Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Ziemassvētku dāvana basketbola faniem - NBA sezonas sākums

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ziemassvētku dāvana basketbola faniem - NBA sezonas sākums
Jokus pie malas, sākas īstais basketbols!
Foto: AP/Scanpix

Ilgā gaidīšana beidzot ir galā. Šodien tiks dots starts Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) 66. sezonai, kas solās būt ne mazāk aizraujoša par iepriekšējo, kurā triumfēja Dalasas "Mavericks".

66. sezonā 66 spēles regulārajā sezonā

Ar lokautu saistītais haoss ir beidzies, laiks šovam. Šoreiz regulārā sezona būs saspiestā izskatā ar tikai 66 spēlēm ierasto 82 vietā. Komandām būs jātiek galā arī ar sarežģītu grafiku, šad un tad spēlējot pat trīs dienas pēc kārtas. 30 komandas par vietu izslēgšanas spēlēs cīnīsies līdz 26. aprīlim. Kā ierasts, no katras konferences "play off" iekļūst astoņas labākās komandas.

Mežonīgie Rietumi

Pērn savu pirmo titulu izcīnīja Dalasas "Mavericks", kuru līdz triumfam aizveda vācietis Dirks Novickis. Teksasas komanda finālā ar 4-2 pieveica par favorīti uzskatīto Maiami "Heat", kas pirms sezonas Dveinam Veidam palīgos piesaistīja Lebronu Džeimsu un Krisu Bošu. Ar pirmo mēģinājumu līdz kārotajam aizsniegties neizdevās.

Vai Dalasa spēs atkārtot panākumu? Iespējams, taču diez vai. Veterānu komanda zaudējusi vienu no galvenajiem cilvēkiem, kurš palīdzēja "Mavericks" izcīnīt titulu. Aizsardzības balsts, centrs Taisons Čendlers, devies uz Ņujorku. Prom ir arī Hosē Barea, toties vietā nākuši Lamārs Odoms un Vinss Kārters. Pēdējam ir "tikai" 34 gadi, kas ir jauns vecums, salīdzinot ar Džeisonu Kidu, kuram pavasarī būs 39 gadi.

Tradicionāli spēcīgo Rietumu konferenci šosezon vēl atraktīvāku cerēs padarīt "Clippers", kas ar Krisa Pola piesaisti pamatoti cer kļūt par pirmo komandu Losandželosā. Uz "Clippers" no Ņujorkas pārcēlies Čonsijs Bilapss. Garlaicīgu basketbolu "Clippers" nespēlēs. Pola un Bleika Grifina vai Pola un Deandrē Džordana saspēles sola daudz "danku". Galvenais jautājums "Clippers" sakarā ir par pieredzi. Nevar nepieminēt arī pieredzējušā snaipera Karona Batlera piesaisti. Galvenā problēma varētu būt centra pozīcija, kurā aiz Džordana, kuram ir tendence ātri savākt piezīmes, īsti nekā vairs nav.

Lielas lietas tiek gaidītas arī no Oklahomastijas "Thunder", kuras sastāvs praktiski palicis nemainīgs. Rasels Vestbruks un pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Kevins Durants arvien spēlēs galvenās vijoles. Šoreiz jau no sezonas sākuma ar komandu kopā būs bijušais "Celtics" centrs Kendriks Pērkinss, kurš vasarā ir teicami pastrādājis. "Thunder" šogad jāsper nākamais solis un jātiek līdz lielajam finālam. Pavasarī "Thunder" konferences finālā ar 1-4 piekāpās Dalasai.

"Lakers" un "Spurs" par vecu? Sanantonio pērn aizvadīja teicamu regulāro sezonu, taču izslēgšanas mačos "noplīsa" un izstājās jau 1. kārtā (zaudējums Memfisai). Lielā mērā tas notika Manu Džinobili savainojuma dēļ. Šogad komanda jaunāka nav palikusi un lielas lietas no Tima Dankana un Tonija Pārkera netiek gaidītas. Nedaudz cerīgākā situācijā ir "Lakers". Kobī Braients zaudējis savu draugu Odomu, pats nav īsti vesels. Bez tam komandai ir jauns treneris – Maika Brauna izraudzītajam basketbolam nāksies pielāgoties, kas prasīs laiku.

