Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:467, Did:0, useCase: 3

Maskavas CSKA ēras gals

Maskavas CSKA ēras gals
Burtu salikums, no kā ilgus gadus baidījās viss Eiropas basketbols, pēkšņi zaudējis savu maģiju...
Foto: AP/Scanpix

Krieviem CSKA nav parasts klubs. Jau izsenis tas bijis krievu militārās varenības simbols un uzvarētāju tradīciju glabātājs, un pēdējo gadu laikā savu dienestu pildīja godam - diktējot standartus visā Eiropā un astoņus gadus no vietas iekļūstot starp četriem Eirolīgas finālistiem. Taču tagad CSKA ir sabrucis. Kopā ar visu Krievijas basketbolu.

Miršanas apliecību izsniedz "Olimpija"

Oficiāls apstiprinājums tam, kam līdz pat pēdējam brīdim bija tik grūti noticēt - ka pēdējo piecu sezonu Eirolīgas medaļniece CSKA pirmoreiz kluba pastāvēšanas vēsturē nepārvar turnīra pirmo apakšgrupu kārtu - nāca trešdien. CSKA un "Olimpijas" spēlē Ļubļanā tikko kā bija sākusies 13. minūte, kad pienāca ziņas no Stambulas par "Efes Pilsen" uzvaru pār "Panathinaikos", kas nozīmēja - Maskavas klubs zaudējis pat teorētiskas iespējas glābties. Spēlētājiem bēdīgā vēsts netika nodota (tika informēts tikai treneris), taču CSKA vienalga piedzīvoja zaudējumu - jau savu septīto deviņās spēlēs. Vienu kārtu pirms turnīra beigām komanda "nodrošinājusi" sev palikšanu D apakšgrupas pēdējā vietā...

Apgalvot, ka šāds armijas kluba liktenis būtu kā zibens no skaidrām debesīm, gan nevar - komandai paredzēja problēmas (tiesa, ne tik smagas) jau sezonas sākumā, pamatojot to ar jaunieceltā trenera Vujoševiča profesionālajām un personiskajām īpašībām. Radis strādāt ar jaunajiem, kurus var transformēt kā plastilīnu, bet te - jau atzītas zvaigznes ar savu Ego un prasībām. Līdz šim katra uzvara bija kā labs sasniegums, bet te - čempionu ambīcijas un katrs zaudējums kā traģēdija. Galu galā, pieradis dresēt padotos savā serbu valodā, bet te - jārunā krievu vai angļu mēlē, kuru nepārzina vispār... Pēc dramatiskā sezonas sākuma (trīs zaudējumi pēc kārtas) basketbola aprindās un krievu presē Vujoševiča skalps jau bija nodīrāts, taču kluba vadība savu kļūdu atzina vien novembra beigās - kad pēc zaudējuma Milānai CSKA ne vairs balansēja uz bezdibeņa malas, bet jau bija pārvēlusies tai pāri un karājās, turoties vienā rokā.

Gribēja evolūciju, dabūja revolūciju

"Lēmums par Vujoševiča atbrīvošanu tika pieņemts tad, kad kļuva skaidrs - CSKA virzās nepareizajā virzienā ne tikai rezultātu, bet arī procesu ziņā, un treneru kolektīvs negrib vai nespēj ieviest korekcijas," intervijā laikrakstam "Sport Ekspress" atzinis kluba prezidents Andrejs Vatutins, uzsverot - kaut gan sportiskajos rezultātos uzlabojumu pārmaiņas uzreiz nav nesušas, spēlētāju attieksme un raksturs tagad jau uzlabojas. "Komanda spēlē, nevis mocās. Vairs nav tās bezcerības, kas bija sezonas sākumā, un arī zaudējumu ar -25 nav." Vatutins gan atzīst, ka visu vainu trenerim uzvelt nevar. "Sākumā [ar Vujoševiču] vienojāmies, ka pārmaiņas notiks evolūcijas ceļā. Viņam bija jāpaņem labākais no tā, kas jau bija, un jāliek klāt kaut kas savs - teiksim, jādod iespēja jaunajiem. Taču sanāca revolūcija. Mēs pilnībā atteicāmies no tā, kas nesa rezultātu, bet vietā nekas netika radīts. Komanda mocījās, un, tiklīdz sapratām, ka šīm mocībām nav perspektīvas, sekoja lēmums par trenera maiņu. Bet tā nebija tikai viņa vaina. Vaina gulstas uz mums visiem." CSKA prezidents atzīst - pēc ļoti veiksmīgās ASV tūres šķitis, ka jaunais modelis strādās, tāpēc Eirolīgā notikušais bija liels un nepatīkams pārsteigums. "Traumas, savstarpējā nesapratne, valodas problēmas - pēc atgriešanās tas viss nāca pār mūsu galvām kā lavīna..."

