Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kā tikt pie zelta?

Kā tikt pie zelta?
Uzbrucējs Ahmeds Abdultaofiks (pa kreisi) un FK "Ventspils" šobrīd virslīgas zeltam ir vistuvāk, bet vai tiešām to izcīnīs? Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze".

Līdz Latvijas futbola čempionāta beigām atlikušas sešas kārtas. Tātad cīņa par zelta godalgām iegājusi finiša taisnē. SA+ iezīmē iespējami ticamākos scenārijus, kā pie augstākā kaluma godalgām varētu tikt katra no TOP 4 komandām.

Aina turnīra tabulā vadošo četru komandu pulkā šobrīd ir sekojoša:
1. ”Liepājas metalurgs” 57 punkti (27 spēlēs)
2. FK ”Ventspils” 57 (25)
3. Daugavpils ”Daugava” 56 (27)
4. Rīgas ”Skonto” 48 (26)

Par jebkuru pirmā četrinieka komandu var teikt, ka katrs zaudēts punkts var būt liktenīgs. Pirmkārt, to nedrīkst atļauties pret komandām, kas tabulā atrodas no piektās līdz devītajai vietai, lai nenāktos par katru cenu uzvarēt favorītu savstarpējās cīņās, jo, visticamāk, tām būs izšķiroša loma. Ventspilniekiem mačos pret “Liepājas metalurgu”, “Daugavu” un “Skonto” galvenais būs nezaudēt, jo neizšķirts nozīmē arī atņemtus punktus konkurentiem. Tiesa, paļauties uz trijiem neizšķirtiem arī nevarēs, jo sāncenšiem taču būs iespēja uzvarēt divās pārējās spēlēs. Pārējām trijām komandām, ja vien tās joprojām cer kaklā kārt zeltu, atlikušajās sezonas spēlēs noteikti ir jāuzvar.

FK "Ventspils"
Pašreizējie Latvijas vicečempioni zeltam šobrīd ir vistuvāk. To priekšā saka tabula un kalendārs - ventspilniekiem ir tikpat punktu, cik līderiem liepājniekiem, taču divas spēles rezervē. Viena no tām pret ”Jūrmalu-VV” notiks jau trešdien. Ja objektīvi vājāko pretinieku nenovērtēs par zemu, būs vēl trīs punkti tabulā un atgriešanās tās smailē.

FK ”Ventspils” garantēs zeltu bez jebkādām blakus atrunām, ja uzvarēs piecās no atlikušajām septiņām spēlēm, bet vēl vienā cīnīsies neizšķirti. Tad viņi kļūs neaizsniedzami, pat ja kaimiņi tabulā liepājnieki uzvarēs visās atlikušajās piecās spēlēs. Tātad vicečempioni vēl var atļauties arī vienreiz zaudēt.
Prognoze: 75%, ka zeltu iegūs FK “Ventspils”.

"Liepājas metalurgs"
Ne viss vairs ir liepājnieku rokās, jo pat ar izcilu bilanci - piecām uzvarām atlikušajās piecās spēlēs - vēl nebūs garantēts zelts. Ir jācer, ka FK ”Ventspils” zaudēs vismaz divreiz vai arī zaudēs vienreiz, bet divreiz spēlēs neizšķirti. Tas neizklausās nemaz tik neticams scenārijs. Drīzāk gan šķiet, ka pašiem liepājniekiem var būt problēmas uzvarēt visās piecās spēlēs.

Pirmais lielais atskaites punkts būs 15. oktobris, kad liepājniekiem noteikti ir jāuzvar savstarpējā mačā Ventspilī. Šās sezonas pieredze liecina, ka tas ir izpildāms uzdevums. 1. riņķī ”Liepājas metalurgs” un FK ”Ventspils” cīnījās 0:0, bet abos nākamajos mačos liepājnieki uzvarēja - 1:0 Ventspilī un 2:1 Liepājā. Šī pozitīvā savstarpējo maču bilance nozīmē - ja beigu tabulā abām komandām būs vienāds punktus skaits, augstāku vietu ieņems tieši ”metalurgi”.

Tātad liepājniekiem ar uzvaru savstarpējā mačā vien nepietiks - FK ”Ventspils” jāpaklūp vēl vismaz vienā mačā. Skatoties kalendārā, ventspilniekiem ir pietiekoši solīdi pretinieki, lai pastāvētu šāda varbūtība - kāja var paslīdēt pret ”Daugavu” un ”Skonto”, un tas šosezon jau ir noticis. Turklāt pret ”Daugavu” jāspēlē izbraukumā... Ventspilniekiem vēl ir jāspēlē arī Jelgavā, kur arī šosezon jau vienreiz ir zaudēts. Tā kā teorētiski ”Liepājas metalurga” futbolistiem izredzes uz zeltu nebūt nav tik peļamas. Taču jāatceras vecā patiesība - vispirms pašiem jāpaveic maksimums, un tikai tad jācer uz konkurentu neveiksmēm.
Prognoze: 20%, ka zeltu iegūs “Liepājas metalurgs”.