Biedriņš un "Warriors"

Jauns treneris ir arī Goldensteitas "Warriors", kuru septīto sezonu pārstāvēs šobrīd vienīgais latvietis NBA – 25 gadus vecais Andris Biedriņš. Latviešu centru šosezon trenēs Marks Džeksons. Biedriņš pagājušajā sezonā mocījās ar savainojumiem un pārliecības trūkumu, piedaloties tikai 59 spēlēs. Statistika arī nepielūdzami gājusi uz leju – 5.0 punkti un 7.2 atlēkušās bumbas vidēji mačā. 2008./2009. gada sezonā Biedriņam šajos rādītājos bija 11.9 un 11.2. Starpsezonā Andris ir pielicis muskuļu masu un gatavs cīnīties. Pārbaudes spēlēs redzētais neko jaunu nav parādījis – ar Biedriņu uzbrukumā joprojām rēķinās epizodiski. Šosezon minūtes būs jādala ar četrus gadus vecāko Kvami Braunu.

Džeksons pirms sezonas skaļi paziņoja, ka "Warriors" būs "play off" komanda. Bijušajam aizsargam un nesenā pagātnē TV komentētājam šī būs pirmā sezona trenera amatā... Tāpat kā iepriekšējā sezonā, Goldensteitā rezultātu taisīs tie paši kadri – Monta Eliss ar Stefenu Kariju aizsargu pozīcijā un Deivids Lī uzbrucēja pozīcijā. Vairāk izteiktu snaiperu nav, savā dienā var izšaut Dorels Raits.

Austrumos bez pārmaiņām?

Ja Rietumu konferencē spēku sadale teorētiski mainījusies, tad Austrumu konferencē grūti iztēloties ko citu kā vēl vienu "Bulls" un "Heat" finālu. Maiami saglabājusi komandas kodolu – Lebrons, Veids un Kriss Bošs mēģinās otrreiz. Floridas komandai joprojām nav čempionu līmeņa komandai atbilstoša centra, kas var iegriezt pavasarī. Pamatsastāvā spēlēs uz aizsardzību izteikti tendētais Džoels Entonijs, bet rezervē ir Edijs Karijs. Par Edijiem runājot, "Heat" sestdien atteicās no Hausa pakalpojumiem.

Līdz ar to 15 cilvēku sastāvā iekļuvuši debitanti Mikels Glandness un Terels Hariss. Rotācijā ir arī Maiks Millers. Pieredzējušais snaiperis savā pirmajā sezonā ar "Heat" uz sevi liktās cerības nespēja attaisnot pirksta savainojuma dēļ. Kā būs šosezon, neviens nezina. "Heat" labā ziņa ir tā, ka Maiami komanda nav starpsezonā visapspriestākā vienība, jo šeit bez konkurences "Clippers", kas varētu noņemt spiedienu no "Heat".

Čikāgā arī faktiski bez pārmaiņām, atskaitot 2. numura pozīciju. Pagājušajā sezonā visas 82 spēles (regulārā sezona) sākušais Kīts Bogans nomainīts pret bijušo "Pistons" aizsargu Ričardu Hamiltonu. Vēl labāku sniegumu sagaida no Karlosa Būzera un, ja vien tas ir iespējams, arī no pagājušās sezonas vērtīgākā spēlētāja Derika Rouza. "Bulls" uzvarēja 62 spēles, to paveicot galvenokārt pateicoties ļoti solīdai aizsardzībai, ap kuru panākumi tiks būvēti arī šosezon.

Ja par "Heat" un "Bulls" kā galvenajam pretendentēm viss ir skaidrs, tad tuvākos sekotājus grūti izkristalizēt. Bostona jaunāka nepaliek (daudz spēļu īsā laikā, mazāk brīvdienu gados vecai komandai nav optimālais variants) un diez var tikt uzskatīta par nopietnu spēku, savukārt Orlando pašreiz ir liels bardaks ar personālijām. Dvaits Hovards tā arī vēl nav aizmainīts, lai gan nevienam nav noslēpums, ka līgas labākais centrs vēlas spēlēt citur. "Magic" apkārt savam "All Star" centram neko prātīgu joprojām nav uzbūvējusi. Orlando klubs izmantoja kontraktu amnestijas opciju un atbrīvojās no Gilberta Arīnasa. No Bostonas apmaiņā pret Brendonu Basu (starp citu, periodiski darbojās kā otrais centrs reizēs, kad Hovards atpūtās) iegūstot Glenu Deivisu.

