Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nellijs peld ar delfīniem. Kur peldēs Biedriņš?

Nellijs peld ar delfīniem. Kur peldēs Biedriņš?
Nelsonam tiek rekords un seši miljoni. Kas paliek "Warriors"?
Foto: Reuters/Scanpix

Noteikti jau dzirdējāt jaunumus - treneris, kurš atvēra durvis uz NBA Andrim Biedriņam, ir prom. Dona Nelsona ēra pie Goldensteitas "Warriors" stūres ir beigusies, un līdz ar to - arī viņa basketbola filosofija, kas šo komandu te cēla, te atkal gremdēja. Kurā virzienā tālāk?

Uzreiz precizēsim, ka situācija ar "Warriors" pagaidām ir mazliet neveikla - mēs runājam gan par jaunu treneri, gan jauniem īpašniekiem, lai gan reāli pagaidām nav nav viena, ne otra. Līdz 20. oktobrim, kad uz sēdi sanāks NBA valde, klubs joprojām oficiāli nepieder Džonam Lakobam un Pīteram Guberam. Tikpat provizoriska līdzar to ir arī provizorisko jauno saimnieku iniciētā trenera nomaiņa... ASV kolēģu centieni iegūt kādus komentārus no esošās kluba vadības nav vainagojušies panākumiem, tāpat arī zvani pašam Nelsonam, kura vienīgais vēstījums līdz ar to skan tikai no telefona automātiskā atbildētāja: "Sveiks, te Nellijs! Esmu aizņemts, ļoti aizņemts - droši vien peldu kopā ar delfīniem..." Uz pirmo treniņnometni komanda sanāks nākamotrdien - līdz tam gan oficiālajam paziņojumam ir jābūt galdā.

Tiem, kas pēdējo mēnešu laikā sekojuši norisēm Oklendas klubā, šāds pavērsiens noteikti nav negaidīts. Jau uzreiz pēc uzvaras vairāksolīšanā Lakobs izdarīja pavisam konkrētus mājienus, ka komandā nepieciešamas fundamentālas pārmaiņas, un trenera maiņa ir vien laika jautājums. Galvenā neskaidrība bija - cik ilga laika jautājums? Sekojošās aktivitātes spēlētāju tirgū šovasar ļāva izdarīt secinājumu - sastāvs tiek komplektēts pavisam noteikti nē Nellijam... "Mercury News" apskatnieks Tims Kavakami par to rakstīja jau pirms pāris nedēļām - ģenerālmenedžeris Lerijs Railijs šovasar paraksta spēlētājus, kas nav DNT - Dona Nelsona tips. Puišus bez metiena, taču ar izteiktām cīnītāja īpašībām un kvalitātēm aizsardzības spēlē - kā saspēlnieks Džeremijs Lins, vieglais uzbrucējs Rodnijs Karnijs un 4./5. numurs Luiss Amundsons, ko Kavakami raksturo kā "vēl mazāk DNT nekā Biedriņš". "Ziniet, kāda tipa spēlētāji tie ir? Džona Lakoba tipa."

Nelsons novērtēja pārsvarā uzbrukuma īpašības, Lakobs vispirms skatās uz aizsardzību un darba ētiku - paraugu, kādu parādīja Kevins Gārnets, atnākot uz Bostonas "Celtic". Lūk arī platforma, uz kādas pamazām tiks būvētas pārmaiņas Goldensteitā, un Railijs pie tā jau strādā vaiga sviedros. Protams, pats Lakobs nevar vadīt komandu - bija jāmeklē jauns galvenais treneris. Publiski paustā vēlme, lai amatu ieņemtu "jauns un augšup ejošs treneris", nevar piepildīties - līdz sezonas sākumam pārāk maz laika. Šobrīd skaidrs, ka šo vakanci ieņems Kīts Smārts - cilvēks, kas septiņus gadus atbildējis par šīs komandas aizsardzību. Nelsona cilvēks, kurš neizmantoja ieviest savas korekcijas arī laikā, kad Nellija veselības problēmu laikā aizvietoja galveno treneri. Tagad Smārtam būs jāpierāda spēja būt par Lakoba cilvēku.