Te gan jāpiebilst - kaimiņvalsts kolēģi iebilst, ka klubs notikušo sauc par pārsteigumu, jo pirmās nopietnās plaisas CSKA mūrī parādījās jau pirms vairāk nekā diviem gadiem, kad no kluba aizgāja tagadējais Ņūdžersijas "Nets" īpašnieks Mihails Prohorovs, un pasaules krīzes iespaidā visus savus sporta projektus sāka pārskatīt nozīmīgākais "naudas pumpis" - Noriļskas niķeļa pārstrādes uzņēmums. CSKA toreiz pasaudzēja, taču signāls bija skaidrs. Nākamais vilnis nāca pirms gada, kad ekonomiskās krīzes smagākajā punktā klubs sāka kavēt algu izmaksu. Kā precizē sport.ru apskatnieks - "ļoti lielu algu" izmaksu... Vatutins tobrīd nenogura atkārtot, ka problēmas ir īstermiņa, taču trenera Etores Mesinas aiziešana ļāva noprast, ka aiz slēgtām durvīm situācija nav nemaz tik rožaina. Sekojošajā vasarā Mesinas piemēram sekoja arī virkne spēlētāju, bet Vujoševiča pieņemšana bija skaidrs vēstījums, ka turpmāk CSKA gribētu kā "Partizan" - uzvarēt, taču ar jaunajiem un lētajiem... Eksperiments izgāzies, un, kā vēsta tas pats sport.ru - klīst nopietnas runas par to, ka nākamgad CSKA basketbola komandas finansēšanas kanāli verētu tikt noslēgti pavisam.

Īpašniekiem jāizšķiras - kas tālāk?

Vatutins, protams, par šādiem scenārijiem nerunā - viņa plānos ietilpst atdzimšana no pelniem. Eirolīgas spīdzināšana klubam nākamnedēļ būs beigusies, taču arī Krievijas līgā virs galvas jau riņķo maitu lijas - 65:83 zaudējums Krasnojarskā pret "Enisey" Maskavas komandai bija jau otrais pēc kārtas, un turnīra tabulā tā ieņem tikai piekto vietu. "Tagad mums sākas īstā rakstura pārbaude. Gribētāju noknābāt ievainotu lauvu vienmēr ir daudz," secina CSKA prezidents. Viņš apgalvo - jauna trenera meklējumi šobrīd nav viņa plānos (vēl jātiek galā ar Vujoševiča finansiālajām pretenzijām par lauzto līgumu...), un vietas izpildītājs Dmitrijs Šakuļins var strādāt mierīgi. "Negaidiet pēkšņas pārmaiņas. Īsto CSKA jūs ieraudzīsiet, ceru, pēc Jaunā gada." Viņš noliedz, ka CSKA varētu izpārdot dārgākos spēlētājus. "Visi kontrakti ir garantēti un tos nevar samazināt vai vienpusēji lauzt. Kādam ir jāspēlē, bet ar tukšu maku transfēru tirgū ierasties nevar. Tur vienkārši nav ko iesākt.." Un lūk arī tā - atzīšanās, ka CSKA "maks ir tukšs". "Daudzu šābrīža problēmu pamatā ir par 40% samazinātais budžets, kas notika pirms pusotra gada. Rezultātā mēs pazaudējām elites treneri, kvalitatīvus izpildītājus un iespēju meklēt tirgū pilnvērtīgus aizstājējus. Bet līdzjutēju ambīcijas mazākas nekļuva," rokas noplāta kluba prezidents.