Pirmajā dienā īpaša programma

Viss ies gaisā jau plkst. 19:00, kad pasaules slavenākajā arēnā "Madison Square Garden" Ņujorkas "Knicks" uzņems Bostonas "Celtics" (iespējams, nespēlēs Pols Pīrss), kas pati par sevi nav slikta izvēle sezonas pirmajai spēlei, taču "gardākais" tikai sekos. Plkst. 21:30 pagājušās sezonas atkārtojumā "Mavericks" uzņems "Heat", Maiami komandai lūkojot gūt revanšu par sāpīgo neveiksmi. Džeimss un Veids labāku sezonu sākumu diez vai varēja vēlēties. Tiem, kuri izturēs ilgāk, pusnaktī būs iespēja novērtēt jauno "Lakers" modeli pret Čikāgas "Bulls". Vēl pirmajā dienā spēlēs "Thunder" ar "Magic" un "Warriors" ar "Clippers". Šī spēle sāksies agrā pirmdienas rītā pēc mūsu laika (5:30), "kareivjiem" diez vai palīdzēs Karijs.

NBA jaunās sezonas pirmās dienas programma

LaiksSpēle
19:00Knicks – Celtics
21:30Mavericks – Heat
00:00Lakers – Bulls
03:00Thunder – Magic
05:30Warriors – Clippers

Izmantotie resursi:
ESPN
NBA.com

Kas kļūs par čempionu?

  • 196

  • 41

  • 112

  • 49

  • 82

  • 88

  • 26

  • 76


1 2 3 4 5 6 206 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-12-25 00:29, pirms 12 gadiem
kobe.james rakstīja: Statistika arī nepielūdzami gājusi uz leju – 5.0 punkti un 7.2 atlēkušās bumbas vidēji mačā.

Kā viņš dabūja tos 5 punktus gatavus? Likās, ka vislaik bija 2 punkti katrā spēlē.

Un par Raitu arī baigi pateikts- gadās ka var izšaut.
bija tas mačs , kurā viņš noārdijās

  +2 [+] [-]

, 2011-12-25 00:36, pirms 12 gadiem
ļoti labs raksts! Sezona var iet gaisā!!!
Slēpts komentārs: KobeMVP

 +14 [+] [-]

, 2011-12-25 00:46, pirms 12 gadiem
KobeMVP rakstīja: Es tiešam nesaprotu, kuri ir tie āksti, kas pastāvīgi balso par 'Heat' uzvaru? 'Kur prāts?'
Tavējiem izskatās šosezon ar nekas nespīd, tā kā mieru.

     [+] [-]

, 2011-12-25 00:51, pirms 12 gadiem
wariors

  -1 [+] [-]

, 2011-12-25 00:52, pirms 12 gadiem
mazie Andrišana faniņi beidzot varēs izpausties, tā bija jaiztiek ar Vefiņu

  -1 [+] [-]

, 2011-12-25 00:59, pirms 12 gadiem
clipers cepion labs sastāvs

  -1 [+] [-]

, 2011-12-25 01:04, pirms 12 gadiem
bulls!

  +5 [+] [-]

, 2011-12-25 01:10, pirms 12 gadiem
labinais rakstīja: clipers cepion labs sastāvs
Nu lab nevajag sākt Nebus viņi čempioni un tuvākajā laikā viņi tādi nebūs! Sastāvs labs lai būtu playoff,bet ne lai uzvarētu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2011-12-25 01:13, pirms 12 gadiem
kur variants Warriors?

  +2 [+] [-]

, 2011-12-25 01:18, pirms 12 gadiem
Pa skaisto! Pat asara nobira, skaista dāvana!

 +16 [+] [-]

, 2011-12-25 01:21, pirms 12 gadiem
BEIDZOT! Pirmajās spēlēs ceru uz Celtics,Mavericks,Bulls,Thunder un protams Warriors uzvarām un pašam Biedriņam novēlu lielisku sezonu! Priecīgus Ziemassvētkus basketbola draugi!!!

 +17 [+] [-]

, 2011-12-25 01:31, pirms 12 gadiem
Spēlētājs, kurš ir pelnījis gredzenu nav neviens no HEAT, ne Cllipers, ne Bulls. Tas ir Stīvs Nešs. Ja ne šosezon, tad ceru, ka savas atlikušās karjeras laikā Nešs dabūs ilgi gaidīto balvu.