Daugavpils "Daugava"
Scenārijs, kā pie zelta varētu tikt daugavpilieši, jau ir krietni sarežģītāks, jo jācer uz divu konkurentu neveiksmēm. Pirmkārt, jācer, ka FK ”Ventspils” punktus izsēs vismaz trijās spēlēs, divās no tām zaudējot. Piemēram, ventspilniekiem ir jāzaudē liepājniekiem un daugavpiliešiem, un vismaz reizi jāspēlē neizšķirti ar ”Skonto”, FK ”Jelgava” vai ”Jūrmalu”.

Vēl ”Daugavai” pašai savstarpējā mačā obligāti jāuzvar ”Liepājas metalurgs”. Īsi sakot, daugavpiliešiem jāuzvar atlikušajās piecās spēlēs, un jācer uz ventspilnieku kūleņošanu un liepājnieku klibošanu.
Prognoze: 4%, ka zeltu iegūs Daugavpils “Daugava”.

Rīgas "Skonto"
Jānotiek brīnumam - pašiem jāuzvar atlikušajās sešās spēlēs, bet trijām priekšā esošajām komandām jāzaudē teju visiem pēc kārtas. Piemēram, lai aiz sevis atstātu FK ”Ventspils”, kurzemnieki līdz finišam drīkstētu uzvarēt vienīgi ”Jūrmalu-VV” un ”Olimpu”, spēlēt neizšķirti, piemēram, ar ”Liepājas metalurgu” un ”Daugavu”. Ja tas piepildītos, ”Skonto” savstarpējā mačā ar FK ”Ventspils” būtu jāuzvar ar triju vārtu pārsvaru... Pavisam klibiem finišā būtu jābūt arī liepājniekiem un daugavpiliešiem.
Prognoze: 1%, ka zeltu iegūs Rīgas “Skonto”.

Arī izskrienot cauri šiem teorētiskajiem scenārijiem, var secināt, ka FK ”Ventspils” tiešām neatrodas peļamās pozīcijās. Šķiet, kaut cik reāli viņiem garām varētu aizšmaukt vienīgi ”Liepājas metalurgs”. Komandu plusus un mīnusus var rezumēt, arī neskatoties tabulā. FK “Ventspils” trumpis ir garāks soliņš - ir, kas var aizstāt pamatsastāva spēlētājus, neiecērtot spēles kvalitātē dziļus robus. Labs papildinājums ir Vadims Jančuks - spēlētājs, kurš dod vērtīgu kvalitāti uzbrukumā.

Liepājnieku pluss ir spēcīgais un pieredzējušais kodols, taču pietrūkst līdzvērtīgu rezervju. Jācer, ka neiejauksies traumas. Trumpis ir Jurģa Kalna atvēršanās uzbrukumā - ir snaiperis, uz kuru likt akcentu. Brīžiem šķiet, ka ventspilniekiem šāda spēlētāja pietrūkst. It kā nav slikti, ja var izšaut jebkurš, bet sarežģītos brīžos ir vieglāk, ja ir līderis, uz kuru paļauties, un kurš šo uzticību prot attaisnot.

”Daugavas” priekšrocība ir kalendārs - spēles ar Kurzemes klubiem varēs aizvadīt mājās. Trumpis ir arī augstā motivācija, jo Daugavpilī virslīgas medaļas nav redzētas kopš 1997. gada. Mīnuss - ka nav pieredzes cīņā par visaugtākā kaluma godalgām.

”Skonto” lielākais mīnuss ir lielais punktu deficīts. Taču noskaņojums var strauji mainīties, ja 15. oktobrī Rīgā izdodas uzvarēt ”Daugavu”. Tad bronza kļūst diezgan reāli aizsniedzama. Stimuls noteikti būs arī Žuniora rezultativitāte - komanda noteikti centīsies palīdzēt uzbrucējam uzlabot gūto vārtu bilanci. Beigu beigās nonākam pie banālā secinājuma, ka nevaram izslēgt arī pārsteigumus un sensācijas, jo gluži vienkārši tāds ir sports. Baudīsim intrigu, jo atlikušajās sešās kārtās iespējami visdažādākie scenāriji.

Kura komanda šogad virslīgā kaklā kārs zelta godalgas?

  • 50

  • 9

  • 5

  • 7


  +6 [+] [-]

, 2011-09-27 15:03, pirms 13 gadiem
Balsoju par FK! Tas, ka pirmo vietu iegūs Futbola Klubs, par to šaubu nav. Tikai kurš no visiem?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-09-27 22:03, pirms 13 gadiem
labs raksts!