Vatutins neslēpj savus uzskatus par to, kā būtu jārīkojas brīdī, kad šī bargā ziema būs aiz muguras un pienāks laiks sākt domāt par to, kā dzīvot tālāk. "Pilnīga komandas pārbūve ar skatu nākotnē. Mums nepieciešamas pārmaiņas, tas ir acīmredzams. Šis jautājums jau ir kluba īpašnieku dienaskārtībā," laikrakstam atklāj CSKA prezidents. "Klubam vajadzīga skaidrība par to, kādu to vēlas redzēt akcionāri. Tādu, kas sasniedz "Final Four" un cīnās par uzvaru tajā, vai kādu citādāku. Tam jābūt viņu lēmumam. Nedrīkstam dzīvot cerībās, ka vecie spēlētāji ar katru gadu kļūs spēcīgāki. Un, kad mums jautā par neapmierinošo selekcijas darbu, gribas atbildēt: mums nebija iespējas veikt selekciju, kas atbilstu kluba līmenim! Pirmkārt jau finansiālu iemeslu dēļ. Nebūtu korekti atklāt budžeta skaitļus, taču divas tā trešdaļas sastāda mūsu veterānu algas. Šādā situācijā kādam selekcijas manevram vienkārši nebija vietas. Un nav joprojām. Jo ātrāk tiks ieviesta stratēģiska skaidrība, jo labāk. Nav iespējams strādāt tikai ar vienas sezonas plānojumu - normāli jābūt trīs līdz piecu gadu programmai. Ja CSKA īpašnieki spētu tādu ieskicēt, būtu lieliski, taču šobrīd tā nav."

Sabrucis ne tikai CSKA

Pazīstamais "Sport Ekspress" apskatnieks Ļevs Tigajs tikmēr norāda - CSKA nelaimes, lai arī visspilgtāk pamanāmās, tomēr ir tikai kārtējās puzles gabaliņš Krievijas basketbola kopējā sabrukuma ainā. Vēl tikai pirms pāris gadiem, 2008. gada vasarā, Krievija valdīja - Eiropas čempionu godā bija gan vīriešu un sieviešu izlase, gan CSKA. Šobrīd? Sieviešu izlase piedzīvoja izgāšanos pasaules čempionātā, arī no vīriešu izlases pamazām palikušas vien drupas, CSKA un "Himki" jau pirmajā posmā izstājas no Eirolīgas (pirmoreiz desmit gadu laikā Krievijas komandu bilance Eirokausos noslīdējusi zem 50%), bet Basketbola federācija principā pārtraukusi darbību - tās prezidentam izvirzītas kriminālapsūdzības izsaimniekošanā. "Visa basketbola labklājība izbeidzās vienlaicīgi ar krīzes iestāšanos..." secina apskatnieks. Sarakstam galā varam pielikt arī Superlīgas nāvi, ko izraisīja sarunāto spēļu skandāls - starp citu, vēl viens pamatīgs trieciens CSKA reputācijai. Nākot arvien jaunām liecībām un pierādījumiem par korumpēto sistēmu, kuras uzdevums bija armijas kluba vadošo pozīciju neapdraudēšana, CSKA vadība klusēja kā ūdeni mutē ieņēmusi - ne vārda sevis attaisnošanai...

Vai CSKA kādreiz atgūs savu varenību? Varbūt šis tikai tāds pārpratums - vien nejauša darvas karote medus mucā? Vai tomēr varenā monstra beigu sākums? Domājams, 2011. gads nesīs ja ne skaidras atbildes, tad vismaz atbalsta punktus vienai vai otrai versijai. Redzēsim.

Maskava CSKA pēdējo gadu bilance Eirolīgā

SezonaU - ZSasniegums
2001./2002.11 - 9ceturtdaļfināls
2002./2003.17 - 54. vieta
2003./2004.17 - 53. vieta
2004./2005.21 - 34. vieta
2005./2006.19 - 5čempions
2006./2007.22 - 32. vieta
2007./2008.20 - 5čempions
2008./2009.16 - 52. vieta
2009./2010.17 - 53. vieta
2010./2011.2 - 7apakšgrupa

Vai Maskavas CSKA tuvākajā laikā atgūs bijušo varenību?

  • 16

  • 65

  • 37


  +4 [+] [-]

, 2010-12-18 16:34, pirms 14 gadiem
Par aptauju- nekad nesaki nekad! Labák ká Matulis, atbildot par to, vai Latvijas izlase kadreiz izcinis medalu Pasaules Cempionata hokeja- 'ne manas dzives laika'

  +5 [+] [-]

, 2010-12-18 20:46, pirms 14 gadiem
Domaajams, kad atkal par niķeļa krāniem, vai kādiem citiem sāks plūst nauda, gan jau CSKA atdzīvosies.

     [+] [-]

, 2010-12-20 07:52, pirms 14 gadiem
nebrīnīšos,ka nākošgad tur parādīsies mūsu Vētra pie ruļiem,jo cik atceros,vai tik esošais prezidents viņu ar neievilka CSKA sieviešu komandā,un ja pats ar teica,ka nākošgad varētu atsākt večus trenēt.