  +2 [+] [-]

, 2011-12-25 02:08, pirms 12 gadiem
Fans 3 rakstīja: Spēlētājs, kurš ir pelnījis gredzenu nav neviens no HEAT, ne Cllipers, ne Bulls. Tas ir Stīvs Nešs. Ja ne šosezon, tad ceru, ka savas atlikušās karjeras laikā Nešs dabūs ilgi gaidīto balvu.
Atlikusi karjera bus max 2 sezonas vēl neskaitot šito

  +9 [+] [-]

, 2011-12-25 02:09, pirms 12 gadiem
Bilde vienkārši iespārda...

  -2 [+] [-]

, 2011-12-25 02:32, pirms 12 gadiem
Heat cempioni
Slēpts komentārs: SKRUNDA

 +15 [+] [-]

, 2011-12-25 03:02, pirms 12 gadiem
Visas komandas sāk ar bilanci 0-0, nav neviena spēle bijusi un jau spriež, kas būs čempioni, gaidu play off!

  -1 [+] [-]

, 2011-12-25 03:31, pirms 12 gadiem
Autor Bērziņ, kas ir Oklahomastijas "Thunder", Gilberta Arīnasa(kas tas par tulkojumu) utt... raksts noderīgs, bet grūti lasīt ja pilns ar tādām kļūdām!!!!!!!

Clippers čempion!!!

  +4 [+] [-]

, 2011-12-25 03:37, pirms 12 gadiem
kobe.james rakstīja: Statistika arī nepielūdzami gājusi uz leju – 5.0 punkti un 7.2 atlēkušās bumbas vidēji mačā.

Kā viņš dabūja tos 5 punktus gatavus? Likās, ka vislaik bija 2 punkti katrā spēlē.

Un par Raitu arī baigi pateikts- gadās ka var izšaut.
Pagaajushaa gada sezonas sakumaa 28+21 atceries?

  -1 [+] [-]

, 2011-12-25 05:05, pirms 12 gadiem
nepiekrītu par dalasu-viņi ir pat pielikuši, tak kida,kārtera saite nets laikos ļoti veiksmīga bija un novickis,terijs ar komentu īpaši neprasa ,beztam odoms.. Es teiktu 50:50 rietumu finālā ar lac un 40:60 līgas finālā, jo dal tomēr ir kļuvusi par veterānu komandu..

  -2 [+] [-]

, 2011-12-25 05:16, pirms 12 gadiem
nu bā es tak vēl pat nepieminēju Shawn Marion, Delonte West, Brandan Wright and Sean Williams, kāda te runa vispār - dal neiekļūšana finālā gandrīz noteikti tiks vērtēta kā izgāšanās, kad Lac neveiksme tiks norakstīta uz visādiem blakus apstākļiem un šie tāpat peldēs pārlaimē..

  +3 [+] [-]

, 2011-12-25 08:00, pirms 12 gadiem
Clippers paņems titulu? Kas te tiek pīpēts? Tik pat lielā mērā liktu uz Wizzards
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-12-25 10:02, pirms 12 gadiem
Nevaru sagaidīt vakaru, NBA ir pacentušies ar pirmās dienas spēļu dueļiem, viens saldais ēdiens pēc otra! Vismaz pirmās trīs spēles būs jāskatās noteikti, varbūt vēl jāpamostas uz pēdējās spēles beigām

P.S. Mazliet palabošu autoru, Biedriņam šī jau būs astotā sezona (jā, laiks skrien vēja spārniem).

  +3 [+] [-]

, 2011-12-25 10:27, pirms 12 gadiem
Fans 3 rakstīja: Spēlētājs, kurš ir pelnījis gredzenu nav neviens no HEAT, ne Cllipers, ne Bulls. Tas ir Stīvs Nešs. Ja ne šosezon, tad ceru, ka savas atlikušās karjeras laikā Nešs dabūs ilgi gaidīto balvu.
Par Nash vau piekrist! Tikai del vina man Suns ir favoritkomanda!

  -3 [+] [-]

, 2011-12-25 10:28, pirms 12 gadiem
Manas prognozes:

Knicks – Celtics
Mavericks – Heat
Lakers – Bulls
Thunder – Magic
Warriors – Clippers

  +1 [+] [-]

, 2011-12-25 10:38, pirms 12 gadiem
Rietumos fināliste manā skatījumā varētu būt Oklholma, austrumos nenoliedzot Miami meistarību ceru, ka viņi nebūs finālisti. Jāsaka, ka labu sezonu sagaidu no Indiānas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 206 komentāri