Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

BBL. Kārtējās sezonas kaitinošās pieturzīmes

BBL. Kārtējās sezonas kaitinošās pieturzīmes
Šauļi izcīna 2010. gada BBL bronzu - treniņzālē uz soliņa...
Foto: Scapix Baltic

Skumji noskatīties, kā vajadzīgs un visādā ziņā pamatots projekts nieka sešu gadu laikā pārvērsts teju vai par Frankenšteina radījuma līdzinieku, taču tā nu tas izskatās - Baltijas Basketbola līga šoruden piedāvā turnīru, kam (ja vien neesi lietuvietis) komplimentus piemeklēt grūti. Ačgārnību gan - cik uziet...

# Sezonas prelūdija: BBL (pirmsākumos - Prezidenta) kausa izcīņa, kas sākotnēji bija iecerēta prestiža ziņā gandrīz tikpat nozīmīgs notikums, kā pavasara "Final Four", šobrīd jau pārvērties par parastu pārbaudes turnīru - vienu no daudziem, un nebūt ne pieprasītāko. BBL čempions Kauņas "Žalgiris" to šogad ignorēja pilnībā, un līga neiebilda rīkotājiem, kad tā sakārtoja pusfinālus tā, lai finālā būtu mājinieki - vienā pārī salika pagājušā gada 2. un 3. komandu ("Lietuvos rytas" un "Ventspili"), bet otrā - 5. numurs (Tartu "Rock") izvēlējās 7. ("Kalev Cramo"). Šāda parodija par sportisko principu noteikti nevairos nopietnu attieksmei pret to nākamgad (ja kas tāds vēl tiks rīkots).

# Jaunais formāts, ko līgas vadība kārtējoreiz dēvē par eksperimentālu - "Lietuvos rytas" un "Žalgiris" turnīrā iesaistās tikai no play-off - regulārajam čempionātam, kura galva jau tā bija iestellēta cilpā, izsit ķeblīti no kājapakšas. Vēl skaidrāks vēstījums par to, ka sešu mēnešu cīņas pirms izslēgšanas spēlēm ir pilnīgs beztolks, nav iespējams. Signāls no līgas vadības, ko saņem visi - līdzjutēji, klubi un to sponsori, pat pašas līgas atbalstītāji - mūsu vadošās komandas ir par labu, lai tādā spēlētu! Viss, kas nu mums ir ievērības cienīgs, ir play-off - dažas nedēļas gadā... Tas apstiprina tikai vienu - līgu vada divi klubi un to intereses.

# Atkāpšanās arī no ģeogrāfiskā principa. Pie Baltijas valstīm nu jau pieskaitām ne tikai Zviedriju, kurai iedota vieta Elites divīzijā, bet arī Kazahstānu. Šajā gadījumā nav runa par to, kas ko kam apmaksā - runa ir par precedentiem, ka šeit var spēlēt jebkurš, kam ir pietiekami biezs maks. Nekas, ka tālu - baltieši paceļos... Šķiet, kādam jau piemirsies NEBL ambiciozais projekts, kura miršanas apliecībā kā cēlonis ierakstīta tieši absurdā ģeogrāfija un no tā izrietējušās problēmas.

# Nav saprotama Izaicinājuma kausa saistība ar BBL: ja agrāk šajā turnīrā varēja cīnīties par vismaz vienu garantētu ceļazīmi uz Elites divīziju, kas kalpoja par atskaites punktu kā klubiem, tā skatītājiem, tad šobrīd nekādi principi nav deklarēti. Tā ir BBL sponsorēta patversme, kurā spēlē visi, kas paliek pāri. Un spēlē par neko.

# Līgu raksturojošā iezīme attiecībā pret līdzjutēju - pilnīga vienaldzība. Nulle aktivitāšu sadarbībā ar medijiem - pat ne sešu teikumu e-pastā par jaunās sezonas sākumu un tās būtiskākajām iezīmēm, nemaz nerunājot par kādu kopēju preses konferenci vai akcijām. Liels palīgs nav arī līgas mājaslapa - pēdējās nedēļas laikā pirms sezonas sākuma "iztikas minimums" tajā sāk parādīties, taču joprojām trūkst gan svarīgas pamatinformācijas, gan elementāru aktualitāšu. Ja pašai līgai ir pilnīgi vienalga, vai informācija par to nonāk līdz līdzjutējiem, vai ne - nevajadzētu brīnīties, ka līgas atpazīstamība sarūk, skatītāju tribīnēs būs vēl mazāk (jo VTB un Eiropas kausi piedāvās kvalitatīvāku basketbolu), un rādītāji, ko atrādīt sponsoriem - bēdīgi. Grūti iztēloties, ka pie šādas attieksmes ar kādām pozitīvām iniciatīvām pēkšņi nāks klajā paši mediji.

