Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jauna ēra basketbolā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jauna ēra basketbolā
Tiesnešiem jāmācas strādāt pa jaunam...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Iepriekšējo reizi revolucionāras pārmaiņas FIBA basketbola noteikumos bija pirms desmit gadiem - 2000. gadā tika pieņemts lēmums uzbrukumam atvēlēt 24 nevis 30 sekundes, kā arī spēlēt nevis divus puslaikus, bet gan ceturtdaļas. Tagad "Jauno ēru" basketbolā no mūsu klubiem oficiālā spēlē ievadīs BK "Ventspils", kas BBL ietvaros šovakar uzņems Lietuvas klubu "Rudupis".

Pārmaiņas noteikumos ir vairākas, taču pievērsīsimies tikai astoņiem punktiem, kas ir acīmredzamākie un arī būtiskākie. Arī pēc 2000. gada tāda bija, piemēram, strīdus bumbas izspēlēšanas nomaiņa ar bumbas atdošanu strīdīgās situācijās pārmaiņus vienai un otrai komandai, bija arī neizmatoto minūtes pārtraukumu pārcelšana no vienas ceturtdaļas uz nākamo. Taču to visu var nosaukt par vieglu kosmētisko remontu nevis būtisku pārbūvi.

1. Pusmetrs, kas satricinās pasauli. Tā jau nosaukta trīspunktu metiena līnijas pārcelšana par 50 cm tālāk no groza - tagad tā būs 6,75 m attālumā (NBA trīspunktnieku līnija ir 7,24 m attālumā). Droši vien, ka ar pirms sezonas aizvadītajām spēlēm arī labākajiem snaiperiem nebūs gana, lai pilnībā "noregulētu tēmekli", viņu spēlē vērojama neliela piesardzība un tā kādu laiku vēl būs. FIBA trīspunktu metienus ieviesa 1984. gadā un 26 gadus tos meta ne tuvāk kā 6,25 m no groza, tagad būs 50 cm tālāk. Un 50 cm nav 5 cm. Turklāt daudzi treneri paredz, ka zonas aizsardzība tagad būs vairāk izstiepta un kļūs mazāk efektīva. Vēl lielāka kļūs to spēlētāju loma, kas prot regulāri trāpīt tālmetienus.

2. Tā sauktās triju sekunžu zonas forma tagad būs taisnstūris nevis trapece.

3. Zem groza būs pusaplis 1,25 m rādiusā, kurā netiks fiksēti pārkāpumi uzbrukumā. Tas gan nenozīmē, ka vienā rokā var turēt bumbu, bet ar otru turēt vai aizgrūst prom sedzēju.

4. Pēdējās divās minūtēs bumbas ievadīšana spēlē pēc minūtes pārtraukuma notiks nevis no viduslīnijas, bet gan no speciāli atzīmētiem punktiem 8,325 m attālumā no gala līnijas - daudz tuvāk grozam, tieši pretī trīspunktu metiena loka virsotnei. Spēles pēdējās sekundēs tam būs īpaši svarīga nozīme...

5. Ja komandas uzbrukums apturēts ar pārkāpumu, taču par to nav jāizpilda soda metieni, vai pretinieks spēlē bumbu ar kāju, bet (abos gadījumos) līdz uzbrukuma beigām palicis 14 vai mazāk sekunžu, tad uzbrūkošajai komandai uzbrukumam paliks 14 sekundes, nevis no jauna tiks skaitītas 24 sekundes. Šis jaunievedums prasīs citu spēles taktiku pēdējās minūtēs vai pēdējā minūtē.

6. Pirmo reizi FIBA noteikumos minēts minimālais laiks, kurā spēlētājs var paspēt saņemt piespēli pēc bumbas ievadīšanas spēlē un izdarīt metienu - tās ir 0,3 sekundes. Ja laika atlicis mazāk, tad grozu var gūt tikai volejbola tehnikas veidā vai arī, uzreiz triecot bumbu grozā.

7. Tiesnešiem ir tiesības skatīties videoatkārtojumus ceturtdaļu pēdējās sekundēs, lai noteiktu ne tikai to, vai spēlētājs paspēja iemest vai nepaspēja, bet arī lai noteiktu metienu vērtību - divpunktnieks vai trīspunktnieks.

8. Pretinieka laukuma pusē spēlētājs tagad skaitīsies tikai tad, ja būs pāri laukuma viduslīnijai ar abām kājām un bumbu. Pārkāpjot to ar vienu kāju, vēl var doties atpakaļ un centra auts netiks fiksēts. Protams, ja vien vēl nebūs aizritējušas 8 sekundes, kuru laikā arī ir jābūt pāri viduslīnijai ar bumbu un abām kājām nevis vienkārši kaut vai jāuzkāpj tai.

Skaidrs, ka sezonas sākumā būs gan nesaprašanās, gan neparedzamas situācijas un skaidrošanās, jo vajadzīgs laiks, kamēr pārmaiņas apgūs un kā pašsaprotamu lietu uztvers gan spēlētāji un treneri, gan skatītāji un arī paši tiesneši.

  +2 [+] [-]

, 2010-09-29 11:31, pirms 14 gadiem
Man patīk, kļūs interesantāk!

