Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cilvēciskais faktors un dzīves īstenība

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Cilvēciskais faktors un dzīves īstenība
Bumba (nav) vārtos...
Foto: AFP/Scanpix

Anglijas futbola izlases ir tīri cilvēciski žēl. Pat ja esi Vācijas izlases līdzjutējs. Taču tas, kas notika Pasaules kausa izcīņas 1/8 fināla spēlē starp Vāciju un Angliju var nākt tikai par labu futbolam.

Futbols ir viena no konservatīvākajām sporta spēlēm pasaulē un futbola vadoņi lepojas arī ar to. No pēdējā laikā ieviestajām izmaiņām spēles noteikumos kā būtiskākās var minēt pēdējās cerības pārkāpumu un neļaušanu vārtsargam ņemt bumbu rokās pēc savas komandas spēlētāja piespēles. Pārējās - tās ir nianses. Tagad, iespējams, notiks kardinālas pārmaiņas.
Futbola vadoņi kā nelabais no krusta bēga no videoatkārtojuma ieviešanas futbolā strīdīgas vārtu gūšanas gadījumā (tikai un vienīgi šādā gadījumā), taču pēc skandāla Vācijas un Anglijas izlašu mačā ledus laikam ir sakustējies. Tiesa, zinot cienījamo vīru iepriekšējo "aktivitāti" un daudzu jauninājumu bremzēšanu, tas vēl nenozīmē, ka tuvākajā laikā būs reāla rīkošanās. Var piekrist FIFA prezidentam Jozefam Blateram, ka nav tik vienkārši pilnīgi visas futbola bumbas un visus vārtus visā pasaulē apgādāt ar tā sauktajiem čipiem, taču visu pasauli jau nemaz uzreiz arī nevajag aptvert. Pasaules un Eiropas čempionāti, oficiālas izlašu spēles, Čempionu līga un Eiropas līga jeb visas svarīgākās sacensības nebūt nav visa pasaule, to sarīkošanai jau tā ir daudz dažādu prasību un priekšnoteikumu, tā ka vēl viena nekļūtu par nepanesamu nastu. Ir tikai jāgrib rīkoties.

Galu galā - pagājušajā sezonā UEFA Eiropas līgā sekmīgi tika izmēģināts jauninājums ar pieciem tiesnešiem - proti, vēl pa vienam tiesnesim pie katriem vārtiem, lai palīdzētu galvenajam tiesnesim fiksēt 11 m soda sitienu vai simulāciju, citus pārkāpumus soda laukumā, kā arī lai saskatītu, kur atrodas bumba - šajā vai jau tomēr tajā pusē vārtu līnijai. Ja minētajā Vācijas un Anglijas izlases mačā pie vāciešu vārtiem tāds tiesnesis būtu bijis, tad spēles rezultāts būtu kļuvis 2:2. Kas būtu tālāk un vai angļi būtu lauzuši spēles gaitu - to mēs nekad nezināsim, taču spēle noteikti būtu kļuvusi citādāka. Jauninājums ar piecu tiesnešu ieviešanu iepatikās gan treneriem un spēlētājiem, gan pašiem tiesnešiem, tātad - uz priekšu! Skaidrs, ka līdz Pasaules kausa finālturnīram atlika pārāk maz laika, lai to ieviestu jau tagad DĀR, taču kas traucē to sākt vispusīgi ieviest jau ar jauno futbola sezonu, lai jau 2012. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā tas kļūtu par ierastu lietu? Ne FIFA, ne UEFA nav tās nabadzīgākās organizācijas, lai vēl divu tiesnešu ieviešana - sākumā kaut vai tikai oficiālās starptautiskās spēlēs, pašmāju čempionātos atstājot to vietējo federāciju pārziņā - kļūtu tām par lielu finansiālu triecienu.

Pilnībā strīdīgas situācijas nav iespējams izskaust un varbūt arī nevajag to darīt, jo tad zudīs daļa kaislību un emociju, tā sauktajam cilvēciskajam faktoram, kļūdu faktoram ir jāpastāv, taču nedrīkst būt arī tā, ka cilvēciskā faktora dēļ (nu, nevar tiesneši vienmēr pilnīgi droši noteikt, vai bumba bija pilnībā šķērsojusi vārtu līniju) netiek ieskaitīti pilnīgi pareizi un pelnīti gūti vārti.

 +10 [+] [-]

, 2010-06-28 14:04, pirms 14 gadiem
Saksim ar to ka vini neatzist savas kludas - fifa.com kur var noskatities spelu kopsavilkumu ir iznemts Lamparda vartu guvums, bet paradits moments ka vins trapija pa parlikni, otra maca Teveza vartiem tika parskriets pari paradot no kameras kur aizmugure ir "vismazak redzama" un neradot atkartojumu, lai gan citi varti tiek raditi 4-5 reizes un no visiem rakursiem.

