pašām taktiskajām shēmām... paskataties kaut vai tikai finālus, cik daudz dažādu risinājumu bija no trenera korpusa, lai kaut kādā veidā tiktu galā ar sastāva ziņā spēcīgāko ventspili. tāda sajūta, ka daži vienkārši ir uzēdušies Butautam. Varbūt kāds žurnālists cenšas izēst Ramūnu un šis žurnālists dažiem ir uzspiedis savu viedokli? Galu galā - leiši ir savējie un Ramūns pēc visiem šiem gadiem Rīgā - jo īpaši.
Kad bija leģionāru kaudze, jaunie pat 2.min nespēlēja. Jaunos sāka laist tikai izslēgšanas spēlēs (finālā), jo citu jau vairs nebija. Un tā kā visu sezonu ar viņiem nebija strādāts, tad arī rezultāts nožēlojams.