  +2 [+] [-]

, 2010-09-29 11:50, pirms 14 gadiem
Sāk aizvien vairāk pielīdzināties NBA

  -1 [+] [-]

, 2010-09-29 12:03, pirms 14 gadiem
Man nepatīk norma, ka zem groza būs pusaplis 1,25 m rādiusā, kurā netiks fiksēti pārkāpumi uzbrukumā. Šķiet arī Eiropā basketbols no nopietnas sporta spēles sāks pārvērsties par šovu, līdzīgi kā ir NBA.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-09-29 14:45, pirms 14 gadiem
Mani briesmīgi interesē, kur es varētu apskatīties basketbola noteikumus drukātā veidā. Pāris reižu esmu rakstījis e - pastu Basketbola savienībai, bet tur jau laikam tādi pusmiroņi un kehrēti zombiji mīt, jo neviens kaut ar noliedzošu atbildi (tas ir FIBA un Ojāra valsts noslēpums) mani pagodinājis nav. Nepārprotiet, noteikumus zinu labi, basīti pats spēlēju jau vismaz gadus trīsdesmit piecus, taču reizēm ir bijušas puantes un kašķīši pat ar ļoti labiem tiesnešiem. Man gribētos ieraudzīt to visu likuma veidā - var būt tikai tā un ne savādāk. Neatkarīgā Latvija ne ar ko neatšķiras no LPSR, tāpat kā toreiz basīša noteikumi drukatā veidā bija nepieejami, tāpat ir arī tagad.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-29 15:43, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Man nepatīk norma, ka zem groza būs pusaplis 1,25 m rādiusā, kurā netiks fiksēti pārkāpumi uzbrukumā. Šķiet arī Eiropā basketbols no nopietnas sporta spēles sāks pārvērsties par šovu, līdzīgi kā ir NBA.
Nav jau tik traki, Vidoe atkārtojumus uz šo pārkāpumu neviens neskatīsies, taka tiesneši ir cilvēki, viņi pieļaus kļūdas, vai speciāli kaut ko nosvilps/nenosvilps. Arī tajā pašā NBA regulāri tiek nosvilptas piezīmes, neskatoties uz visiem pusapļiem...

  +1 [+] [-]

, 2010-09-29 16:52, pirms 14 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Mani briesmīgi interesē, kur es varētu apskatīties basketbola noteikumus drukātā veidā. Pāris reižu esmu rakstījis e - pastu Basketbola savienībai, bet tur jau laikam tādi pusmiroņi un kehrēti zombiji mīt, jo neviens kaut ar noliedzošu atbildi (tas ir FIBA un Ojāra valsts noslēpums) mani pagodinājis nav. Nepārprotiet, noteikumus zinu labi, basīti pats spēlēju jau vismaz gadus trīsdesmit piecus, taču reizēm ir bijušas puantes un kašķīši pat ar ļoti labiem tiesnešiem. Man gribētos ieraudzīt to visu likuma veidā - var būt tikai tā un ne savādāk. Neatkarīgā Latvija ne ar ko neatšķiras no LPSR, tāpat kā toreiz basīša noteikumi drukatā veidā bija nepieejami, tāpat ir arī tagad.
FIBA.com - Official basketball rules

     [+] [-]

, 2010-09-29 18:15, pirms 14 gadiem
Novickim vai Dirkam.
Es tomēr gribētu likumdošanu lasīt latviešu mēlē, man tomēr visās skolās galdā tika likta doičene, angliski tik labi nesokas. Un ar elektroniskā tulka palīdzību lasīt likumus ir stulba padarīšana. Ja reiz basītis skaitās latviešu nacionālā spēle līdzās novusam, zolītei un alus tempšanai, tad noteikumiem būtu jābūt brīvi pieejamiem arī valsts valodā. Pārāk daudz svarīgu sīkumu, lai pats uz savu galvu tos mēģinātu tulkot un traktēt.

     [+] [-]

, 2010-09-29 18:25, pirms 14 gadiem
Izklausās interesanti, redzēs, kā būs dzīvē.

     [+] [-]

, 2010-09-29 20:57, pirms 14 gadiem
Dark_Side rakstīja: 2. Tā sauktās triju sekunžu zonas forma tagad būs taisnstūris nevis trapece.

Phē... cik saņēma tie, kas šito izdomāja???
Lai apspēlētu zonas aizsardzību, taisnstūra 3 sekunžu zona ir ļoti svarīga, jo uzbrucējs var atrasties tuvāk grozam un nekavējoties pēc piespēles "dežūrējot" gūt 2 punktus! LABS NOTEIKUMS!

     [+] [-]

, 2010-09-29 20:59, pirms 14 gadiem
Dark_Side rakstīja: 8. Pretinieka laukuma pusē spēlētājs tagad skaitīsies tikai tad, ja būs pāri laukuma viduslīnijai ar abām kājām un bumbu. Pārkāpjot to ar vienu kāju, vēl var doties atpakaļ un centra auts netiks fiksēts. Protams, ja vien vēl nebūs aizritējušas 8 sekundes, kuru laikā arī ir jābūt pāri viduslīnijai ar bumbu un abām kājām nevis vienkārši kaut vai jāuzkāpj tai.

v''elreiz phē - neviens šo laiku precīzi nefiksē! tā tiesnešu vicināšana ar rokām neko nedod... punkts, kas neko neizmainīs...
Nav runa par fiksēšanu vai nefiksēšanu, bet gan par centra auta pārkāpuma loģiku! Otrs, tas sniedz uzbrucējam priekšrocību izvairīties no ''trepa un doble team''! LABS NOTEIKUMS!

     [+] [-]

, 2010-09-29 21:19, pirms 14 gadiem
treneris jau šo to pastāstīja

     [+] [-]

, 2010-09-30 20:39, pirms 14 gadiem
Ja godīgi, tad jāsaka, ka iespaidīgas pārmaiņas.