     [+] [-]

, 2010-06-28 14:04, pirms 14 gadiem
...pilnīgi varu iedomāties Toļika tekstu pēc pirmā Lampārda sitiena: nu nebija vārti, nu nebija, jo nebija. Tiesnesis bija tuvāk!

  +5 [+] [-]

, 2010-06-28 14:12, pirms 14 gadiem
76 rakstīja: ...pilnīgi varu iedomāties Toļika tekstu pēc pirmā Lampārda sitiena: nu nebija vārti, nu nebija, jo nebija. Tiesnesis bija tuvāk!
šoreiz gan tu kļūdies, Toļiks bij pārliecināts, ka vārti bija!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-28 14:16, pirms 14 gadiem
njā, izskatās, FIFA nevis nevar, bet NEGRIB ieviest jauninājumus! Bet ir riktīgi tizli, ka visai pasaulei acīm redzamu golu viens tiesnesis neieskaita!

     [+] [-]

, 2010-06-28 14:18, pirms 14 gadiem
76 rakstīja: ...pilnīgi varu iedomāties Toļika tekstu pēc pirmā Lampārda sitiena: nu nebija vārti, nu nebija, jo nebija. Tiesnesis bija tuvāk!
Nevis iedomaaties, bet izdomaat, vajadzeeja paklausiities un tad runaat.

     [+] [-]

, 2010-06-28 14:27, pirms 14 gadiem
Toļik, tu Spānijas @ Portugāles spēli komentēsi?

  +4 [+] [-]

, 2010-06-28 14:28, pirms 14 gadiem
vaz2106 rakstīja: Saksim ar to ka vini neatzist savas kludas - fifa.com kur var noskatities spelu kopsavilkumu ir iznemts Lamparda vartu guvums, bet paradits moments ka vins trapija pa parlikni, otra maca Teveza vartiem tika parskriets pari paradot no kameras kur aizmugure ir "vismazak redzama" un neradot atkartojumu, lai gan citi varti tiek raditi 4-5 reizes un no visiem rakursiem.
cenzūra valda!!!

     [+] [-]

, 2010-06-28 14:39, pirms 14 gadiem
Piekrītu, ka lielās futbola organizācijas nekad neatzīst savu vainu. Pat tad kad franči guva slavenos vārtus pret Īriju, pirmais paziņojums bija "tiesnesi ne pie kā nevar vainot". Tad, kad visa pasaule uzsprāga, tad beidzot kkā izspieda, ka laikam jau tomēr spēle ar roku tur bija. Arī pēc Ovrebo nenormālajām un tendenciozajām kļūdām neviens publiski nepateica, ka viņš ir kļūdijies.
Saprotams, ka angļu izkrišana varbūt radīs lielāku "zemestrīci" un tie vecie āksti izdomās arī kko mainīt.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 16:09, pirms 14 gadiem
Man liekas, ka ļoti samērīgs risinājums videoatkārtojumiem ir atrast Amerikāņu futbolā, kur trenerim ir tiesības 2 reizes spēles laikā pieprasīt atkārtojumu (ja tiesneši ir pieļāvuši kļūdu, tad cietusī komandā saglabā iespēju vēlreiz prasīt videoatkārtojumu) tas būtiski neievilktu spēļu gaitu (varam paskatīties hokeja precedentus) līdz ar to nav īsti argumentu par sliktu šim modelim.

  +2 [+] [-]

, 2010-06-28 16:10, pirms 14 gadiem
bet, kaada problemas ir piemeram finaalaa jau ielikt divus tiesnešus soda laukumaa???? kas tad tur taads ir vajadziigs? reglaments baigi jāpārtaisa ???

     [+] [-]

, 2010-06-28 16:16, pirms 14 gadiem
76 rakstīja: ...pilnīgi varu iedomāties Toļika tekstu pēc pirmā Lampārda sitiena: nu nebija vārti, nu nebija, jo nebija. Tiesnesis bija tuvāk!
liekas ka toļiks nekomentēja!

     [+] [-]

, 2010-06-28 16:27, pirms 14 gadiem
tā bija tikai metafora, klausoties citus mačus, kur viņš par katru lietu ir pilnīgi pārliecināts momentā bez atkārtojumu skatīšanās.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-28 22:42, pirms 14 gadiem
Anglijas un Argentīnas spēli i nemaz tālāk neskatījos, jo liela jēga tāpat nebija, visa spēle tika sadi*sta, prikols - 7 reizes Pasaulei parādīt 101% tiesneša kļūdu, ja tomēr to neatzīst?!?! Ceru, ka turpmāk PK nekas tāds nenotiks....!

     [+] [-]

, 2010-08-09 14:04, pirms 14 gadiem
Bildē Noeiers diezgan efektīgi izskatās...