# Latvijas un Igaunijas klubu pozīcijas reģiona turnīra kontekstā šobrīd ir pārāk gļēvas, lai meklētu reālus risinājumus - tās gatavs akceptēt jebkādu draņķi, ka tikai pašiem nav jānāk ar iniciatīvām un jāiespringst. Galvenais, ka droši un mierīgi. Stress sākas tikai tad, kad kaimiņi kārtējoreiz noslauka kājas... Šobrīd skaidrs, ka BBL tikai eksistē, šodienā. Būtiski lēmumi nebalstās ilgtermiņa perspektīvā, bet tiek pieņemti "gribu-negribu" līmenī kaut kur kādā "Lietuvas pirtī". Var piesegties ar "valdes lēmumiem", taču sen skaidrs, ka BBL viss notiek lobiju, individuālo sakaru un interešu līmenī. Katra vasara sākas ar vieniem un tiem pašiem jautājumiem - nav skaidrs, cik komandu un kādā formātā spēlēs, kā no līgas var izkrist, un kā - tajā iekļūt. Vari būt spēcīgākais un nespēlēt ("Barons"), vari neizpildīt kritērijus, taču vienalga spēlēt (VEF), un beigu beigās - ja esi lietuvietis, vari saņemt atbrīvojumu no regulārā čempionāta vispār...

P.S. Reģionālais turnīrs, kurā spēlētu spēcīgākie Latvijas klubi, ir nepieciešams - par to šaubu nav. Un tam ir visi priekšnoteikumi. Taču visa pamatā jābūt sportiski pamatotam un pēc visiem saprotamiem principiem rīkotam turnīram. BBL sev dotās iespējas tādu sarīkot, šķiet, ir izsmēlusi.

  +5 [+] [-]

, 2010-09-29 19:07, pirms 14 gadiem
BBL kapracis jau ir krievu apvienotā līga, ja kā muļķi, leiši un VV nebūtu uz to skrējuši, tad BBL būtu vismaz Adrijas līgas līmenī.

  -3 [+] [-]

, 2010-09-29 20:23, pirms 14 gadiem
Jebkurā gadījumā pat šāda formāta BBL mani interesē stipri vairāk kā spēlītes smilšu kastē ar nosaukumu LBL.

  +3 [+] [-]

, 2010-09-29 22:06, pirms 14 gadiem
Mjā, pēc idejas šis turnīrs man piesaistīja visvairāk...
Žēl, ka tā un pēc idejas mūsu klubiem vajadzēja vienoti pateikt nē visam tam sviestam, ka atklāti lobē lietuviešu klubus, izslēdza Baronu un Venstipilij gribēja atņemt nopelnītas bronzas medaļas. Jo tāpat kā bez Žalgira un Lietuvas Rytas, arī bez vadošajiem Latvijas klubiem tam turnīram nebūtu nekādas jēgas. Bet katram Latvijas klubam ir savas šauras intereses un šķiet ka LBS vispār nav sava aktīva viedokļa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-09-30 11:47, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Kādus tad kritērijus VEF šosezon nav izpildījis? Interesanti.
..runa droši vien par pagājušo sezonu, kad VEFu automātiski ieskaitīja dalībkomandu skaitā, bet komandām, kurām pēc sportiskā principa tur bija jābūt, lika cīnīties par 1 atlikušo wild card..

  +3 [+] [-]

, 2010-09-30 11:56, pirms 14 gadiem
maris777 rakstīja: BBL kapracis jau ir krievu apvienotā līga, ja kā muļķi, leiši un VV nebūtu uz to skrējuši, tad BBL būtu vismaz Adrijas līgas līmenī.
BBL norok latviešu un igauņu gļēvums un nespēja oponēt lietuviešu izdarībām, kā arī būtisks faktors ir ekonomiskā krīze, jo līmenis ir krities tieši šī iemesla dēļ, kad klubiem nav naudas kvalitatīvu spēlētāju iegādei..

     [+] [-]

, 2010-10-05 17:56, pirms 14 gadiem
1)leisi tiesam tik tuvredzigi vai man tik ta liekas??zinu ko musejie var marketinga joma,BBL varetu noalgot ari labus specialistus un es ietu kaut tik atmosferas pec!2)Zviedrus un kazahus verteju zemak par igauniem.Iesaku paciesties!

     [+] [-]

, 2010-10-05 17:59, pirms 14 gadiem
uzmetam leisus?neejam uz VEF majas spelem pret lietuvas klubiem!

     [+] [-]

, 2010-10-08 12:41, pirms 14 gadiem
Rai4a rakstīja: uzmetam leisus?neejam uz VEF majas spelem pret lietuvas klubiem!
cik padumjsh tu esi