Jaunie īpašnieki gatavojas dod Smārtam ilgtermiņa kredītu - pārskatīt un pagarināt esošās līgumsaistības. Tas trenerim noteikti dos drošības sajūtu izšķirties un kādām nopietnākām rekonstrukcijām komandas roksrakstā, kaut gan ne garantijas (tādu profesionālajā sportā vienkārši nav). Kā norāda "San Francisco Chronicle" - Smārtam būs jāparāda gatavība efektīvi vadīt tādus spēlētājus kā Stīvens Karijs, Devids Lī, Monta Eliss, Andris Biedriņš un Brendans Raits, un spēja piespiest "Warriors" sākt spēlēt aizsardzībā. Un jāizdara tas diezgan strauji. Treneru komandā būs arī bijušais Ņūorleānas treneris Roberts Verdans, skautingu koordinēs Džerijs Sihtings, kurš to darījis arī Minesotā, no "Warriors" biroja tuvāk laukumam pārcelsies Kalberts Čeinijs, bet komandas metienu treneris turpmāk būs bijušais "All Star" aizsargs Marks Praiss.

Tāpat kā Smārtam, spēja pārstartēties būs jāparāda arī spēlētājiem, kas pēdējos pāris gadus līdzās trenerim bija sākuši iestigt vienaldzības purvā. Zinot, ka tieši Smārts ir cilvēks, ko vasarās uz Latviju pieskatīt sava kluba īpašumu sūtīja "Warriors", daudziem pie mums šobrīd ir pārliecība, ka nu tik sāksies Goldensteitā Biedriņam zelta laiki. Tam ir zināms objektīvs pamats, ja zinām Andra labākās kvalitātes laukumā - aizsardzība, cīņa, enerģija. No otras puses - ir iepriekšējā sezona, kuras laikā Biedriņš, diemžēl, daudziem Amerikā sagrāva šādas tādas ilūzijas ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā. Ir jautājums par veselību, kas izrādījusies pietiekami trausla, lai radītu bažas - vai komanda var rēķināties ar šo spēlētāju? Kīts Smārts nav situācijā, lai varētu atļauties dāvanas - laukumā būs tie, kas būs gatavi realizēt prasības un nest rezultātu. Nosaucot savus iecienītākos spēlētājus komandā, Lakobs Biedriņu izlaida, un, lai tomēr pārliecinātu, ka ir vērts maksātos miljonus un nav pie pirmās iespējas aizmaināms, 15. numuram būs kārtīgi jāpacenšas.

Nellijam tikmēr vairs nav jāpierāda nekas. Viņš var iecirst padusē savu NBA rekordu, atstāt Lakobam savu bankas konta numuru (seši miljoni par nākamo sezonu jāmaksā tā vai tā...) un doties uz mājām Havaju salās pavadīt jaukas vecumdienas. Latvija šim vīram vienmēr būs pateicību parādā, lai arī cik dīvains tips ar apšaubām matodēm viņš nebūtu. "Nelsons nebija "Warriors" lielākā nelaime. Taču vismaz beigās viņš bija visredzamākais un spilgtākais visu problēmu simbols. Atrbīvojoties no viņa, Lakobs izvēdina "Warriors" telpas un sāk pavisam no jauna," secina "San Francisco Chronicle". Laikraksts atklājis - pēc trenera amata zaudēšanas Nelsons izrādījis vēlēšanos palikt klubā jebkādā statusā, taču saņēmis noraidījumu. Būs jau gana.

Kā trenera maiņa ietekmēs Andra Biedriņa karjeru?

  • 23

  • 8

  • 104


  +8 [+] [-]

, 2010-09-24 15:41, pirms 14 gadiem
Biedriņam būs jāpārplēš pakaļa, lai paliktu klubā. Jāstrādā ar melnu muti, jātrennē soda metieni un aizsardzība, citādi x-mas sagaidīs kkur Kanādā ar Grizzlies...

     [+] [-]

, 2010-09-24 15:49, pirms 14 gadiem
Jau labu laiku prasijās pēc pārmaiņām GSW. Gan jau visi šie notikumi iedos jaunu sparu visai organizācijai un viss ies uz labo pusi.

     [+] [-]

, 2010-09-24 16:15, pirms 14 gadiem
Šitas komentārs presē izsaka visu-A new era has begun in Golden State and let's face it, it can't be much worse than the last.

Read more: Smart move for Warriors to replace Nelson - ...